8. septembra 2024

Heger povedie do volieb stranu Demokrati, spolu so Spolu: Heger šéfom, členmi budú Kollár, Budaj, Naď i Káčer aj Hirman

Zdielajte....

SLOVENSKO: Na rozhodnutie o politickej budúcnosti dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa čakalo dlhé týždne. Svoj odchod z OĽaNO nakoniec oznámil v pondelok pred polnocou. O niekoľko hodín bol už známy aj termín tlačovej konferencie s Miroslavom Kollárom. Pred oficiálnym oznámením sa mal konať tajný snem, na ktorom zvolili Eduarda Hegera za lídra strany, ktorá podľa našich informácií zmení názov.

Pre denník Pravda to potvrdil Kristián Čekovský, ktorý bude takisto členom strany a ktorý pred časom spolu s ďalšími poslancami klubu OĽaNO z hnutia vystúpili. Strana by sa mala volať Demokrati. Podľa informácií denníka Pravda z viacerých zdrojov by mal byť súčasťou aj odvolaný minister zahraničných vecí Rastislav Káčer či dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

VIDEO: Heger vysvetľuje svoj vzťah k OĽaNO

Kampaň budú financovať z prostriedkov strany Spolu, ktoré im boli vyplatené od štátu za výsledok vo voľbách. „Budeme sa uchádzať aj o podporu prostredníctvom transparentného účtu,“ uviedol.

Kampaň budú financovať z prostriedkov strany Spolu, ktoré im boli vyplatené od štátu za výsledok vo voľbách. „Budeme sa uchádzať aj o podporu prostredníctvom transparentného účtu,“ uviedol.

Egá musia preč!

Súčasťou Demokratov sa stáva mimoparlamentná strana Spolu. Jej doterajší líder Miroslav Kollár sa stal podpredsedom Demokratov. Ďalšími podpredsedami budú Naď, Andrea Letanovská a spoluzakladateľka viacerých občianskych iniciatív Andrea Cocherová. V predsedníctve budú podľa Kollára aj Hirman, Káčer, poslanec Kristián Čekovský, Peter Markovič a niekdajšie tváre Spolu Pavel Nechala a europoslanec Vladimír Bilčík.

Ďalšími tvárami strany sú primátor Prešova a predseda mimoparlamentnej strany Šanca František Oľha, primátorka Prievidze Katarína Macháčková, štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík či štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Eduard Hegera označil za najväčšie hodnoty demokraciu, slobodu spravodlivosť, mier, toleranciu, spolupráca, ale aj politiku založenú na slušnosti, odbornosti a dialógu. Vyslovil sa tiež za reformy, pomoc Ukrajine, proeurópsku a proatlantickú spoluprácu. Ako uviedol, egá politikov musia ísť bokom, aby mohli pracovať pre ľádí.

Odmieta päť subjektov

Strana má byť založená na slušnosti, odbornosti i konštruktívnom dialógu a pokračovaní reforiem. Projekt má spájať stredopravé politické strany. Oznámil to v utorkovej na tlačovej konferencii samotný dočasne poverený predseda vlády.

Strana chce ponúkať umiernenú stredovú politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie ponuke tzv. vzdušných zámkov. „Ponúkame garanciu ochrany ľudských práv a rešpekt voči slobode jednotlivca. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus,“ povedal Heger. Demokrati rokujú s ďalšími politickými silami.

Program strany postavil na piatich pilieroch, ktoré spočívajú v zdravotníctve a zelených témach, ďalej vo vzdelaní, vede a kultúre, tiež v téme bezpečného Slovenska, ako aj v silných regiónoch a spolupráci s občianskou spoločnosťou. Posledným pilierom bude starostlivosť o najzraniteľnejších.

Demokrati zo spolupráce vylúčili Smer, Hlas, ĽS NS a Republiku. „Neexistuje možnosť, kedy by sme spolupracovali s Petrom Pellegrinim, Denisou Sakovou či Richardom Rašim,“ povedal. „Keď demokrati nespolupracujú a požierajú sa, demokracia je oslabená. Naopak, ak spolupracujú a vidíme to aj z histórie, Slovensko prosperuje a má úspech.“

„Vstupujeme do novej etapy, v ktorej demokrati musia občanom ponúknuť jasnú alternatívu,“ pokračuje Heger. Jeho strana bude mať päť pilierov – zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné Slovensko, silné regióny a spolupráca s občianskou spoločnosťou a piatym pilierom je starostlivosť o najzraniteľnej­ších.

ZDROJ: SITA


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.