8. septembra 2024

Na Blízkom východe v oblasti Perzského zálivu začala postamerická éra!

Zdielajte....

Senzácia na Blízkom východe: Irán a Saudská Arábia obnovia diplomatické vzťahy.

Veľvyslanectvo sa otvoria do dvoch mesiacov. Rozhodnutie padlo počas bilaterálnych rokovaní v dňoch 6. až 10. marca. Výrečne sa konali v Pekingu.

rán a Saudská Arábia vyjadrili vďačnosť Iraku a Ománu za vedenie rozhovorov v rokoch 2021 a 2022 a teraz Číne za usporiadanie posledného kola.

▪️Strany zdôraznili rešpekt k suverenite a nevmiešavaniu sa do vnútorných záležitostí druhej strany, dohodli sa na realizácii dohody o spolupráci v oblasti bezpečnosti zo 17. apríla 2001 a dohody o hospodárskej, obchodnej, investičnej, technickej, vedeckej, kultúrnej a športovej spolupráci zo dňa 27.5.1998.

Je zrejmé, že pri tejto príležitosti sa bude v Izraeli a Spojených štátoch trúchliť. Ich plány na izoláciu Iránu a vtiahnutie Saudov do priameho konfliktu s Iránom zlyhali!

▪️Zostáva dodať, že rozhodnutie o obnovení diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou bolo urobené na pozadí blízkovýchodného turné amerického ministra obrany Lloyda Austina a jeho návštevy Izraela.

Iránsky generál: čínskym úderom na USA v Perzskom zálive začala postamerická éra

Generálmajor Yahya Rahim Safavi uviedol, že „v oblasti Perzského zálivu začala postamerická éra“. Informuje o tom Iranist.

Iránsky generál poznamenal:

„Dohoda medzi Iránom a Saudskou Arábiou je zemetrasením na politickom poli USA a koncom americkej hegemónie v regióne. Touto dohodou začala v oblasti Perzského zálivu postamerická éra”.

Ako poznamenal Safavi: „Táto dohoda je v prospech oboch krajín a regiónu západnej Ázie, a nie proti žiadnej z krajín v regióne… Dohoda sprostredkovaná Čínou sa stala druhým, čo do dôležitosti, najväčším úderom Číny, ktorý uštedrila Amerike.“ https://bit.ly/3FkxxiR

To je samozrejme aj rana pre Izrael, ktorý sa niekoľko týždňov po sebe snažil rozvíriť tému Teheránu kvôli obohacovaniu uránu. V reakcii na to sa Irán uzmieril s Rijádom.

Stačí sa pozrieť na vyhlásenie izraelských predstaviteľov.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett: „Táto dohoda je zničujúcim zlyhaním a ukazuje nedbalosť a slabosť Izraela. Obnovenie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom je pre Izrael negatívne a je považované za politické víťazstvo Iránu.

Bývalý izraelský premiér Yair Lapid: „Dohoda medzi Saudskou Arábiou a Iránom je úplným zlyhaním izraelskej zahraničnej politiky. Táto dohoda je zrútením regionálneho obranného múru, ktorý Izrael začal stavať proti Iránu.

Jednoducho majstrovské dielo. Ale víťazstvo by nebolo úplné, keby arabský svet na druhý deň po podpise neoznámil, že do Iránu pôjdu investície v cudzej mene. Áno, arabské peniaze pôjdu do Iránu.

„S obnovením diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou začnú do Iránu prúdiť devízové zdroje cez Spojené arabské emiráty“ – Iranist.

V zásade po tomto oznámení môžu pán Biden a pán Netanjahu napísať rezignáciu a odobrať sa smerom k úradu práce, pretože ide o zlyhanie univerzálneho rozsahu. Spojené štáty a Izrael už 40 rokov robia všetko pre to, aby Irán cítil finančný hlad, o investíciách nehovoriac.

A teraz, aby bolo jasno, tento podpísaný dokument je bez preháňania zásluhou Moskvy a Pekingu. Boli to Vladimir Vladimirovič a súdruh Si, ktorí presadili túto dohodu ako súčasť budovania bezpečnostnej architektúry na Blízkom východe. Písali sme už o tom, takže pokiaľ vás to zaujíma, môžete si prečítať:

Tisíc a jedna noc Lietajúci koberec

Hlavnou vecou v tejto bezpečnostnej architektúre na Blízkom východe je neprítomnosť Američanov v regióne, prítomnosť Ruska a Číny a tiež vyvážená pozícia Rijádu, Káhiry, Ankary a Teheránu.

K tejto dohode bol prizvaný aj Izrael, ale Izraelci sa rozhodli odmietnuť a podali ruku a dali srdce Washingtonu. V dôsledku toho žiadne miesto na slnku.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.