8. septembra 2024

Ruský senátor navrhol vydať zatykač „na všetkých sudcov“ ICC

Zdielajte....

Informuje portál „RBC“.

Po rozhodnutí vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a detskú ombudsmanku Mariu Ľvovu-Belovu sa Medzinárodný trestný súd „vydal cestou sebalikvidácie,“ uviedol Andrej Klišas, ​​predseda výboru Rady federácie pre ústavnú legislatívu v Telegram-kanáli.

Rozhodnutie súdu označil za absurdné.

„Zatykač ICC nemá žiadny právny základ a žiadny účinok. Teraz jurisdikciu ICC neuznáva nielen Rusko, ale ani množstvo štátov, členov Bezpečnostnej rady OSN,“ poznamenal senátor.

V reakcii na to navrhol „okamžitý zatykač na všetkých ‚sudcov‘ ICC.

Senátor Vladimir Džabarov napísal, že vo všeobecnosti súhlasí s názorom svojho kolegu, ale domnieva sa, že ICC by sa nemal sebazničiť, ale „treba ho zlikvidovať“.

Klišas na to odpovedal: „Bolo by lepšie zlikvidovať tento ‚súd‘, ale bude ťažké zlikvidovať to, čo neuznávame.“

17. marca vydal ICC zatykač na Putina a Mariu Ľvovu-Belovu. Podľa súdu sú „pravdepodobne zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) z okupovaných území Ukrajiny do Ruskej federácie“ od februára minulého roka. ICC plánuje tento týždeň otvoriť dva prípady proti Rusku pre podozrenia z „únosov ukrajinských detí a ich transportu do Ruska“ a „úmyselných útokov“ na civilnú infraštruktúru, napísal „The New York Times“.

Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov reagoval slovami, že Rusko, podobne ako viaceré štáty, neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu, takže akékoľvek takéto rozhodnutia sú „z hľadiska práva nulitné“.

O tom, že rozhodnutie tohto súdu nemá pre Moskvu žiadny právny význam, hovorila aj oficiálna predstaviteľka ministerstva zahraničia Maria Zacharova.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.