8. septembra 2024

PUTINOVO VEĽKÉ VEĽKONOČNÉ PREKVAPENIE!

Zdielajte....

Vladimír vstúpi do dejín ako Veľký. Zdá sa to byť už jasné. Stane tak po boku len niekoľkým velikánom, ktorým história tento titul prisúdila – Ramesess II, Alexander, Charlemagne, Peter I, Frederick II, a Catherine II. Prečo tak súdime? O tom bude dnešná, dlhá, analýza.

Začneme citátom, ktorý včera 23.3. zaznel v bruselskom mediálnom ústredí stúpencov Georgea Sörosa a súčasnej washingtonskej administratívy: Prekvitajúci románik Xi Jinpinga s Vladimirom Putinom vydesil lídrov EÚ až tak, že si teraz rezervujú letenky do Pekingu! K tomu citátu nie je čo dodať. Citát, Lídri EÚ sa vydesili …., je jasným priznaním proamerických bruselských elít, že o Putinovom víťazstve a americkej porážke už nepochybujú, a že sa teraz budú snažiť si zachrániť korytá, aby o ne neprišli, až bude po všetkom. Oficiálny predstaviteľ EÚ sa včera vyjadril na súkromnom obede s najdôležitejšími vedúcimi štátov EÚ podľa korešpondenta Deutsche Welle a prezidenta Taiwanského klubu zahraničných korešpondentov takto: Čína nie je dokonalá, ale jedného dňa ju možno budeme potrebovať, a ostatní mu prizvukovali. Pakt, ktorý v Moskve v utorok 21.3. uzavrel Putin s Xi Jinpigom vydesil predsedov vlád západnej Európy tak, že španielsky premiér Pedro Sánchez už vo štvrtok 23.3, po veľkej hádke všetkých predsedov vlád EÚ medzi sebou, a porade s Macronom, oznámil, že ihneď budúci týždeň odletí vyjednávať do Pekingu. Macron oznámil, že tam poletí 4. apríla a na dlhšiu dobu! Luxemburský premiér Xavier Bettel, (člen komunity LGBTQ), pri hádke s proukrajinskými prívržencami z východnej EÚ požadoval, aby sa EÚ začala zbližovať s Čínou! Lotyšský vodca Krišjānis Kariņš, litovský Gitanas Nausėda a švédsky Ulf Kristersson požadovali opak, a pri včerajšom rokovaní vedúcich predstaviteľov EÚ vystrašene zdôrazňovali, že Čína podporí Rusko nielen ekonomicky, politicky, ale aj vojensky! Ostatní namietali, že pakt Putin-Xi Jinping zatiahne Európu aj celý svet do eskalácie bojov o zóny vplyvu, a nakoniec skončí nevyhnutnou vojnou NATO proti Rusku s Čínou, buď vyvolanou Ukrajinou kvôli konfliktu o Donbas, alebo USA kvôli konfliktu o Taiwan. A preto sa musí s Čínou zaobchádzať opatrne, netlačiť ju sankciami a urážkami do Putinovho náručia, a naopak sa musí s pomocou Číny začať ihneď hľadať diplomatické riešenie ukrajinského konfliktu, ktoré bude prijateľné pre Putina aj Xi Jinpinga.

Európski lídri, ktorí začali tento týždeň nahlas podporovať ukončenie konfliktu na Ukrajine v spolupráci s Čínou, (de iure), a s Ruskom, (de facto), postupujú podľa tajne vyjednaných dohôd, a inštrukcií, ktoré boli na tohtoročné Vianoce doručované Putinovými osobnými poslov

Takáto diplomacia je pre laika veľmi ťažko čitateľná. Od stredy do piatku tohto týždňa sa zdržiavala v Pekingu Nanaia Mahuta, (foto s Wang Yi), ktorá osobne vyjednávala s najvyšším predstaviteľom Číny pre zahraničnú politiku Wang Yi. Wang Yi je už niekoľko rokov hlavný predstaviteľ ráznych čínskych vlčích diplomatov, a bol koncom minulého roka povýšený z ministra zahraničia na Riaditeľa generálneho úradu Ústrednej zahraničnej komisie Ústredného výboru KS-Číny. Táto funkcia je veľmi ťažko pochopiteľná aj pre českých provládnych sinológov. Tí z odvolania Wang Yi z pozície ministra zahraničných vecí Číny v roku 2022 vyvodili, že Čína pod vplyvom hrozby sankcií ustupuje zo svojho konfrontačného politického kurzu proti USA, a odstupuje zo svojej podpory Rusku. A vôbec tak nepochopili, že pravý opak je pravdou. Nanaia Mahuta je ministerka zahraničia Nového Zélandu a priletela do Pekingu vyjednávať obnovenie obchodov, ktoré boli v posledných rokoch vďaka politike USA, Austrálie a choroby COVID utlmené. Zatiaľ čo Nanaia Mahuta vyjednávala v Pekingu navýšenie 30 % podielu na novozélandskom obchode, a zvýšenie čínskeho odberu produkcie plodov KIWI, a ďalších poľnohospodárskych produktov, predseda novozélandskej vlády Chris Hipkins, ktorý ju tam poslal vyjednávať, v rovnakom čase robil vo Wellingtone pred západnými novinármi. proamerické rituály, a hovoril o potrebe nespoliehať na Čínu, a obchodovať viac s demokratickými spojencami. Miestni farmári ho síce obvinili z pokusu podkopať novozélandskú ekonomiku, ale Západné médiá sa uspokojili a šírili po svete správy, že Nový Zéland je proti Číne! Peking sa samozrejme celej tej mediálnej taškarici bohorovne usmieval a sľúbil Novozélanďanom ďalšie zvýšenie vzájomne výhodného obchodu.

Kľúčom k pochopeniu absolútneho úspechu Putinovej bleskovej tajnej diplomatickej ofenzívy na Vianoce 2022, ktorá začala decembrovým tajným letom Putinovho osobného posla Medvedeva za Xi a skončila tento týždeň paktom Putin-Xi Jinping sú:

Súčasná výprava brazílskeho prezidenta Luly do Číny. Lula bol pred pár týždňami hlboko urazený svojím prijatím vo Washingtone, pretože nedostal ani peniaze na zastavenie odlesňovania brazílskeho pralesa, ani sľub investícií, a ešte ku všetkému bol Bidenom hlboko urazený mrazivým odmietnutím jeho návrhu, že sprostredkuje mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Lula, ktorý si mimoriadne zakladá na svojej povesti mierotvorcu sa tak rozzúril, že sa vybral do Kongresu USA za nepriateľmi Bidena vo vnútri Demokratickej strany, (Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortez), ešte pred záverečným stretnutím s Bidenom v Bielom dome! Číňania všetko sledovali, a hneď Lulovi ponúkli miliardy na ochranu pralesa, ako aj miliardy na investície, a ďalšie zvýšenie obchodu – teda čínskej spotreby sójových bôbov a surovín. Stretnutie Xi Lula má byť pompézne. A bude. Pred pár hodinami Čína vyhlásila, že dobrovoľne ukončuje zákaz vývozu brazílskeho hovädzieho do sveta, ktorý Brazília sama na seba vyhlásila, kvôli chorobe šialených kráv, ktorá sa v Brazílii vlani na jeseň objavila. Toto jednostranné povolenie vyvážať hovädzie je pre Brazíliu darom z nebies, pretože vývoz hovädzieho je jedným z pilierov jej ekonomiky. Navyše je to políček USA, tie práve prejednávajú návrh zákona o zákaze dovozu hovädzieho z Brazílie do tej doby, než sa preukázateľne zistí, že v Brazílii sa choroba šialených kráv nevyskytuje. Zákon podporuje mocné loby US dobytkárov, ktorí sú nespokojní, že sa do USA už celé roky dovážajú lacné brazílske hovädzie. Čína tak po Argentíne získa silné postavenie v Brazílii, ktorá je členom BRIC!
Vytvorenie dvoch osí nového spojenectva Peking-Rijád, a Moskva-Teherán. Rusko (de facto), Čína (de iure) vyjednali tento mesiac ukončenie dlhoročného nepriateľstva medzi Íránom (Šitovej) a Saudskou Arábiou (Sunité). Obe krajiny sa už vzájomne pozývajú k vysokým štátnym návštevám.
Pristúpenie Saudskej Arábie k osi Rusko-Sýria-Irán-Peking. Včera oznámili saudské diplomatické kanály, že po 10 rokoch uzavretia ambasád dôjde rýchlo k obnoveniu diplomatických a ďalších vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Sýriou. K obnoveniu vzťahov dochádza len pár dní po tom, čo 17.3 sýrsky prezident Bašár Al-Asad navštívil Putina v Moskve.
Jason D. Greenblatt, bývalý Trumpov vyslanec na Blízkom východe podrobil tento týždeň tvrdej kritike neschopnosť Bidenovej administratívy, ktorá za jediný mesiac, svojou politikou vyvolávajúcou nepriateľstvo voči všetkým a všetkému, stratila celú oblasť od Arabského zálivu až do Sýrie, ktorá spadla do sféry vplyvu a Číny. Greenblatt argumentoval, že USA sú síce od tejto oblasti zemepisne príliš ďaleko, aby mohli byť skvelým spojencom, ale najväčším problémom je, že vďaka súčasnej politike už nielen nemajú na arabské režimy žiadne ekonomické väzby, ale dokonca sa aj snažia zničiť budúcnosť ich ťažobného priemyslu, na ktorom sú všetky arabské krajiny závislé. Je tak len logické, že Čína (Rusko) v oblasti rýchlo preberajú vplyv a ekonomiku.
Posledné pozície USA sú v Iraku, ale ich armáda tam čelí desiatkam raketových útokov ročne, a prakticky neopúšťa svoje základne. Za posledné dva roky na 78 útokov iránskymi gardami odpovedá


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.