8. septembra 2024

SLOVENSKÝ PARLAMENT ZABLOKOVAL TIKTOK, ktorý je oveľa menej nebezpečný, než Facebook, Google či Whatsapp. TRESTUHODNÁ POLITICKÁ CENZÚRA, ZÁKAZY A BLOKÁCIA SA MNOŽÍ

Zdielajte....

SLOVENSKO: Informačné systémy slovenského parlamentu začali na služobných zariadeniach blokovať čínsku aplikáciu TikTok. V piatok o tom informoval Denník N s odvolaním sa na vedúceho kancelárie slovenského parlamentu Daniela Guspana.

Zamestnanci majú zakázané používanie aplikácie TikTok, rovnaký postup Guspan odporučil aj poslancom a ich asistentom.

Vedúci kancelárie sa pritom odvoláva na vyjadrenie medzinárodných bezpečnostných autorít, ktoré označili TikTok za významné riziko v oblasti kybernetickej bezpečnosti av oblasti kyberšpionáže.

TikTok totiž zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých je prevádzkovaný.

„Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedá primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby, ich väzby, zariadenia a iné aktíva, ktoré osoba používa pri práci s elektronickými komunikačnými prostriedkami,“ uviedol Guspan v liste poslancom.

Slovenský parlament preto zamedzil inštalácii a používaniu aplikácií, ktoré sú považované za bezpečnostnú hrozbu, na zariadeniach parlamentu, blokuje sieťovú komunikáciu takýchto aplikácií v počítačovej sieti parlamentu a jeho informačné systémy začali zisťovať pokusy o inštaláciu TikToku na parlamentné zariadenia.

Zákazy sa množia
Kvôli obavám, že by TikTok mohol odovzdávať informácie čínskej vláde, zakázali používanie tejto aplikácie na služobných mobiloch štátne úrady v Severnej Amerike a Európe.

Podobný krok urobili aj české ministerstvá. Na začiatku marca český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vydal varovanie pred čínskym programom.

„K vydaniu varovania som pristúpil na základe komplexnej analýzy informácií o aplikácii TikTok, ktoré sme získali ako z verejných zdrojov, tak od našich spojencov,“ vyhlásil riaditeľ NÚKIB Lukáš Kintr.

Sme presvedčení, že zákazy boli založené na mylných predstavách a sú motivované širšou geopolitikou.

hovorca TikToku
„Množstvo zbieraných dát a nakladanie s nimi v kombinácii s právnym prostredím v Číne a rastúcim počtom užívateľov v Českej republike nám nedáva inú možnosť ako označiť TikTok za bezpečnostnú hrozbu,“ dodal.

Varovanie sa pritom týka aj širokej verejnosti.

„Varovanie nerozlišuje medzi užívateľmi zo štátneho a súkromného sektora. Hlavné je pre mňa to, či by ohrozenie konkrétneho systému mohlo mať negatívny vplyv na fungovanie Českej republiky a bezpečie každého z nás,“ doplnil Kintr.

Spoločnosť ByteDance, ktorá za TikTokom stojí, všetky obvinenia ale opakovane odmieta.

„Sme presvedčení, že zákazy boli založené na mylných predstavách a sú motivované širšou geopolitikou, v ktorej TikTok ani naše milióny užívateľov nehrajú žiadnu rolu,“ reagoval hovorca TikToku.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.