20. mája 2024

Americkí guvernéri proti zelenej ideológii. Holandská vláda zaradila spiatočku. Taliani proti cvrčkom. Firmy nechcú nebinárnych zamestnancov. Výhonky zdravého rozumu

0
Zelené referendum v Berlíně nedopadlo

Zelené referendum v Berlíně nedopadlo

USA/EÚ: Americkí guvernéri sa zaviazali k strate proti zelenej ideológii. Holandská vláda zaradila miernu spiatočku. Taliani sa postavili proti cvrčkom. A firmy veľmi nechcú nebinárnych zamestnancov.

Od Ameriky až po cvrčky. Kompletný zdroj na konci článku.

(1) Zelené referendum v Berlíne nedopadlo

V Berlíne sa občanov v referende opýtali, či sa má mesto zaviazať ku klimatickej neutralite do roku 2030. Návrh, ktorý predložila skupina aktivistov s názvom „Klimatický reset”, v Berlíne neprešiel, ale viac ako 400 tisíc občanov hlasovalo za návrh.

Pozn. redakcia: Ideologická menšina nie je väčšinou schopná presadiť svoje návrhy v demokratickom procese. Bohužiaľ to v progresívnom čase nestačí, aby taká menšina nedokázala svoje predstavy vnútiť ostatným.

Jednou z metód, ako obísť demokratický proces, je justičný aktivizmus. Nemecký najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že právo na „humánnu budúcnosť” je základným ľudským právom a nariadil nemeckej vláde, že sa pri znižovaní emisií musí viac snažiť.

Druhým spôsobom, ako ignorovať názor väčšiny, sú regulácie a pravidlá, ktoré vydáva nikým nevolená byrokracia. Napríklad americký úrad pre ochranu životného prostredia zaradil oxid uhličitý medzi jedy, čo ho zrazu oprávňovalo k ďalekosiahlym reguláciám. V tomto prípade to americký súd zatrhol ako protiústavný.

Ďalším spôsobom je dobrovoľná zelená korektnosť firiem, ktoré pod tlakom ideologickej menšiny a médií zahŕňajú zelené kritériá do svojich obchodných modelov v rozpore so záujmami akcionárov.

(2) Americkí guvernéri vyrazili na steč

V marci vydali guvernéri 19 amerických štátov vyhlásenie, v ktorom sa zaväzujú, že budú na úrovni štátov dôrazne vystupovať proti tomu, aby správcovia investičných fondov, ktoré spravujú úspory pracujúcich, investovali podľa zelených kritérií, ktoré sú známe pod skratkou ESG alebo „Environmental Social Governance ”. Jediným kritériom pre investičné rozhodnutie musí byť výnos investície. Vo vyhlásení uvádzajú doslova:

„Šírenie politiky ESG v Amerike je priamym ohrozením americkej ekonomiky a osobných slobôd, pretože dáva investičné rozhodovanie do rúk zelenej zbrane, ktorá obchádza proces volieb a tlačí politickú ideológiu do investičného rozhodovania, riadenia firiem a každodenného života.”

Pozn. redakcia: Bolo by pekné, keby sa aj tu našiel aspoň jeden politik, ktorý by mal podobnú odvahu hoci to len povedať. Odvaha je ale vzácne korenie.

(3) V Itálii řekli cvrčkům „No pasarán”

Evropská unie schválila v březnu tohoto roku odtučněnou moučku z cvrčka domácího jako potravinový doplněk. Itálie vydala obratem nařízení, že potraviny obsahující moušku z cvrčků musí být prodávany odděleně a s jasným označením.

Ten, kdo chce jíst cvrčky, může, a ten, kdo nechce, což si myslím bude většina Italů, se může držet stranou”, řekl ministr zemědělství. BBC v komentáři neopomněla zmínit, že ministr zemědělství byl nominován extrémní pravicí.

Pozn. redakce: Představa, že byl Italovi dali do pizzy cvrčky, je nepředstavitelná. Tady takovou kulturu asi nemáme a navíc je daleko pravděpodobnější, že vláda svolá demonstraci pod transparentem „plány extremistů zhatí cvrčci naši boubelatí” s nadějí na pochvalný dopis s podpisem nějakého vysokého úředníka, možná dokonce paní Ursuly.

(4) O snížení emisí dusíku v Holandsku se bude znovu jednat

Holandská vláda oznámila, že hodlá znovu projednat závazek Holandska snížit emise dusíku do roku 2030. Učinila tak v reakci na vítězství nové strany farmářů založené v roce 2019, která ve volbách minulý měsíc zvítězila ve volbách a stala se nejsilnější stranou v horní komoře parlamentu s 15 hlasy ze 75.

Americký ekonom Thomas Sowell: Lidské bytosti dělají a budou dělat chyby, ať už budou pracovat v soukromé sféře nebo ve státním aparátu. Ale je tu rozdíl. Přežití v soukromé sféře je závislé na uznání chyby a změně kurzu před tím, než firma zbankrotuje. Přežití v politice vyžaduje popírání chyby a pokračování v nastoupené politice za současného obviňování druhých ze špatného výsledku.”

(5) Firmy veľmi nechcú nebinárnych zamestnancov

Nebinárni ľudia sú podľa Wikipédie osoby, ktoré sa neidentifikujú ani ako muž, ani ako žena alebo majú meniacu sa rodovú identitu. Po ostatných ľuďoch väčšinou požadujú, aby ich oslovovali zámenom „oni”. Podľa výskumu publikovaného v marci majú nebinárni ľudia, ktorí sa uchádzajú o zamestnanie, nižšiu šancu na to, že ich na prečítanie životopisu pozvú na pohovor.

Pozn. redakcia: Pokiaľ firma nejde na dotácie a musí sa živiť prácou, potrebuje výkon. To je pre niektorých ľudí veľmi prekvapivé, možno až šokujúce.

V takej firme je ochota najať niekoho, kto má na čele napísané „asi nič neviem, ale určite budem robiť problémy”, logicky menšie. Hovoriť sa to nesmie, ale je to tak.

ZDROJ Preklad JNS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *