8. septembra 2024

Mazanie príspevkov nestačí. Treba ísť ďalej, hovorí manažér HateFree Culture. A pritom nenávisť z nich priam srší

Zdielajte....

Stalo sa vám, že vám zmizol príspevok na Facebooku a dostali ste upozornenie, že váš príspevok porušuje pravidlá komunity, prípadne dokonca zákon? Od roku 2018 sa môžete na krok sťažovať, a to priamo pri Facebooku. Zaznieva upozornenie, že Facebook maže miliardy príspevkov denne. Manažér kampane HateFree Culture upozornil, že mazanie príspevkov samo o sebe nestačí. Treba zájsť ešte ďalej.

Od roku 2018 Facebook dôkladnejšie vysvetľuje, ktoré príspevky na svojej platforme maže. Ide napr. o príspevky propagujúce užívanie drog alebo príspevky, u ktorých ide o šírenie nenávisti. Súčasne uviedol v život možnosť sťažovať sa na mazanie príspevkov.

„‚Cenzori“ Facebooku pracujú podľa agentúry AP v štyridsiatich jazykoch, problematický obsah, na ktorý sú upozornení, by mali väčšinou odstrániť do 24 hodín, aj keď formálny časový limit firma nemá,“ oznámila českým čitateľom v apríli 2018 ČTK. Informáciu prevzal aj server Aktuálně.cz.

O tri roky neskôr, v roku 2021, sa objavila petícia kritizujúca neoprávnené mazanie príspevkov na Facebooku. Jedným zo spoluautorov petície je aj herný autor Daniel Vávra, neskorší zakladateľ Spoločnosti pre obranu slobody prejavu.

„S neoprávneným mazaním príspevkov a blokáciou profilov na sociálnych sieťach majú skúsenosti tisíce českých občanov vrátane zákonodarcov, novinárov a osobností verejného života. Vláda aj väčšina parlamentných strán problém stále podceňuje, hoci hrozí zásah globálnych platforiem do volebnej kampane, ako sme boli svedkami nedávno v USA,“ stálo v petícii z roku 2021.

Server Mediár v roku 2022 napísal, že Facebook maže miliardy príspevkov deň čo deň, a drvivú väčšinu z nich oprávnene.

„Facebook toho maže veľa. Naozaj veľa. Počas posledného štvrťroka minulého roka (2021) zmazal cez tri miliardy príspevkov či účtov. To z neho ale samo o sebe nerobí cenzora, ktorý protežuje pokrokárov či konzervatívcov (vyberte si podľa toho, koho nemáte radi). Drvivá väčšina zásahov totiž smerovala proti obsahu, s ktorým sa internet stretáva odjakživa: proti spamu a falošným účtom. Oboje dohromady tvorilo cez 95 % všetkého mazania,“ napísal server Médiář.cz

„Časť zmazaných príspevkov Facebook po kontrole sám vracia, vo štvrtom štvrťroku minulého roka (roku 2021) sa to u nenávistných prejavov stalo v 228.000 prípadov. Časť vracia na základe odvolania sa užívateľov, to nastalo v 65.300 prípadov. Ľudia sa pritom odvolali v 769-tisíc prípadov, Facebook tak vyhovel ani nie desatine z nich, v čom zostáva dlhodobo relatívne stabilný. (V roku 2020 možnosť odvolávania sa na pol roka obmedzil, podľa oficiálnych vyjadrení bolo dôvodom preťaženia moderátorského tímu kvôli covidu-19),“ pokračoval server.

Manažér kampane neziskovej organizácie HateFree Culture Lukáš Houdek teraz pre program Newsroom ČT24 vyhlásil, že mazanie príspevkov na sociálnych sieťach samo o sebe nestačí.

„Ja by som ešte rád povedal, že to nie je len o regulácii, o tom, že tam niekto sedí a maže to ako ten veľký cenzor. Ale ja si myslím, že je veľmi funkčný s tými ľuďmi nejako diskutovať. Treba povedať im, prečo je toto za hranou, prečo je potrebné to zmazať. Pretože to potom vedie k tomu, že sa vôbec to prostredie a tá diskusia sa môže zlepšiť. Pretože veľa tých ľudí možno vôbec netuší, že napíšu niečo, čo je nezákonné. Oni to naozaj nevedia, pretože u nás tá diskusia o tom chýba. O tom, čo je zle a prečo je to zle,“ uviedol pred kamerami verejnoprávnej televízie Houdek.

ZDROJ


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.