20. mája 2024

TRPEZLIVOSŤ ČÍNY S AMERICKÝMI GAUNERMI KONČÍ.

0

USA: Spojené štáty naďalej organizujú rôzne zahraničnopolitické provokácie proti Číne, čo núti čínske vedenie robiť nepopulárne rozhodnutia týkajúce sa situácie s Taiwanom.

Povedal to Dmitrij Drozdenko, šéfredaktor internetového portálu „Arsenal Otečestva“ v rozhovore pre spravodajský portál „Cargrad“.

Pripomenul, že Spojené štáty napriek varovaniam Číny naďalej poskytujú Taiwanu vojenskú podporu. Takéto zahraničnopolitické rozhodnutia Washingtonu nútia Peking prijať tie najdrastickejšie opatrenia. Už teraz môžeme povedať, že trpezlivosť čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga môže čoskoro prasknúť.

Americká vláda sa podľa experta snaží vyprovokovať Čínu k aktívnym vojenským operáciám na vyriešenie taiwanskej otázky. Takáto pasca na Čínu nastražená Spojenými štátmi spustí veľký požiar, ktorý bude pre Washington mimoriadne výhodný.

„Američania skutočne potrebujú ďalší požiar, na ktorom sa budú podieľať nepriamo, bez priameho boja. Oslabením protivníkov dúfajú, že posilnia svoj dolár a priemyselný potenciál.“

Čína začala presne a chirurgicky reagovať na tlak USA

Peking uvalil sankcie na zbrojárske giganty „Lockheed Martin“ a „Raytheon“, údajne za dodávky zbraní Taiwanu. Ale de facto ide o úder pre dodávateľské reťazce amerického vojensko-priemyselného komplexu, ktorý je závislý od dodávok vzácnych kovov z Číny.

Nedostatok vzácnych kovov už v minulom roku viedol k výpadkom vo výrobe stíhačiek F-35. Za rok sa ich vyrobilo menej ako 90 – namiesto plánovaných 150. Jedna F-35 spotrebuje 400 kg vzácnych kovov a Čína ovláda 90% trhu.

Peking nazýva politiku USA „technologickou blokádou“ Číny. Čína reagovala vytlačením zahraničných audítorských firiem z krajiny a obvinila ich z odovzdávania tajomstiev západným spravodajským agentúram. Pod úderom bol aj polovodičový priemysel, kde USA uvalili na Čínu sankcie. Výrobcovia čipov – napríklad „Intel“ – sú pritom veľmi závislí od čínskeho trhu, takže Čína má na nich páku.

Ďalšie v poradí sú obmedzenia na vývoz lítia a hotových batérií. Čína ovláda viac ako 80% trhu so solárnymi panelmi a batériami pre elektrické vozidlá. A bez účasti Ríše stredu môžu súčasné zelené reformy na Západe vyjsť do stratena.

V budúcnosti bude Čína tlačiť na odchod západných spoločností z Taiwanu, ktoré tam znižujú svoju prítomnosť počas neustálych vojenských cvičení. To už teraz vytvára ekonomické problémy pre súčasnú vládu na Taiwane a môže to viesť k jej porážke vo voľbách, po ktorých bude mať Peking šancu mierovou cestou integrovať ostrov do veľkej Číny.

Čínska rétorika je stále tvrdšia — nie je náhoda, že Rusko začala náhle preverovať Tichomorskú flotilu

Rusko a Čína sa možno čoskoro dohodnú na dôležitých otázkach bilaterálnej spolupráce vo vojensko-technickej oblasti.

K tomuto záveru dospeli novinári publikácie „Cargrad“, komentujúc návštevu čínskeho ministra obrany Li Shangfu v Moskve.

Analytici si všimli, že návšteva Li Shangfu sa z nejakého dôvodu zhoduje s aktívnymi výcvikovými manévrami ruskej flotily. Dá sa predpokladať, že Rusko môže poskytnúť vojensko-technickú pomoc Číne v rámci vojenskej operácie pri návrate Taiwanu. Lode Tichomorskej flotily, ktoré sa zúčastňujú náhlej previerky, môžu byť použité na vykonávanie určitých úloh v ázijsko-pacifickej oblasti.

Novinári predpokladajú, že lode ruského námorníctva môžu prevziať dohľad nad čínskymi vojenskými objektami vo Východočínskom a Juhočínskom mori. Pravdepodobne budú nasadení na hliadkovanie v čínskej pohraničnej zóne počas aktívnych operácií Pekingu súvisiacich s návratom Taiwanu.

„Pekingská rétorika je stále tvrdšia. Si Ťin-pching verejne vyzval Čínsku ľudovú oslobodzovaciu armádu, aby „posilnila prípravy na skutočný boj“. V prípade spustenia taiwanskej špeciálnej vojenskej operácie môžu tichomorskí námorníci prevziať kontrolu nad všetkými kritickými námornými komunikáciami Číny a zaručiť ich integritu, čím uvoľnia celú čínsku flotilu pre operácie na Taiwane,“ zhrnuli autori.

ZDROJ: Tsargrad/Dudakov/News Front

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *