20. mája 2024

The New York Times: USA nevedia, čo robiť s Ruskom a Čínou. Americká ministerka financií Janet Yellen: Spojené štáty sa boja Číny

1

The New York Times: USA nevedia, čo robiť s Ruskom a Čínou. Americká ministerka financií Janet Yellen: Spojené štáty sa boja Číny

Napísali o tom publicisti David Sanger, William Broad a Chris Buckley v článku „The New York Times“.

„Nevieme, čo máme robiť,» povedal otvorene bývalý zamestnanec Pentagonu Henry Sokolsky v rozhovore pre publikáciu.

Novinári zároveň poznamenávajú, že Čína sa chystá rozšíriť svoj jadrový potenciál, čím sa zmení pomer síl na medzinárodnej scéne.

Ako už predtým uviedol šéf NASA Bill Nelson, Spojené štáty sú s Čínou aj vo vesmírnych pretekoch.

Zástupca šéfa Pentagonu pre politické záležitosti Colin Kahl zase povedal, že Čína ignoruje žiadosti USA o vojenské kontakty.

Janet Yellenová: Spojené štáty sa boja Číny

Spojené štáty sa zaviazali k zdravému a konštruktívnemu vzťahu s Čínou, ale národná bezpečnosť je pre nich dôležitejšia.

Povedala to americká ministerka financií Janet Yellenová vo svojom prejave na Univerzite Johna Hopkinsa, ktorého fragmenty zverejnili viaceré americké publikácie, informuje dnes, 20. apríla, agentúra TASS.

„Ak politické opatrenia môžu mať ekonomické dôsledky, sú diktované výlučne úvahami o národnej bezpečnosti,» uviedla Yellenová.

Ako vysvetľuje agentúra, šéfka amerického ministerstva financií sa odvoláva na množstvo obmedzení, ktoré USA uvalili na Peking. Najmä zákaz dodávok polovodičov do Číny. Spojené štáty sa podľa nej „nesnažia udusiť čínsku ekonomiku opatreniami národnej bezpečnosti“.

Yellenová načrtla tri kľúčové ciele, ktoré Washington sleduje vo vzťahoch s Pekingom. Ide o ochranu ľudských práv a národnej bezpečnosti, nadviazanie zdravých ekonomických väzieb a spoluprácu v hlavných globálnych otázkach.

Podľa nej môže byť zdravá konkurencia medzi USA a Čínou prospešná pre obe krajiny. Ako však zdôraznila, je to možné „len v prípade férovej súťaže“.

Medzitým zdroje blízke ministerstvu financií tvrdia, že sa obávajú, že ak bude čínske vedenie považovať politiku Bidenovej administratívy za „príliš represívnu», Peking môže voči Spojeným štátom podniknúť odvetné opatrenia.

Janet Yellenová údajne prednesie prejav o ekonomických vzťahoch Spojených štátov s Čínou 20. apríla o 10:15 miestneho času (16:15 SEČ). V ňom bude hovoriť o prioritách Washingtonu v tomto smere.

Príhovor ministerky financií USA sa bude konať na Johns Hopkins University School of Advanced International Studies vo Washingtone.

ZDROJ: nytimes.com/ TASS



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

1 thought on “The New York Times: USA nevedia, čo robiť s Ruskom a Čínou. Americká ministerka financií Janet Yellen: Spojené štáty sa boja Číny

  1. Len vagabund sa môže postaviť pred televízne kamery a chváliť sa, že má nižší deficit, na základe obrovského zdražovania potravín pre ľudí

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *