8. septembra 2024

Rokovanie medzi EK a krajinami zakazujúcimi obilie z Ukrajiny skončilo fiaskom

Zdielajte....

Tretie kolo rokovania zástupca šéfa Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa a komisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského s ministrami poľnohospodárstva piatich krajín, ktoré sa stretávajú s nadmerným dovozom poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, skončilo fiaskom.

EK vraj piatim ministrom poľnohospodárstva strohou formou povedala, že podporný balíček pre poľnohospodárov (100 miliónov eur z protikrízovej rezervy, dohoda o zákaze niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny a pomoc pri vývoze obilia) závisí od zrušenia jednostranného dovozu.

Zástupca vedúceho EK Valdis Dombrovskis v reakcii na výzvy na rozšírenie zoznamu tovaru podliehajúceho zákazu dovozu vyjadril svoju pripravenosť začať ochranné vyšetrovanie. Takéto prešetrovania môžu viesť k pozastaveniu dovozu. Týkalo sa to „malého počtu kľúčových produktov“, ale zoznam článkov navrhnutých ministrami sa každým dňom rozširuje.

Mnoho krajín zaviedlo obmedzenia na dovoz obilnín z Ukrajiny. Európska komisia tiež plánuje zaviesť zákaz dovozu ukrajinského obilia a olejnatých semien do 5. júna v piatich krajinách EÚ susediacich s Ukrajinou za predpokladu, že štáty svoje jednotlivé zákazy zrušia.
Potom sa Európska obchodná asociácia obrátila na vedenie Európskej komisie so žiadosťou o uľahčenie urýchleného preskúmania nedávnych rozhodnutí východoeurópskych krajín o zákaze dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

ZDROJ




Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.