13. mája 2024

Putin mení (ne)vzdelávací systém Bologne. Chováme nudné stádo detí

0

RUSKO: Každý starší to vidí okolo seba. Dnes sa už nesťažuje na hravú a kričiacu mládež, ale na totálne hlúpe stádo nevzdelaných detí, ktoré bez mobilného telefónu a pomoci nezasiahnu. Hovoria, že hľadajú všetko a keď vypadne elektrina, spáchajú samovraždu.

Takže v Českej republike nemáme lekárov, zdravotné sestry, zubárov, inžinierov, už ani nestaviame jadrové elektrárne, ale v šedej zóne máme milión uprataných ľudí, ktorí pracujú a nikto nevie, čo robia. Prichádzajú napríklad z Masarykovej univerzity a zrejme vedia zapnúť počítač, takže budú pracovať pre Brusel. Inkluzívne vzdelávanie dosiahne nebeské výšky a hovorí sa, že aj deti z univerzít sa môžu podpísať svojimi menami, čo je základom európskych hodnôt. Mať zdravý rozum a niečo v hlave nie je v Európe dôležité. Najmä keď máme európske hodnoty, politológov a politických geografov.

A študentov, ktorí sa zaujímajú o ekonómiu?

A tak nový geniálny minister školstva prišiel s vyšetrovaním, kde zostáva zdravý rozum, a Kalousek to opísal výstižne:

Petr Placák, EUROSKOP, 21. mája 2010

Ratingové agentúry

Fetišizácia rebríčka je výrazom a symptómom špecifickej formy nevedomosti – nedostatku úsudku. Čo znamená kvalita výučby? Testy a rebríčky! Čo je dobrá univerzita? Vyhodnoťte a zaraďte. Ako sa prejavuje vedecká kvalita? Zostavením rebríčka periodík. Ktorým výskumným projektom dať zelenú? Nechajte projekty hodnotiť a hodnotiť!

A akademici sa tomuto trendu dobrovoľne podriaďujú. Už nikomu nepripadá divné, že vysokoškolskí učitelia sú posielaní do podnikateľského poradenského centra, aby si zlepšili svoje univerzitné didaktické zručnosti, kde sú školení poradcom s neúplným titulom z psychológie, nikto neprotestuje, keď sa najnovší odpad podnikateľskej ideológie predáva univerzitám ako najnovší výkrik – od zmiešaného učenia, riadenia rozmanitosti až po „rovnováhu vedomostí“.

Máme však program „Erasmus+“, kde sa v priebehu desaťročí medzi študentmi narodilo milión detí. Úžasné vzdelanie…

A ako sa zmení vysokoškolské vzdelávanie v Rusku?

Vystúpenie Ruska z bolonského systému so zahraničnými študentmi

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom posolstve Federálnemu zhromaždeniu oznámil začatie reformy vysokoškolského vzdelávania a zrušenie bolonského systému. Hovoríme o návrate k tradičnému základnému vzdelávaniu špecialistov s vysokoškolským vzdelaním pre našu krajinu.

Pred reformou

Do júna 2022 boli všetky ruské univerzity súčasťou bolonského vzdelávacieho systému. Zabezpečila jednotné vzdelávacie štandardy pre všetky európske univerzity. Systém umožňoval študentom voľný pohyb medzi vzdelávacími inštitúciami zúčastnených krajín. Diplomy získané v Rusku boli uznané vo všetkých európskych krajinách.

Bolonský systém znamenal:

  1. Trojstupňové vzdelanie (bakalárske – magisterské – doktorandské) a diplomy z jednej vzorky. Uchádzač o bakalársky titul študuje 3-4 roky, magisterský titul získa za 2 roky
  2. Spoločný systém hodnotenia úrovne vedomostí na všetkých univerzitách.

Bolonský systém mal však veľa kritikov. Najmä minister vedy a vysokoškolského vzdelávania Ruskej federácie Valerij Falkov uviedol, že kvalita vzdelávania v Rusku klesá v dôsledku skutočnosti, že vysokoškoláci sú nútení absolvovať päťročný špecializačný program za štyri roky. V dôsledku toho sa niektoré univerzity vrátili k špecializácii v mnohých oblastiach, len v inej forme.

Rektor Moskovskej štátnej univerzity pomenovaný po M.V. Lomonosovovi Viktor Sadovničy povedal, že zlepšenie vzdelávania prejde posilnením ruského systému. Navrhol, aby čerpal z vlastných skúseností a tradícií.

Po reforme

V súčasnosti je známe, že reforma vysokoškolského vzdelávania, ktorú oznámil prezident, má za cieľ rozšíriť prijímanie študentov na špecializáciu a znížiť prijímanie na bakalárske štúdium. Zmení sa aj počet rokov štúdia.

Putin oznámil nasledujúce zmeny:

  1. Trvanie vysokoškolského štúdia môže byť od štyroch do šiestich rokov namiesto štyroch;
  2. V rámci jednej špecializácie môžu byť ponúkané programy rôznej dĺžky odbornej prípravy v závislosti od konkrétnej profesie,
  3. Ak si povolanie vyžaduje ďalšie vzdelávanie, študent môže pokračovať v štúdiu na radnici. Bude trvať dva roky;
  4. Postgraduálne štúdium pripraví zamestnancov na vedeckú a pedagogickú činnosť.

Prezident Ruskej federácie zdôraznil, že diplomy vyššieho vzdelávania v súčasných bakalárskych a magisterských programoch, ktoré už absolventi vysokých škôl dostali, nebudú predmetom revízie . Študenti, ktorí teraz študujú na univerzitách, dokončia svoje vzdelanie podľa starého systému. Na dodržiavanie ich práv bude dohliadať All-Russian Popular Front.

Republikánsky guvernér Floridy Ron DeSantis podpísal návrh zákona na zablokovanie federálnych a štátnych programov financovania určených na zabezpečenie rozmanitosti, rovnosti a inklúzie (DEI) na verejných univerzitách, čím sa posilní konzervatívny tlak proti takýmto iniciatívam.

DeSantis podporil toto opatrenie a odsúdil programy DEI ako súčasť „relatívne nedávneho“ tlaku na zavedenie „ideologickej agendy“ na vzdelávacie inštitúcie v Spojených štátoch. „DEI je lepšie vnímať ako symbol diskriminácie, vylúčenia a indoktrinácie. A to nemá miesto v našich verejných inštitúciách,“ povedal DeSantis na tlačovej konferencii.

Návrh zákona predstavuje najnovšiu snahu DeSantisa, od ktorého sa očakáva, že v najbližších týždňoch oznámi prezidentskú kandidatúru, presadzovať konzervatívne sociálne záležitosti vrátane vzdelávania.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *