12. mája 2024

EÚ stráca svoju pozíciu na ekonomickej mape sveta

0

EU: Aby si Európska únia udržala svoj ekonomický vplyv, musí rásť tempom aspoň 2% ročne. To sa však, dá sa s istotou povedať, nestane.

Teraz oficiálne. Nemecko vstúpilo do recesie. HDP sa v prvom štvrťroku v porovnaní so štvrtým štvrťrokom predchádzajúceho roka znížil o 0,3%. A vtedy, v treťom štvrťroku, pokles predstavoval 0,5%.

Čo to znamená? Formálne ide o recesiu, no ani tento fakt nie je pre nás dôležitý. Všetko sú to krásne štatistiky a nič viac.

Čo je vážnejšie, nemecká ekonomika je a možno aj bola zbavená dlhodobých stimulov rastu. Stagnuje úplne všetko, od spotrebiteľského dopytu až po priemyselnú výrobu. Hlavným dôvodom je samozrejme rast cien energií.

V dôsledku zvýšenia taríf za bývanie a komunálne služby začali občania menej nakupovať potraviny, oblečenie, domáce potreby, využívať niektoré služby atď. Ako to vyzerá v priemysle, všetci dobre vieme. Z Nemecka utekajú firmy. Okrem iného aj do Spojených štátov, ktoré sa z pohľadu reálneho sektora ekonomiky stali jedným z beneficientov súčasnej krízy, uberajúcej Európe priemyselný potenciál.

Ako som toho roku napísal, hospodárska kríza v EÚ a v Nemecku je štrukturálna. Prvým krokom bol rast cien energií. To spôsobilo pokles ponuky aj dopytu. Súčasný pokles cien energií (napríklad na 300 dolárov za tisíc kubických metrov plynu) už nedokáže situáciu napraviť.

Dôkazom toho je aj naďalej vysoká inflácia. Tá podľa aprílových výsledkov v Nemecku dosiahla 7,2% a nemieni klesať, hoci už vlani tam bola vysoká základňa.

Vo všeobecnosti sa predpovede ukázali ako správne. Európa stráca svoje miesto na ekonomickej mape sveta. Dôležitá nie je formálna recesia, ale nedostatočný rast.

Aby si Európska únia udržala aspoň svoj ekonomický vplyv, musí rásť tempom aspoň 2% ročne. To sa však, možno s istotou povedať, nestane.

AUTOR:  Konstantin Dvinskij

ZDROJ

Překlad: N.F.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *