15. mája 2024

Antivírus: Osobná zodpovednosť

0

Osobná zodpovednosť je koncept zásadný ako pre osobný rozvoj, tak aj pre rozvoj celej spoločnosti. Rast človeka spočíva v jeho rozhodnutiach alebo rozhodnutiach, v pozorovaní dôsledkov jeho vlastných činov a v učení sa z nich. Každá akcia má dôsledky, a keď sú nesprávne, je to znamenie, že takéto akcie by sa nemali opakovať. Každý by mal byť zodpovedný za svoje chyby, chyby a spôsobené škody a poučiť sa z nich.

Zodpovednosť však v našom svete chýba na mnohých úrovniach. Už to nie je niečo, čo sa ľuďom vštepuje. Ľudia nie sú vedení k zodpovednosti, ale k poslušnosti, čo je úplný opak. Okrem toho zodpovednosť je akýmsi spojením medzi príčinou a následkom, ale dnes je toto spojenie zámerne prerušené, príčiny sú odtrhnuté od následkov, všetko je manipulované a pre všetko sú uvedené falošné dôvody.

Slovo „zodpovednosť“ sa stalo len ďalším prázdnym pojmom, ktorý je prekrútený a používaný na manipuláciu a vydieranie a ktorého skutočný význam už väčšina spoločnosti nechápe. A ako sme videli vo veku Kovidiotského, nezodpovedným ľuďom bolo povedané, aby boli zodpovední, a boli postavení proti skutočne zodpovedným, ktorí boli zase označení za nezodpovedných. Môže klesnúť ešte nižšie? (Nemalo by to fungovať, ale naša „vláda“ určite s niečím príde.)

Poslušnosť je opakom zodpovednosti

Aby sme odhalili trochu manipulácie a uviedli veci na pravú mieru, vysvetlíme, čo je zodpovednosť a ako konkrétne súvisí s poslušnosťou.

Podľa rôznych slovníkov je zodpovednosťou „schopnosť konať nezávisle a robiť rozhodnutia bez povolenia“ alebo „morálna schopnosť stáť si za svojimi činmi a niesť ich dôsledky„.

Poďme to teda trochu rozviesť, aby to bolo jasnejšie. Zodpovedná osoba je ten, kto rozhoduje sám za seba, t.j. automaticky neprijíma rozhodnutia niekoho iného a nesie dôsledky svojich rozhodnutí. Má to aj morálny aspekt, takže zodpovedný človek sa postaví za to, čo považuje za správne, aj keď ho niekto núti urobiť iné rozhodnutie. Čo nám to hovorí?

Keď vám vláda povie, aby ste niečo urobili, premýšľate o tom, zvažujete to, posudzujete, či je to správne alebo nesprávne, či to dáva zmysel, aký dopad to bude mať na koho a na základe toho všetkého sa sami rozhodnete, či budete poslúchať, potom ste zodpovední. Ak zistíte, že sa od vás žiada niečo zlé, neurobíte to. Preberáte zodpovednosť na seba.

Ak vám vláda povie, aby ste niečo urobili, nespochybňujete to, nepremýšľate o tom, neposudzujete správnosť alebo či to dáva zmysel, a robíte len to, čo vám vláda povie, potom nie ste zodpovední. Ak robíte to, čo vám povie vláda, či už je to dobré alebo zlé, nazýva sa to poslušnosť, nie zodpovednosť, čo je veľký rozdiel. Zodpovednosť presúvate na vládu.

Keď sa veci vyvíjajú zle, rozdiel je v tom, že prvá skupina akceptuje dôsledky svojho rozhodnutia, nech sú akékoľvek, zatiaľ čo druhá skupina rýchlo povie: „Ale povedali mi!“ ako malá, ktorá sa nikdy nenaučila konať nezávisle a stále si myslí, že za všetky ich problémy môže niekto iný, aj keď do nich sami skočili strmhlav.

Teraz si všetci môžeme spomenúť na nedávny omyl. Povedali nám: „Noste masky! Drž sa ďalej od ľudí! Nikoho sa nedotýkajte! Zostaňte doma! Všetci sa dajú zaočkovať!“

Povedali sme: „Čo je to za blbosť? Prečo by som sa mal vyhýbať ľuďom? Prečo by som si mal dať handru na ústa? Koniec koncov, je zrejmé, že je to škodlivé. Prečo by som mal zostať doma? A prečo by som si mal vpichnúť experimentálnu látku, ktorá zjavne nebola riadne testovaná? A to všetko kvôli tomu, čo vyzerá ako normálna chrípka? Nebudem robiť také hlúpe veci.“

Zombie… Nič nepovedali a urobili len to, čo im bolo povedané. Keď im niekto naznačil, že je to hlúpe, ich reakcia nebola: „No, premýšľal som o tom a myslím si, že je to správna vec.“ Ich reakcia bola: „Povedali, že…“ Všetko nechali na nejakých „oni“. (Náhodná poznámka: v japončine „oni“ (鬼) znamená „démon[i].“)

Kto bol teda zodpovedný?
Kto rozhodoval sám za seba, podľa svojich najlepších schopností?
A kto urobil nejakú hlúposť, ktorú mu povedali?

Takže tu máme zodpovednosť v skratke. Poslušnosť nielenže nie je zodpovednosťou, ale ju vylučuje. Keď ste 100% poslušní, vždy sa vyhýbate zodpovednosti. Je preto absurdné, že my, ktorí sme preskúmali vládne nariadenia, sami rozhodovali a boli sme ochotní niesť dôsledky za naše voľby, sme boli označení za nezodpovedných.

A nezáleží na tom, že sme mali pravdu s maskami, lockdownami a inými blbosťami. To je len bonus. Pokiaľ ide o zodpovednosť, nič by sa nezmenilo, keby sme ju nemali.

Zodpovednosť sa musíme naučiť

Malé dieťa nie je zodpovedné. Po prvé, musia sa zoznámiť so svetom okolo seba a naučiť sa v ňom cítiť spokojne a bezpečne. Nemôžeme od neho najprv žiadať, aby niesol zodpovednosť. Malé dieťa je stredom vesmíru, ktorý sa točí okolo neho. Nezaujíma ho vplyv jeho aktivít na ostatných.

Potom sa deti učia poslušnosti, pretože ešte skutočne nerozumejú zodpovednosti. Musia po sebe upratovať, pretože im to povedala ich matka, pretože skutočné dôvody na upratovanie po sebe sú pre nich ešte ťažšie. Dostávajú tiež veľa príkazov na to, čo nemôžu robiť, ako napríklad dotknúť sa sporáka alebo lízať cestu, pretože mama pozná nebezpečenstvo. Dieťa tomu ešte nerozumie a je mu to jedno, takže sa musí naučiť nejakej poslušnosti.

Ale to platí pre malé deti! Jedného dňa z toho musia vyrásť a naučiť sa myslieť sami za seba a pochopiť skutočné dôvody, prečo by sa niečo nemalo robiť. Pochopia, že kachle horia, na ceste sú autá a že ak po sebe nikto neuprace, všetci sa utopíme v bordeli.

Bohužiaľ, zombie nikdy nevyrastali týmto smerom, nikdy nepochopili zodpovednosť a celý život fungujú na základe poslušnosti. Samozrejme, vláda ich v tom podporuje, pretože im to veľmi vyhovuje. Vláda nechce zodpovedných ľudí, ktorí môžu rozhodovať sami za seba a kontrolovať všetky príkazy a príkazy. Vláda chce poslušné ovce, ktoré sa nepýtajú a verne poslúchajú aj tie najhlúpejšie nariadenia.

Nemôžeme očakávať, že zo zombie vytiahneme akúkoľvek zodpovednosť, ale bolo by dobré, keby aspoň vedeli, čo to je, nezamieňali si to s poslušnosťou a neobviňovali ostatných z niečoho, čo sa ich viac týka.

Zodpovednosť a vláda

Vláda sa nielenže nezaujíma o zodpovednosť iných ľudí, ale za každú cenu sa vyhýba aj vlastnej zodpovednosti. Politický systém je už dlho taký skorumpovaný, že politici už ani nepomyslia na to, že by za niečo niesli zodpovednosť – pretože to nikto nechce.

Dnešný politik si v podstate môže robiť, čo chce, a takmer vždy mu to prejde. Tresty pre politikov prakticky neexistujú. (Výnimky sú snáď len vtedy, keď ide o čistky v ich vlastných radoch, pretože nie je nikto iný, kto by obviňoval ich vlastné chyby.)

Politik môže porušiť zákon, pretože vie, že mu to prejde. Môže porušiť predvolebné sľuby, pretože ho nič nenúti ich dodržiavať. (Aj keď celý zmysel volebného systému spočíva v tom, že ľudia volia politikov, ktorí sľubujú, že urobia, čo ľudia chcú. Ale ak nič nenúti politikov, aby dodržiavali svoje sľuby, celý volebný systém je celkom zbytočný… Ale to je iný príbeh.)

Samozrejme, keď zodpovednosť neexistuje „na vrchole“ spoločnosti, keď nie je nikto, kto by išiel príkladom, ťažko sa dá očakávať, že bude existovať niekde inde. Niekto „hackol“ celý náš systém, umiestnil svoje parazitické bábky všade na vyššie miesta a preorientoval celý systém od zodpovednosti k poslušnosti, pretože je ľahšie manipulovať so všetkým a všetkými.

Poslušnosť nie je cnosťou u dospelých. Ak si dospelý myslí, že je „dobrý“, pretože je poslušný a robí to, čo mu povie vláda, „odborníci“ alebo nedajbože médiá, potom uviazne na úrovni dieťaťa, ktoré verí, že je „dobré“, keď poslušne robí to, čo od neho chce jeho matka. Zatiaľ čo ako vývojové štádium v detstve je to v poriadku, v dospelosti je to už patologický stav.

Poslušnosť u dospelých je hlavne znakom duševnej nezrelosti, závislosti od autority, neschopnosti samostatne myslieť a nedostatku zodpovednosti. Samozrejme, klasický príklad nacistickej výhovorky zo Shitlerových čias zapadá: „Nie je to moja chyba. Len som plnil rozkazy.“ Ale môžeš, hlúpy. Nemali ste ich splniť!

Podobne ako politici, aj policajti nesú malú zodpovednosť. Patria medzi tých lepších ľudí, ktorým „prejde všetko“ a ktorí nie sú potrestaní za veci, za ktoré sme potrestaní. Nemá zmysel zachádzať do detailov – všetci vieme, že ak zbijete policajta, draho za to zaplatíte, ale ak vás policajt zbije, nič sa mu nestane, aj keď pri tom poruší tri zákony.

To, že politici a policajti by skutočne mali patriť medzi najzodpovednejších, len dokazuje stupeň prehnitosti tejto spoločnosti a to, že všetko je hore nohami.

Bojovník a zodpovednosť

Jedným z rozdielov medzi zombie a bojovníkom je osobná zodpovednosť. Aj keď zombie nechápe, čo slovo „zodpovednosť“ vlastne znamená (ale v Českej televízii mu bolo povedané, že by mal obviniť ľudí, ktorí s ním nesúhlasia, z nezodpovednosti, tak to robí), pre bojovníka je to nevyhnutná súčasť jeho bezchybnosti, ako som už vysvetlil.

Bojovník sa vždy rozhodne pre seba, nespolieha sa implicitne na nikoho, vždy akceptuje dôsledky svojich rozhodnutí a nikdy sa nesťažuje, keď veci nejdú podľa plánu. Svoje rozhodnutia nikdy neľutuje, učí sa zo svojich zlyhaní a nikoho za ne neobviňuje.

Žijeme v dobe, keď je všetko prekrútené a postavené na hlavu, vrátane základných hodnôt. Pravdepodobne tak skoro nebudeme brať politikov na zodpovednosť a nenaučíme zombie správať sa zodpovedne. Nebol by však zlý nápad udržať pri živote nejakú racionálnu predstavu o tom, čo je zodpovednosť a čo nie. Môžeme sa to pokúsiť vysvetliť, ale čo je najdôležitejšie, musíme ísť príkladom, usilovať sa o vlastnú bezchybnosť a prevziať zodpovednosť za všetko, čo robíme.

AUTOR: Antivírus

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *