8. septembra 2024

Známa hutnícka fabrika z Oravy opúšťa Slovensko. Varovania sa naplnili, výrobu presúva do Ázie

Zdielajte....

SLOVENSKO: Ak nám štát nepomôže, zbalíme sa a pôjdeme vyrábať do Ázie. Toto opakoval minulý rok šéf oravskej fabriky Oravské ferozliatinárske závody (OFZ) Branislav Klocok. Najnovšie sa jeho varovania napĺňajú.

O plánoch hutníkov z Oravy informovali Hospodárske noviny. „Nulová podpora priemyslu v posledných rokoch sa začína prejavovať. Oravskí ferozliatinári sa preto rozhodli ísť za lepšími podmienkami a relokovať časť výroby až do Uzbekistanu,“ píšu ekonomické noviny.

Zaujímavé je, že exminister životného prostredia Ján Budaj sám posielal veľkých a „špinavých“ priemyselníkov preč zo Slovenska.

OFZ už dávnejšie prepustilo všetkých svojich ľudí a povypínalo pece. Drahé energie ich dotlačili k múru a výroba sa im pre drahú elektrinu už neoplácala. „Rozhodli sme sa premiestniť časť výroby mimo Európskej únie. Ak plány vyjdú, začneme s relokáciou prvej pece. Výrobu na nej plánujeme spustiť už v októbri,“ potvrdil pre noviny generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Plánujú presunúť polovicu výroby do Ázie, zatiaľ druhú polovicu nechajú doma. Analyzovali viaceré finálne destinácie ako India, Egypt, Bosna a Hercegovina, Brazília, Azerbajdžan a Uzbekistan. Hospodárske noviny pripomínajú, že cenu elektriny budú mať tretinovú v porovnaní s tunajšou cenou.

Navyše, musia konkurovať celému svetu, kde neplatia rovnaké pravidlá ako v Európskej únii či na Slovensku.

Branislav Klocok to pre Pravdu vysvetľoval minulý rok v novembri. „Sme vystavení vo veľkej miere voľnej konkurencii z tretích krajín, kde neplatia rovnaké podmienky ako v Európskej únii. Ako som spomínal, až 50 percent ferozliatinárskych produktov spotrebovaných v EÚ pochádza práve z tretích krajín. Žiadne importné clá na tieto výrobky v princípe neexistujú, a keď máte krajiny, kde je elektrina podstatne lacnejšia a prístup k ochrane životného prostredia je ľahostajnejší, tak máte oproti nim obrovskú nákladovú nevýhodu. Tú je kompenzovať veľmi zložité a zabetónovať sa v pozícii, ktorá je vyššia ako úroveň konkurencie z tretích krajín, je obrovské riziko,“ hovoril pred vyše pol rokom Klocok.

Na Slovensku OFZ zamestnávala zhruba 500 ľudí, teraz plánuje prijať asi 100 Uzbekov.

ZDROJ

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.