8. septembra 2024

Keď bolo v lete horúco a noviny len písali, že je horúco

Zdielajte....

Tretí a štvrtý júlový deň boli nazývané najteplejšími dňami na Zemi za viac ako stotisíc rokov. The Wall Street Journal píše, že toto je absurdné tvrdenie priemyslu globálneho otepľovania. A pred sto rokmi noviny napísali, že voda na severe je príliš horúca aj pre tulene.

Wall Street Journal publikoval článok v reakcii na tvrdenie o najhorúcejšom dni v názorovej sekcii, v ktorom autor píše: „Najhorúcejšie dni v záznamoch? Neverte tomu. Priemerná teplota Zeme je nezmyselné číslo a porovnávať ju s teplotami pred 125 <> rokmi je absurdné.“

Najvyššia priemerná teplota Zeme začiatkom júla pochádza z University of Maine, ktorá využíva satelitné údaje a počítačové simulácie. Nameraná priemerná teplota dosiahla 17 stupňov Celzia. O výpočtoch University of Maine informovali médiá a uviedli, že napríklad Alžírsko bolo „brutálne horúce, keď merali 43 stupňov Celzia“.

Samotná Národná meteorologická služba (NOAA) sa však od tvrdení University of Maine dištancovala.

A čo napísali noviny alebo dokonca knihy o letných horúčavách v minulosti.

(1) Britská vyhňa z roku 1911

Juliet Nicholson: Dokonalé leto

Teploty v Británii pravidelne stúpali nad 36 stupňov. V auguste zomrelo toľko ľudí na zlyhanie srdca, že o nich už ani noviny nepísali. Najsmutnejším znamením zo všetkých bolo ticho spevavcov. Ticho vyprahnutej krajiny. Ani počas dusných nocí nebola šanca na oddych.

(2) Severný ľadový oceán sa otepľuje

Veľká ohybová tribúna, 1922

Severný ľadový oceán sa otepľuje, ľadovce sa zmenšujú a v niektorých oblastiach je voda príliš horúca pre tulene, podľa správy z nórskeho Bergenu. Rybári a lovci tuleňov hovoria o neslýchaných teplotách v arktickej zóne.

(3) V ktorý deň bolo najteplejšie na Zemi?

Chicago Tribune, 1967

Je takmer nemožné povedať, kde bola nameraná najteplejšia. Podľa dostupných záznamov zažili najteplejší deň 11. augusta 1933 v San Luis Potosi v strednom Mexiku, kde v tieni namerali 58 stupňov Celzia.

(4) Stredozemné more zasiahla vlna horúceho vzduchu

Orlando Sentinel, 1977

Vlna horúčav vytlačila nedeľné teploty na historické maximá. Hovorca gréckych meteorológov uviedol, že teplota dosiahla dvadsať kilometrov juhozápadne od Atén 49 stupňov Celzia. Ulice Atén boli opustené, keď sa davy ľudí hrnuli na pláže v rekordnom počte.

V Turecku bolo hospitalizovaných 40 ľudí a úrady hlásili 67 stupňov Celzia. Ich čítanie sa však robilo na slnku, takže to nemalo žiadny vplyv na najvyššiu nameranú teplotu v tieni, ktorá dosiahla 58 stupňov Celzia a bola nameraná 13. septembra 1922 v Líbyi.

(5) Tuniská pec

Podľa oficiálnej webovej stránky Arizonskej univerzity bola najvyššia nameraná teplota na východnej pologuli 55 stupňov Celzia. Teplomer stúpol na túto hodnotu v Tunisku 7. júla 1931. Údaje o líbyjskom pekle spomenuté v novinách z roku 1977 boli zo stránky odstránené, ale možno ich nájsť v archíve.

(6) Amerika: Stále rovnaké teplo

USA používajú na meranie tepla takzvaný letný teplotný index. Za posledných 130 rokov nevykazuje žiadny zjavný trend. Podľa indexu bolo v tridsiatych rokoch mimoriadne teplé obdobie, počas ktorého nasledovala jedna vlna letných horúčav.

Ďalším obdobím, ktoré sa odchyľuje od priemeru, sú šesťdesiate a sedemdesiate roky minulého storočia, počas ktorých sa frekvencia letných horúčav výrazne znížila. Ak chce niekto ukázať rastúci trend letných horúčav, jeho graf začína v šesťdesiatych rokoch. Viac o manipulácii pomocou výberu užitočných údajov tu alebo tu a tu. A prehľad zimných olympijských hier, ktoré sa tu kvôli teplému počasiu takmer nekonali.

Oficiálny graf indexu letných horúčav na webovej stránke vlády USA vyzerá takto:

G. Sitár 19.7.2023

Zdroj

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.