8. septembra 2024

Reuters: Poriadna facka USA! Fitch znížil rating USA z najvyššieho stupňa AAA na stupeň AA+. Biely dom zúri..

Zdielajte....

USA: Americká agentúra Fitch v utorok znížila rating úverovej spoľahlivosti Spojených štátov z najvyššieho stupňa AAA na stupeň AA+. Podľa agentúry Reuters to zdôvodnila očakávaným zhoršením fiškálnej situácie v najbližších troch rokoch a tiež vysokým a stále rastúcim zadlžením americkej vlády. Biely dom so znížením ratingu vyjadril silný nesúhlas.

Agentúra v odôvodnení okrem iného uviedla, že v USA v posledných 20 rokoch dochádza k postupnému „zhoršovaniu štandardov správy vecí verejných, vrátane fiškálnych a dlhových záležitostí“, a to bez ohľadu na júnovú dohodu demokratov a republikánov týkajúcu sa dlhového stropu.

Fitch už v máji zaradil rating dlhodobých devízových záväzkov USA do režimu pozorovania s možnosťou jeho zníženia, čo vtedy zdôvodnil práve sporom o zvýšení dlhového stropu a hrozbou platobnej neschopnosti federálnej vlády.

Biely dom tvrdí, že zníženie ratingu odporuje realite, pretože prezidentovi Joeovi Bidenovi sa podarilo dosiahnuť najsilnejšie hospodárske zotavenie zo všetkých veľkých svetových ekonomík. V druhom štvrťroku ekonomika USA zrýchlila rast na 2,4 percenta z dvojpercentného tempa v prvom štvrťroku.

Americká ministerka financií Janet Yellenová tiež uviedla, že so znížením ratingu nesúhlasí a označila ho za „svojvoľné a založené na zastaraných údajoch“.

Prvýkrát niektorá z veľkých ratingových spoločností rating USA znížila v roku 2011. Kvôli dlhým dohadom týkajúcim sa zvýšenia dlhového stropu vtedy agentúra Standard & Poor’s odobrala Spojeným štátom najvyšší rating AAA a odvtedy ich hodnotí stupňom AA+.

ZDROJ:  Reuters/ČTK


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.