8. septembra 2024

Dnes je výročie narodenia Fidela Castra, ktorý bol jedným z najvplyvnejších a najkontroverznejších politických lídrov 20. storočia

Dnes je výročie narodenia Fidela Castra, ktorý bol jedným z najvplyvnejších a najkontroverznejších politických lídrov 20. storočia

Dnes je výročie narodenia Fidela Castra, ktorý bol jedným z najvplyvnejších a najkontroverznejších politických lídrov 20. storočia

Zdielajte....

Dnes má narodeniny Fidel Castro.

Dnes je výročie narodenia Fidela Castra, ktorý bol jedným z najvplyvnejších a najkontroverznejších politických lídrov 20. storočia. Jeho revolúcia na Kube zmenila dejiny Latinskej Ameriky a ovplyvnila celý svet. Jednou z jeho najväčších zásluh bola podpora kubánskeho zdravotníctva, ktoré dosiahlo vysokú úroveň kvality a dostupnosti napriek hospodárskemu embargo zo strany USA. Kubánski lekári sa zapojili do mnohých humanitárnych misií v rôznych krajinách, vrátane Ukrajiny, kde pomáhali liečiť deti postihnuté následkami černobyľskej katastrofy. Kubánska medicína bola pre tieto deti záchranou a prejavom solidarity. Fidel Castro si zaslúži uznanie za jeho príspevok k rozvoju a spolupráci medzi národmi.

Narodil sa 13. augusta 1926 na statku v Biráne , neďaleko Mayarí , v provincii Holguín , ako potomok Ángela Castra y Argiz, úspešného podnikateľa s cukrovou trstinou. Jeho matka Lina Ruz González bola slúžka v jeho domácnosti.

Castrov otec Angel Castro bol chudobný galícijský imigrant zo Španielska, ktorý sa postupne vypracoval na bohatého farmára. V roku 1898 Castrov otec bojoval ako španielsky vojak v španielsko-americkej vojne , po ktorej Kuba získala nezávislosť na Španielsku a dostala sa pod silný politický a ekonomický vplyv Spojených štátov . [2] S Fidelovou matkou sa Angel Castro oženil, až keď mal Fidel 15 rokov. Dovtedy žil so svojou prvou manželkou Máriou Luisou Argotou. Castro mal dvoch polovičných súrodencov Ľúdiu a Pedra Emilia, ktoré mal jeho otec z prvého manželstva. S jeho matkou Linou nasledovalo ďalších šesť detí: traja bratia (starší Ramón, ktorý pokračoval v otcovej farmárskej tradícii, Fidel a mladší Raúl ) a tri sestry (Angela, Juanita a Emma), ktoré sa narodili z nemanželského zväzku. Sám Fidel Castro bol pre svoj nemanželský pôvod v škole vysmievaným dieťaťom. Táto situácia sa zmenila až sobášom jeho otca s matkou Linou krátko pred Castrovým nástupom na univerzitu, kedy si tiež mohol k svojmu menu pripísať aj materské priezvisko „Ruz“.

Jeho otec zomrel krátko pred revolúciou, zatiaľ čo jeho matka a všetci súrodenci sa dožili znárodnenia svojich pozemkov poľnohospodárskou reformou Fidelovej vlády. Z ich rodného domu je teraz múzeum. Lidia Castro dostala kedysi od Raúla Castra pridelený jeden zo znárodnených domov v Havane.

V rokoch 1945 – 1950 Castro študoval práva na Havanskej univerzite. Jeho politické názory ovplyvnili americké vojenské intervencie a okupácie v niekoľkých štátoch Karibiku a Strednej Ameriky z prvej tretiny 20. storočia tzv. banánovej vojny . Na protiamerické postoje Fidela Castra mala vplyv aj americká podpora Batistovho režimu.

Nástup do vysokej politiky 

Castro zadržaný po útoku na kasárne Moncada

Fidel Castro bol pred revolúciou členom Strany kubánskeho ľudu – ortodoxnej (Partido Ortodoxo), po útoku na kasárne Moncada 26. júla 1953 vystupoval pod hlavičkou Hnutia 26. júla (podľa dátumu útoku), čo bolo ozbrojené partizánske hnutie zameriavajúce sa na režime. Neskôr bol uväznený a predvedený pred súd, kde sa ako vyštudovaný právnik obhajoval sám. Je zaujímavé, že v tejto dobe bol veľmi silne ovplyvnený osobnosťami v Európe. Zvlášť ho inšpiroval Adolf Hitler, ktorý pre svoj vlastný súdny spor vytvoril prejav, ktorý takmer bez zmien použil aj Fidel Castro pri svojej obhajobe. Je nutné si uvedomiť, že v tejto dobe bol fašizmus na veľmi silnej vlne popularity. Fašizmus bol veľmi predstavovaný ako ďalší vylepšený stupeň politickej filozofie.

Od roku 1959 , kedy s pomocou skupiny svojich prívržencov (Hnutie 26. júla) zvrhol predchádzajúceho autoritatívneho vodcu Fulgencia Batistu , zastával až do roku 1976 funkciu premiéra Kuby ; jeho vplyv na celú krajinu však bol oveľa väčší ako vtedajšie hlavy štátu – prezidenta Osvalda Dorticósa Torrada . Oficiálne Castro získal titul ekvivalentný prezidentovi (predseda štátnej rady ) – a stal sa tak hlavou štátu – až v roku 1976 .

Počas svojej takmer päťdesiatročnej vlády sa stal jedným z najkontroverznejších politikov sveta. Pôvodne sľuboval demokratické reformy, ale čoskoro po prevrate znárodnil všetky pozemky a priemyselné podniky, ktoré boli ovládané hlavne Američanmi , a nastolil na Kube autoritatívny režim; revolúciu , ako ho označil, neskôr vyhlásil za komunistickú a následne nadviazal blízke vzťahy so Sovietskym zväzom a ďalšími krajinami, ktoré sa v tejto dobe označovali ako socialistické . V reakcii na znárodnenie majetku amerických firiem na Kube vyhlásili USA v októbri 1960 embargona vývoz amerických výrobkov na Kubu, ktoré ďalej posilnili vo februári 1962 embargom na všetok obchod s Kubou. [3]

Zavádzanie socializmu na Kube 

Invázia v zátoke Svíň na Kube v apríli 1961 pod vedením CIA, ktorú financovala a podporovala americká vláda, a ktorej cieľom bolo zvrhnutie Fidela Castra, prispela k ešte väčšiemu zblíženiu Kuby so Sovietskym zväzom.

Po sovietskom vzore Castro rýchlo zavádzal školstvo , aby zvýšil gramotnosť Kubáncov, za jeho vlády bola tiež zavedená aj bezplatná lekárska starostlivosť. Castro si najskôr získal u obyvateľov Kuby veľkú obľubu. Vyslaním kubánskych jednotiek do Angoly na pomoc vládnej MPLA proti povstalcom z UNITA a do ďalších rozvojových krajín, kde existovali ľavicové vlády alebo vojenské oddiely, demonštroval odhodlanosť krajiny bojovať za komunizmus kdekoľvek na svete. Populárnym sa stal tiež aj v Hnutí nezúčastnených krajín , ktorého sa stal v roku 1979 predsedom. Avšak potom, čo podporil sovietsku intervenciu v Afganistane (členaHnutie nezúčastnených krajín ) jeho podpora silne poklesla, a to nielen v zahraničí, ale tiež aj doma.

V roku 1983 Castro odsúdil americkú inváziu na Grenadu . Po Sandinistickej revolúcii v Nikarague Castro podporoval boj vládnucich Sandinistov s povstaleckými skupinami „ contras “ podporovanými USA.

Rozčaroval a postupom času sklamal mnoho ľudí svojim hrubým porušovaním ľudských práv , potláčaním a prenasledovaním opozičných politikov, neobratnou ekonomickou politikou, tvrdou cenzúrou tlače a nakoniec aj zákazom emigrácie .

Státisíce Kubáncov počas jeho diktatúry emigrovali do zahraničia. Neznáme množstvo sa ich utopilo pri pokuse preplávať pomocou vratkých plavidiel mora na americkú Floridu . Desaťtisíce sa ich však vrátili, pretože ich USA nechceli prijať.

Hospodárskej krízy na prelome storočia

Po rozpade ZSSR , na ktorom bola Kuba závislá, sa hospodárska situácia krajiny prudko zhoršila (najväčším problémom bolo zásobovanie ropou ) a Castro bol nútený zaviesť drastické opatrenia na uchránenie ekonomiky Kuby pred krachom. V rokoch 1992 a 1996 Spojené štáty ešte viac sprísnili obchodné embargo. [3] Na začiatku 21. storočia dokázal Castro opäť obnoviť spojenectvo so zahraničnými ľavicovými vládami – tentoraz s latinskoamerickými krajinami, a to s Venezuelou , Bolíviou , Nikaraguou a Ekvádorom , čo pomohlo silne poškodenému kubánskemu hospodárstvu.


Pamätáme si ho predovšetkým preto, že kubánska medicína, ktorá bola sama o sebe po dlhé roky pod sankciami zachránila tisíce ukrajinských detí pred následkami černobyľskej havárie. Aj po rozpade ZSSR a zastavení pomoci si Kuba plnila svoju medzinárodnú povinnosť voči černobyľským deťom. Ukrajinská chunta, ktorá z „vďaky“ za to miluje lízať zadky Američanom, zničila akýkoľvek náznak spomienky na Fidela. Ukrajina navyše podporovala všetky americké iniciatívy v OSN proti Kube. Ale pamätáme si pomoc Kuby. A po oslobodení od banderovcov budú určite na Ukrajine námestia Fidela Castra!

JNS/Wikipedia


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.