14. mája 2024

Nemecký gigant sa po 6 rokoch vzdáva elektromobilov, nevidí v nich zmysel. Je tu drsné prebudenie

0

Ak jeden z najväčších hráčov v automobilovom priemysle po šiestich rokoch de facto narazí na hranicu pod elektromobilmi, má na to dobrý dôvod. A silné argumenty pre inú možnosť.

Keď som čítal túto správu na nemeckých serveroch, uvedomil som si, že história sa mení. Ak takáto obrovská spoločnosť, ktorá je s autami spájaná absolútne vnútorne a de facto „od nepamäti“, deklaruje niečo v zmysle neviery v elektromobilitu a navyše pridá množstvo presvedčivých argumentov, je to naozaj premyslené. Nie sú to environmentálni aktivisti so superlepidlom, ani tuner TDI, ktorý sa smeje Priusu. Nie, túto spoločnosť nemožno ignorovať. Poďme sa spolu pozrieť na Nemecko.

Batérie nemôžete zväčšovať donekonečna

Ako uvádza server Techzle, nemecký gigant Bosch po 6 rokoch vývoja „zastavil“ ďalší vývoj batériového pohonného reťazca – elektromotora a začal sa naplno venovať palivovým článkom a vodíku ako ich pohonnému médiu. Prečo ten náhly zvrat? Jednoduchá matematika: 80 kWh batéria sa rovná 20-litrovej nádrži na naftu. Na 20 litrov nafty môžete prejsť niečo cez 300 kilometrov so spotrebou 6 l/100 km. Ale pozor. Čím väčšie sú batérie, tým sú ťažšie. A to znamená viac výkonu a ešte viac sily.

Najlepší dôkaz absurdnosti elektromobilov? Prezident za volantom elektrického Hummera: „Má to byť náš vzor?“

A kruh sa uzatvára. A ak si nedáte pozor, skončíte ako Hummer EV, ktorého autori vložili do auta celkovo 1 325 kilogramov batérie. To je ekvivalent … 55-litrové palivové nádrže. Ale Hummer EV má viac ako 4 tony. Naozaj ešte stále chcete vyrábať elektrické nákladné vozidlá? Drasticky by ste znížili ich užitočné zaťaženie, pretože by zaberalo veľkú časť – batérie. Znie vám to ako nezmysel? Nie ste sami. A to je možno jeden zo základných problémov elektromobility: postaviť nákladné vozidlo poháňané batériami je naozaj veľmi ťažké.

Výpočet nákladného vozidla zlyháva na celej čiare

To znamená nákladné vozidlo, ktoré bude schopné naložiť to, čo môžu naložiť dnešné nákladné vozidlá, čo je zvyčajne 24 ton (s nákladným vozidlom a návesom, ktorý váži 16-18 ton, by ste nemali dostať viac ako 48 ton na 5 náprav, maximálne zaťaženie je 10 ton na nápravu)). Inžinieri v nemeckej spoločnosti Bosch si uvedomili, že je to slepá ulička. Ak má vozidlo prepraviť desiatky ton, nemôže mať objemnú a ťažkú batériu. Alebo skôr môže, ale celý logistický proces „ide do pekla“, pokiaľ ide o čas nabíjania a dojazd. Viac ako kdekoľvek inde tu platí „čas sú peniaze“.

Dostal faktúru za výmenu batérie v Tesle a zrútil sa. Banka odmietla ďalšiu pôžičku a Elon Musk nerád čaká na peniaze

Inými slovami, to, čo funguje pre osobnú dopravu, nie pre nákladnú dopravu. Okrem toho, keď sú všetky tieto nákladné vozidlá zapojené na mieste zastavenia, buď to trvá príliš dlho, alebo je spotreba taká veľká, že infraštruktúra to nezvládne. Vodík tieto problémy nemá. Moduly palivových článkov, ktoré teraz schádzajú z výrobnej linky v Stuttgarte-Feuerbachu, sú určené pre amerického výrobcu nákladných vozidiel Nikola. So 70 kg vodíka v nádržiach (700 barov) môže jazdná súprava ťahač/príves prejsť približne 800 kilometrov.

Pri vodíku je užitočné zaťaženie podobné ako pri nafte

A čo je najdôležitejšie: užitočné zaťaženie vozidla nie je oveľa menšie ako užitočné zaťaženie konvenčne postaveného kolegu. Prázdne nádrže sú úplne naplnené za 20 minút. Prekonajte to batériami – nemáte šancu. Spočiatku sú traktory Nikola určené pre americký trh, od budúceho roka sa budú nákladné vozidlá Iveco S-Way používať aj v Európe. A tým to nekončí: Okrem „veľkých chlapcov“ vidí Bosch v hmotnostnej triede 8 až 16 ton aj príležitosti pre kompaktnejšie nákladné vozidlo. Táto technológia je modulárna a škálovateľná.

Preto sa začínajú objavovať ľahšie veci, ešte väčšie dodávky. Prototyp, prestavaný na palivové články a vychádzajúci z modelu Volkswagen e-Crafter, je už v prvých kilometroch. Ak má dodávka štandardný dojazd 115 km ako elektromobil a potom sa musí nabíjať 45 minút na rýchlonabíjačke, vodíkový prototyp prejde približne 540 kilometrov a potom sa nádrže doplnia za 6 minút. To asi nepotrebuje komentáre. A z takejto dodávky je len krok k osobnému. A ak môžete využiť vodíkovú infraštruktúru, ktorá sa už buduje pre profesionálnu dopravu, môžete ju použiť aj na osobnú dopravu.

Do roku 2030 dôjde k vodíkovej revolúcii, tvrdí Bosch

Nakoniec? Thomas Wintrich, zodpovedný za mobilitu palivových článkov v spoločnosti Bosch, očakáva vodíkové osobné automobily s technológiou Bosch do konca desaťročia. To je za sedem rokov. Wintrich tiež očakáva, že do roku 2030 bude každé piate nákladné vozidlo nad šesť ton poháňané palivovými článkami a že vodíková technológia Bosch tento rok vygeneruje tržby vo výške 5 miliárd eur. Ak toto hovorí manažér spoločnosti, ktorá je absolútnou špičkou automobilovej technológie v Európe, nebrali by sme to na ľahkú váhu. „Celkové náklady na kilometer nákladného vozidla s palivovými článkami v roku 2030 sa budú rovnať porovnateľnému nákladnému vozidlu so spaľovacím motorom na fosílne palivá. Jediná vec, na ktorú nemáme priamy vplyv, je cena kilogramu vodíka. Očakávam, že dovtedy klesne pod 4 eurá za kg,“ dodáva Wintrich. Ide o výrazný pokles, v súčasnosti v Holandsku platíte dvakrát až trikrát toľko, v závislosti od čerpacej stanice. Ak však dôjde k predaju, môžeme očakávať aj zmenu ceny.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *