11. mája 2024

Dag Daniš-Korčok a proces jeho mediálnej výroby na post „prezidenta“ alias klonovanie Čaputovej.

0

Dag Daniš: Rok v kocke-Umelé nafukovanie PS by nebolo možné bez masívnej kampane dezinfo médií. Prirodzený, rast PS sa mohol pohybovať max. od 5 do 8 percent

 „Na Korčokovi je pozoruhodných pár vecí. Napríklad proces jeho výroby (mediálnej výroby),“ píše v príspevku na sociálnej sieti jeden z najlepších politických komentátorov, Dag Daniš, ktorý aktuálne pôsobí v denníku Štandard.

Dag Daniš sa vyjadril k oznámeniu Ivana Korčoka. Ten dnes uviedol, že v roku 2024 bude kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky. Vyjdarenie preberáme v plnom znení.

Stalo sa…

Keď v júni trochu zmätene vyhlásil, že uvažuje o kandidatúre, ale ešte nevie, no dá vedieť…, nasledoval potlesk prítomných novinárov.

V auguste Denník N zaradil do prieskumu dôveryhodnosti politikov aj Korčoka. Zrazu. Dôvod sme sa dozvedeli neskôr. 28. augusta Denník N informoval, že Korčok oznámi kandidatúru.

Stalo sa.

Slovom, Korčok vyzerá ako ďalší dobre pripravený mediálny produkt. Podobne ako vyzeral v Česku „kandidát“ Petr Pavel. Poznáte to… Hrdinovia v boji Dobra proti Zlu. Kto ich bude kritizovať, stojí na strane Zla.

Väčšinou sa tieto balady a eposy spievajú o „lídroch“ s tým správnym, progresívne a washingtonsky naladeným kádrovým profilom.

Ivan Korčok je presne ten typ kandidáta, ktorý zastupuje problém. Nie riešenia.

Na úvod si doprajme jednu provokačnú otázku. Čo by Korčok znamenal bez progresívnych médií, tretieho sektora a prezidentky Čaputovej? Teda: ako by vyzerala jeho podpora, o ktorú by sa musel postarať vlastným príbehom a vlastnými silami? Čím by zaujal? V čom by zastupoval slovenskú spoločnosť? Aké by mal šance?

Zrejme chabé.

Úvodná otázka je však bezpredmetná

Korčok je príklad dobre pripraveného mediálneho produktu. Ako hrdina v boji dobra so zlom. Preto je dnes Korčok považovaný za favorita prezidentských volieb 2024.

Na jeho výrobe sa začalo pracovať už v predstihu. Do hry o nového prezidenta vstúpil v čase, keď sa Zuzana Čaputová rozhodla, že o rok končí. V júni Korčok trochu zmätene oznámil, že zvažuje kandidatúru. Nasledoval radostný potlesk prítomných novinárov.

V auguste si Denník N objednal prieskum dôveryhodnosti politikov. Do tradičného mixu prezidentky, ministrov a lídrov, na ktorých sa pýtali anketári, bol zrazu bez vysvetlenia pridaný aj občan Korčok. Získal piate miesto. Dôvod sme sa dozvedeli o týždeň neskôr. Dvadsiateho ôsmeho augusta Denník N informoval, že Korčok oznámi kandidatúru.

Dva dni nato sa tak stalo…

Je zrejmé, že Korčok bude slabý hráč s masívnym mediálnym pohonom. Podobný, akým bol český kandidát na prezidenta Petr Pavel.

A teraz k podstate veci. Intenzívna mediálna podpora pre ľudí ako Korčok nie je náhodná. A nie je ani prirodzená. Je to súčasť programu. Pointa je takmer vždy a takmer všade rovnaká. Geopolitická.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *