8. júla 2024

Zmena klímy má často v rukách zápalky

Zdielajte

Lesné požiare, ktoré spustošili Grécko, Taliansko, Kanadu alebo Španielsko, boli v mnohých prípadoch dielom podpaľačov. Podľa gréckeho ministra to bola väčšina. Výber správ zo svetovej tlače.

Úplne subjektívny prehľad správ o lesných požiaroch. Na ilustráciu je tu aj príklad pôvodnej správy, v ktorej sa nespomína podpaľačstvo, a správa o tej istej udalosti o dva dni neskôr. Kompletné informácie o zdroji nájdete na konci článku.

(1) Provincia, 27. Července 2022

Na Tenerife vypukli požiare v júli v lesnej oblasti Corona na severe krajiny. Požiar zasiahol päť okresov. Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že požiare boli založené úmyselne.

(2) Svetová tribúna, 6. júna 2023

Niekoľko podpaľačov bolo zadržaných v rôznych kanadských provinciách v súvislosti s požiarmi v Kanade, ktorých dym zasiahol USA od New Yorku po Minnesotu.

(3) Reuters, 1 dubna 2023

Požiare, ktoré spustošili severné Španielsko, boli pravdepodobne založené úmyselne.

(4) CBC News, 27. Července

Polícia v južnom Taliansku sa domnieva, že vďaka dronom chytila sériového podpaľača. Od začiatku júla sužuje Kalábriu séria lesných požiarov.

(5) Guardian, 28. júla 2023

Takmer 20.667 ľudí, väčšinou turistov, muselo byť evakuovaných z ostrova Rhodos, ktorý bol najviac postihnutý lesnými požiarmi. Väčšina zo <> požiarov, ktoré v posledných týždňoch vypukli v Grécku, bola spôsobená ľudskými rukami. Grécky minister povedal, že boli zriadené buď úmyselne, alebo z dôvodu trestnej nedbanlivosti.

(6) El País, 20. srpna 2023

Alebo Kanárske ostrovy po roku

Lesný požiar, ktorý zúri na Tenerife, spálil plochu 11 600 hektárov a vynútil si evakuáciu viac ako 12 <> ľudí.

Poznámka autora: Pre lepšiu predstavu je to plocha veľkosti štvorca s okrajom asi 11 kilometrov.

Polícia potvrdila počiatočné podozrenia, že požiare boli založené úmyselne. Guvernér Tenerife dúfa, že vinníka chytí.

(7) New York Times, 23. SRPNA 2023

V severnej časti Grécka zúria lesné požiare už piaty deň a časti Atén hrozí evakuácia. Vedci tvrdia, že Grécko je jednou z oblastí, kde teploty stúpnu v dôsledku zmeny klímy. Súčasné leto je predzvesťou budúcnosti, ktorá sa rýchlo blíži.

Poznámka autora: Toto je príklad počiatočnej správy o požiaroch.

(8) BBC, 25. SRPNA, 2023

Grécko trpí najväčšími požiarmi, ktoré zachvátili európsky kontinent v nedávnej minulosti. Grécka polícia v súvislosti s požiarmi zatkla 140 ľudí, z ktorých 79 bolo obvinených z podpaľačstva.

(9) The Guardian, 26. augusta 2023

Grécka polícia zatkla a obvinila dvoch ľudí zo založenia lesných požiarov. Jedného z mužov zadržali na ostrove Evia, kde mal podpáliť suchú trávu. Podľa polície sa priznal k založeniu štyroch požiarov od júla do augusta.

Grécky minister uviedol, že v oblasti Avlona, ktorá sa nachádza neďaleko severného okraja Atén, vypuklo v priebehu štyroch hodín deväť požiarov. Následne polícia zadržala muža pre podozrenie z podpaľačstva, v ktorého dome sa našiel plameňomet.

(10) Správa klimatického panelu

Nakoniec, správa Medzivládneho panelu pre klímu, oddiel 2.4.4.2.2: „Lesné požiare nevykazujú žiadny dlhodobý globálny trend z dôvodu nárastu a poklesu v rôznych oblastiach.“

Alebo aktuálny graf spálenej oblasti v Európe:

G. Sitár29. 8. 2023

Zdroje:

(1) Pokrajina

(2) Reuters

(3) Svetová tribúna

(4) Správy CBS

(5) Opatrovník

(6) Krajina

(7) New York Times

(8) BBC

(9) Opatrovník

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading