20. mája 2024

Andrej Fursov: Generácia sociopatov. Skutočný portrét svetovej supertriedy.

0
Andrej Fursov: Generácia sociopatov. Skutočný portrét svetovej supertriedy.

Andrej Fursov: Generácia sociopatov. Skutočný portrét svetovej supertriedy.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Andrej Fursov: Generácia sociopatov. Skutočný portrét svetovej supertriedy.

Vo svete vždy existovala nerovnosť v rozdelení bohatstva a príjmov: medzi štátmi, triedami, skupinami a jednotlivcami. V kapitalistickom svete, v kapitalistickom systéme, táto nerovnosť, s výnimkou veľmi krátkeho časového obdobia (40. – 70. roky – a ani vtedy nie vo všetkom), neustále rástla: bohatí bohatli, chudobní, ktorých rozdrvili so železnou pätou, schudobnel. V roku 1820 bol rozdiel medzi bohatými a chudobnými krajinami 3:1, v roku 1913 11:1, v roku 1973 44:1 a v roku 1992 72:1. Na začiatku XXI storočia. stúpol ešte viac: v roku 1983 malo ročný príjem 500 najväčších nadnárodných korporácií 15 % celosvetového príjmu, v roku 2007 to bolo 40 %.

To isté bolo a je aj v prípade ekonomickej nerovnosti medzi triedami a skupinami. Za posledných 30–35 rokov sa však fantasticky, kŕčovito rozrástol. Výsledkom je, že dnes 10 % dospelej populácie Zeme ovláda 85 % svetového bohatstva a spodných 50 % predstavuje 1 % bohatstva. V rámci top 10% 2% vlastní 50% bohatstva ľudstva, 8% – 35%, a top 1% (podľa rôznych odhadov – 90-100 tisíc ľudí) – 40% (t.j. 9% predstavuje 45 % bohatstva). Toto 1 % podľa D. Rothkopfa, autora knihy „Superclass. Tí, ktorí vládnu svetu“, pozostáva z približne 40 miliónov milionárov a polmilionárov, z toho 9,5 milióna ľudí. mať viac ako 1 milión dolárov a 95 tisíc – viac ako 30 miliónov dolárov; a nakoniec, asi 1 tisíc sú miliardári.

Rothkopf napísal svoju knihu pred 10 rokmi, za ten čas sa vďaka financializácii počet miliardárov rozrástol na 2 694, z ktorých len v roku 2017 pribudlo 437, teda takmer jeden a pol miliardára denne; Len Čína chrlila 4 miliardárov týždenne. Prirodzene sa zvýšil aj majetok celej tejto verejnosti, ako aj počet miliardárov. Podľa World Wealth Report bolo v roku 2013 skutočne 12 miliónov milionárov s celkovým majetkom 46,2 bilióna dolárov (celkové svetové bohatstvo v tom čase bolo 241 biliónov dolárov). Údaje o počte milionárov sú dnes pre mňa neznáme, ale myslím si, že sa tiež zvýšili – a viac ako miliardárov.

„Jedným z najpozoruhodnejších zistení, ktoré možno vyvodiť z hodnotenia Forbes, je, že nad určitým prahom všetko bohatstvo, dedičné aj podnikateľské, rastie veľmi vysokou rýchlosťou, bez ohľadu na to, či sa ich majitelia venujú profesionálnym aktivitám alebo nie. .“ Tom Piketty.

Zmena množstva bohatstva, rýchly rast nerovností sa prejavili zmenami nielen v sociálnej štruktúre spoločnosti ako celku (nastali v dôsledku zhoršenia postavenia nižších dvoch tretín spoločnosti), ale aj v štruktúre vyšších vrstiev svetovej kapitalistickej triedy. Platí to však aj opačne: tieto štrukturálne zmeny samy o sebe v dôsledku uvedomelého spoločensko-politického kurzu takmer od samého začiatku pôsobili ako faktor, „stroj“ na prudký nárast nerovnosti. Inými slovami, máme čo do činenia s „krúžkovou kauzalitou“, s komplexom vzájomne súvisiacich sérií príčin a následkov.

Štruktúra kapitalistickej triedy nie je určená len kvantitatívne – existujú kvalitatívne rozdiely, ktoré sa z času na čas menia. V posledných desaťročiach, t.j. od 80. rokov sa na vrchole pyramídy svetovej kapitalistickej triedy vytvorila nová frakcia, špeciálna globálna elita, podľa D. Duclosa oveľa mocnejšia ako ktorákoľvek iná skupina obyvateľov planéty a ako D. Rothkopf zdôrazňuje, že stanovuje program pre 99 % populácie. Táto skupina je priamo spojená s globalizáciou, je jej produktom a beneficientom.

Ako poznamenal J. Fo: „Trhy v rámci štátu tvoria skupinu ľudí, ktorí majú viac peňazí a moci ako ostatní. Preto by bolo zvláštne, keby globálne trhy nevytvárali medzinárodnú vládnucu triedu, ktorej ekonomické záujmy by sa viac prelínali medzi sebou ako so záujmami väčšiny občanov vlastnej krajiny. A treba hneď povedať: táto trieda, presnejšie táto frakcia svetovej kapitálovej triedy, sa výrazne líši od toho, čo opísali T. Veblen, M. Weber, C. Wright Mills, J. Domhoff a ďalší.

Táto globálna trieda sa nazýva inak: globokracia, kozmokracia, netokracia (t. j. tie skupiny, ktoré ovládajú sieťový segment moderného sveta a údajne hrajú nezávislú – alebo dokonca dominantnú – úlohu vo vzťahu ku kapitalistickým bankárom, priemyselníkom korporatokracia), nová vyššia trieda ( NVC), kreatívna trieda (termín navrhol v roku 2002 J. Mason, ktorý napísal: „Ak ste vedec alebo inžinier, architekt alebo dizajnér, spisovateľ, umelec alebo hudobník, alebo ak používate svoju kreativitu ako kľúčový faktor v vaša práca v oblasti obchodu, vzdelávania, práva alebo iných profesií, potom ste členom kreatívnej triedy“); bobo (J. Brooks: buržoázni bohémovia – „buržoázna bohéma“); nadtrieda (D. Rothkopf), nadtrieda (nadtrieda na rozdiel od podtriedy — M. Lind); hypertrieda (J. Attali); hyperburžoázia (D. Duclos).

Predtým, ako pristúpim k úvahe o tejto novej vrstve alebo „novej vyššej triede“ (NEC), poznamenávam: napriek tomu, že všetky vyššie uvedené pojmy správne zachytávajú čiastkové znaky, aspekty určitého sociálneho javu, vo všeobecnosti nemôžu uspokojiť výskumníka . Po prvé, s výnimkou „hyperburžoázie“ D. Duclosa prinajlepšom nereflektujú, v horšom prípade zahmlievajú triednu podstatu novej vrstvy. Po druhé, nielenže neobsahujú odpoveď na otázku o príčinách a pôvode takzvaného NVK, ale neimplikujú ani samotnú otázku. Ide o to, že globálne financovaný kapitalizmus nepotrebuje ani veľkú robotnícku triedu, ani veľkú „strednú triedu“; Navyše sú pre neho nebezpečné.


NVC a nová „vyššia stredná trieda“ sú výsledkom vytláčania a vytláčania starej „strednej triedy“, ktorá je početne nižšia ako ona, ale v zásade plní rovnakú funkciu s hornými 2 percentami spoločnosti ako stará „stredná trieda“ vykonávané v inej dobe. Po tretie, tieto pojmy presahujú analýzu skutočných majstrov svetovej hry, konkrétne finančno-aristokratického komplexu, akoby neexistoval. Takzvané NVC je vlastne funkciou tohto komplexu, jeho sprievodcov, ktorý vznikol v určitom momente historického vývoja ako reakcia na globalizáciu a financializáciu kapitálu, t.j. na novú žiadosť jeho vlastníkov v dôsledku konania týchto rovnakých vlastníkov (o jednom probléme spojenom s týmito pojmami sa budem venovať neskôr).

Táto vrstva sa skutočne odlišuje od ostatných skupín svetovej triedy čiapok v niekoľkých ohľadoch. Jednak vznikol a existuje na finančnej, dalo by sa povedať virtuálnej báze, prakticky nesúvisiacej s reálnou produkciou, obsahom, t.j. je mimoriadne funkčný. Po druhé, táto vrstva je globálna – nie medzinárodná, ale nadnárodná; pre jeho predstaviteľov sú štáty, štátnosť a všetko s nimi spojené z kategórie „tieňov zabudnutých predkov“ a otravných zásahov, to isté do štátnej a národnej identity.

„Privilegované vrstvy – vo svojej najširšej definícii: najviac prosperujúcich 20 percent obyvateľstva – sa v alarmujúcej miere oslobodili nielen od skazy priemyselných miest, ale aj od služieb štátu vo všeobecnosti. Posielajú svoje deti do súkromných škôl, poistia sa pre prípad choroby predplatením programov zdravotnej starostlivosti, ktoré sú podporované ich spoločnosťami, a najmú si osobných bodyguardov, aby sa chránili pred hnevom, ktorý sa proti nim hromadí. V skutočnosti sa stiahli z verejného života. Nejde len o to, že nevidia zmysel v platení za všeobecné služby, ktoré už nevyužívajú. Mnohí z nich sa prestali považovať za Američanov v akomkoľvek zmysluplnom zmysle súvisiacom s osudom Ameriky, či už v dobrom alebo v zlom. medzinárodná kultúra práce a voľného času – obchod, zábava, informácie a vyhľadávanie“ robí mnohých z nich hlboko ľahostajnými k vyhliadke amerického národného úpadku.

Privilegované skupiny v Los Angeles cítia užšiu príbuznosť so svojimi rovesníkmi v Japonsku, Singapure a Kórei než s väčšinou svojich krajanov.“ Christopher Lash.

Po tretie, táto vrstva je heterogénna: na základe svojej funkčnosti obsahuje tých, ktorí majú z hľadiska obsahu minimálny vzťah ku kapitálu; vzhľadom na globálnu povahu a kriminálnu povahu globálnej ekonomiky (stačí povedať, že veľmi významná časť bánk vo svete existuje na úkor mimoprávnych obchodných segmentov) – predstavitelia blízko-, polo- a jednoducho kriminálnych kruhov.

Rothkopf podáva tento „skupinový portrét“ toho, čo nazýva „supertriedou“: „Hlavy štátov, generálni riaditelia najväčších svetových spoločností, mediálni magnáti, bohatí miliardári, technologickí priekopníci, ropní baróni, manažéri hedžových fondov, súkromní investori-akcionári, vrchol vojenskej hierarchie, niekoľko prominentných náboženských vodcov, hŕstka slávnych spisovateľov, vedcov a umelcov, dokonca aj šéfovia zločineckých syndikátov…“

To druhé by nemalo byť prekvapením: globálna ekonomika je kriminálna ekonomika par excellence. Počas finančnej krízy v rokoch 2008-2009 do najväčších bánk bolo vhodených asi 352 miliárd narkodolárov – takto sa eliminoval nedostatok likvidity. Globálny finančný systém už nemôže existovať bez „špinavých peňazí“, t.j. stáva sa z veľkej časti kriminálnou povahou, pričom v určitom smere ovplyvňuje politiku, ktorá je do značnej miery kriminalizovaná.

Zdá sa teda, že mnohé hry Obamovej administratívy s Iránom a okolo neho boli do značnej miery zásterkou pre operáciu zločineckej a ekonomickej základne. Nehovorím o de facto legalizovanom politickom zločine (či kriminálnej politike) Francafrica, o ktorom francúzski novinári písali veľa, ale to je samostatná téma, stačí opraviť fakt, že novoburžoázia financovaných kapitalizmus je z veľkej časti zločinecká buržoázia.

Teraz ešte o jednom probléme. Vyššie uvedené pojmy (globokracia, kozmokracia atď.) sú síce v princípe orientované na odraz toho istého javu, no nie vo všetkom sa zhodujú, presnejšie zhodujú sa podľa princípu „Eulerových kruhov“. Zďaleka teda „hyperburžoázia“ patrí do „supertriedy“, ktorá určuje „svetovú agendu“. Mimo NVK, respektíve nad ňou, zostávajú staré finančne-šľachtické rody, ktoré túto agendu určovali a určujú už dávno pred vznikom NVK a ktorých funkciou, nástrojom je.

„Ak bohatstvo prvej tisícky (0,1 %) rastie o 6 % ročne, kým miera rastu priemerného bohatstva je len 2 % ročne, potom o 30 rokov bude podiel prvej tisícky v hlavnom meste planéty vzrastie viac ako trojnásobne.vlastní viac ako 60% svetového bohatstva, čo je v dnešných politických inštitúciách dosť ťažko predstaviteľné, pokiaľ sa nepredpokladá, že sa vytvorí mimoriadne účinný represívny systém, alebo neskutočne silný presviedčací aparát, resp. o 4 % ročne, jeho podiel by sa za 30 rokov ešte zdvojnásobil a prekročil 40 % svetového bohatstva. Znamenalo by to tiež, že na vrchole hierarchie jasne prevládajú sily divergencie nad silami dobiehania a konvergencie. v globálnom meradle, v dôsledku čoho sa výrazne zvyšuje podiel horného decilu a horného centilu, pričom svet zaznamenáva výrazné prerozdeľovanie od strednej a vyššej strednej triedy k veľmi bohatým.“ Tom Piketty.

Do „supertriedy“ („supertrieda“, „hypertrieda“ atď.) nepatrí významná časť bobo (t. j. bohémska buržoázia – termín J. Brooksa) a tzv. netokracia. Zároveň sa bohémizácia vkusu, správania a postojov do značnej miery dotkla väčšiny NVC, čo nie je prekvapujúce. Čechy, na rozdiel od klasickej buržoázie, boli vždy oddelené od výroby, od „fyzickej ekonomiky“ (L. LaRouche), žili vo vlastnom bohémskom svete. Princípy konštrukcie tohto sveta a financializovaného kapitalizmu sa v podstate zhodujú, financializovaný kapitalizmus, „hyper“ (t. j. „nad“) buržoázia sú odrezaní od výroby, od reálnej („fyzickej“ – L. LaRouche) ekonomiky, od obsahu aspekty bytia sa podľa podstaty – z reálneho života väčšiny svetovej populácie „vznášajú“ nad ním. Preto bohemizácia buržoázie.

Zdroj: https://dzen.ru/a/ZNvQjKkhajVEt6DO

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *