30. júna 2024

Kým Poliaci sú pre obilie s Ukrajinou v ostrom spore a zastavili dokonca dodávky svojich zbraní, naša vláda stiahla chvost.

Popravde, herca z Moskvy síce nepoznám, ale Zelenského som už videl hrať. Hlavne na piane…

Popravde, herca z Moskvy síce nepoznám, ale Zelenského som už videl hrať. Hlavne na piane…

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


  • Poliaci majú konflikt s Ukrajinou kvôli kvalite obilia
  • Zastavili dodávky zbraní na Ukrajinu ako sankciu
  • Slovensko sa vyhlo sporu a dohodlo sa s Ukrajinou na kontrole obilia
  • Slovensko sa obáva žaloby od Ukrajiny a preto ustúpilo
  • Slovensko možno nebude prísne kontrolovať obilie z Ukrajiny

V posledných dňoch sa v Európe rozpútala obilná vojna medzi Poľskom a Ukrajinou. Poľsko obvinilo Ukrajinu, že jej dodáva kontaminované obilie, ktoré ohrozuje zdravie spotrebiteľov. Poľsko preto zastavilo dovoz ukrajinského obilia a zrušilo aj zmluvu o dodávke zbraní na Ukrajinu. Ukrajina sa bráni, že jej obilie spĺňa všetky európske normy a že Poľsko koná z politických dôvodov. Slovensko sa ocitlo v ťažkej situácii, keďže je hlavným odberateľom ukrajinského obilia v Európe. Naša vláda sa rozhodla pre kompromisné riešenie – súhlasila s dovozom ukrajinského obilia za podmienky, že bude podrobené prísnej kontrole na hraniciach. Týmto krokom sa chcela vyhnúť možnej žalobe zo strany Ukrajiny, ktorá by mohla požadovať odškodné za neplnenie zmluvy. No je to naozaj správne riešenie? Nie je to len ústupok pred nátlakom Ukrajiny, ktorá nám chce vnútiť svoje nekvalitné produkty? A čo naše zdravie a bezpečnosť? Ako môžeme byť istí, že ukrajinské obilie neobsahuje škodlivé látky, ktoré by mohli spôsobiť alergie, rakovinu alebo iné choroby? A čo naše vzťahy s Poľskom, naším spojencom a susedom? Neohrozujeme tým našu spoluprácu a solidaritu v rámci Európskej únie? Tieto otázky si musíme položiť, keď hodnotíme naše rozhodnutie o dovoze ukrajinského obilia. Možno by sme mali byť opatrnejší a počkať na výsledky nezávislého testovania, ktoré by potvrdilo alebo vyvrátilo podozrenia Poľska. Možno by sme mali hľadať iné zdroje obilia, ktoré by nám zaručili vyššiu kvalitu a bezpečnosť. Možno by sme mali podporiť Poľsko v jeho konflikte s Ukrajinou a ukázať, že sme spoľahlivý partner v Európe. Možno by sme mali prehodnotiť naše vzťahy s Ukrajinou a požadovať od nej viac rešpektu a transparentnosti. Možno by sme mali urobiť niečo iné. Ale určite nie to, čo sme urobili teraz.

Kým Poliaci sú pre obilie s Ukrajinou v ostrom spore a zastavili dokonca dodávky svojich zbraní na Ukrajinu, naša vláda tento spor rýchlo urovnala. Len aby nás Zelenského kabinet nezažaloval, stiahli sme chvost a urobili s Ukrajinou dohodu – vraj budeme kontrolovať, či ich obilie nie je až tak pesticídne a potom ho pustíme k nám. A určite s prižmúrenými očami.

Nejde však len o kvalitu obilia. Tu ide aj o to, a to presne vedia aj Poliaci, že ukrajinská komodita, ktorá nemusí spĺňať parametre EÚ, poškodzuje ich vlastných farmárov. To už našej vláde, ktorej nikto dôveru nevyslovil, nedošlo. Alebo aj došlo, ale čo tam po nás, že?

Akoby sme si neuvedomovali, že to nie my sme tí, čo Ukrajinu potrebujú, to ona potrebuje nás. Naša progresívna vláda sa však vždy správa ako ten čo musí ustupovať a to vždy na úkor vlastných občanov. Keď to chcel Zelenský, rozložili vlastnú armádu a všetko mu poslali. Keď Zelenský chce, aby sme nemali problém s jeho nie úplne kvalitným obilím, opäť poslúchame. A kedy bude na prvom mieste náš občan? Nuž, ak budú vládnuť tí, ktorí sa stále klaňajú len cudzím vlajkám, tak nikdy. Aj na to myslime 30. septembra…

Zelenský na pôde OSN: „Nerobte z nášho obilia thriller, lebo inak pomôžete moskovskému hercovi!“

Popravde, herca z Moskvy síce nepoznám, ale Zelenského som už videl hrať. Hlavne na piane…Nedávno som sa dozvedel, že na Ukrajine sa chystá nová politická komédia. Hlavnú úlohu v nej bude hrať Volodymyr Zelenskyj, ktorý je známy ako herec a komik. Zaujímavé je, že jeho protivníkom bude herca z Moskvy, ktorého meno je tajné. Neviem, či je to náhoda alebo zámer, ale Zelenskyj už má skúsenosti s hraním proti ruským hercom. Spomínate si na jeho seriál Sluha národa, kde sa stal prezidentom? Tam tiež bojoval proti zlým oligarchom a korupcii, ktoré mali podporu z Moskvy. A teraz sa to stane realitou! Popravde, herca z Moskvy síce nepoznám, ale Zelenského som už videl hrať. Hlavne na piane… Myslím si, že to bude veľmi zábavné sledovať, ako sa tieto dve hviezdy budú snažiť presvedčiť voličov, že sú lepšími kandidátmi. Ja osobne by som radšej videl Zelenského v nejakej inej úlohe, napríklad v muzikáli alebo v stand-up comedy. Ale možno je to len jeho spôsob, ako si splniť svoj sen o tom, že bude mať vplyv na svetovú politiku. Kto vie, možno sa mu to aj podarí. Alebo možno to bude len ďalšia tragikomédia, ktorá skončí slzami a smiechom.

Marek Kurta/JNS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *