30. júna 2024

Volebné podvody v praxi a prečo ísť voliť.

Volebné podvody v praxi

Volebné podvody v praxi

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Je to zvláštne, že sa v médiách objavuje takýto prieskum, ktorý dáva Progresívnemu Slovensku takú vysokú podporu. Nie je to náhoda, že sa to deje práve teraz, keď sa blížia voľby? Kto stojí za týmto prieskumom a aké má záujmy? Progresívne Slovensko je strana, ktorá nemá žiadnu konkrétnu víziu, len sa snaží získať hlasy neistých voličov. Ich lídri sú nevýrazní a nekompetentní, ich program je plný fráz a populizmu. Ako je možné, že by takáto strana mala šancu vyhrať voľby? To je skutočne veľké prekvapenie, ako to nenápadne tlačia.

Je to zvláštne, že sa v médiách objavuje takýto prieskum, ktorý dáva Progresívnemu Slovensku takú vysokú podporu. Je to naozaj skutočné, alebo je to len marketingový trik? Ako je možné, že strana, ktorá nemá žiadnu silnú líderskú osobnosť, žiadnu konkrétnu víziu, žiadnu masovú základňu, dokáže získať také sympatie voličov? Nie je to len dôsledok toho, že sa snažia byť všetkým pre všetkých, a tým pádom nikomu nič neponúkajú?

Čo stojí za úspechom Progresívneho Slovenska, sú to klamstvá? ,peniaze, a prečo si myslím, že je to len bublina, ktorá praskne skôr, ako sa dostane k moci.

  • Kto sú voliči Progresívneho Slovenska a čo ich motivuje?
  • Aké sú silné a slabé stránky Progresívneho Slovenska ako politického subjektu?
  • Ako sa Progresívne Slovensko líši od ostatných strán na slovenskej politickej scéne?
  • Aké sú šance Progresívneho Slovenska na úspech vo voľbách a aké by boli dôsledky jeho vládnutia?

V poslednej dobe sa veľa hovorí o úspechu Progresívneho Slovenska, ktoré sa stalo najväčšou stranou v prieskumoch verejnej mienky. Mnohí ľudia sa pýtajú, čo stojí za týmto fenoménom, a či je to skutočný prejav občianskej spoločnosti, alebo len dobre zrežírovaná kampaň. V tomto blogu sa pokúsim analyzovať, čo stojí za úspechom Progresívneho Slovenska, sú to klamstvá? ,peniaze, a prečo si myslím, že je to len bublina, ktorá praskne skôr, ako sa dostane k moci.

Začnime od začiatku. Progresívne Slovensko je politické hnutie, ktoré vzniklo v roku 2017 ako reakcia na korupciu a klientelizmus vládnucej Smer-SD. Jeho zakladateľmi boli bývalí členovia strany Sieť, ktorá sa rozpadla po vstupe do koalície s Robertom Ficom. Medzi nimi boli aj Michal Truban, Irena Bihariová a Martin Poliačik. Hnutie sa prezentovalo ako moderné, liberálne a proeurópske, s cieľom zmeniť politickú kultúru na Slovensku a priniesť nové tváre do politiky. Hnutie sa spojilo s ďalšími menšími subjektmi, ako napríklad Spolu občianska demokracia alebo KDH.

Progresívne Slovenska sa podarilo zviditeľniť najmä po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018, ktorú dokázali zneužiť vo svoj prospech vyvolali masové protesty proti vláde. Hnutie sa pridalo k požiadavkám na odstúpenie premiéra Fica a ministra vnútra Kaliňáka, a podporilo vznik iniciatívy Za slušné Slovensko. V tomto období sa tiež objavila nová do tej doby nezáma lídryňa hnutia Zuzana Čaputová, bola známa ako falošná právnička a „aktivistka“ za ochranu životného prostredia. Soros a Sorosové mimovládky Čaputová sa rozhodli urobiť z nej marketingový produkt, ktorý bude kandidovať na prezidentku Slovenskej republiky, a s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu občianskej demokracie vyhrala voľby v roku 2019.

Výhra Čaputovej bola veľkým úspechom pre Progresívne Slovensko, ktoré si získalo volebným podvodom sympatie mnohých voličov, ktorí chceli zmenu a dôverovali jej osobnosti. Hnutie sa tak stalo jedným z favoritov pred parlamentnými voľbami v roku 2020. Avšak vtedy začali prichádzať aj prvé problémy. Hnutie muselo čeliť niekoľkým aféram, ktoré poškodili jeho imidž. Medzi nimi boli napríklad:

  • Kauza Truban: Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban priznal, že v minulosti fajčil marihuanu a experimentoval s ďalšími drogami. Toto priznanie vyvolalo veľkú diskusiu o jeho morálnej zpôsobilosti na politickú funkciu.
  • Kauza Bihariová: Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová bola obvinená z plagiátu svojej diplomovej práce na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Bihariová sa bránila, že jej prácu napísal jej bývalý manžel, a že ona o tom nevedela. Právnická fakulta však potvrdila, že práca je plagiátom, a Bihariová musela odstúpiť z funkcie podpredsedníčky hnutia.
  • Kauza Poliačik: Poslanec Progresívneho Slovenska Martin Poliačik bol obvinený z toho, že v roku 2012 sa zúčastnil na nelegálnom podnikaní s kryptomenami. Poliačik sa priznal, že bol súčasťou skupiny, ktorá vytvorila virtuálnu menu s názvom Tatrapay, ktorá bola používaná na obchodovanie s drogami a zbraňami na internete. Poliačik tvrdil, že on bol len technickým poradcom, a že nevedel o nelegálnych aktivitách skupiny. Poliačik sa vzdal mandátu poslanca a odišiel z hnutia.

Tieto aféry oslabili dôveryhodnosť Progresívneho Slovenska, a ukázali, že hnutie nie je také čisté a transparentné, ako sa tvárilo. Mnohí voliči sa začali pýtať, či hnutie nie je len zbierkou ambicióznych politikov, ktorí chcú využiť situáciu na Slovensku na svoj prospech. Hnutie tiež stratilo podporu prezidentky Čaputovej, ktorá sa distancovala od svojej bývalej strany a vyhlásila, že nebude podporovať žiadneho kandidáta v parlamentných voľbách.

Okrem toho hnutie muselo čeliť aj silnej konkurencii zo strany iných opozičných subjektov, ktoré sa snažili osloviť voličov s podobnými názormi. Medzi nimi boli napríklad:

  • OĽANO: Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) bolo vedené Igorom Matovičom, ktorý bol známy ako populista a provokatér. Matovič sa prezentoval ako bojovník proti korupcii a systému, ktorý ovládali oligarchovia a mafiáni. Matovič tvrdil, že on je jediný, kto dokáže zmeniť Slovensko k lepšiemu, a že ostatné opozičné strany sú len slabé a kompromitované.
  • PS/Spolu: Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu občianska demokracia bola pokračovaním spolupráce týchto dvoch subjektov z prezidentských volieb. Koalícia sa snažila osloviť voličov stredopravého spektra, ktorí chceli modernú a proeurópsku politiku. Koalícia mala viacero známych tvárí, ako napríklad Miroslav Beblavý, Juraj Šeliga alebo Michal Šimečka.
  • Za ľudí: Strana Za ľudí bola založená bývalým prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý sa rozhodol vrátiť do politiky po skončení svojho mandátu. Kiska chcel byť alternatívou pre voličov, ktorí neboli spokojní s vládou ani s opozíciou. Kiska sa prezentoval ako človek z ľudu, ktorý má skúsenosti z podnikania aj z verejnej funkcie. Kiska tiež spolupracoval s niekoľkými odborníkmi a aktivistami, ako napríklad Remišová.

Prečo ísť voliť? Je veľa dôvodov. Vymenujem len pár do očí bijúcich:

Väčšina z nás asi nechce, aby sa moci chopila vláda, ktorá bude indoktrinovať deti na školách zvrátenými ideológiami a keby rodič náhodou aj protestoval, ešte ho aj hodia do basy za „hanobenie rodovej identity“, pretože neveril na menštrujúcich mužov. Progresívci to maju v programe.

Väčšina z nás asi nechce, aby sme mali ministra, ktorý bude hovoriť, že naši seniori majú privysoké dôchodky a že peniaze pre nich aj tak nie sú, lebo priorotou je platiť za zbrane na Ukrajinu. Progresívci takého kandidáta na ministra majú.

Väčšina z nás asi nechce, aby náš premiér hovoril, že si máme na vysoké ceny zvyknúť a že s tým ani nemieni nič urobiť. Progresívec Šimečka toto v priamom prenose povedal.

Väčšina z nás asi nechce, aby sme za ministrov mali ľudí, ktorí chcú legalizovať tvrdé drogy, alebo ľudí, ktorí vítajú migrantov, pretože v nich vidia inžinierov, ale Slovákov označujú za geneticky poškodených. Progresívci takých kandidátov majú.

Oni svoj program neskrývajú, hovoria o ňom otvorene, majú to aj na stránke. Avšak mediálna masáž a vymyslené prieskumy majú zmanipulovať až sfanatizovať davy, ktorým stačí spravodajstvo Denníka N, Markízy a pekné billboardy, kde sa im sľubuje pekná budúcnosť. Ale že tá budúcnosť má mať aj vyššie uvedenú podobu, o tom už nevie každý. Alebo sa im to dokonca páči.

Jedno je isté. Oni voliť určite pôjdu. Sú mimoriadne mobilizovaní. A vedia, že čím nižšia účasť ma voľbách, tým väčší mandát pre nich. Pretože z tej obrovskej masy 35-40% ľudí, ktorí pravidelne nechodia voliť, je drvivá väčšina proti progresívnym experimentom. Lenže teraz je ten najvyšši čas konečne vstať a zastaviť to, čo sa nám tu plazivo snaží pretransformovať spoločnosť. Preto príďte voliť, presvedčte aj nerozhodnutých či frustrovaných. Rodinných príslušníkov,  priateľov, známych, kolegov. Spoločne to dáme!

Marek Kurta/Rudy


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *