8. septembra 2024

VIDEO: Robert Fico dostal od prezidentky 14 dní na zostavenie vlády. Matovič mal na zostavenie vlády 21 dní, o čo tu ide? Pri odchode z paláca predseda Smeru povedal, že to nebude ľahký proces, ale urobí všetko pre to, aby vláda vznikla.

Robert si evidentne stretnutie so Zuzanou vychutnáva

Robert si evidentne stretnutie so Zuzanou vychutnáva

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Najbližšie dni podľa hlavy štátu ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente na podporu svojej koalície. Prezidentka zdôraznila, že voľby boli demokratické a zákonné, poďakovala sa voličom a ocenila vysokú účasť.
Poverenie na zostavenie vlády pre predsedu Smeru-SD Roberta Fica bude tak, ako bolo zvykom dosiaľ, časovo ohraničené. Informovala o tom v pondelok prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že v pondelok sa okrem Fica stretne aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a v utorok (3. 10.) s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami.

„Verím, že politické strany, ktoré získali vo voľbách dôveru verejnosti, si uvedomujú svoj diel zodpovednosti a budú sa ich snažiť zmierniť. Najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj, samozrejme, nesie víťaz volieb, pretože vzbudil najväčšie očakávania vo verejnosti, a je dôležité, aby ich napĺňal v prospech všetkých občanov Slovenska,“ povedala Čaputová.

„Predvolebná kampaň, ktorá sa už, našťastie, skončila, vytvorila rany na spoločenskej atmosfére, na vzťahoch medzi ľuďmi a na celkovej dôvere v politiku a demokraciu,“ podotkla prezidentka.

„Ústavnou tradíciou na Slovensku je poveriť zostavením novej vlády predsedu strany, ktorá získala vo voľbách najvyšší počet hlasov voličov. Úlohou hlavy štátu je rešpektovať výsledok demokratických volieb a zároveň zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Z tohto dôvodu dnes poverím zostavením vlády predsedu strany Smer Roberta Fica. Tak, ako bolo zvykom pri každom jednom poverovaní doposiaľ, aj toto poverenie bude časovo ohraničené. O svojom postupe budem informovať aj ďalších lídrov politických strán a verejnosť. Ešte dnes sa okrem Roberta Fica stretnem aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom a zajtra ráno s predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami,“ konštatuje Čaputová vo svojom vyhlásení k voľbám.

Najbližšie dni podľa jej slov ukážu, ktoré strany budú schopné nájsť väčšinu v parlamente na podporu svojej koalície. „Vláda, ktorá z volieb vzíde, vždy reprezentuje isté názorové spektrum. Vôľa ostatných bude zastúpená opozičnými stranami. Preto sa zložením vlády poslanie ostatných strán, samozrejme, nekončí, naopak, začne sa dôležitá úloha kontroly vlády a ďalších inštitúcií,“ podotkla.

Hlava štátu zdôraznila, že voľby boli demokratické a zákonné, poďakovala sa voličom a ocenila vysokú účasť. Apelovala aj na vzájomný rešpekt medzi občanmi. Verí, že výsledok volieb nezmení hodnotové nastavenie ani spoločné úsilie o spravodlivú a demokratickú spoločnosť.

Skonštatovala, že po voľbách býva časť spoločnosti spokojná a časť sklamaná. Rozumie obavám niektorých voličov. Zdôraznila, že jednou z najdôležitejších úloh novej vlády preto bude čo najviac stlmiť spoločenské rozpory. „Vláda ktorá vznikne, bude vládou Slovenskej republiky, a teda vládou, ktorá má slúžiť všetkým občanom,“ vyhlásila prezidentka.

Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Nasleduje Progresívne Slovensko a Hlas-SD. Do parlamentných lavíc sa dostali aj koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a tiež KDH, SaS a SNS.

Zdroj: topky.sk / trend.sk / YouTube



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.