8. septembra 2024

Strana európskych socialistov pozastavila členstvo Smeru a Hlasu pre vytváranie slovenskej vlády

Na snímke zlava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko pózujú po podpise memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák *** Local Caption *** Peter Pellegrini Robert Fico Andrej Danko podpísanie koalícia dohoda

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) vo štvrtok rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD, informuje TASR podľa tlačovej správy PES.

„Predsedníctvo dnes (vo štvrtok) rozhodlo o pozastavení členstva strany Smer-SD (plné členstvo) a strany Hlas-SD (asociované členstvo),“ píše sa vo vyhlásení.

Strana európskych socialistov vysvetlila, že k tomuto kroku pristúpila v nadväznosti na jasný odklon od hodnôt PES, ktorý predviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a „radikálne pravicovou stranou“ SNS.

Strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení vládnych pozícií.

Hlas si prehrešku nie je vedomý

Strana Hlas v reakcii uviedla, že si nie je vedomá akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Verí, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe Hlasu do tejto politickej skupiny budú ďalej pokračovať.

„Strana vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES,“ uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Hlas-SD deklaruje, že bude naďalej svojou politikou napĺňať základné hodnotové piliere strany.

Začal to švédsky expremiér

Pripomeňme, že začiatkom tohto mesiaca, krátko po voľbách, predseda PES a niekdajší švédsky premiér Stefan Löfven v rozhovore pre portál Dagens Nyheter uviedol, že sa chce osobne postarať dokonca o vylúčenie Smeru z tejto nadnárodnej štruktúry. Ako dôvod uviedol postoj strany k vojne na Ukrajine.

„Strana európskych socialistov podporuje Ukrajinu a očakávame, že naše členské štáty budú Ukrajinu podporovať aj naďalej,“ povedal Löfven, ktorý okrem iného tvrdí, že je „zvláštny pocit“ mať za straníckeho kolegu Fica, ktorý prisľúbil ukončenie vojenskej pomoci Ukrajine.

Fico: Tú daň sme ochotní zaplatiť

Líder Smeru Robert Fico tieto slová vtedy vo videu na sociálnej sieti označil za „vydieranie“. Löfven sa podľa neho „dôsledne riadi filozofiou, že kto je za mier, je vojnový štváč, a kto je za vojnu a zabíjanie, je mierový aktivista“.

„Je nám veľmi ľúto, že na Ukrajine je vojna. Odsúdili sme použitie ruskej vojenskej sily, ale naše názory, pokiaľ ide o mier na Ukrajine, meniť nebudeme,“ skonštatoval na takmer trojminútovom zázname Fico.

„Odmietame politiku jediného neomylného názoru. Ak má byť daňou za to, že sa na Slovensku venujeme skutočne ľavicovej agende a vyslovujeme suverénne názory, naše vylúčenie z medzinárodnej strany, tak takúto daň sme pripravení zaplatiť,“ uzavrel politik.

Portugalský premiér: SNS je krajná pravica

K Löfvenovi sa neskôr pridal aj portugalský premiér António Costa, ktorý je tiež predsedom portugalskej Socialistickej strany. Costovi zas prekážala spolupráca s „krajnou pravicou“ v podobe SNS.

„Ak uzatvorí dohodu s krajnou pravicou, nech odíde,“ vyhlásil Costa o Smere a zdôraznil, že nemôžu byť súčasťou tej istej politickej rodiny so socialistickými stranami, ktoré by mohli vychádzať s absolútne nekompatibilnými politickými stranami.

Nie je to precedens

Téma vylúčenia Smeru z PES nie je novinkou a zo strany jej predstaviteľov zaznieva opakovane. Ako pripomenul portál Euractiv, členovia predsedníctva vyjadrili znepokojenie z Ficovej rétoriky už v marci. Európski socialisti by podľa nich mali jednoznačne podporovať „progresívne hodnoty“.

Na vylúčenie strany Roberta Fica z tejto nadnárodnej štruktúry v minulosti viackrát tlačili aj slovenskí europoslanci. V tejto veci zaslali do PES od roku 2021 minimálne tri listy.

„Smer mal už v roku 2006 pozastavené členstvo za to, že vstúpil do vládnej koalície so stranou SNS. Spolupráca s nacionalistickými a krajne pravicovými stranami totiž tiež ide proti hodnotám európskych socialistov,“ pripomenul Euractiv.

Tlak prichádza aj z europarlamentu

Smer by mohol prísť o „rodinu“ aj v Európskom parlamente. Podpredseda europarlamentnej frakcie Socialistov a Demokratov Pedro Marques 3. októbra na tlačovej konferencii totiž povedal, že aj jeho skupina v Európskom parlamente bude v otázke členstva nasledovať Stranu európskych socialistov.

„Sme znepokojení rétorikou Roberta Fica. Ak bude táto rétorika pokračovať a zmení sa na činy, môže sa začať proces sankcií a je možné aj vylúčenie,“ uviedol.

Vylúčenie z frakcie by malo za dôsledok stratu politického vplyvu europoslankýň za Smer Moniky Beňovej a Kataríny Roth Neveďalovej. Nie je jasné, ako by sa strana vysporiadala s Robertom Hajšelom, ktorý bol zvolený na kandidátke Smeru, ale nie je jeho členom, píše Euractiv.

(tod/sita/tasr) Standart



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.