14. mája 2024

Súčasná veda sa nezaobíde bez manipulácií a klamstiev

0

Súčasná veda sa nezaobíde bez manipulácií a klamstiev


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Popredný vedecký časopis nevydá článok, ak nepodporuje teóriu zmeny klímy spôsobenej človekom. Prominentný vedec z Harvardu sfalšoval štúdiu o čestnom obchodovaní. Nie je jediná.

Dôverujte vede! Toto je heslo posledných niekoľkých rokov. Vzhľadom na to, že vedcom sa podarilo zatajiť aj základné informácie o možnostiach liečby Covid-19, dalo by sa povedať, že len na vlastné riziko.

Zdroj informácií na konci článku.

(1) Nikoho nezaujíma pravda

V septembri významný klimatológ Patrick Brown publikoval článok, v ktorom opísal, ako musel upraviť svoj článok pre časopis Nature, aby ho mohol publikovať. Jeho príspevok sa zaoberal zvýšeným rizikom požiarov v dôsledku globálneho otepľovania. Píše: „Vedel som, že sa nemám pokúšať kvantifikovať iné faktory ako klimatické zmeny, pretože by to zjemnilo hlavný motív, ktorý chceli prestížne časopisy propagovať.“

„Funguje to takto: prvá vec, ktorú si inteligentný klimatológ uvedomí, je, že jeho práca musí podporovať naratív propagovaný mainstreamovými médiami. Najmä, že dôsledky klimatických zmien sú všadeprítomné a katastrofálne.“

(2) Vedci sfalšovali štúdiu o čestnosti

Za posledné dve desaťročia sa do popredia dostali desiatky vedcov v oblasti behaviorálnej ekonómie. Vedci preukázali silu malých opatrení na zlepšenie spoločnosti, napríklad ako počítanie do desiatich pred jedlom zvyšuje pravdepodobnosť konzumácie zdravších potravín.

Niekoľko ďalších vedcov spochybnilo ich závery. Oblasť behaviorálnej ekonómie však bola tento rok zasiahnutá najviac.

Francesca Gino z Harvardskej univerzity, ktorá je autorkou desiatok vedeckých článkov v recenzovaných časopisoch, bola obvinená z falšovania výsledkov viacerých štúdií. A to zahŕňa ohýbanie výsledkov štúdie, ktorá sa zamerala na to, ako podporovať spravodlivé obchodovanie.

Jej kolegyňa z Wharton School povedala, že to má ďalekosiahle dôsledky, keďže Francesca Gino má veľa spolupracovníkov, napísala mnoho článkov a bola vedúcou osobnosťou vo svojom odbore.

(3) Keď rasizmus nefunguje, riešenie sa ponúka samo

Profesor na Floridskej štátnej univerzite opustil svoju lukratívnu prácu po tom, čo vyšlo najavo, že vo svojich štúdiách o rasizme manipuloval so štatistickými údajmi. Modifikácia údajov viedla k tvrdeniam, že rasizmus v spoločnosti je na vzostupe, aj keď neupravené údaje nevykazovali žiadny trend. Šesť jeho štúdií bolo stiahnutých.

Vedec, ktorý poukázal na falšovanie údajov, povedal: „Existuje obrovská finančná motivácia falšovať údaje, a keď tak urobíte, šance na chytenie sú malé.“

(4) Proces preskúmania má svoje klady a zápory

V roku 2022 John Wiley & Sons, významný vydavateľ vedeckej literatúry, stiahol 511 vedeckých článkov, ktoré boli publikované v 16 rôznych časopisoch, pretože v procese recenzného konania našiel nezvyčajné veci.

Štúdia, na základe ktorej boli počas pandémie vykonané PCR testy, bola preskúmaná za jeden deň. Výskumníci, ktorí poukázali na to, že štúdia obsahovala chyby, nemali prístup k názorom recenzentov.

(5) A kto bude kontrolovať cenzorov?

Facebook koncom augusta oznámil, že zatvára svoje austrálske protiinformačné oddelenie. RMIT Factlab dostával od Facebooku 740 <> dolárov ročne, aby posúdil, či sú príspevky pravdivé alebo dezinformované.

Novinári zo Sky News Australia zistili, že riaditeľ RMIT, Factlab, bol zapojený do politickej kampane pred austrálskym referendom o tom, či by Austrália mala zmeniť svoju ústavu, aby dala pôvodným obyvateľom Austrálie viac rozhodovacích právomocí. Riaditeľ organizácie uprednostňoval niektoré príspevky na sociálnych sieťach a naopak cenzuroval iné.

(6) Ale to nie je nič nové

Už v roku 1996 Wall Street Journal publikoval text bývalého prezidenta Americkej akadémie vied, v ktorom napísal, že Medzivládny panel pre zmenu klímy zásadne zmenil texty schválené vedcami. Napríklad vymazal nasledujúce vety:

„K dnešnému dňu žiadna štúdia nepotvrdila, že pozorovaná zmena klímy je úplne alebo čiastočne spôsobená ľudskou činnosťou.“

Alebo: „Všetky tvrdenia o významnej zmene klímy pravdepodobne zostanú kontroverzné, kým sa nezníži nejednoznačnosť v chápaní celkovej prirodzenej variability klimatického systému.“

Bývalý prezident Americkej akadémie vied, nie celkom nedôveryhodný vedec, píše vo svojom článku pre Wall Street Journal, že nikdy nevidel väčší prípad korupcie v procese recenzného konania.

Redakcia/ilustrácia JNS

Zdroje:

(1) Článok pre prírodu

(2) Harvardská štúdia

(3) Štúdie o rasizme

4. Stiahnuté vedecké články

(5) Facebook

(6) Wall Street Journal


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *