7. júla 2024

Mazák vyplakáva v reakcii na uplatnenie Kolíkovej novely Ústavy SR a chce podávať ústavnú sťažnosť. Tvrdí že Parlament ho nemá právo odvolať z funkcie člena Súdnej rady SR

Mazák – ty sa ani trochu nehanbíš ?

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Po voľbách v roku 2020 vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (dnes SaS) presadila novelu ústavy týkajúcu sa súdnej reformy. Na jej základe možno predsedu, podpredsedu a člena Súdnej rady Slovenskej republiky pred uplynutím ich funkčného obdobia kedykoľvek odvolať.
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák tvrdí, že Národná rada (NR) SR ho nemá právo odvolať z funkcie člena Súdnej rady SR. Ak by k tomu prišlo, avizuje podanie ústavnej sťažnosti.

„Ja som bol zvolený parlamentom 23. apríla 2020, novela Ústavy SR, ktorá umožňuje kedykoľvek odvolať člena Súdnej rady SR, sa stala účinnou 1. januára 2021. Na mňa platil zjednocujúci výklad Ústavného súdu SR, podľa ktorého nemožno člena Súdnej rady SR odvolať pred uplynutím päťročného obdobia,“ zdôraznil.

Ak by parlament rozhodol o jeho odvolaní, obrátil by sa na Ústavný súd SR. „Keby som náhodou neuspel vo vnútroštátnom prostredí, hoci judikatúra ÚS je zrejmá, pôjdem ďalej,“ dodal.

Po voľbách v roku 2020 vtedajšia ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) presadila novelu ústavy týkajúcu sa súdnej reformy. Na jej základe možno predsedu, podpredsedu a člena Súdnej rady Slovenskej republiky pred uplynutím ich funkčného obdobia kedykoľvek odvolať.

Ficova vláda začiatkom novembra presne na jej základe odvolala troch členov Mazákovej Súdnej rady. Dvaja z nich, Kolíkovej nominanti – Ľudovít Bradáč a Katarína Javorčíková, sa rozhodli podať sťažnosť na Ústavný súd.

Zaujímavosťou v tejto súvislosti je to, že Kolíkovej nominanti ani Mazák nenamietali proti tejto ústavnej novely v decembri 2020.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi, vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členoch dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

„Terajšia vládna moc musí vykonať také kroky, aby nikto kto príde po nich už nemohol justíciu zneužívať,“ uviedol v tejto súvislosti exminister spravodlivosti SR a bývalý šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Infovojna/JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading