20. mája 2024

Rusko od začiatku vojny zarobilo z ropy, plynu a uhlia 550 miliárd eur. Najviac im zaplatila EÚ

0

Vladimír Putin opäť dokázal celému svetu, že medzi svetovými politikmi nemá rovnocenného súpera!


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu Rusko zarobilo na exporte ropy, zemného plynu a uhlia približne 550 miliárd eur. Dokazujú to údaje Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA), na ktoré sa v stredu odvolala ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

Najväčším nákupcom za celé obdobie od 24. februára 2022 do 13. novembra 2023 bola Európska únia. Krajiny EÚ spoločne zaplatili Rusku 180 miliárd eur za všetky druhy fosílnych palív, ktoré v tomto období nakúpili. Z toho viac ako 102 miliárd eur tvorí ropa, 74 miliárd eur zemný plyn a zvyšok tvorí uhlie.

V rámci Európskej únie boli hlavnými nákupcami ruských energetických zdrojov Nemecko (spolu 28 miliárd eur), na druhom mieste je Holandsko (18 miliárd) a prvú trojku uzatvára Taliansko (17 miliárd).

Druhým najväčším odberateľom ruských uhľovodíkov po EÚ bola Čína – viac ako 143 miliárd eur, za ktorou nasleduje India (64 miliárd) a Turecko (53 miliárd).

Je však nutné zdôrazniť, že štruktúra nákupov sa v súvislosti s agresiou proti slovenskému východnému susedovi zmenila. Európa svoje nákupy vo všeobecnosti znižuje, zatiaľ čo napríklad Ázia ich zvyšuje.

Pripomeňme, že 12. balík sankcií, ktorý v stredu zostavila EÚ, zahŕňa aj opatrenia, ktorými sa blok štátov snaží sťažiť obchádzanie cenového stropu na ropu, ktorý minulý rok zaviedla skupina G7, EÚ a Austrália na úrovni 60 dolárov za barel. Dodatočné postupy by mali Rusom sťažiť obídenie tohto obmedzenia.

Graf zobrazujúci najväčších nákupcov od začiatku vojny. Foto: russiafossiltracker.com

Závora v rukách Dánov?

Rovnako v stredu sa v britskom denníku Financial Times s odvolaním sa na tri zdroje objavila informácia, že v Bruseli sa vedie debata o tom, že Dánsko by vo svojich teritoriálnych vodách vykonávalo inšpekcie tankerov prevážajúcich ruskú ropu a prípadne ich blokovalo.

Kodaň by v praxi mohla kontrolovať plavidlá bez západného poistenia. Stalo by sa tak na základe zákonov, ktoré umožňujú inšpekcie lodí v prípade, že panuje podozrenie, že by mohli predstavovať environmentálne riziko. Západné poisťovacie spoločnosti by mali poskytovať poistenie len prepravcom, ktorí cenový strop dodržiavajú.

Práve cez dánske úžiny sa preplavuje všetka ruská ropa vyvážaná cez Baltské more na svetové trhy, ktorá predstavuje asi 60 percent celkového vývozu tejto komodity po mori. Toto opatrenie by podľa UNIAN v skutočnosti znamenalo zákaz prechodu medzi Baltským morom a Atlantikom. 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tieto tvrdenia Európsku úniu a Dánsko vyzval, aby dodržiavali pravidlá medzinárodnej moreplavby.

Krivka zmeny nákupu fosílnych komodít od začiatku vojny zo strany jednotlivých aktérov. Foto: russiafossiltracker.com

Rekordné množstvo LNG

V tejto súvislosti sa žiada doplniť, že Štandard v lete informoval, že Európska únia je na ceste k tomu, aby tento rok doviezla z Ruska rekordné množstvo skvapalneného zemného plynu (LNG), a to aj napriek sankciám a cieľu Bruselu odstrihnúť sa od ruských energetických surovín. Vyplynulo to z analýzy priemyselných údajov zo strany mimovládnej organizácie Global Witness.

Celkovo sa dovoz tohto druhu plynu na územie EÚ v období od januára do júla tohto roka zvýšil až o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021, teda pred úplnou inváziou Ruska na Ukrajinu.

Krajiny EÚ v absolútnych číslach doviezli v rozmedzí týchto mesiacov 22 miliónov kubických metrov ruského LNG, uviedol Global Witness na základe údajov analytickej firmy Kpler. Písala o tom agentúra Reuters odvolávajúc sa na rovnakú analýzu.

Signifikantný skok je spôsobený tým, že do Únie sa pred začiatkom vojny v podstate nedovážalo významné množstvo LNG z dôvodu závislosti od plynu prepravovaného plynovodmi.

Štandard (standard.sk)


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *