20. mája 2024

Andrej Fursov-„Taviaci kotol“ sa prehrial. Ako sa zrúti americké impérium.

0

"Taviaci kotol" sa prehrial. Ako sa zrúti americké impérium. Andrej Fursov


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Andrej Fursov/strojový preklad

Podľa môjho názoru niet pochýb o tom, že sociálne napätie a polarizácia spoločnosti v Spojených štátoch rastie. Je to otázka konfrontácie, triedy vo forme a rasového obsahu.

Amerika už dávno prekonala vrchol svojho rozvoja a od polovice 1970-tych rokov, obrazne povedané, „prichádza z veľtrhu dejín“. Ďalšia vec je, že Spojené štáty nahromadili veľa sociálneho „tuku“, ich nadnárodné spoločnosti okrádajú celý svet. A v 1990-tych rokoch vyčistili bývalý socialistický tábor a predovšetkým Rusko. Ale šťastie nedáva nič navždy a od rokov 2007-2008 sa ich kríza rýchlo rozvíja. Problémom pre USA je, že spotrebúvajú 3-4 krát viac tovarov a služieb, ktoré produkujú. Tento nespravodlivý stav vecí sa musí v určitom okamihu skončiť.

Podľa môjho názoru niet pochýb o tom, že sociálne napätie a polarizácia spoločnosti v Spojených štátoch rastie. Je to otázka konfrontácie, triedy vo forme a rasového obsahu.

Je celkom zrejmé, že sme svedkami zhoršenia situácie priemerného (z hľadiska príjmu) Američana. Podľa sociologického výskumu dnes jeho životná úroveň zodpovedá obdobiu konca 1950. a začiatku 1960. rokov.

Po prvé, Afroameričania a Hispánci sú pod útokom. Prirodzene, vyvoláva to protesty a nespokojných je čoraz viac. Známy americký sociológ povedal v osobnom rozhovore so mnou (v tom čase sme mali perestrojku), že Spojené štáty budú v roku 2020 čeliť vlastnej perestrojke. A keďže to bude zahŕňať rasové vzťahy, môže sa ukázať, že je veľmi krvavý. To, čo vidíme v Amerike, je systémová kríza Spojených štátov ako jadra kapitalistického systému. A bude sa to len prehlbovať.

Etnická rovnováha Spojených štátov sa aktívne mení (vzhľadom na migračné toky a vyššiu pôrodnosť medzi Afroameričanmi a Hispáncami). V niektorých južných štátoch Hispánci vyvíjajú tlak na bielych. To isté sa deje s čiernou populáciou. Americká elita sa však ani tak nezaujíma o vzbury na spodku sociálnej pyramídy, ako skôr o skutočnosť, že vytlačia nebielu elitu na vrchol. A to bude znamenať vážne zmeny v štruktúre vládnucej vrstvy.

Podľa môjho názoru niet pochýb o tom, že sociálne napätie a polarizácia spoločnosti v Spojených štátoch rastie. Je to otázka konfrontácie, triedy vo forme a rasového obsahu.

Keď poukazujú na Obamu alebo Condoleezzu Riceovú ako na potvrdenie tézy, že Amerika je „krajinou rovnakých príležitostí“, odpovedám takto: americká elita veľmi starostlivo vyberá tú časť nebielej populácie, ktorá kvôli zvláštnostiam svojho psychologického typu môže pracovať v záujme bielej elity. Obama je v pozícii svojej triedy. A nezáleží na tom, akú farbu má jeho pokožka.

Vidíme, že ospevovaný „taviaci kotol“ sa prehrial a už nefunguje. Ani Hispánci, ani Afroameričania sa už nechcú integrovať do sveta „amerického sna“. Pretože dnes je zničená.

Vo všeobecnosti treba poznamenať, že „americký sen“ je súčasťou éry prosperity kapitalizmu, ktorá nie je spojená s jeho vnútornou logikou, ale s konfrontáciou so Sovietskym zväzom a socialistickým táborom. Od roku 1945 do konca 1980. rokov boli Spojené štáty (a krajiny západnej Európy) nútené „kŕmiť“ svoju strednú vrstvu a robotnícku triedu, aby sa americký model stal atraktívnym v ich očiach. Pretože existoval Sovietsky zväz, kde bola myšlienka sociálnej rovnosti stelesnená v plnej podobe. Roky 1960 a 1970 v Spojených štátoch neboli kapitalizmom, ale nútenou odchýlkou od neho. Pokus napodobniť socializmus s cieľom upokojiť jeho strednú triedu a robotnícku triedu. A keď sa ZSSR rozpadol, kapitalizmus sa vrátil do stavu „železnej päty“, v ktorom bol koncom 19. a začiatkom 20. storočia.

Podľa môjho názoru niet pochýb o tom, že sociálne napätie a polarizácia spoločnosti v Spojených štátoch rastie. Je to otázka konfrontácie, triedy vo forme a rasového obsahu.

Spojené štáty preto čakajú veľmi vážne otrasy. Určite sa pokúsia dostať z tejto ťažkej situácie na ceste vojny. Ako sa to už stalo v 1930. rokoch XX storočia.

Znamená to preniesť svoje problémy do vonkajšieho sveta. Dozvedáme sa o úspechoch Rooseveltovho New Deal v roku 1930. V skutočnosti New Deal spôsobil len ďalšie problémy. Nie je náhoda, že v polovici 1930. rokov mal Roosevelt veľmi vážneho súpera v osobe guvernéra Louisiany Hueyho Longa, ktorý sa stal prototypom Willieho Starka, protagonistu románu „Všetci kráľovi muži“ od Roberta Penna Warrena. Táto postava vytvorila spoločnosť pre prerozdelenie majetku po celej Amerike. Ale na konci knihy je samozrejme zabitý „samotárom“ (ako v skutočnom živote Johna F. Kennedyho, Martina Luthera Kinga).

Všeobecne platí, že na konci 1930-tych rokov boli Spojené štáty konfrontované s voľbou – buď vážne sociálne reformy, ktoré by zasahovali do kapitalistickej triedy, alebo svetová vojna. Veľmi dobre vieme, ktorú možnosť si vybrali. Mimochodom, je veľmi symbolické, že Franklin Delano Roosevelt začal používať tento výraz šesť mesiacov pred Hitlerom.

Dnes sú USA v rovnakej situácii. V podmienkach jadrového zastrašovania je nepravdepodobné, že bude možné rozpútať tretiu svetovú vojnu. Biely dom sa skôr snaží dosiahnuť akýsi „svetový chaos“. Mimochodom, na konci 1980. rokov boli Spojené štáty na pokraji kolapsu, zachránil ich len kolaps ZSSR. 19. októbra 1987 klesol index Dow Jones Industrial za deň o 22,3%. Bol to absolútny rekord. A Alan Greenspan, ktorý bol potom povolaný do čela Fedu, povedal: „Zachráni nás iba zázrak.“

Tento „zázrak“ bol zničením ZSSR. Ak by sa tak nestalo, USA by zažili ťažké časy. A bolo absolútne nemožné vysporiadať sa s nami vojensky.

Na rozdiel od Jeľcinovej éry je stále nemožné vyrovnať sa s nami silou. Ďalšia vec je, že je možné „zraziť“ dych Ruskej federácie všetkými možnými spôsobmi. Amerika je vo veľmi ťažkej situácii. Ale toto je „diera“, ktorú si vykopali pre seba.

„Američania sa vo svojich historických analógiách vždy stavali do pozície Ríma, čo ma rozosmialo a stále rozosmieva. Celá táto štylizácia s orlami, Senátom, Kapitolom atď. Hovorí o tvrdeniach, nie o realite. Takže v základoch svojej moci sú veľmi podobné Kartágu. A zahynuli by ako Kartágo, keby sa ZSSR nebol odrezal.
A teraz koniec pripomína koniec Asýrie. Povstalci a nepriatelia sa stali príliš početnými, a keď došlo k jednej veľkej porážke, všetci sa ponáhľali do Asýrie.
Prečítajte si, ako sa to stalo, ako vám zem plávala pod nohami. Presne taká je súčasná situácia so Spojenými štátmi.“ smirnoff-v.livejournal.com

Asýrska ríša

Asýrska ríša

Jeden zaujímavý americký výskumník, Chalmers Johnson, napísal knihu „Blowback“ v roku 2000. V ktorom predpovedal, že v prvej polovici tohto storočia dostanú Spojené štáty návratnosť za svoju politiku v Ázii v druhej polovici 20. storočia. Spočiatku bola táto štúdia ignorovaná, ale po 9/11 bola kniha znovu publikovaná. A Chalmers Johnson napísal ďalšie dve časti trilógie (Smútok impéria a Nemesis). V skutočnosti podrobne ukázal, ako by sa americké impérium zrútilo. Má zmysel počúvať prognózu tejto osoby. Pretože nie je len publicistom, ale dôstojníkom CIA, špecialistom na boj proti partizánskemu hnutiu v juhovýchodnej Ázii, ako aj odborníkom na Japonsko.

Podľa jeho názoru, v 1990-tych rokoch, pod Clintonom, Spojené štáty prestali byť republikou a zmenili sa na vojenské impérium. A rúca sa nám pred očami. Je to obrovský „dinosaurus“, ktorý umiera, ale jeho „kŕče“ môžu byť pre svet veľmi nebezpečné. Najmä ak vezmeme do úvahy krízu elity v Spojených štátoch. Ľudia, ktorí nie sú veľmi adekvátni, môžu spôsobiť problémy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *