8. septembra 2024

Novinári a ich významové deviácie

Novinári a ich významové deviácie

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Autor textu: dedic/ilustrácia JNS

Pokusy o „malé“ významové posuny patria k najvďačnejším nástrojom našich novinárov-demagógov a dezinformátorov. Už niekoľko rokov napr. v mediálnom priestore poletuje známy údajne Ficov výrok o tom, že na Východe nič nie je. Vo význame presne opačnom, ako bol použitý.

Spomenul som si na to dnes, čítajúc najnovšie „významové posuny“, ktoré sa našim novinárom podarilo aktuálne vyprodukovať. Napríklad:

  • Vláda vraj chce predložiť do NRSR návrh štátneho rozpočtu bez toho, aby ho pred schválením konzultovala so sociálnymi partnermi. Táto významová deviácia sa pár dní šírila po SR a naleteli na ňu aj partneri v tripartite: odborári a zamestnávatelia. Opak je ale pravdou. Vláda si sama v pokoji chcela vyštrngať iba jednotný koaličný postoj. Vláda však na tripartitu nezabudla. Vláda bude mať na rokovania o.i. aj v tripartite celý tento týždeň. To je vzhľadom na časový stres, v akom sa tohtoročný štátny rozpočet koná priam zázrak. Pomaly sa nám zopsúvajúca spravodajská JOJ 24 dnes unáhlene zavolala na diskusiu ku tejto téme „vyváženú“ trojicu diskutérov: zástupkyňu odborov, zamestnávateľov a opozičného poslanca z SaS. – Kde je tu, pani Ježová, zástupca vládnej koalície ? Prekážal by vám azda v názorovom „posúvaní“ objektívneho stanoviska vlády ?
  • Fico vraj sľúbil ukrajinskému premiérovi pokračovanie podpory SR Ukrajine. Áno sľúbil, posun je „iba“ v tom, že sľúbená podpora bude mať výhradne humanitárny a civilný charakter.
  • Fico sa vraj snaží o výmenu šéfa URSO zato, že ten neurobil nič iné, iba verejne oznámil odborný výpočet nových cien plynu. Na čo vraj mal právo. Áno, mal. Ale ako verejný činiteľ mal právo a povinnosť urobiť tento oznam tak, aby tým nepriamo nepustil medzi ľudí poplašnú správu o vzraste cien plynu pred domácnosti o 120%. Keby bol spoločensky zodpovedný odborník, urobil by tak dobromyseľne a civilizovane. Na spoločnej TB s ministerkou hospodárstva mohol oznámiť vzrast cien plynu a ona mohla vzápätí verejnosti oznámiť, že tento vzrast vláda obyvateľom v plnej miere vykompenzuje-teda, že na konci dňa ku žiadnemu vzrastu cien plynu pre občanov nedôjde.
  • Ministerka kultúry Šimkovičová je t.č. pre pravicových politikov, pravicové médiá a tzv. kaviareň čosi ako Goebels. Vraj chce zakazovať „úpadkové umenie“ . napr. výtvarné diela „svetoznámeho“ maliara Dúbravského, znázorňujúce tučného homosexuála, ktorému drží v rukách jeho penis útle chlapča. Áno, Šimkovičová verejne proklamovala, že sa jej tento obraz, visiaci vo verejných priestoroch verejnoprávnej RTVS nepáči. A bola by rada, keby v budúcnosti existoval zákonný nástroj ako vystavovaniu takýchto „diel“ vo verejných priestoroch verejnoprávnych inštitúcií zamedziť. Ministerka teda nechce zakazovať „úpadkové umenie“ ako také. Ide iba o reguláciu aktivít vo verejných priestoroch verejnoprávnych a štátnych inštitúcií. Nikto teda nechce a nebude zakazovať Dúbravskému a spol., aby svoje homosexuálne porno a iné „kreatívne“ diela vystavoval v privátnych priestoroch „Teplárne“ resp. v iných privátnych priestoroch.
  • Niečo aj zo zahraničia: Izrael vraj ničí v Gaze vojenské zariadenia Hamasu a nemá záujem o likvidáciu Palestínčanov ako národa. V poriadku, -prečo však potom Izrael prednostne zničil vládne budovy palestínskej samosprávy v Gaze, zničil budovu najvyššieho palestínskeho súdu a napokon zničil aj budovu palestínskeho parlamentu v Gaze. Zdá sa teda, že cieľom Izraela v praxi je likvidácia všetkých existenčných symbolov palestínskeho národa a jeho /hoci veľmi limitovanej/ štátnosti.

Dalo by sa v popisovaní významových posunov z pera našich novinárov aj ďalej pokračovať. Toto je zatiaľ iba malá ilustrácia dezinformačného majstrovstva našich veľmajstrov na mediálnu komunikáciu.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.