8. septembra 2024

KONIEC LIPŠICOVEJ PROKURATÚRY NIE JE KONCOM BOJA PROTI KORUPCII

Kauza Rozuzlenie je hanbou NAKA a špeciálnej prokuratúry

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Od chvíle, ako na verejnosť prenikol text návrhu zákona o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, tlačové orgány progresívnej aj konzervatívnej propagandy sa predbiehajú v šírení poplašnej správy: vraj koniec Lipšica je aj koncom boja proti korupcii a k tomuto hoaxu pripájajú zoznam osôb, ktorým by spomínaný legislatívny zámer mohol „pomôcť“. K progresívnym nočníkom a katolíckemu Postoju sa v tomto ohľade pridal aj (tiež katolícky) Štandard, menovite Dag Daniš, komentátor neodôvodnene preceňovaný v niektorých alternatívnych kruhoch.

Kto vie čítať s porozumením, nemôže nevidieť, že návrh zákona počíta s prerozdelením ukončenej agendy ÚŠP na Generálnu prokuratúru SR a stále prebiehajúce trestné konania budú zase pridelené krajským prokuratúram podľa miestnej príslušnosti.

Čo to znamená?

S najväčšou pravdepodobnosťou od 1. marca 2024 by mali dozorové trestné spisy, vedené na ÚŠP, prejsť na krajské prokuratúry, kde budú pridelené novým prokurátorom. Nikto, ani generálny prokurátor, ani nadriadený krajský prokurátor nebudú môcť novým dozor konajúcim prokurátorom nariadiť ukončenie trestného konania v prospech obvinených. Nie preto, že by tam všetci boli svätí, ale preto, lebo to jednoducho neumožňuje zákon o prokuratúre a Trestný poriadok.

Inou vecou je, ak nový dozor konajúci prokurátor zistí porušenie práv obvineného, bude nielen môcť, ale aj musieť vykonať nápravu. To nemusí okamžite znamenať zastavenie trestného konania, ani zďaleka. Napríklad, ak neboli v priebehu doterajšieho trestného konania vykonávané v zmysle Trestného poriadku dôkazy v prospech obvineného (a boli vykonávané jednostranne len v jeho neprospech), prokurátor bude musieť nariadiť vyšetrovateľovi, aby v tomto ohľade učinil nápravu.

To je však len organizačná stránka veci. Z materiálnoprávneho hľadiska je situácia takisto úplne iná, ako to interpretujú nočníky, postoje a štandardy. Napriek zrušeniu ÚŠP ostávajú v platnosti všetky ustanovenia Trestného zákona dotýkajúce sa korupcie. Áno, je pravda, že ministerstvo spravodlivosti pripravuje zníženie trestných sadzieb, čo je však v súlade s toľko spomínaným európskym trendom. Zlipšicované trestné právo na Slovensku vytváralo úplne absurdné situácie, pretože za korupciu alebo ekonomickú trestnú činnosť boli neraz udeľované rovnaké alebo dokonca vyššie tresty ako za vraždy alebo zločiny proti zdraviu človeka.

Korupcia je síce vážnym spoločenským problémom, no nie je jediným a nie je ani najväčším a najpálčivejším. Jej trestanie musí byť primerané a nie je možné postaviť ju z materiálnoprávneho hľadiska na rovnakú úroveň, ako je napríklad úkladná vražda. Lipšicizácia slovenského trestného práva (prebiehala od roku 1998 do roku 2023) viedla k takýmto deformáciám a s tým je potrebné konečne niečo urobiť.

Z toho vyplýva, že ak aj dôjde k zásadnej depenalizácii niektorých prečinov a zločinov, jednotlivé skutkové podstaty ostanú nezmenené a orgány činné v trestnom konaní budú musieť konať, ak vznikne podozrenie, že došlo ku korupcii, k ekonomickej trestnej činnosti alebo k zneužitiu moci úradnej na zvýhodňovanie osobných či skupinových záujmov alebo nebodaj k mareniu spravodlivosti.

ÚŠP bol od začiatku svojej činnosti nesystémovým prvkom v štruktúre prokuratúry. S ohľadom na svoju výberovú príslušnosť koncentroval príliš veľkú moc, čo sa v jednom období zneužívalo na brzdenie niektorých trestných konaní (éra Dušana Kováčika) a v ďalšom období na infláciu nadhodnotených trestných konaní (éra Daniela Lipšica). Je ľahšie politicky alebo inak ovládnuť jeden výberový orgán, teda ÚŠP, ako manipulovať osem krajských prokuratúr. Nehovoriac o tom, že za ostatné tri roky veľmi často riadili prokurátorov ÚŠP vyšetrovatelia NAKA, nie naopak, čo je nonsens, aký je vlastný komunistickým, nacistickým, fašistickým režimom alebo vojenský diktatúram či iným formám autokratických vlád.

Mimochodom, na krajských, ale aj okresných prokuratúrach pracuje množstvo vysoko kvalifikovaných prokurátorov. Samozrejme, aj na okresnej a krajskej úrovni sa nájdu postavičky typu Vasila Špirka, ale taký je život. Podstata však spočíva v tom, že prokurátori ÚŠP nemajú apriórne daný odborný patent na vykonávanie dozoru v trestných konaniach korupcie a inej formy závažnej trestnej činnosti. Odbornosť na krajskej úrovni je prinajmenšom rovnaká ako na úrovni ÚŠP. Alebo inak: takzvaná elita ÚŠP, ale aj NAKA, je len mýtus a mýty je potrebné boriť, aspoň tak učia dejiny.

Lipšicizácia trestného práva a trestnej politiky štátu navodila dojem, že iba na ÚŠP a iba na Špecializovanom trestnom súde pracujú odborne kompetentní a morálne integrovaní ľudia. To implikuje dôsledok, že všade inde pracujú nekompetentní a morálne nespôsobilí, čo je, samozrejme, nonsens.

Nonsens, z ktorého žil v politike Daniel Lipšic približne 25 rokov.

Ďateľ



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.