18. októbra 2024

Kolíková žiadala pomocou mimoriadneho dovolania bezdôvodne (rozumej naozaj bez uvedenia akéhokoľvek dovodu) dať onkologickú pacientku do vazby. Je to desivé.

GP Maroš Žilinka naložil právnej analfabetičke zo Sas.

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Komu zvonia do väzby

Publikované: 05. 02. 2022, čítané: 14467 krát

Valéria Haščáková

JUDr. Va­le­ria Haš­čá­ko­vá

JUDr. Mi­ros­la­va Pet­ro­vi­čo­vá LL.M

Mgr. Mar­tin Škub­la 

                                                 Ko­mu zvo­nia do väz­by
 

„Na ve­rej­nosť pre­ni­ka­li in­for­má­cie, že (…) or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní ča­ka­li na sud­cu, kto­rý sa v té­me vy­zná, pre­to­že už rie­šil X po­dob­ných prí­pa­dov a net­re­ba mu té­mu vy­svet­ľo­vať. (…)  ak je o nie­kom zná­me, že in­kli­nu­je k ne­ja­ké­mu ty­pu roz­hod­nu­tia, a pre­to sa ča­ka­lo prá­ve na ne­ho, to je pre mňa me­nej po­cho­pi­teľ­né a dob­ré. Prin­cíp by pod­ľa mňa mal byť ta­ký, že by ma­lo ísť o ná­hod­ný vý­ber, ne­ma­lo by sa tam ni­ja­ko špe­ku­lo­vať ani kal­ku­lo­vať.“(Exčlen Súd­nej ra­dy SR Pa­vol Ži­lin­čík po­čas pa­ne­lo­vej dis­ku­sie na Slo­ven­skej ad­vo­kát­skej ko­mo­re dňa 26. 10. 2021)[i]

Aj ja som v mi­nu­los­ti za­chy­til šu­my, že si vy­šet­ro­va­te­lia vy­be­ra­jú svo­jich sud­cov.„Ne­dá­vam si ra­diť od po­li­caj­tov.“(pred­se­da ŠTS Ján Hru­ba­la k tvr­de­nia­mi sved­ka, že on mal byť tým „správ­nym sud­com,“ na kto­ré­ho sa ča­ka­lo s návr­hmi v príp­rav­nom ko­na­ní)[ii]

***

(1) Úvod

Pred ro­kom sme moh­li byť sved­ka­mi to­ho, ako de­siat­ky elit­ných po­li­caj­tov ob­kľú­či­li a nás­led­ne ob­sa­di­li bu­do­vu is­tej spo­loč­nos­ti. A do bu­do­vy nás­led­ne pred ob­jek­tív­mi ka­mier es­kor­to­va­li jej kľú­čo­vé­ho náj­om­ní­ka.

Kuk­lá­či mie­ria sa­mo­pal­mi na neoz­bro­je­ných za­mes­tnan­cov náj­om­ní­ko­vej fir­my, zha­dzu­jú na zem vrát­ni­ka. Ka­me­ra v server­ovn­i do­kon­ca za­zna­me­ná jed­né­ho z čle­nov Lynx Com­man­da mie­ria­ce­ho zbra­ňou eš­te aj na server v ľu­dop­ráz­dnej mies­tnos­ti.

Mé­diá ve­le­bia od­váž­nych vy­šet­ro­va­te­ľov a pri­ná­ša­jú on­li­ne fot­ky a vi­deá z veľ­ko­le­pej ak­cie pro­ti náj­om­ní­ko­vi. Ve­rej­nosť tlies­ka. Po­li­ti­ci pí­šu re­zo­lút­ne fa­ce­boo­ko­vé sta­tu­sy. Re­dak­tor te­le­ví­zie spred bu­do­vy sú­du re­fe­ru­je o pre­cíz­nom roz­ho­do­va­ní sud­ky­ne vo vä­zob­nej ve­ci náj­om­ní­ka, ho­ci sa od­oh­rá­va za za­tvo­re­ný­mi dve­ra­mi. Sud­ky­ňa do­kon­ca pod­ľa ne­ho „eš­te pre­cíz­nej­šie vy­pra­co­vá­va od­ôvod­ne­nie svoj­ho roz­hod­nu­tia“; to od­ôvod­ne­nie, kto­ré v sku­toč­nos­ti stra­ny dos­ta­nú až o týž­deň.[iii] No a keď vza­tie do väz­by ozná­mia, no­vi­nár­ske „bie­le vra­ny“ bás­nia o zlo­me­ní vä­zu jed­né­mu z naj­vplyv­nej­ších ľu­dí na Slo­ven­sku, kto­ré­ho prí­pad pri­rov­ná­va­jú k Al Ca­po­ne­mu. A pre­ží­va­jú pri tom pred­čas­né Via­no­ce.[iv]

Nie, ne­ho­vo­rí­me o ak­čných scé­nach z ame­ric­ké­ho fil­mu, ani o so­cia­lis­tic­kom fil­mo­vom žur­ná­le ma­pu­jú­com mon­ster pro­ce­sy. Ho­vo­rí­me o slo­ven­skej reali­te a o tres­tnej ve­ci Ja­ros­la­va Haš­čá­ka me­diál­ne zná­mej ako kau­za „Ar­páš“ (kau­za údaj­né­ho ku­po­va­nia nah­ráv­ky Go­ri­la od ex-ria­di­te­ľa SIS Ľubo­mí­ra Ar­pá­ša).

Kok­tail oča­ká­va­ní a dom­nie­nok ve­rej­nos­ti aj mé­dií, po­sil­ne­ných ra­zan­tnos­ťou po­lí­cie, ré­to­ri­kou po­li­ti­kov aj pr­vot­ným roz­hod­nu­tím sú­du, po­mo­hol Haš­čá­ko­vej vä­zob­nej kau­ze v rám­ci tzv. „proti­ko­rup­čnej“ je­se­ne 2020 vy­špl­hať sa na je­den z jej – na­po­kon len – zdan­li­vých vr­cho­lov. Vhod­ne pri­tom ilus­tru­júc ako sil­no je v slo­ven­skom spo­lo­čen­skom ve­do­mí, aj vďa­ka „tvor­com ve­rej­nej mien­ky“,vpe­ča­te­ná pred­sta­va, že up­lat­ne­ním väz­by sa spra­vod­li­vosť pre­sa­dzu­je pri­naj­men­šom z po­lo­vi­ce a po­tom to už pôj­de ako­si sa­mo, sme­rom k do­siah­nu­tiu vop­red ur­če­né­ho vý­sled­ku.

(2) O rok a nie­koľ­ko op­rav­ných pros­tried­kov nes­kôr

Emó­cie opad­li, po­cit pred­čas­né­ho „za­dos­ťu­či­ne­nia“ niek­to­rých „opi­nion-ma­ke­rov“ sa roz­ply­nul a mé­dia si naš­li iné vä­zob­né té­my. Z poh­ľa­du laic­kej ve­rej­nos­ti sa prí­pad zdan­li­vo ako­by opäť po­no­ril do še­ra. Až na jed­nu nes­po­chyb­ni­teľ­nú is­to­tu, a tou je ver­dikt sťaž­nos­tné­ho sú­du, že Špe­cia­li­zo­va­ný trest­ný súd zly­hal vo svo­jej kon­trol­nej fun­kcii ado väz­by bez­dô­vod­ne pos­lal dvoch ľu­dí.

Vy­vstá­va pre­to otáz­ka, kto­rá už v mé­diách ani na „fa­ce­boo­koch“ ne­re­zo­nu­je. Ako je mož­né, že Špe­cia­li­zo­va­ný trest­ný súd ne­vi­del to, čo nes­kôr úpl­ne jas­ne po­me­no­va­lo osem sud­cov Naj­vyš­šie­ho sú­du a ge­ne­rál­ny pro­ku­rá­tor?[v])  A naj­mä, či v prí­pa­de iš­lo o „bež­né“ ne­zá­kon­né roz­hod­nu­tie ale­bo o lap­sus in­di­ku­jú­ci sys­té­mo­vú po­ru­chu. Ta­kú, kde už ne­pos­ta­čí in­di­vi­duál­na te­ra­pia (vý­rok op­rav­nej in­štan­cie), ale je pot­reb­ná sys­té­mo­vá lieč­ba.

(3) No tak si po­se­de­li pár týž­dňov vo väz­be …

Sa­moz­rej­me, dá sa na­miet­nuť, že chy­by sa pred­sa stá­va­jú. Po­se­de­li si pár týž­dňov vo väz­be a pus­ti­li ich. Ke­by iš­lo o oby­čaj­né­ho člo­ve­ka, nik­to by to ne­rie­šil. Ak dá­me bo­kom tých „pár týž­dňov“ (kto­ré sa v inej ve­rej­ne zná­mej kau­ze na­tiah­li na viac ako je­den a pol ro­ka), ná­miet­ke sa dá sčas­ti pris­ved­čiť. Zná­me prí­pa­dy sú v hľa­dá­či­ku ve­rej­nos­ti, ve­nu­jú sa im vy­chy­te­ní ob­haj­co­via, ce­loš­tát­ne mé­diá a sú pred­me­tom roz­sia­hlej ve­rej­nej dis­ku­sie.

Len­že, ak už na sa­mom vr­cho­le ľa­dov­ca, vo svet­le ref­lek­to­rov, exis­tu­je via­ce­ro obe­tí zneu­ži­tia in­šti­tú­tu väz­by, koľ­ko je po­tom me­diál­ne nez­ná­mych prí­pa­dov zly­ha­ní súd­ne­ho kon­trol­né­ho sys­té­mu?„Oby­čaj­ní ľu­dia“, kto­rí­si svoj čas vo väz­be od­se­de­li/od­se­dia bez zá­uj­mu mé­dií, mô­žu zá­ro­veň ok­rem ab­sen­cie ve­rej­né­ho tla­ku dop­lá­cať aj na me­nej kva­lit­né práv­ne za­stú­pe­nie. Je aj pre­to prav­de­po­dob­né, že mno­hé prí­pa­dy „bež­né­ho“ zneu­ži­tia vä­zob­né­ho sys­té­mu ne­za­chy­tí fil­ter sťaž­nos­tné­ho, resp. ús­tav­né­ho sú­du.

Zly­há­va­nie kon­trol­né­ho sys­té­mu vo vä­zob­ných ve­ciach sa roz­hod­ne ne­tý­ka len pár ve­rej­ne zná­mych prí­pa­dov, a prá­ve pre­to si za­slú­ži oso­bit­nú po­zor­nosť. A tak­tiež dôk­lad­nú ana­lý­zu to­ho, akú vi­nu na zly­ha­niach ne­sie zle nas­ta­ve­ný sys­tém a akú jed­not­li­vé ľud­ské zly­ha­nie. Oba ty­py ne­dos­tat­kov sú od­strá­ni­teľ­né, kaž­dý však iným spô­so­bom.

Mi­mo­cho­dom, kto­rý z tých­to fak­to­rov vie­dol k zly­ha­niu kon­trol­nej fun­kcie sú­du vo vä­zob­nej ve­ci J. Haš­čá­ka a D. Ar­pá­šo­vej? Pod­ľa náš­ho ná­zo­ru, ako ďa­lej bliž­šie vy­svet­lí­me, obid­va už spo­me­nu­té. V tom­to prí­pa­de to­tiž doš­lo k spo­je­niu

(i) sys­té­mu, kto­rý umož­ňu­je, aby sior­gá­ny čin­né v tres­tnom stí­ha­ní vop­red vy­bra­li sud­cu pre príp­rav­né ko­na­nie a 

(ii) zá­sad­ných po­chy­be­ní v roz­ho­do­va­ní sud­ky­ne Špe­cia­li­zo­va­né­ho tres­tné­ho sú­du, kto­ré nes­kôr, a to do­kon­ca dvak­rát, potvr­dil aj Naj­vyš­ší súd.

(4) Sud­co­via nie sú stro­je – dô­le­ži­tosť pra­vi­diel pri­de­ľo­va­nia ve­cí

Tvá­riť sa, že je jed­no, kto­ré­mu sud­co­vi vec na­pad­ne, zna­me­ná ig­no­ro­vať to, že sud­ca je v pr­vom ra­de člo­vek a až po­tom­sud­ca.[vi] Už na vy­so­kej ško­le štu­den­ti ve­dia, že ne­mu­sí byť jed­no, kto­rý uči­teľ ich skú­ša. Uni­ver­zit­né tam­ta­my ve­dia spo­ľah­li­vo spros­tred­ko­vať in­for­má­ciu, kto­rý z pe­da­gó­gov vy­ža­du­je príl­iš ve­ľa a u ko­ho „pre­le­zie kaž­dý“.

A keď sme už pri kau­ze Go­ri­la prob­lém roz­diel­ne­ho met­ra nev­do­jak ilus­tro­val hr­di­na rov­no­men­nej kni­hy To­ma Ni­chol­so­na Pe­ter tým­to vý­ro­kom: „Mu­se­li sme to ne­ja­ko za­oba­liť do to­ho lie­hu. Zdô­vod­ne­nie na­pí­sal môj šéf. Sud­ca schvá­li sko­ro všet­ko. Mu­se­la by tam byť na­pí­sa­ná ne­ja­ká úpl­ná hlú­posť, aby to sud­ca neschvá­lil.[vii](Iš­lo o ko­men­tár k pos­tu­pu Slo­ven­skej in­for­mač­nej služ­by pri zís­ka­ní súh­la­su sú­du k od­po­čú­va­niu. Pred­met­ný súh­las sú­du bol nes­kôr zru­še­ný Ústav­ným sú­dom ako ne­zá­kon­ný).

Sa­moz­rej­me, po­dob­ne ako pri skú­ša­jú­cich na uni­ver­zi­te, pre väč­ši­nu  sud­cov roz­ho­du­jú­cich o od­po­čú­va­ní ur­či­te ne­mô­že pla­tiť, že u nich prej­de kaž­dá žia­dosť, kto­rá nie je prá­ve „úpl­nou hlú­pos­ťou“.Tak­že opäť tu ide len a len o prob­lém níz­ko nas­ta­ve­nej lat­ky u niek­to­rých z nich, kto­rých si tak žia­da­teľ pre vy­ba­ve­nie svo­jej ve­ci vie vy­brať napr. po­da­ním návr­hu na súd v správ­ny čas, prí­pad­ne ce­lou ba­té­riou po­da­ní, kto­ré sa v krát­kom ča­se ani riad­ne služ­bu­ko­na­jú­cim sud­com vy­ba­viť ne­da­jú.[viii]Po­tom nao­zaj „sud­ca schvá­li všet­ko“.

Prá­ve na eli­mi­ná­ciu zly­há­va­nia ľud­ské­ho fak­to­ru pri pri­de­ľo­va­ní súd­nej agen­dy slú­ži v slo­ven­skom práv­nom po­riad­ku ná­hod­né pri­de­ľo­va­nie ve­cíp­ros­tred­níc­tvom elek­tro­nic­kej po­da­teľ­ne. Pod­mien­ka ná­hod­né­ho vý­be­ru je spl­ne­ná, ak sa má vec pri­de­liť jed­né­mu z as­poň dvoch se­ná­tov, sa­mo­sud­cov ale­bo súd­nych úrad­ní­kov. Jej cie­ľom je prá­ve za­brá­niť to­mu, aby bo­lo mož­né v kon­krét­nej ve­ci ov­plyv­niť vý­ber zá­kon­né­ho sud­cu.

Z uve­de­né­ho pra­vid­la exis­tu­jú vý­nim­ky. Jed­nou je po­ru­cha sa­mot­nej tech­ni­ky, umož­ňu­jú­cej ná­hod­né pri­de­ľo­va­nie. Dru­hú de­fi­nu­je zá­kon ako „ne­mož­nosť pri­de­liť vec ná­hod­ným vý­be­rom, ak ide o pot­re­bu pri­de­le­nia ve­ci na roz­hod­nu­tie bez zby­toč­né­ho od­kla­du“. Prob­lém dru­hej vý­nim­ky za­čí­na vý­poč­tom prí­pa­dov, v kto­rých pod­ľa zá­ko­na mô­že ísť o prí­pa­dy bez­od­klad­né (ho­ci vždy a za kaž­dých okol­nos­tí v nich o bez­od­klad­nú pot­re­bu roz­ho­do­va­nia ísť ne­mu­sí) a pok­ra­ču­je prak­tic­kým up­lat­ňo­va­ním tej­to vý­nim­ky pri tvor­be a up­lat­ňo­va­ní rozvr­hov prá­ce jed­not­li­vých sú­dov.[ix])

Aj roz­ho­do­va­nie v tak zá­važ­nej otáz­ke, akou je vza­tie do väz­by, spa­dá do ok­ru­hu tých­to vý­ni­miek. Návr­hy pro­ku­rá­to­ra, o kto­rých má sud­ca roz­hod­núť, sa nep­ri­de­ľu­jú cez elek­tro­nic­kú po­da­teľ­ňu, ale v sú­la­de s rozvr­hom prá­ce a spô­so­bom v ňom ur­če­nom.[x]) No i na­priek upus­te­niu od elek­tro­nic­ké­ho pri­de­le­nia­ve­ci zá­kon o sú­doch po­ža­du­je, „aby bo­la vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí“.[xi] A tu je pes za­ko­pa­ný.

Roz­pis slu­žieb sud­cov pre príp­rav­né ko­na­nia na Špe­cia­li­zo­va­nom tres­tnom sú­de sa zvy­čaj­ne vy­tvá­ra na ob­do­bie pol ro­ka, prí­pad­ne krat­šie ob­do­bie. Kon­krét­ny služ­bu­ko­na­jú­ci sud­ca pre príp­rav­né ko­na­nie (spo­lu s je­ho zá­stup­com) sa ur­ču­je na ob­do­bie jed­né­ho týž­dňa.[xii]) Pre ve­ci roz­ho­do­va­né v re­ži­me „slu­žieb“, te­da aj pre roz­ho­do­va­nie o návr­hov na vza­tie do väz­by, je tak vždy na da­ný týž­deň ur­če­ný iba je­den sud­ca a je­den zá­stup­ca, kto­rý pre­be­rie vý­kon služ­by v prí­pa­de náh­lej pre­káž­ky na stra­ne služ­bu­ko­na­jú­ce­ho sud­cu (ta­kou je v zmys­le rozvr­hu prá­ce aj si­tuácia, ak by si služ­bu­ko­na­jú­ci sud­ca nes­ti­hol z ob­jek­tív­nych prí­čin prie­bež­ne vy­ba­vo­vať svo­je po­vin­nos­ti, vte­dy za­stu­pu­jú­ci sud­ca nas­tú­pi do služ­by pop­ri služ­bu­ko­na­jú­com sud­co­vi).

Vý­sled­kom tak­to nas­ta­ve­né­ho sys­té­mu je to, že or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní vop­red ve­dia, kto­rý sud­ca pre príp­rav­né ko­na­nie má v tom kto­rom týž­dni služ­bu. A to spra­vid­la s ta­kým ča­so­vým pred­sti­hom,[xiii] že si mô­žu na­ča­so­vať vy­ko­na­nie pro­ces­ných úko­nov tak, aby bol návrh na vza­tie do väz­by pri­de­le­ný kon­krét­ne­mu sud­co­vi. Ta­ké­mu, kto­ré­ho prá­ve da­ný or­gán čin­ný v tres­tnom ko­na­ní z rôz­nych dô­vo­dov po­va­žu­je za „vhod­né­ho“.

Ro­zu­mie­me, že v si­tuá­cii náh­ly­mi okol­nos­ťa­mi de­ter­mi­no­va­nej po­li­caj­nej ak­cie, kto­rá nás­led­ne ve­die k za­dr­ža­niu oso­by pre niek­to­rý z dô­vo­dov väz­by, je prí­pad­né ma­na­žo­va­nie vý­be­ru sud­cu po­lí­ciou ob­me­dze­né; je ním skrát­ka ten, kto ak­tuál­ne slú­ži. Len­že mno­hé prí­pa­dy vä­zob­ných stí­ha­ní nie sú vy­ús­te­ním ta­ké­ho­to ty­pu po­li­caj­ných zá­sa­hov. Nao­pak, je oči­vid­né, že im zo stra­ny si­lo­vých zlo­žiek pred­chá­dza dlh­šia príp­ra­va. A v ta­kých prí­pa­doch vy­vstá­va na­lie­ha­vá otáz­ka, ako je za­bez­pe­če­ná zá­kon­ná po­žia­dav­ka (pod­ľa § 51 ods. 3 zá­ko­na o sú­doch), aby bo­la „vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí“.

A keď­že tá­to otáz­ka os­tá­va bez od­po­ve­de aj v prí­pa­doch, ke­dy sil­ne­jú in­dí­cie, že na­ča­so­va­nie ne­bo­lo ná­hod­né a ani ne­bo­lo vý­sled­kom ob­jek­tív­nych okol­nos­tí sa­mot­nej kau­zy,po­tom sa ne­mô­že­me ču­do­vať, že aj v od­bor­nej ve­rej­nos­ti sa čo­raz viac roz­ši­ru­je pres­ved­če­nie, že „pro­ces­né plá­no­va­nie“ je bež­nou sú­čas­ťou prá­ce or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní.[xiv]) A že pro­ku­rá­tor v spolu­prá­ci s vy­šet­ro­va­te­ľom ter­mí­ny svo­jich zá­sa­hov a úko­nov pris­pô­so­bu­jú vop­red zná­me­mu rozvr­hu slu­žieb sud­cov pre príp­rav­né ko­na­nie.

Na­viac, v sú­la­de s prin­cí­pom kon­ti­nui­ty, sud­ca pre príp­rav­né ko­na­nie, kto­rý roz­ho­dol o vza­tí ob­vi­ne­né­ho do väz­by, zos­tá­va prís­luš­ný aj pre roz­ho­do­va­nie o žia­dos­ti o pre­pus­te­nie ob­vi­ne­né­ho z väz­by, o návr­hu na predĺže­nie le­ho­ty tr­va­nia väz­by a o mno­hých ďal­ších úko­noch v príp­rav­nom ko­na­ní. Správ­ne zvo­le­ný sud­ca mô­že byť po­tom aj zá­ru­kou po­hodl­nej a ne­ru­še­nej spolu­prá­ce vy­šet­ro­va­te­ľa a pro­ku­rá­to­ra so sud­com v rám­ci ce­lé­ho príp­rav­né­ho ko­na­nia. Sa­mot­ná voľ­ba sud­cu a na­ča­so­va­nie úko­nov sa tak stá­va­jú dô­le­ži­tým stra­te­gic­kým kro­kom vy­šet­ro­va­te­ľa a pro­ku­rá­to­ra v prie­be­hu príp­rav­né­ho ko­na­nia.

(5) Ako to bo­lo v prí­pa­de „Ar­páš“?[xv]

V stre­du 25.11.2020, mi­mo­cho­dom deň po za­dr­ža­ní Ľubo­mí­ra Ar­pá­ša v tres­tnej ve­ci „Ba­by­lon“, kon­tak­to­val ad­vo­ká­ta M. Škub­lu ko­le­ga J., kto­ré­ho pred­tým kon­tak­to­va­la vy­šet­ro­va­teľ­ka tí­mu Go­ri­la v sna­he zís­kať kon­takt na J.Haš­čá­ka. Krát­ko na to sa s M. Škub­lom spo­ji­la aj vy­šet­ro­va­teľ­ka sa­mot­ná.

Vy­šet­ro­va­teľ­ka v te­le­fo­nic­kej ko­mu­ni­ká­cii pô­so­bi­la tak, že sa ozý­va v (pre ňu) po­mer­ne na­lie­ha­vej zá­le­ži­tos­ti, keď­že dos­ta­la od ve­dú­cej tí­mu za úlo­hu, aby vec, ku kto­rej sa mal ko­nať vý­sluch J.Haš­čá­ka, bo­la vy­ba­ve­ná do Via­noc. Z ko­mu­ni­ká­cie M. Škub­la vy­ro­zu­mel, že vy­šet­ro­va­teľ­ka chce tú­to vec v tom­to ter­mí­ne aj pro­ces­ne uza­vrieť a chý­ba jej k to­mu aku­rát vý­sluch J. Haš­čá­ka.

Vy­šet­ro­va­teľ­ka vo vy­svet­ľo­va­ní svo­jej zá­le­ži­tos­ti pok­ra­čo­va­la tým, že ak­tuál­ne, keď­že nik­to z ko­le­gov zo špe­cia­li­zo­va­né­ho tí­mu nie je vraj k dis­po­zí­cii, ne­ma­la ako zís­kať kon­takt na pá­na Haš­čá­ka, a pre­to si ho mu­sí zhá­ňať ta­kým­to kom­pli­ko­va­ným spô­so­bom.

J.Haš­čák bol pri­tom pred vy­šet­ro­va­teľ­mi tí­mu Go­ri­la vy­po­ve­dať opa­ko­va­ne a tí si s ním vždy vop­red v dos­ta­toč­nom pred­sti­hu do­jed­ná­va­li ter­mí­ny vý­slu­chu, pí­som­ne, či te­le­fo­nic­ky. Aj pre­to uve­de­ný kr­ko­lom­ný spô­sob kon­tak­to­va­nia slu­žob­ne no­vej člen­ky špe­cia­li­zo­va­né­ho tí­mu M. Škub­lu pri­naj­men­šom prek­va­pil, ale pri­jal vy­šet­ro­va­teľ­ki­no vy­svet­le­nie.

Vy­šet­ro­va­teľ­kou tvr­de­ná na­lie­ha­vosť ve­ci sa ja­vi­la zvláš­tna aj v kon­texte to­ho, že ma­lo ísť o vý­sluch pod­ľa § 196 ods. 2 Tres­tné­ho po­riad­ku oh­ľa­dom do­po­siaľ (v tom ča­se viac ako dva ro­ky) ne­vy­ba­ve­né­ho tres­tné­ho ozná­me­nia Na­dá­cie Za­stav­me ko­rup­ciu eš­te z ro­ku 2018 (!!!).[xvi]

J. Haš­čá­ko­vi bo­li nás­led­ne pros­tred­níc­tvom M. Škub­lu vy­šet­ro­va­teľ­kou po­núk­nu­té ter­mí­ny vý­slu­chov. Av­šak vý­luč­ne v týž­dni od 30.11.- 6.12.2020. Mož­nosť účas­ti na vý­slu­chuv ča­se pred ale­bo po tom­to ča­so­vom úse­ku vy­šet­ro­va­teľ­ka jed­noz­nač­ne od­miet­la. Vy­šet­ro­va­teľ­ka zá­ro­veň tr­va­la na tom, aby sa vý­sluch us­ku­toč­nil v do­po­lud­ňaj­ších ho­di­nách, keď­že ako uvied­la, ta­ký­to úkon bu­de ne­ja­ký čas tr­vať.

Na­po­kon však – prek­va­pi­vo – ak­cep­to­va­la skor­ší z dvoch navr­hnu­tých ter­mí­nov (1.12.2020 o 15:00 a 3.12.2020 o 8:30), kto­ré jej J.Haš­čák po­nú­kol po­čas ňou pre­fe­ro­va­né­ho týž­dňa. A to aj keď iš­lo o poo­bed­ňaj­ší ter­mín.

Ako sa nes­kôr uká­za­lo, doo­bed­ňaj­ší ter­mín by mal svo­je opod­stat­ne­nie, le­bo to, čo ma­lo v sku­toč­nos­ti „dlh­šie“ tr­vať, bol nie vý­sluch v pred­príp­rav­nom ko­na­ní, ale za­dr­ža­nie J.Haš­čá­ka, pre­hliad­ka kan­ce­lár­skych pries­to­rov v Di­gi­tal Par­ku II a je­ho vý­sluch už v pos­ta­ve­ní ob­vi­ne­né­ho v inej tres­tnej ve­ci („Ar­páš“). Tie­to sku­toč­ne za­mýš­ľa­né a vop­red prip­ra­ve­né úko­ny (ob­vi­ne­nie a prí­kaz na vy­ko­na­nie pre­hliad­ky do­ru­če­né o 16., resp. 17. ho­di­ne J.Haš­čá­ko­vi ma­li cca 30 strán textu) na­po­kon skon­či­li až nad­rá­nom dňa 2.12.2021 zrej­me aj vďa­ka to­mu, že za­dr­ža­nie J. Haš­čá­ka sa us­ku­toč­ni­lo „až“ o 16.00 hod. 

Prie­beh vý­slu­chu J.Haš­čá­ka dňa 1.12.2020 vo ve­ci tres­tné­ho ozná­me­nia spo­me­nu­tej na­dá­cie len umoc­nil cel­ko­vý do­jem z aj inak veľ­mi neš­tan­dar­dné­ho sprá­va­nia vy­šet­ro­va­teľ­ky. Ob­sa­ho­vo pri­po­mí­nal ne­ši­kov­ný po­kus o zdr­žo­va­ciu tak­ti­ku. Vy­šet­ro­va­teľ­ka sa pý­ta­la na sku­toč­nos­ti, kto­ré jej už mu­se­li byť zná­me,[xvii] mno­ho prip­ra­ve­ných otá­zok (kto­ré ma­la na pa­pie­ri na­pí­sa­né pred se­bou) ani ne­po­lo­ži­la (sa­ma uvied­la, že sú zby­toč­né) a ce­lý vý­sluch aj s pou­če­ním a“small tal­kom” tr­val ne­ce­lú ho­di­nu. To bo­lo úpl­ne v roz­po­re s pô­vod­ne avi­zo­va­ným dl­hším ča­som tr­va­nia vý­slu­chu.

„Vý­sluch“ bol ukon­če­ný pod­pi­som zá­pis­ni­ce zo stra­ny inej vy­šet­ro­va­teľ­ky – ve­dú­cej tí­mu Go­ri­la (ako sved­ka úko­nu). Tá ih­neď po pod­pi­se zá­pis­ni­ce opus­ti­la mies­tnosť, aby sa vzá­pä­tí vrá­ti­la v sprie­vo­de oz­bro­je­ných prís­luš­ní­kov po­lí­cie, už ale za úče­lom do­ru­če­nia ob­vi­ne­nia a za­dr­ža­nia J. Haš­čá­ka, kto­ré, ako sa nes­kôr uká­za­lo, bo­lo nap­lá­no­va­né na 16.00 ho­di­nu. Na tú is­tú ho­di­nu bol nap­lá­no­va­ný aj za­čia­tok veľ­ko­le­pej pre­zen­tá­cie si­ly a me­diál­nej šou v jed­nom – tzv. “bez­peč­nos­tnej pre­hliad­ky” v pries­to­roch spo­loč­nos­ti Pen­ta. (Do dneš­né­ho dňa ne­bo­lo zo stra­ny zod­po­ved­ných osôb pos­kyt­nu­té vy­svet­le­nie, čo to vlas­tne tá „bez­peč­nos­tná pre­hliad­ka“ je a kto­rá práv­na nor­ma ta­ký­to in­šti­tút up­ra­vu­je.) Pre úpl­nosť uvá­dza­me, že návrh na vza­tie do väz­by J.Haš­čá­ka bol po­da­ný dňa 3.12.2020 a roz­hod­nu­tie ŠTS o väz­be bo­lo vy­da­né nas­le­dov­ný deň, t.j. 4.12.2020.

Ak ce­lú zá­le­ži­tosť hod­no­tí­me s od­stu­pom ča­su a z poh­ľa­du „šir­šej spo­lo­čen­skej per­spek­tí­vy“, od­miet­nu­tie ter­mí­nu dňa 3.12.2020 vy­šet­ro­va­teľ­kou, ma­lo svo­ju, ho­ci svoj­skú, lo­gi­ku. V dňoch 5. – 6.12.2020 to­tiž roz­ho­do­va­la tá is­tá sud­ky­ňa pre príp­rav­né ko­na­nie vo ve­ci Mi­lan Lu­čan­ský a spol. (ak­cia Ju­dáš). Iš­lo o se­dem ob­vi­ne­ných. Z hľa­dis­ka hos­po­dár­nos­ti a za­ťa­že­nos­ti sud­ky­ne ŠTS bo­lo zrej­me pot­reb­né vec J.Haš­čá­ka a D.Ar­pá­šo­vej vy­ba­viť skôr. Čo ta­ké­to viac ako len in­dí­cie vy­po­ve­da­jú o pro­ces­nom plá­no­va­ní, ško­da do­dá­vať.

Príz­vu­ku­je­me, že Trest­ný po­ria­dok úkon si­mu­lo­va­nia vý­slu­chu oso­by, ho­ci aj v pred­príp­rav­nom ko­na­ní, za úče­lom jej po­hodl­né­ho za­dr­ža­nia a ob­vi­ne­nia v inej ve­ci, ne­poz­ná. Ak sa ta­ký­to úkon na­vy­še us­ku­toč­ní pod­ľa vop­red sta­no­ve­né­ho ča­so­vé­ho har­mo­nog­ra­mu zo­syn­chro­ni­zo­va­né­ho nie­len s iný­mi zlož­ka­mi po­lí­cie a pro­ku­ra­tú­ry, ale aj s mé­dia­mi, nas­ved­ču­je to to­mu, že vy­šet­ro­va­teľ­ky k vý­kla­du vlas­tných op­ráv­ne­ní pris­tu­pu­jú v du­chu hes­la „účel svä­tí pros­tried­ky“.[xviii] Ta­ká zá­sa­da však za­tiaľ, vďa­ka bo­hu, nie je sú­čas­ťou náš­ho tres­tné­ho prá­va pro­ces­né­ho, a as­poň na pa­pie­ri pla­tí zá­sa­da stí­ha­nia len zo zá­kon­ných dô­vo­dov (a spô­so­bom, kto­rý sta­no­ví zá­kon).

(6) Mo­lo­to­vov kok­tejl – keď sa zle nas­ta­ve­ný sys­tém spo­jí so zly­ha­ním ľud­ské­ho fak­to­ra

Aby sud­ca pre príp­rav­né ko­na­nie mo­hol ob­vi­ne­né­ho vziať do ko­lúz­nej väz­by, mu­sí byť pres­ved­če­ný, že tres­tné stí­ha­nie nie je (laic­ky po­ve­da­né) pos­ta­ve­né „úpl­ne na vo­de“ a že exis­tu­je reál­ne ri­zi­ko ma­re­nia vy­šet­ro­va­nia zo stra­ny ob­vi­ne­né­ho. Obe tie­to pod­mien­ky mu­sia pro­ku­rá­tor a naj­mä súd roz­ho­du­jú­ci o väz­be pres­ved­či­vo a kon­krét­ne zdô­vod­niť.

A tu sa dos­tá­va­me do še­dej zó­ny po­le­mík o tom, ke­dy je a ke­dy nie je roz­hod­nu­tie o väz­be kon­krét­ne a pres­ved­či­vé. Jed­no­duch­šie, než de­fi­no­vať od­po­veď na tú­to otáz­ku po­zi­tív­nym spô­so­bom, ob­vyk­le bý­va prís­tup opač­ný – de­fi­no­vať ke­dy roz­hod­nu­tie tým­to po­žia­dav­kám roz­hod­ne ne­zod­po­ve­dá.

Aj bez roz­sia­hlych práv­nych ana­lýz je zrej­mé, že pos­lať člo­ve­ka do väz­by len pre­to, že pred viac ako pät­nás­ti­mi rok­mi vy­ko­ná­val ne­ja­kú prá­cu, je ar­bit­rár­nePrá­ve to sa však v prí­pa­de Da­ny Ar­pá­šo­vej sta­lo. Dô­vo­dom na ko­lúz­nu väz­bu v jej prí­pa­de bo­la to­tiž sku­toč­nosť, že pred pät­nás­ti­mi rok­mi pra­co­va­la v Slo­ven­skej in­for­mač­nej služ­be. Keď­že ma­la zna­losť me­tód vy­šet­ro­va­nia a do­ku­men­to­va­nia tres­tnej čin­nos­ti a zís­ka­la kon­tak­ty na iných prís­luš­ní­kov Slo­ven­skej in­for­mač­nej služ­by, sud­ky­ňa po­va­žo­va­la za pot­reb­né tú­to – mi­mo­cho­dom – on­ko­lo­gic­kú pa­cien­tku, stí­hať vä­zob­ne. Len pre úpl­nosť pri­po­meň­me, že pa­ni D. Ar­pá­šo­vá od­iš­la z taj­nej služ­by v augus­te 2006, t.j. uve­de­né schop­nos­ti, skú­se­nos­ti a kon­tak­ty si pod­ľa mien­ky sud­ky­ne udr­ža­la aj po 14 ro­koch, ho­ci v ko­na­ní ne­bol pro­du­ko­va­ný žiad­ny dô­kaz, že by aj na­ďa­lej udr­žia­va­la kon­tak­ty s bez­peč­nos­tnou ko­mu­ni­tou.

Je zrej­mé, že tak­to všeo­bec­ne for­mu­lo­va­ný vä­zob­ný dô­vod je mož­né vztiah­nuť aj na všet­kých po­li­caj­tov, pro­ku­rá­to­rov, sud­cov, ale aj ad­vo­ká­tov. Všet­ci z nich ma­jú znač­nú zna­losť me­tód vy­šet­ro­va­nia a do­ku­men­to­va­nia tres­tnej čin­nos­ti, a zá­ro­veň pri vý­ko­ne svo­jej pro­fe­sie priš­li do kon­tak­tu s množ­stvom osôb z tej­to ob­las­ti.

Há­dam aj pre­to ne­dáv­ne roz­hod­nu­tie Ústav­né­ho sú­du vo ve­ci R. Ku­ru­ca,[xix] kto­rý ra­zan­tne od­mie­tol za­lo­že­nie ko­lúz­ne­ho dô­vo­du len na „abstrak­tných do­ha­doch“ spo­je­ných vý­luč­ne s mi­nu­lým pra­cov­ným pô­so­be­ním ob­vi­ne­né­ho, ukon­čí po­chyb­nú prax tých špe­ciál­nej­ších zlo­žiek pro­ku­ra­tú­ry, kto­ré pre­zu­mu­jú vä­zob­né dô­vo­dy, po­kým nie sú kon­krét­ne vy­vrá­te­né, v du­chu zá­sa­dy „príl­eži­tosť ro­bí zlo­de­ja“.[xx]

A mož­no prá­ve v nad­väz­nos­ti na pred­met­né roz­hod­nu­tie Ústav­né­ho sú­du, tá is­tá sud­ky­ňa už pri roz­ho­do­va­ní o vä­zob­nom stí­ha­ní bý­va­lých po­li­caj­tov a prís­luš­ní­kov KUF­Su (ak­cia Agen­tú­ra) ar­gu­men­tu­je úpl­ne opač­ne ako pred ro­kom ar­gu­men­to­va­la v prí­pa­de D. Ar­pá­šo­vej. A to tak, že „na po­sa­de­nie ob­vi­ne­ných do väz­by nes­ta­čí ar­gu­ment o tom, kde v mi­nu­los­ti pra­cov­ne pô­so­bi­li[xxi].

Roz­hod­nu­tie stí­hať vä­zob­ne J. Haš­čá­ka bo­lo za­se od­ôvod­ne­né ok­rem iné­ho tým, že v por­tfó­liu Pen­ty sú aj mé­diá. Z to­ho po­tom vy­ply­nul zá­ver o exis­ten­cii dô­vod­nej oba­vy, že by mo­hol „sys­te­ma­tic­ky a so­fis­ti­ko­va­ne us­mer­ňo­vať vy­da­va­teľ­skú čin­nosť tak, aby vý­sled­kom bo­lo zo­sú­la­de­nie vý­po­ve­dí sved­kov a ob­vi­ne­ných vje­ho pros­pech“. Ak by ten­to dô­vod mal vy­ho­vo­vať po­žia­dav­ke kon­krét­nos­ti a pres­ved­či­vos­ti, po­tom by na zá­kla­de ob­dob­ných dô­vo­dov bo­lo mož­né vä­zob­ne stí­hať nie­len ma­ji­te­ľov mé­dií, ale aj no­vi­ná­rov sa­mot­ných. Keď­že tí sú čas­to eš­te vplyv­nej­ší ako sa­mot­ní ma­ji­te­lia – a ver­te, či nie – po­dak­to­rí z nich sa tres­tné ve­ci ov­plyv­ňo­vať aj sna­žia.[xxii] Ten­to vä­zob­ný dô­vod by tiež mo­hol byť pou­ži­tý aj na blo­ge­rov, in­stag­ra­mo­vo-fa­ce­boo­ko­vých pris­pie­va­te­ľov a všet­kých, kto­rí sa vo ve­rej­nom pries­to­re vy­jad­ru­jú a ma­jú čas­tok­rát mno­ho­ná­sob­ne väč­ší do­sah na ve­rej­nú mien­ku než „mainstrea­mo­ví“ no­vi­ná­ri.

Veľ­mi zlým vti­pom bol však ďal­ší dô­vod vä­zob­né­ho stí­ha­nia, kto­rý chcel byť napl­ne­ním ma­te­riál­nej pod­mien­ky väz­by v po­do­be dô­vod­nos­ti tres­tné­ho stí­ha­nia. Tres­tné stí­ha­nie v kau­ze Ar­páš to­tiž za­lo­ži­la vy­šet­ro­va­teľ­ka na neo­ve­re­nom texte ano­nym­né­ho pô­vo­du, kto­rý sa ob­ja­vil na inter­ne­te. Inak po­ve­da­né, na kle­be­te. Ale aj tá kle­be­ta ne­bo­la len ta­ká oby­čaj­ná.

Eš­te raz a po­ma­ly. Kým v iných vä­zob­ných kau­zách má pro­ku­ra­tú­ra as­poň ka­júc­ni­ka, ho­ci len je­di­né­ho, nep­re­ve­re­né­ho, sved­čia­ce­ho pri­tom o nie­čom, čo po­čul na chod­be Jus­ti­čá­ku, v tom­to (Haš­čá­ko­vom, Ar­pá­šo­vej) prí­pa­de ne­bol ani len ten­to dô­kaz­ný ka­júc­nic­ký „luxus“ s inak nep­re­ve­re­ným sve­dec­tvom z dru­hej ru­ky (kto­ré mi­mo­cho­dom sta­čí, ho­ci len do­čas­ne, aj na stí­ha­nie napr. sud­cu Naj­vyš­šie­ho sú­du[xxiii]).

V Haš­čá­ko­vej kau­ze si OČTK to­tiž mu­se­li vy­sta­čiť len s ano­nym­nou in­for­má­ciou z mar­ca 2007 nez­ná­me­ho pô­vo­du, ob­sa­hu­jú­cou tvr­de­nie nez­ná­mej oso­by, že iná, v in­for­má­cii me­no­va­ná oso­ba ma­la tvr­diť, že má (ďal­šiu) in­for­má­ciu o tom, že is­té nah­ráv­ky bo­li vy­ne­se­né z taj­nej služ­by a „pre­da­né“ ob­vi­ne­né­mu za úp­la­tok od ďal­šie­ho ob­vi­ne­né­ho.

Po­lí­cia však ne­ma­la k dis­po­zí­cii ani len sve­dec­tvo tej­to „inej me­no­va­nej“ oso­by, kto­ré by naj­skôr uká­za­lo, že aj tá­to oso­ba – ak vô­bec – má in­for­má­cie za­se len z dru­hej ale­bo mož­no tre­tej prí­pad­ne aj štvr­tej ru­ky. Pri­naj­men­šom opak (že by ma­la o nich pria­mu ve­do­mosť) zo zis­te­ní po­lí­cie ne­vyp­lý­val.

Inak po­ve­da­né, po­lí­cii pos­ta­či­lo na inter­ne­te na­pí­sa­né, sve­dec­kou vý­po­ve­ďou ani inak ne­ve­ri­fi­ko­va­né dom­ne­lé „sve­dec­tvo“ z tre­tej (!!!) ru­ky. Na­vy­še sve­dec­tvo sta­ré údaj­ne 13 ro­kov a na inter­ne­te zve­rej­ne­né 9 ro­kov, kto­ré za to­to ča­so­vé ob­do­bie stí­ha­jú­ce štát­ne or­gá­ny nep­re­ve­ri­li. Po­lí­cia ma­la te­da tvr­de­nie nez­ná­mej oso­by, že is­tá iná, už zná­ma oso­ba ma­la nie­čo tvr­diť, čo naj­skôr ani sa­ma „ne­nav­ní­ma­la“ svo­ji­mi zmys­la­mi a ne­bo­lo ani zrej­mé, aké in­for­mač­né zdro­je k ta­kým­to tvr­de­niam vô­bec má, ak te­da tie­to tvr­de­nia vô­bec nie­ke­dy vy­slo­vi­la. A to­to „tvr­de­nie“ pou­ži­la po­lí­cia na ob­vi­ne­nie a pro­ku­ra­tú­ra so súh­la­som sud­ky­ne pre príp­rav­né ko­na­nie aj na vä­zob­né stí­ha­nie. A uro­bi­li tak nie­len bez pre­ve­re­nia sve­dec­tva o ob­sa­hu ta­kej­to in­for­má­cie, ale aj bez sa­mot­né­ho zís­ka­nia ta­ké­ho­to sve­dec­tva. 

Keď­že dôs­led­né ove­re­nie uve­de­nej in­for­má­cie moh­lo viesť k zis­te­niu, že šlo o tzv. „spra­vo­daj­skú in­for­má­ciu“ (to sa v ano­nym­nej in­for­má­cií tvr­dí, ho­ci ce­lý a úpl­ný ob­sah tvr­de­nej spra­vo­daj­skej in­for­má­cie z 19.3.2007 ne­bol nik­dy pred­lo­že­ný), tre­ba si pri­po­me­núť, čo to spra­vo­daj­ská in­for­má­cia– v tom­to prí­pa­de z di­el­ne spra­vo­daj­skej služ­by – vlas­tne „dô­kaz­ne“ je. Asi naj­lep­šie je ci­to­vať náš­ho sú­čas­né­ho mi­nis­tra vnút­ra Ro­ma­na Mi­kul­ca, keď hod­no­til spra­vo­daj­skú in­for­má­ciu taj­nej služ­by o údaj­ných prak­ti­kách vy­šet­ro­va­te­ľov NA­KA: „Spra­vo­daj­ská in­for­má­cia má ďa­le­ko od dô­ka­zu, po­doz­re­nia sa mu­sia pre­ve­riť.“[xxiv] A v Haš­čá­ko­vej a Ar­pá­šo­vej kau­ze bo­lo tre­ba na­vy­še pre­ve­riť aj to, čo vô­bec tá­to spra­vo­daj­ská in­for­má­cia ho­vo­rí, keď­že jej ce­lý ob­sah ne­bol zná­my.

A ho­ci súd v ko­na­ní o väz­be dô­vod­nosť tres­tné­ho stí­ha­nia hod­no­tí len veľ­mi povr­chne, po­chy­be­nie, kto­ré­ho sa v tom­to sme­re do­pus­til Špe­cia­li­zo­va­ný trest­ný súd, bo­lo tak zjav­né, že sťaž­nost­ný súd po­va­žo­val za pot­reb­né pri­po­me­núť Špe­cia­li­zo­va­né­mu tres­tné­mu sú­du, že dô­vod­nosť tres­tné­ho stí­ha­nia nie je mož­né oprieť len o kle­be­tu, na­viac ni­ja­ko neo­ve­re­nú.

V prí­pa­de tres­tné­ho stí­ha­nia D. Ar­pá­šo­vej bo­la ab­sen­cia dô­vod­nos­ti tres­tné­ho stí­ha­nia eš­te viac vy­puk­lej­šia. A na­priek kri­ti­ke v roz­hod­nu­tí sťaž­nos­tné­ho sú­du sa do­vo­la­nie mi­nis­ter­ky spra­vod­li­vos­ti po­da­né vo­či to­mu roz­hod­nu­tiu opä­tov­ne s otáz­kou dô­vod­nos­ti stí­ha­nia D. Ar­pá­šo­vej vô­bec ne­vys­po­ria­da­lo. Ako to­tiž uvie­dol do­vo­la­cí se­nát Naj­vyš­šie­ho sú­du dňa 20.9.2021: „po­kiaľ ide o ob­vi­ne­nú PaedDr. Da­nu Ar­pá­šo­vú, v do­vo­la­ní ab­sen­tu­je aká­koľ­vek ar­gu­men­tá­cia sme­ru­jú­ca k dô­vod­nos­ti tres­tné­ho stí­ha­nia ob­vi­ne­nej, keď­že mi­nis­ter­ka sa vý­luč­ne za­me­ra­la na oso­bu ob­vi­ne­né­ho Mgr. Ja­ros­la­va Haš­čá­ka.“ 

Aj vzhľa­dom na ten­to oči­vid­ne zneu­ží­va­jú­ci prís­tup štát­nej ma­ši­né­rie vo­či ob­vi­ne­nej D. Ar­pá­šo­vej je mož­né klásť si už ani nie otáz­ku, do akej mie­ry za­vre­tie man­žel­ky Ľ. Ar­pá­ša do väz­by a nes­kor­šie na­ťa­ho­va­nie neis­to­ty oh­ľa­dom jej väz­by po­mo­cou laj­dác­ky kon­ci­po­va­né­ho do­vo­la­nia (4.12.2020 – 20.9.2021) bo­lo for­mou nát­la­ku na skôr vä­zob­ne stí­ha­né­ho Ľ. Ar­pá­ša, le­bo ne­po­chyb­ne to­to vä­zob­né stí­ha­nie aj nes­kor­šie do­vo­la­nie ta­kým­to pros­tried­kom hru­bé­ho nát­la­ku vo­či nej (a ne­mu) bo­lo; inak sa to­tiž ne­dá lo­gic­ky vy­svet­liť. Ale otáz­ku tre­ba po­lo­žiť inak: akú mie­ru reš­pek­tu k ob­vi­ne­né­mu ako ľud­skej by­tos­ti na­da­nej ľud­ský­mi prá­va­mi a nes­po­chyb­ni­teľ­ným prá­vom na za­cho­va­nie svo­jej dôs­toj­nos­ti a osob­nej in­teg­ri­ty vô­bec po­ží­va­jú tí, kto­rí bo­li ochot­ní sa pod ta­ké­to pro­ces­né úko­ny vô­bec pod­pí­sať, keď sa neob­ťa­žo­va­li – zrej­me pre za­nep­ráz­dne­nosť iný­mi kau­za­mi – vy­svet­le­ním, v čom má spo­čí­vať dô­vod­nosť tres­tné­ho stí­ha­nia D. Ar­pá­šo­vej, kto­rej väz­bu navr­ho­va­li.

Po­kiaľ sa to­tiž sta­ne ľud­ská by­tosť, jej ele­men­tár­na dôs­toj­nosť, len pros­tried­kom pre do­sa­ho­va­nie pro­ces­ných cie­ľov, tak ta­kú­to „spra­vod­li­vosť“ si nao­zaj štát mô­že ob­raz­ne po­ve­da­né str­čiť za klo­búk.  

(7) O dva týž­dne nes­kôr – dvo­ji­tý ki­lo­me­ter

O dva týž­dne nes­kôr tá is­tá sud­ky­ňa roz­ho­do­va­la v  kau­ze „Slo­ven­ský Texas“ ale­bo „JO­PI“. S prí­pa­dom „Ar­páš“ tú­to vec spá­ja oso­ba sud­ky­ne, kto­rá ma­la po dvoch týž­dňoch už opäť na­ria­de­nú po­ho­to­vosť po kon­tro­ver­znej zme­ne roz­pi­su slu­žieb.[xxv] A zá­ro­veň ich spá­ja sku­toč­nosť, že otáz­ky, s kto­rý­mi sa or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní a aj sud­ca mu­se­li v oboch kau­zách vy­spo­ria­dať, bo­li ob­dob­né. Tiež bo­lo za­ují­ma­vé, že v oboch prí­pa­doch vznik­lo po­doz­re­nie z pro­ces­né­ho plá­no­va­nia; v kau­ze slo­ven­ských Texasa­nov za­is­ťo­va­cie úko­ny, kto­ré pre nep­rí­tom­nosť šta­tu­tá­rov dňa 30. 11. 2020 ne­vied­li k ich za­dr­ža­niu, bo­li dovŕše­né o dva týž­dne, 14.12.2020, v pr­vý deň mi­mo­riad­ne pri­de­le­nej služ­by tej is­tej po­ho­to­vos­tnej sud­ky­ne. 

Ale to všet­ko bo­la zrej­me len ná­ho­da a zdan­li­vá po­dob­nosť (as­poň to­mu chce­me ve­riť), veď na­po­kon aj súd k tej­to dru­hej ve­ci pris­tú­pil di­amet­rál­ne od­liš­ne. Keď­že kaž­dý prí­pad má svo­je špe­ci­fi­ká.[xxvi]

V oboch prí­pa­doch sa roz­ho­do­va­lo o vä­zob­nom stí­ha­ní pre nie­koľ­ko ro­kov sta­ré skut­ky. V kau­ze Ar­páš bol od­stup od údaj­né­ho spá­chania skut­kov 15 ro­kov, v kau­ze JO­PI 2 ro­ky. Ob­ha­jo­ba v oboch prí­pa­doch ar­gu­men­to­va­la tým, že po tak dl­hom ča­se už neexis­tu­je ri­zi­ko ko­lú­zie. V prí­pa­de Ar­páš ten­to ča­so­vý as­pekt a ná­miet­ky ob­ha­jo­by súd ig­no­ro­val. V prí­pa­de JO­PI už ten­to as­pekt pri za­miet­nu­tí návr­hu na väz­bu za­vá­žil na­priek 7-krát krat­šej do­be, o kto­rú sa opie­ral.

V oboch prí­pa­doch bo­la oba­va z ko­lúz­ne­ho ko­na­nia od­ôvod­ňo­va­ná aj cha­rak­te­rom tres­tnej čin­nos­ti, kto­rá bo­la pred­me­tom vy­šet­ro­va­nia. V kau­ze Ar­páš pro­ku­rá­tor skut­ky, pre kto­ré bo­lo vzne­se­né ob­vi­ne­nie, cha­rak­te­ri­zo­val ako ko­lúz­ne (zís­ka­va­nie spra­vo­daj­ských in­for­má­cií, ich zbie­ra­nie a vy­uží­va­nie vo vlast­ný, aj ma­jet­ko­vý pros­pech). V kau­ze JO­PI iný pro­ku­rá­tor uvá­dzal, že je dô­vod­né pred­pok­la­dať, že ob­vi­ne­ní sa ko­lúz­ne­ho ko­na­nia do­pus­ti­li už tým, že si ko­rup­čným sprá­va­ním za­bez­pe­čo­va­li pos­tu­py v tres­tnom ko­na­ní vo svoj pros­pech a sna­ži­li sa aj o za­me­dzenie ďal­ších štá­to­mo­cen­ských opat­re­ní vo­či nim, čím vzni­ká opod­stat­ne­ná oba­va, že tak­to mô­žu pos­tu­po­vať a pô­so­biť aj vo­či iným sved­kom, ale­bo iným spô­so­bom ma­riť ob­jas­ňo­va­nie ich tres­tnej čin­nos­ti.

V kau­ze Ar­páš sa sud­ky­ňa v pl­nej mie­re s ar­gu­men­tmi pro­ku­rá­to­ra sto­tož­ni­la: „z do­po­siaľ za­do­vá­že­ných dô­ka­zov vy­plý­va lo­gic­ký zá­ver, že ob­vi­ne­ní ma­li v tej­to tres­tnej ve­ci ko­nať so­fis­ti­ko­va­ným spô­so­bom, aj za po­mo­ci ďal­ších osôb a je da­ný pred­pok­lad, že s ni­mi aj na­ďa­lej spolu­pra­cu­jú“. Kto­ré ďal­šie oso­by to ma­li byť už sud­ky­ňa bliž­šie neš­pe­ci­fi­ko­va­la. Rov­na­ko ako ne­bo­lo bliž­šie zdô­vod­ne­né čo to bol za „pred­pok­lad“, kto­rý pod­po­ril neob­lom­ný zá­ver sud­ky­ne o bliž­šie neur­če­nej spolu­prá­ci.

V kau­ze JO­PI tá is­tá sud­ky­ňa uvied­la: „po­kiaľ iš­lo o tie ak­ti­vi­ty ob­vi­ne­ných, kto­ré ozna­čo­val pro­ku­rá­tor za už ko­lúz­ne a kto­ré zá­ro­veň tvo­ri­li kon­krét­ny pod­klad pre vzne­se­nie ob­vi­ne­nia, súd sa sto­tož­nil s ná­zo­rom ob­ha­jo­by, že tie­to eš­te bu­dú pod­ľa sku­toč­nos­tí zná­mych z vy­šet­ro­va­cie­ho spi­su pred­me­tom vy­šet­ro­va­nia“.

V oboch prí­pa­doch ne­bo­li špe­ci­fi­ko­va­né oso­by, vo­či kto­rým ma­la byť da­ná oba­va z ko­lúz­ne­ho sprá­va­nia. Ten­to ne­dos­ta­tok bol ob­ha­jo­bou na­mie­ta­ný v oboch kau­zách. Ako dô­vod pre nev­za­tie ob­vi­ne­ných do väz­by však bol sud­ky­ňou zoh­ľad­ne­ný len v kau­ze JO­PI. V kau­ze Ar­páš sud­ky­ňa pot­re­bu eš­te raz vy­po­čuť už vy­po­ču­tých sved­kov a vy­po­čuť aj rad (ne­kon­kre­ti­zo­va­ných) ďal­ších nao­pak po­va­žo­va­la len za ďal­ší dô­vod ko­lúz­nej väz­by.

V tom­to sme­re si ne­mož­no od­pus­tiť nas­le­dov­nú úva­hu: Asi ťaž­ko mož­no oča­ká­vať, že by sved­ko­via, kto­rí už raz bo­li v ko­na­ní vy­po­ču­tí, me­ni­li svo­je vý­po­ve­de. Iba­že by im k to­mu niek­to dal pád­ny dô­vod. J.Haš­čák ani D.Ar­pá­šo­vá tak však ne­ma­li žiad­nu mo­ti­vá­ciu ro­biť, pre­to­že do­po­siaľ vy­po­ču­tí sved­ko­via vô­bec ne­potvr­dzo­va­li po­doz­re­nia vo­či nim. Ak te­da J.Haš­čák a D.Ar­pá­šo­vá ne­ma­li mo­ti­vá­ciu sved­kov ov­plyv­ňo­vať, a na­priek to­mu bo­li vza­tí do väz­by, po­tom je na mies­te si po­lo­žiť otáz­ku, či sku­toč­ným cie­ľom toh­to pos­tu­pu ne­moh­lo byť nao­pak vy­tvo­riť pries­tor pre spolu­prá­cu zo stra­ny v tom ča­se už v inej ve­ci vä­zob­ne stí­ha­né­ho ob­vi­ne­né­ho Ľubo­mí­ra Ar­pá­ša.

Ta­ký­to do­jem pod­po­ru­je aj ďal­ší pos­tup or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní, kto­ré Ľ. Ar­pá­ša vy­po­ču­li až po tom, čo je­ho man­žel­ka, on­ko­lo­gic­ky cho­rá pa­cien­tka, bo­la se­dem­násť dní vä­zob­ne stí­ha­ná. Aký bol dô­vod ča­kať 17 dní na vý­po­veď oso­by, kto­rá bo­la pl­ne v mo­ci or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní? A keď Ľ.Ar­páš ani po­tom ako mu zo stra­ny or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní bol do­pria­ty ten­to veľ­ký ča­so­vý pries­tor na to, aby si dob­re pre­mys­lel, ako bu­de vy­po­ve­dať, vo svo­jej vý­po­ve­di ne­potvr­dzo­val sku­toč­nos­ti uvá­dza­né v ob­vi­ne­ní, vy­šet­ro­va­teľ­ka je­ho vý­sluch pre­ru­ši­la a od­ro­či­la bez po­lo­že­nia je­di­nej otáz­ky. A do dňa zru­še­nia ob­vi­ne­nia­je­ho vý­sluch ne­do­kon­či­la.

Ta­ký­to do­jem ďa­lej pod­po­ru­je aj po­nu­ka „spolu­prá­ce“ J. Haš­čá­ko­vi, ad­re­so­va­ná už dňa 2.12.2020 oso­bou, kto­rej dneš­né pos­ta­ve­nie ta­ké­to po­nu­ky už umož­ňu­je ob­vi­ne­ným pred­kla­dať cel­kom ofi­ciál­ne, ho­ci v tom ča­se to bol náš ko­le­ga ob­haj­ca. In­for­má­cia o „po­nu­ke na spolu­prá­cu“ bo­la ob­sa­hom ob­ha­job­ných po­da­ní vo ve­ci „Ar­páš“.

(8) Ko­neč­ná za­stáv­ka – pro­sím vy­stúp­te

Jed­ným z hlav­ných prin­cí­pov prá­va pô­so­bia­cim na­prieč ce­lým spek­trom práv­nej úp­ra­vy je prin­cíp práv­nej is­to­ty. Ten sa v tres­tnom ko­na­ní pre­mie­ta naj­mä do zá­ru­ky, že v skut­ko­vo ob­dob­ných si­tuáciách sa k ich rie­še­niu bu­de pris­tu­po­vať po­dob­ne. Pre­to, ak tá is­tá sud­ky­ňa v dvoch prí­pa­doch s ča­so­vým od­stu­pom dvoch týž­dňov vy­hod­no­ti­la ob­dob­né otáz­ky roz­diel­ne, je le­gi­tím­ne sa pý­tať, pre­čo?

Ďal­ší z kľú­čo­vých prin­cí­pov je „fair trial“. Bez napl­ne­nia ga­ran­cií spra­vod­li­vé­ho pro­ce­su už niet vä­zob­né­ho prá­va, exis­tu­je len vä­zob­ná svoj­vô­ľa. Pri ap­li­ká­cii pod­mie­nok vä­zob­né­ho stí­ha­nia tak zoh­rá­va kľú­čo­vú ro­lu to, či pra­cov­ník jus­tí­cie, pl­nia­ci si slu­žob­né po­vin­nos­ti v po­ho­to­vos­tnej služ­be, je aj nao­zaj zá­kon­ným a ne­zá­vis­lým SUD­COM. 

Mu­sí byť v pr­vom ra­de zá­kon­ným sud­com, vy­bra­tým v sú­la­de s rozvr­hom prá­ce, na zá­kla­de pev­ných pra­vi­diel roz­de­ľo­va­nia súd­nej agen­dy, a nie sud­com ad hoc „no­mi­no­va­ným“ vy­šet­ro­va­teľ­mi a pro­ku­rá­tor­mi, či pred­se­dom sú­du v dôs­led­ku úče­lo­vej zme­ny roz­pi­su slu­žieb. A to bez oh­ľa­du na cha­rak­ter oča­ká­va­ní, kto­ré sú s ta­kou­to „no­mi­ná­ciou“ spo­je­né. Ako uvie­dol aj P. Ži­lin­čík (vy­ššie cit.), žiad­ne ta­ké­to „vy­čká­va­nie na sud­cu“ nie je v po­riad­ku. Nao­zaj žiad­ne.

A, v dru­hom ra­de, keď sa za­vrú dve­re na „po­jed­ná­vač­ke“ (vý­slu­cho­vej mies­tnos­ti), má ne­chať za ni­mi všet­ky iné mo­ti­vá­cie ako tie, kto­ré mô­že le­gi­tím­ne zoh­ľad­niť ako sud­ca. Ob­vi­ne­ný a pro­ku­rá­tor sú pre ne­ho stra­nou, sud­ca nea­sis­tu­je pri pre­sa­dzo­va­ní tres­tnej po­li­ti­ky, ani nes­tí­ha pá­cha­te­ľa. Ve­die pro­ces tak, aby vy­rov­ná­val a nie prehl­bo­val fak­tic­kú ne­rov­nosť „zbra­ní“ oboch strán, aj tej mo­cen­sky dis­po­no­va­nej, aj tej slab­šej. S po­ko­rou pri­jí­ma ši­ro­ké dis­kreč­né op­ráv­ne­nia, kto­ré mu de fac­to štát pri roz­ho­do­va­ní o väz­be zve­ru­je a pri ich up­lat­ňo­va­ní nep­re­sa­dzu­je zá­sa­du in du­bio pro väz­ba.

To, ako sa sud­ca zhos­tí uve­de­ných úloh, sčas­ti ne­má ob­vi­ne­ný ani ve­rej­nosť mož­nosť ako kon­tro­lo­vať, iba ak ne­pria­mo, na zá­kla­de sprá­va­nia sa sud­cu vo vý­slu­cho­vej mies­tnos­ti a od­ôvod­ne­nia je­ho roz­hod­nu­tia. Čo je po­tom aj pre­to pot­reb­né dôs­led­nej­šie kon­tro­lo­vať, je ok­rem kva­li­ty od­ôvod­ne­ní roz­hod­nu­tí za­cho­va­nie zá­sa­dy zá­kon­né­ho sud­cu, t.j. čis­to­ta je­ho no­mi­ná­cie.

A prá­ve jej po­ru­šo­va­nie, ale aj ob­chá­dzanie, zľah­čo­va­nie, do­kon­ca až ni­ve­li­zo­va­nie v praxi niek­to­rých pred­se­dov sú­dov (napr. nez­ve­rej­ňo­va­nie roz­pi­sov po­ho­to­vos­tných slu­žieb na ŠTS) je tým pr­vým zle za­pnu­tým gom­bí­kom na ka­bá­te spra­vod­li­vos­ti. Ťaž­ko sa bu­du­je dô­ve­ra k súd­nic­tvu tam, kde vlád­ne ka­bi­net­ná jus­tí­cia. O to viac, ak súd s jed­nou zo strán síd­li v tej is­tej bu­do­ve, do kto­rej zá­ku­tí dru­há zo strán ne­vi­dí.

Té­ma tzv. „vlá­či­kov“, te­da koor­di­no­va­né­ho pos­tu­pu or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní a sud­cov za úče­lom vä­zob­né­ho stí­ha­nia ob­vi­ne­ných nie je no­vá. Na­ko­niec, ako sme už ci­to­va­li, aj sám šéf Špe­cia­li­zo­va­né­ho tres­tné­ho sú­du v roz­ho­vo­re pre mé­diá priz­nal, že v mi­nu­los­ti za­chy­til šu­my, že si vy­šet­ro­va­te­lia vy­be­ra­jú svo­jich sud­cov[xxvii])a ob­dob­ne sa vy­jad­ril aj  člen Súd­nej ra­dy Slo­ven­skej re­pub­li­ky P. Ži­lin­čík.[xxviii] Mediál­ne vy­jad­re­nie šé­fa Špe­cia­li­zo­va­né­ho tres­tné­ho sú­du vy­znie­va ako zle mas­ko­va­ný po­kus o ba­ga­te­li­zo­va­nie si­tuácie v reak­cii na kri­ti­ku zo stra­ny ve­rej­nos­ti. Ak by to to­tiž mal byť prob­lém, oča­ká­va­li by sme je­ho rie­še­nie. Le­bo už len sa­mot­ná exis­ten­cia ta­kých­to po­chyb­nos­tí zá­sad­ným spô­so­bom na­bú­ra­va dô­ve­ru ob­ča­nov v práv­ny štát.

Nech­ce sa nám to­tiž ve­riť, že by nas­ta­ve­nie sys­té­mu pri­de­ľo­va­nia (vä­zob­nej) agen­dy príp­rav­né­ho ko­na­nia inak ako pod­ľa zvy­ko­vé­ho pra­vid­la týž­den­ných inter­va­lov slu­žieb na­ria­de­ných vždy jed­né­mu sud­co­vi, a to­tiž tak, aby v čo naj­väč­šej mie­re eli­mi­no­va­lo ri­zi­ko ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­ľo­va­nia ve­cí, ne­bo­lo v pod­mien­kach slo­ven­skej súd­nej sprá­vy reali­zo­va­teľ­né. Mi­ni­mál­ne po­kú­siť sa o to tre­ba, zá­kon o sú­doch to v § 51 ods. 3 na­po­kon uk­la­dá, vrá­ta­ne po­vin­nos­ti pre­miet­nuť spô­sob ako za­bez­pe­čiť pri tej­to agen­de neov­plyv­ňo­va­nie ve­cí, do rozvr­hu prá­ce.

Na­vy­še, týž­den­ná ro­tá­cia slu­žieb je az­da vhod­ná pre kra­ji­ny s vy­so­kou kul­tú­rou súd­nic­tva a úra­du štát­ne­ho zá­stup­cu, nie však v kra­ji­ne, kde sa opa­ku­jú po­doz­re­nia z vy­čká­va­nia na tých správ­nych sud­cov. Veď ta­ké­to po­doz­re­nie bo­lo ofi­ciál­nym dô­vo­dom zme­ny služ­bu­ko­na­jú­ce­ho sud­cu, keď ten no­vo us­ta­no­ve­ný po­tom roz­ho­do­val vy­ššie opí­sa­nú kau­zu „slo­ven­ský Texas“.

Jed­nou z mož­nos­tí ko­rek­cie ak­tuál­nej praxe po­ho­to­vos­tných slu­žieb je sú­bež­né slú­že­nie dvoch sud­cov, keď je­den z nich je bez­tak vždy us­ta­no­ve­ný ako zá­stup­ca, t.j. s nas­tú­pe­ním do služ­by mu­sí po­čí­tať. Ná­ho­di­losť vý­be­ru sud­cu by bo­la za­bez­pe­če­ná vý­be­rom me­dzi ni­mi. To­to je pre­fe­ro­va­ný va­riant, či už sa ná­hod­nosť vý­be­ru za­bez­pe­čí elek­tro­nic­kou po­da­teľ­ňou ale­bo iný­mi me­tó­da­mi ako napr. pri tech­nic­kej po­ru­che e-po­da­teľ­ne. Pri tech­nic­kej po­ru­che mi­mo­cho­dom pla­tí tá is­tá po­vin­nosť ako pri vä­zob­ných ve­ciach, ke­dy sa z dô­vo­du bez­od­klad­nos­ti mož­no e-po­da­teľ­ni vy­hnúť – zá­kon uk­la­dá rov­na­ký­mi slo­va­mi rov­na­kú po­vin­nosť (§ 51 ods. 3 a 9 zá­ko­na o sú­doch“ – „ve­ci sa pri­de­ľu­jú / bu­dú pri­de­ľo­va­né v sú­la­de s rozvr­hom prá­ce spô­so­bom ur­če­ným v rozvr­hu prá­ce tak, aby bo­la vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­ci“.

Ďal­šou mož­nos­ťou je skrá­te­nie inter­va­lov strie­da­nia slu­žieb a / ale­bo roz­de­le­nie služ­by me­dzi sud­cov so služ­ba­mi iba v den­nom pra­cov­nom ča­se a me­dzi sud­cov slú­žia­cich iba v re­ži­me pra­cov­nej po­ho­to­vos­ti (me­dzi pra­cov­ný­mi zme­na­mi), ako je to­mu na niek­to­rých če­ských sú­doch. Mi­mo­cho­dom, ako sa dá reál­ne a pl­no­hod­not­ne slú­žiť 7/24 ho­dín so za­bez­pe­če­ním do­sa­ži­teľ­nos­ti sud­cu, ho­ci je me­dzi pra­cov­ný­mi zme­na­mi „len“ pra­cov­ná po­ho­to­vosť? Po­čas den­né­ho pra­cov­né­ho ča­su mu­sí byť sud­ca (as­poň na ŠTS) na pra­co­vis­ku a čo po­tom uro­bí, ak kaž­dý deň  napr. od 15.00 do pol­no­ci dos­ta­ne sé­riu návr­hov pod­ľa § 5 ods. 2 zá­ko­na č. 166/2003 Z.z. o ochra­ne súk­ro­mia pred od­po­čú­va­ním, o kto­rom tre­ba roz­hod­núť do 12 ho­dín? Ne­bu­de ce­lý týž­deň spať?  

Pra­vid­lá mu­sia skrát­ka za­ru­čiť – bez to­ho, aby roz­pis slu­žieb stra­til cha­rak­ter ve­rej­ne prís­tup­né­ho do­ku­men­tu – aby bo­lo kom­pli­ko­va­né a neis­té si zo stra­ny pro­ku­ra­tú­ry, SIS, či iných žia­da­te­ľov vy­be­rať vop­red služ­bu­ko­na­jú­ce­ho sud­cu, keď­že nik­to ne­mô­že reál­ne slú­žiť 7/24 ho­dín nep­retr­ži­te, ale sud­co­via  po­kiaľ aj ne­bu­dú via­ce­rí slú­žiť sú­bež­ne, sa mu­sia strie­dať (a aj do to­ho strie­da­nia sa dá za­kom­po­no­vať pr­vok ná­hod­nos­ti).

Rov­na­ko aj zme­ny už vy­da­né­ho roz­pi­su slu­žieb po­čas ka­len­dár­ne­ho ro­ka by ma­li byť mož­né len z ob­jek­tív­nych dô­vo­dov a vý­ni­moč­ne, nie ako vý­sle­dok dis­kré­cie pred­se­du sú­du o otáz­ke, či je ta­ký Dr. XY kom­pro­mi­to­va­ný vý­slu­chom ka­júc­ni­ka v príp­rav­nom ko­na­ní, ale­bo sud­ca Dr. QZ spo­chyb­ne­ný po­da­ným dis­cip­li­nár­nym návr­hom (kto­rý, mi­mo­cho­dom, ne­vie­dol k do­čas­né­mu po­zas­ta­ve­niu vý­ko­nu fun­kcie sud­cu). Je ab­so­lút­ne nep­rí­pus­tné pre­ná­šať etic­ké hod­no­tia­ce úsud­ky, aj ke­by bo­li inak opod­stat­ne­né, do tvor­by tech­nic­ké­ho pra­vid­la rozvr­hu prá­ce, akým je roz­pis slu­žieb; zme­ny rozvr­hu prá­ce ne­mô­žu pred­sa slú­žiť ako kvá­zi­dis­cip­li­nár­ne opat­re­nie, nech by ním bo­lo iba „po­zas­ta­ve­nie“ slu­žieb pre po­doz­re­nie z etic­ké­ho preh­reš­ku sud­cu! Na čo tu má­me po­tom dis­cip­li­nár­ne súd­nic­tvo?!

Zá­ro­veň po­kiaľ vznik­nú dô­vod­né po­chyb­nos­ti o vy­tvo­re­ní vlá­či­ku, o ma­ni­pu­lo­va­ní rozvr­hu kon­krét­nou prak­ti­kou bez­peč­nos­tných zlo­žiek, ma­lo by sa v sú­la­de s teóriou zda­nia vy­jsť z pred­pok­la­du, že zá­sa­da pri­de­le­nia ve­ci zá­kon­né­mu sud­co­vi bo­la po­ru­še­ná, po­kým súd/štát nep­reu­ká­že opak (ob­rá­te­né dô­kaz­né bre­me­no). Spra­vod­li­vosť mu­sí byť nie­len vy­ko­ná­va­ná, ale aj ako spra­vod­li­vosť vní­ma­ná (teória zda­nia).[xxix]

Mi­mo­cho­dom, ak je sys­tém dl­ho­do­bo nas­ta­ve­ný tak, že s prav­de­po­dob­nos­ťou hra­ni­čia­cou s is­to­tou vä­zob­ná vec na­pad­ne len jed­né­mu, vop­red zná­me­mu sud­co­vi, po­čas re­la­tív­ne dl­hé­ho inter­va­lu (7 – 8 ka­len­dár­nych dní), bu­dí to do­jem, že je tak­to asi nas­ta­ve­ný zá­mer­ne.

Le­bo ani or­ga­ni­zač­né ob­me­dzenia, či „pra­cov­nop­ráv­ne“ hľa­dis­ká strie­da­nia po­ho­to­vos­tných slu­žieb, resp. per­so­nál­ne pod­di­men­zo­va­nie na niek­to­rých sú­doch ne­mô­že os­pra­vedl­niť to „za­ba­bu­še­nie sa“ do zvy­ko­vé­ho po­ho­dlia exis­tu­jú­ce­ho sys­té­mu, keď ten tak zjav­ne a oči­vid­ne od­po­ru­je zá­ko­nu aj ju­di­ka­tú­re a ne­pos­ky­tu­je zá­ru­ky pro­ti zneu­ži­tiu.

A ani oba­va z do­pa­dov priz­na­nia, že zly­há­va­nie pri pri­de­ľo­va­ní ve­cí má sys­té­mo­vý,[xxx] nie in­di­vi­duál­ny cha­rak­ter, ne­mô­že viesť k up­red­nos­tňo­va­niu sta­tu­su quo. Pretr­vá­va­nie ne­vy­ho­vu­jú­ce­ho, ba do­kon­ca proti­ús­tav­né­ho sys­té­mu je to­tiž dl­ho­do­bo neudr­ža­teľ­né, ús­tav­ný súd už zdví­ha „va­rov­ný prst (…)sme­rom k všeo­bec­né­mu súd­nic­tvu, aby svo­jím rozvr­hom prá­ce ve­no­va­li ná­le­ži­tú po­zor­nosť. V dôs­led­ku ta­kej­to pro­ces­nej ne­do­ko­na­los­ti po­tom mô­že vy­jsť nav­ni­voč tvr­dá a ná­roč­ná prá­ca, kto­rú sud­co­via vy­ko­ná­va­jú v me­ne Slo­ven­skej re­pub­li­ky.

A ako ďa­lej správ­ne upo­zor­ňu­je III. se­nát ús­tav­né­ho su­du „(…) to, čo nám sta­či­lo ke­dy­si, dnes už sta­čiť ne­mu­sí. (…) Dnes už ne­mož­no to­le­ro­vať ani mi­ni­mál­nu mie­ru ľu­bo­vô­le, keď­že spo­loč­nosť sa do­vo­lá­va tran­spa­ren­tnos­ti. Tran­spa­ren­tnosť v jus­tič­nom pros­tre­dí na­do­bú­da jed­noz­nač­ne ús­tav­nop­ráv­ny roz­mer.[xxxi]

Ale to všet­ko vie­me, ju­di­ka­tú­ra vo ve­ci zá­kon­né­ho sud­cu mož­no ne­ve­die v kaž­dom prí­pa­de za ru­čič­ku, ale je vo svo­jej pod­sta­te jas­ná. Rov­na­ko aj zá­kon o sú­doch, v § 51 ods. 3 s po­žia­dav­kou aj pre vä­zob­nú agen­du,  „aby bo­la vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí“.

Otáz­ka te­da znie – cui bo­no? Ko­mu vy­ho­vu­je pros­tre­die, v kto­rom mô­že vzni­kať nad­štan­dar­dná koo­pe­rá­cia me­dzi vy­šet­ro­va­teľ­mi, pro­ku­rá­tor­mi a sud­ca­mi – tzv. „vlá­či­ky“? A kto má zá­ujem or­gá­nom čin­ným v tres­tnom ko­na­ní pries­tor na prak­ti­ky ve­dú­ce k po­pie­ra­niuprá­va ob­vi­ne­né­ho na spra­vod­li­vý súd­ny pro­ces aj na­ďa­lej po­ne­chať?

Naj­mä v pos­led­nej do­be je z via­ce­rých strán po­čuť hla­sy upo­zor­ňu­jú­ce na to, že vä­zob­né stí­ha­nie sa pou­ží­va aj ako nás­troj na do­nú­te­nie ob­vi­ne­né­ho k priz­na­niu ale­bo na ma­ni­pu­lá­ciu a ov­plyv­ňo­va­nie sved­kov zo stra­ny or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní. Re­duk­cia už len sa­mot­nej mož­nos­ti or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní ov­plyv­ňo­vať vý­ber sud­cu pre príp­rav­né ko­na­nie je jed­ným zo spô­so­bovako pri­nav­rá­tiť dô­ve­ru v nes­tran­nosť sú­dov.

Lax­ný prís­tup mi­nis­ter­stva spra­vod­li­vos­ti a sú­dov k to­mu­to ne­dos­tat­ku a exis­ten­cia tých­to prak­tík v tres­tnom ko­na­ní pô­so­bia doj­mom, že sú­čas­ným mo­cen­ským špič­kám vy­ho­vu­je uve­de­ný sta­tus quo. Stav, kto­rý vy­tvá­ra pod­hu­bie pre to, aby Slo­ven­sko­bo­lo štá­tom po­li­caj­ným a nie štá­tom práv­nym.

In­šti­tút ob­haj­cu je už z pod­sta­ty ve­ci s po­li­caj­ným štá­tom nez­lu­či­teľ­ný. Ako ob­haj­co­via pre­to ne­má­me inú mož­nosť, než na tie­to ne­dos­tat­ky sys­té­mu ve­dú­ce k po­ru­šo­va­niu práv ob­vi­ne­ných pou­ka­zo­vať. A po­ža­do­vať zme­nu nas­ta­ve­nia sys­té­mu pri­de­ľo­va­nia vä­zob­ných ve­cí tak, aby čo naj­viac eli­mi­no­val zly­ha­nia, prí­pad­ne zneu­ží­va­nie ľud­ské­ho fak­to­ra. Ako uvie­dol aj Pa­vol Ži­lin­čík (vy­ššie cit.): „Prin­cíp by pod­ľa mňa mal byť ta­ký, že by ma­lo ísť o ná­hod­ný vý­ber, ne­ma­lo by sa tam ni­ja­ko špe­ku­lo­vať ani kal­ku­lo­vať.“.

Tak pro­sí­me neš­pe­ku­luj­te, ne­kal­ku­luj­te a uve­de­ný sys­tém urý­chle­ne zmeň­te!


[i])           Mgr. Pa­vol Ži­lin­čík v mo­de­ro­va­nej dis­ku­sii pub­li­ko­va­nej pod náz­vom „Eti­ka ako pred­pok­lad spra­vod­li­vé­ho súd­ne­ho ko­na­nia“ v Bulle­ti­ne slo­ven­skej ad­vo­ká­cie, 11/2021, s. 8.

[ii])          Ro­man Cup­rik: Sud­ca Hru­ba­la: Ne­dá­vam si ra­diť od po­li­caj­tov, 29. 8. 2021,  https://do­mov.sme.sk/c/22729963/jan-hru­ba­la-roz­ho­vor-kud­lic­ka-ope­ra­tiv­ci.html

[iii])         Roz­ho­do­va­nie o väz­be Haš­čá­ka, No­vi­ny TV JOJ (JOJ) ● 4. 12. 2020, 19:30, Ri­chard Ne­mec, re­dak­tor.

[iv])         Uda­losť týž­dňa Ma­re­ka Va­go­vi­ča: Haš­čá­kov prí­pad pri­po­mí­na osud Al Ca­po­ne­ho. 7.12.2020, https://www.ak­tua­li­ty.sk/cla­nok/846107/uda­lost-tyz­dna-ma­re­ka-va­go­vi­ca-has­ca­kov-pri­pad-pri­po­mi­na-osud-al-ca­po­ne­ho/

(…) prá­ve som dnes rá­no nad tým roz­mýš­ľa­la, keď som sa zo­bu­di­la po tej no­ci ale­bo po tom ve­če­ri a ce­lom dni na tom sú­de, le­bo bol to pred­sa len ako his­to­ric­ký mo­ment, mys­lím si, že aj pre nás, čo sme od­iš­li zo SME kvô­li Haš­čá­ko­vi a za­lo­ži­li Den­ník N, bol to bol vý­znam­ný ve­čer a tak mož­no tro­chu ta­ké Via­no­ce už pred­čas­né.“ Mo­ni­ka Tó­do­vá, in.:  So­bot­ný Pod­cast: Haš­čák pri­šiel o ne­dot­knu­teľ­nosť, https://den­nik­npod­cast.pod­bean.com/e/so­bot­ny-pod­cast-has­cak-pri­siel-o-ne­dot­knu­tel­nost/

[v])          Dňa 7.1.2021 roz­ho­dol Naj­vyš­ší súd SR (v po­me­re 3:0) o sťaž­nos­tiach ob­vi­ne­ných v tres­tnej ve­ci „Ar­páš“ tak, že pre­pus­til J. Haš­čá­ka a D. Ar­pá­šo­vú z väz­by na slo­bo­du. V dô­vo­doch roz­hod­nu­tia ok­rem pou­ká­za­nia na ab­sen­ciu dô­vo­dov pre na­ria­de­nie ko­lúz­nej väz­by vy­svet­lil, že ich tres­tné stí­ha­nie bo­lo ne­dô­vod­né.

Ob­vi­ne­nie všet­kým trom ob­vi­ne­ným v tej is­tej tres­tnej ve­ci bo­lo zru­še­né roz­hod­nu­tím ge­ne­rál­ne­ho pro­ku­rá­to­ra SR zo dňa 31.8.2021. Nás­led­ne päť­člen­ný se­nát Naj­vyš­šie­ho sú­du SR dňa 20.9.2021 od­mie­tol aj do­vo­la­nie mi­nis­ter­ky spra­vod­li­vos­ti SR vo­či vy­ššie uve­de­né­mu uz­ne­se­niu Naj­vyš­šie­ho sú­du SR zo dňa 7.1.2021 z pro­ces­ných dô­vo­dov sú­vi­sia­cich so spo­me­nu­tým roz­hod­nu­tím ge­ne­rál­ne­ho pro­ku­rá­to­ra. Av­šak v od­ôvod­ne­ní svoj­ho roz­hod­nu­tia pri­po­jil obi­ter di­ctum, v rám­ci kto­ré­ho vy­jad­ril ná­zor, že do­vo­la­nie mi­nis­ter­ky ne­bo­lo dô­vod­né a na­pad­nu­té roz­hod­nu­tie Naj­vyš­šie­ho sú­du SR zo dňa 7.1.2021 bo­lo správ­ne. Roz­hod­nu­tie do­vo­la­cie­ho se­ná­tu bo­lo pri­ja­té v po­me­re 5 : 0. 

[vi])         “Původ­ní smysl to­ho­to prá­va (pozn. auto­rov: na zá­kon­né­ho sud­cu), spo­čí­va­jí­cí v ochraně jus­ti­ce, ja­kož i těch, o je­jichž prá­vech a po­vin­nos­tech má být roz­ho­do­vá­no, před vli­vy exeku­ti­vy, tím spí­še po­li­ti­ky, se od 90. let po­su­nul, resp. roz­šířil. Jak připo­mí­ná H. Ba­ňouch, tkví obec­né důvo­dy té­to ga­ran­ce v tom, že při ap­li­ka­ci prá­va je vždy dá­ván pros­tor pro úva­hu, v němž se snad i podvědomě pro­je­vu­jí hod­no­ty, ji­miž je do­tyč­ný, v tom­to případě soud­ce, ov­liv­ňo­ván. Jak­ko­li jsou v sou­čas­nos­ti sna­hy o přímé ov­liv­ňo­vá­ní soudců spí­še vý­jim­kou, lze se set­kat s po­ku­sy „dis­krét­ní po­va­hy“, např. v po­době snah, aby věc by­la svěřena to­mu soud­ci, od něhož je oče­ká­vá­no ur­či­té roz­hod­nu­tí.“ In.: P. Ma­tes, K. Šemík: Za­myš­le­ní nad ga­ran­ce­mi prá­va na zá­kon­né­ho soud­ce z hle­dis­ka po­dús­tav­ní­ho, Práv­ní roz­hle­dy 21/2018, s. 746.

[vii])         Tom Ni­chol­son, Go­ri­la, Vy­da­va­teľ­stvo Di­xit, s.r.o., 2012, Bra­tis­la­va, s. 23.

[viii])        O spra­vo­daj­ských od­pos­lu­choch roz­ho­du­jú sú­dy v rov­na­kom re­ži­me ako pri roz­ho­do­va­ní o vza­tí do väz­by, t.j. na zá­kla­de rozvr­hu slu­žieb tú­to agen­du vy­ba­vu­je služ­bu­ko­na­jú­ci sud­ca. Ako vy­plý­va z ad­mi­nis­tra­tív­nych po­mô­cok Kraj­ské­ho sú­du v Bra­tis­la­ve (súd­ny re­gis­ter Ntt), sud­ca, roz­ho­du­jú­ci o žia­dos­ti SIS zo dňa 23. 11. 2005 vo ve­ci „Go­ri­la“ dos­tal v ten­to deň, len od Slo­ven­skej in­for­mač­nej služ­by 13 žia­dos­tí za­pí­sa­ných do súd­ne­ho re­gis­tra „Ntt“. Cel­ko­vo mu v ten­to deň na­pad­lo do re­gis­tra Ntt 19 ve­cí. Pi­sa­te­lia člán­ku zá­ro­veň dis­po­nu­jú kon­krét­ny­mi poz­nat­ka­mi o tom, že žia­da­te­lia do­ru­čo­va­li sud­com Kraj­ské­ho sú­du v Bra­tis­la­ve v tej­to do­be (v do­be, ke­dy mal re­zort spra­vod­li­vos­ti prob­lé­my s cer­ti­fi­ká­ciou tech­nic­kých pros­tried­kov pod­ľa zá­ko­na o ochra­ne uta­jo­va­ných sku­toč­nos­tí) pred­prip­ra­ve­né tex­ty „uta­jo­va­ných pí­som­nos­tí“ – súd­nych roz­hod­nu­tí. 

[ix])         Pri roz­hod­nu­tiach o väz­be v príp­rav­nom ko­na­ní je na pr­vos­tup­ňo­vých sú­doch štan­dar­dom, že na ta­ké­to roz­ho­do­va­nie sa up­lat­ňu­je uve­de­ná vý­nim­ka (z e-po­da­teľ­ne) „bez vý­nim­ky“, t.j. napr. o vza­tí do väz­by roz­ho­du­je služ­bu­ko­na­jú­ci sud­ca bez oh­ľa­du na den­ný čas, či iné okol­nos­ti ná­pa­du. Je­ho služ­ba ako sud­cu pre príp­rav­né ko­na­nie tr­vá nie­len po­čas do­by pra­cov­nej po­ho­to­vos­ti, ale aj po­čas den­né­ho pra­cov­né­ho ča­su a v zá­sa­de ide o služ­bu 7 krát 24 ho­dín (pon­de­lok rá­no – pon­de­lok rá­no, resp. pia­tok rá­no – pia­tok rá­no).

Na dru­hej in­štan­cii to však už pra­vid­lom nie je, aj keď ide krát­ke le­ho­ty (napr. vy­ba­ve­nie ozná­me­nia za­uja­tos­ti služ­bu­ko­na­jú­ce­ho sud­cu sťaž­nos­tným sú­dom po­čas le­ho­ty 48/72 ho­dín, kto­rú má služ­bu­ko­na­jú­ci sud­ca na vy­ba­ve­nie vä­zob­né­ho návr­hu). Sťaž­nos­tné / od­vo­la­cie sú­dy sa lí­šia v pr­vom ra­de re­ži­mom po­ho­to­vos­ti; na niek­to­rých z nich je po­ho­to­vosť us­ta­no­vo­va­ná v týž­dňo­vých inter­va­loch ako na sú­doch pr­vé­ho stup­ňa, na iných sa za­se služ­by us­ta­no­vu­jú len po­čas do­by pra­cov­nej po­ho­to­vos­ti v sú­vis­los­ti so sviat­ka­mi a ví­ken­da­mi (NS SR, KS BA).

Lí­ši sa aj prís­tup k agen­de pri­de­ľo­va­nej cez ap­li­ká­ciu a mi­mo nej. Na Naj­vyš­šom sú­de sa mi­mo ap­li­ká­cie pri­de­ľu­jú iba ve­ci, kto­ré na­pad­nú vo vy­me­dze­ných agen­dách po­čas do­by pra­cov­nej po­ho­to­vos­ti, na niek­to­rých kraj­ských sú­doch sa mi­mo ap­li­ká­cie pri­de­ľu­je agen­da dvo­ja­kým spô­so­bom, v niek­to­rých prí­pa­doch pod­ľa ur­če­ných po­me­ro­vých čí­sel  roz­de­le­ním me­dzi se­ná­ty mi­mo ap­li­ká­cie, v iných sa ve­ci pri­de­ľu­jú služ­bu­ko­na­jú­cim sud­com. Ta­ká­to úp­ra­va je ale prob­le­ma­tic­ká, keď­že ne­zod­po­ve­dá § 51 ods. 3 zá­ko­na o sú­doch.

Rov­na­ko aj k dru­hom agen­dy je od­liš­ný prís­tup: napr. mi­mo ap­li­ká­cie sa bež­ne vy­ba­vu­je agen­da re­gis­tra Ntc, či spra­vid­la všet­ky ale­bo časť ozná­me­ní sud­cov pre príp­rav­né ko­na­nie o ich za­uja­tos­ti. Na dru­hej stra­ne se­nát­na agen­da roz­ho­do­va­nia o sťaž­nos­ti pro­ti nev­za­tiu do väz­by (§ 72 ods. 4 Tr. por.) sa na niek­to­rých sú­doch vy­ba­vu­je se­nát­mi, v kto­rých slú­ži ur­če­ný služ­bu­ko­na­jú­ci sud­ca, na iných (NS SR) sa pri­de­ľu­je elek­tro­nic­kou po­da­teľ­ňou. Zá­kon­ný dô­vod na roz­li­šo­va­nie prís­tu­pu pred­se­dov sú­dov v rozvr­hoch prá­ce k tým­to otáz­kam pri­tom neexis­tu­je (opä­tov­ne pou­ka­zu­je­me na di­kciu § 51 ods. 3 zá­ko­na o sú­doch).

Zá­kon o sú­doch te­da ne­dá­va pre ta­ké­to roz­li­šo­va­nie iné vo­did­lo ako kri­té­rium „ne­mož­nos­ti pri­de­le­nia ve­ci ná­hod­ným vý­be­rom“ vzhľa­dom na  pot­re­bu „roz­hod­nu­tia bez zby­toč­né­ho od­kla­du“. Aj pre­to by na sťaž­nos­tných sú­doch mal byť prís­tup jed­not­ný, čo­mu však ak­tuál­na prax od­po­ru­je. Na­vy­še, ak sa na niek­to­rom zo sú­dov ur­či­tá agen­da pri­de­ľu­je me­dzi via­ce­rý­mi  se­nát­mi pod­ľa po­me­ro­vých čí­sel mi­mo ap­li­ká­cie, na iných na zá­kla­de re­ži­mu slu­žieb ur­če­né­mu se­ná­tu a na ďal­šom elek­tro­nic­kou po­da­teľ­ňou, nes­ved­čí to o ni­čom inom ako o svoj­vô­li, t.j. o ja­ve, kto­rý by ma­li pev­né a pred­ví­da­teľ­né pra­vid­lá rozvr­hu prá­ce vy­lú­čiť.

[x])          I keď ten­to sú­lad s rozvr­hom prá­ce je nie­ke­dy dis­ku­ta­bil­ný.

Špe­cia­li­zo­va­ný trest­ný súd pres­tal nap­rík­lad nie­ke­dy naj­nes­kôr kon­com ro­ka 2021 zve­rej­ňo­vať roz­pi­sy po­ho­to­vos­tných slu­žieb, keď­že ten de­cem­bro­vý ob­sa­hu­je služ­bu Dr. Kle­ma­ni­ča v zá­ve­re ro­ka, ho­ci ide od 15.12.2021 o sud­cu Naj­vyš­šie­ho sú­du. Práv­ne pred­pi­sy pri­tom uk­la­da­jú rozvrh prá­ce (vrá­ta­ne roz­pi­su slu­žieb) a je­ho zme­ny zve­rej­niť na webo­vej strán­ke mi­nis­ter­stva spra­vod­li­vos­ti a Ústav­ný súd k to­mu v ná­le­ze sp.zn. III. ÚS 287/2020 z 28. 1. 2021 do­dá­va: „Za kaž­dých okol­nos­tí mu­sia pla­tiť prin­cí­py tran­spa­ren­tnos­ti, zro­zu­mi­teľ­nos­ti a ve­rej­nej prís­tup­nos­ti.“ (bod 45. ná­le­zu). 

Na­vy­še, zme­ny a dopl­nky roz­pi­su slu­žieb, kto­rý je (pod­ľa zá­ko­na o sú­doch) neod­de­li­teľ­nou sú­čas­ťou rozvr­hu prá­ce, ne­reali­zu­je na Špe­cia­li­zo­va­nom tres­tnom sú­de je­ho pred­se­da v sú­la­de s re­ži­mom plat­ným pre zme­ny a do­dat­ky rozvr­hu prá­ce, „kto­ré sa do­tý­ka­jú sud­cov a súd­nych úrad­ní­kov po­ve­re­ných ko­na­ním a roz­ho­do­va­ním“ (§ 52 ods. 7 zá­ko­na o sú­doch), t.j. po ich pre­ro­ko­va­ní v sud­cov­skej ra­de. Ako je to­tiž zrej­mé z ko­mu­ni­ká­cie s ním (od­po­veď na in­fo­žia­dosť), pok­la­dá zme­ny roz­pi­su slu­žieb v prie­be­hu ro­ka za pred­met svoj­ho dis­kreč­né­ho op­ráv­ne­nia a ne­pok­la­dá ich za do­dat­ky rozvr­hu prá­ce.

K to­mu vy­ššie. cit. ná­lez Ústav­né­ho sú­du uvá­dza:

22. (…) príl­iš ši­ro­ká mož­nosť dis­kré­cie súd­nych fun­kcio­ná­rov pri pr­vot­nom pri­de­ľo­va­ní, ale i pri nás­led­nom pre­roz­de­ľo­va­ní ve­cí je v roz­po­re s prá­vom na ne­zá­vis­lý a nes­tran­ný súd (…)“ 

„45. (…) prá­vo na zá­kon­né­ho sud­cu je ga­ran­ciou nie­len pred svoj­vô­ľou v po­do­be úče­lo­vej ma­ni­pu­lá­cie s pri­de­ľo­va­ním sud­cov, ale aj ochra­nou pred ľu­bo­vô­ľou pri pri­de­ľo­va­ní ve­cí kon­krét­nym sud­com (…) Ani na do­pyt sťa­žo­va­te­ľov a ani v rep­li­ke v rám­ci ko­na­nia pred ús­tav­ným sú­dom sa naj­vyš­ší súd ne­po­kú­sil vy­svet­liť svoj pos­tup pri kreá­cii sťaž­nos­tné­ho se­ná­tu. Chý­bal pot­reb­ný po­pis al­go­rit­mu.“.

„46. Nie je ús­tav­nop­ráv­ne ak­cep­to­va­teľ­né, keď je ob­sa­de­nie se­ná­tu pre­ne­cha­né na roz­hod­nu­tí súd­ne­ho fun­kcio­ná­ra, kto­ré sa de­je za za­tvo­re­ný­mi dve­ra­mi. (…).“

„48. Ústav­ný súd pri­po­mí­na, že to, čo nám sta­či­lo ke­dy­si, dnes už sta­čiť ne­mu­sí. Dnes už nie je ús­tav­nop­ráv­ne ak­cep­to­va­teľ­né, ak súd v rozvr­hu prá­ce ne­vy­me­dzí kon­krét­nych sud­cov, kto­rí ma­jú roz­ho­do­vať vrá­ta­ne al­go­rit­mu ich vý­be­ru. Dnes už nes­ta­čí len ur­či­tým spô­so­bom vy­me­dziť pen­zum sud­cov, kto­rí by vec moh­li roz­ho­do­vať, s do­dat­kom, že ide o zoz­nam „zá­kon­ných sud­cov“. Dnes už ne­mož­no to­le­ro­vať ani mi­ni­mál­nu mie­ru ľu­bo­vô­le, keď­že spo­loč­nosť sa do­vo­lá­va tran­spa­ren­tnos­ti.“

Inak po­ve­da­né, ak v sep­tem­bri 2020 bo­li v rozvr­hu prá­ce Špe­cia­li­zo­va­né­ho tres­tné­ho sú­du v zne­ní plat­né­ho sep­tem­bro­vé­ho do­dat­ku ur­če­né oso­by sud­cov, kto­ré mô­žu slú­žiť po­ho­to­vos­tné služ­by, neš­lo o „zoz­nam sud­cov“ da­ný ľu­bo­voľ­ne na zvá­že­nie pred­se­do­vi sú­du, kto­rý si z ne­ho vy­be­rie tých sud­cov, u kto­rých to uz­ná za vhod­né a ur­čí ich do roz­pi­su slu­žieb. Do roz­pi­su plat­né­ho od 12.10.2020 pred­se­da sú­du ne­za­ra­dil sud­ky­ňu Dr. Sa­bo­vú a Dr. Tru­ba­na. Nes­kôr z ne­ho „vy­škr­tol“ – v no­vem­bri a de­cem­bri 2020 – sud­cu Dr. Pu­chov­ské­ho, roz­hod­nu­tia o roz­pi­se slu­žieb a zme­nách v ňom však neob­sa­hu­jú dô­vo­dy, pre kto­ré tak uro­bil. A tie, kto­ré bo­li me­diál­ne ko­mu­ni­ko­va­né, neob­sto­ja.

[xi][xi])       K prin­cí­pu vy­lú­če­nia mož­nos­ti ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí v slo­ven­skom prá­ve­nie­koľ­ko zá­sad­ných poz­ná­mok.

Pr­vá poz­nám­ka je kom­pa­ra­tív­na. V sú­vis­los­ti so slo­ven­skou práv­nou úp­ra­vou rozvr­hu prá­ce nes­lo­bod­no opo­mí­nať, že od ro­ku 2002 (e-po­da­teľ­ňa), resp. 2005 (účin­nosť zá­ko­na o sú­doch) sa slo­ven­ská úp­ra­va za­ča­la vý­znam­nej­šie od­li­šo­vať od čes­kej, za­vá­dza­ním pri­de­ľo­va­nia na zá­kla­de ge­ne­rá­to­ra, ako aj úp­ra­vou pra­vi­diel v „po­dús­tav­nej ro­vi­ne“, kto­ré sú o mno­ho prís­nej­šie ako ob­dob­né nor­my čes­ké­ho zá­ko­na o sú­doch a sud­coch. Ak by sa ma­la po­tom v struč­nos­ti vy­stih­núť jed­na zá­klad­ná od­liš­nosť prís­tu­pu k rozvr­hu prá­ce me­dzi obo­ma bý­va­lý­mi fe­de­ra­tív­ny­mi re­pub­li­ka­mi, tak prin­cí­py vy­plý­va­jú­ce z in­šti­tú­tu zá­kon­né­ho sud­cu vy­vo­dzu­je v Čes­ku skôr ús­tav­nop­ráv­na prax (napr. ná­lez I. ÚS 2769/15 z 15.6.2016, ak­cep­to­va­ný aj slo­ven­skou ús­tav­nou ju­di­ka­tú­rou) a dot­vá­ra tak po­dús­tav­né prá­vo. V Slo­ven­skej re­pub­li­ke je nao­pak úp­ra­va rozvr­hu prá­ce v zá­ko­ne o sú­doch po­mer­ne prís­na, v sku­toč­nos­ti sa však dôs­led­ne ne­dodr­žia­va, keď­že zvy­ko­vé prá­vo sú­dov je „že­lez­ná ko­še­ľa“.

             V tom kon­texte tre­ba brať uz­na­nie D. Ko­sařa, kto­rý v člán­ku „Rozvrh prá­ce: klí­čo­vý nás­troj pro boj s ko­rup­cí soudců a nez­byt­ný před­pok­lad ne­zá­vis­los­ti řado­vých soudců“, Práv­ník 12/2014, s. 1049 – 1076, navr­hu­je prev­ziať slo­ven­ské rie­še­nie do čes­ké­ho zá­ko­na tý­mi­to slo­va­mi: „Člá­nek 38 od­st. 1 Lis­ti­ny a sub­si­diárně rovněž čl. 81 Ústa­vy (ne­zá­vis­lost soudů) a čl. 82 od­st. 1 Ústa­vy (ne­zá­vis­lost a nes­tran­nost soudců) tak pod­le nás jed­noz­načně vy­ža­du­je, aby pr­vot­ní přidělo­vá­ní i nás­led­né přerozdělo­vá­ní věcí by­lo nas­ta­ve­no tak, aby by­la vy­lou­če­na mož­nost ov­liv­nit přidělo­vá­ní či přerozdělo­vá­ní věcí, a to jak zven­čí, tak ze stra­ny soud­ce či soud­ní­ho fun­kcio­náře. Ten­to prin­cip by měl být expli­citně za­kot­ven do zá­ko­na o sou­dech a soud­cích135 a měl by „pro­zařovat“ vše­mi rozvr­hy prá­ce obec­ných soudů.“ Poz­nám­ka 135 od­ka­zo­va­la prá­ve na zá­sa­du „aby bo­la vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí“, up­ra­ve­nú v troch od­se­koch § 51 slo­ven­ské­ho zá­ko­na o sú­doch.

             D. Ko­sař nás­led­ne ro­zo­be­rá, aké všet­ky kon­krét­ne nás­led­ky uve­de­ná zá­sa­da pre rozvr­hy prá­ce má, napr. „rozvrh prá­ce nes­mí umož­ňo­vat před­se­do­vi (…) sou­du přidělo­vat (…) jed­not­li­vé spi­sy (…) ji­ným soudcům (…) pod­le je­ho uvá­že­ní bez ap­li­ka­ce stan­dar­dních me­cha­nismů (tj. bez vy­uži­tí pseu­do­ná­hod­né­ho vý­běru či sys­té­mu ka­ret) (…)“. 

             Slo­ven­ská práv­na úp­ra­va v § 51 ods. 3 zá­ko­na o sú­doch v sú­vis­los­ti s vä­zob­nou agen­dou príp­rav­né­ho ko­na­nia us­ta­no­vu­je, že „Ak nie je mož­né pri­de­liť vec ná­hod­ným vý­be­rom a ide o pot­re­bu pri­de­le­nia ve­ci na roz­hod­nu­tie bez zby­toč­né­ho od­kla­du v prí­pa­doch roz­ho­do­va­nia (…) o väz­be (…), ve­ci sa pri­de­ľu­jú v sú­la­de s rozvr­hom prá­ce spô­so­bom ur­če­ným v rozvr­hu prá­ce tak, aby bo­la vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí.“. Z uve­de­né­ho je zrej­mé, že ak je spl­ne­ná hypo­té­za uve­de­nej nor­my, mal by rozvrh prá­ce pre da­nú agen­du, t.j. napr. aj pre roz­ho­do­va­nie vo väz­be, ur­čiť ta­ké pra­vid­lá pri­de­ľo­va­nia, ta­ký spô­sob, aby pri pri­de­ľo­va­ní tých­to ve­cí „bo­la vy­lú­če­ná mož­nosť ov­plyv­ňo­va­nia ve­cí“. 

             Tro­chu ne­ši­kov­nú for­mu­lá­ciu „hypo­té­zy“ tre­ba aj v kon­texte ust. § 51 ods. 1 a 2 zá­ko­na o sú­doch vy­kla­dať tak, že ne­mož­nosť ná­hod­né­ho vý­be­ru je ne­mož­nosť ná­hod­né­ho vý­be­ru po­mo­cou elek­tro­nic­kej po­da­teľ­ne, a že tá­to ne­mož­nosť je dôs­led­kom bez­od­klad­nej pot­re­by roz­hod­núť o da­nej ve­ci v krát­kom ča­so­vom inter­va­le. Vý­nim­ka z ap­li­ká­cie elek­tro­nic­kej po­da­teľ­ne by však ne­ma­la viesť k mož­nos­ti vy­be­rať si sud­cu ad hoc, či už stra­nou ko­na­nia (pro­ku­rá­tor) ale­bo fun­kcio­ná­rom sú­du (mož­nosť bez jas­ných dô­vo­dov a bez pre­ro­ko­va­nia so sud­ca­mi us­ta­no­vo­vať a me­niť roz­pis po­ho­to­vos­tných slu­žieb). Vy­lú­če­nie ta­ké­ho­to ov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí má rie­šiť prá­ve spô­sob pri­de­ľo­va­nia ve­cí uve­de­ný v rozvr­hu prá­ce (§ 51 ods. 3 zá­ko­na o sú­doch). Rov­na­ké pra­vid­lá o za­is­te­ní „neov­plyv­ňo­va­nia“ (§ 51 ods. 9) po­ža­du­je zá­kon aj pre prí­pad tech­nic­kej po­ru­chy e-po­da­teľ­ne.

             Kým však v prí­pa­de ne­fun­kčnos­ti e-po­da­teľ­ne spra­vid­la rozvrh prá­ce sú­dov sta­no­vu­je v sú­la­de s § 51 ods. 9 zá­ko­na o sú­doch pre agen­du, inak pri­de­ľo­va­nú na zá­kla­de ap­li­ká­cie, náh­rad­né pra­vid­lá „pseu­do­ná­hod­né­ho“ vý­be­ru, z vý­sku­mu via­ce­rých rozvr­hov slo­ven­ských sú­dov vy­plý­va, že tie­to rozvr­hy pri roz­ho­do­va­ní o väz­be a inej agen­de sud­cov pre príp­rav­né ko­na­nie oso­bit­né pra­vid­lá ako im­ple­men­to­vať po­žia­dav­ku neov­plyv­ňo­va­nia pri­de­le­nia ve­cí vô­bec neob­sa­hu­jú. Ani vo for­me bliž­ších pra­vi­diel, ako tvo­riť kon­krét­ne roz­pi­sy slu­žieb, ani v po­do­be no­riem pri­jí­ma­ných za úče­lom za­brá­ne­nia rôz­nym for­mám „súd­ne­ho ma­naž­men­tu“, kto­ré vop­red zná­my roz­pis slu­žieb umož­ňu­je.

             Pri­tom tre­ba roz­li­šo­vať me­dzi

– zá­kon­ným ob­sa­hom poj­mu „ná­hod­ný vý­ber“, kto­rý nut­ne za­hr­ňu­je vý­ber spo­me­dzi dvoch roz­ho­do­va­cích te­lies na sú­de (se­nát, sa­mo­sud­ca, súd­ny úrad­ník) tak, aby ne­bo­lo ov­plyv­ne­né pri­de­le­nie ve­cí a 

– pri­de­ľo­va­ním ve­cí v re­ži­me vý­nim­ky z „ná­hod­né­ho vý­be­ru“, kto­rý však v sú­la­de so zá­sa­dou „neov­plyv­ne­nia pri­de­le­nia ve­ci“ mu­sí os­tať „ná­ho­di­lým“ (po­rov­naj bod 40.3. ná­le­zu III. ÚS 287/2020), t.j. s vy­lú­če­ním vý­be­ru ad hoc sud­cu pre da­nú vec. Prá­ve pos­tu­lát bez­od­klad­nos­ti (§ 51 ods. 3 cit. zá­ko­na) umož­ňu­je, aby sud­cu vy­bra­li „okol­nos­ti prí­pa­du“, kto­ré vied­li k po­da­niu návr­hu na vza­tie do väz­by v da­nom ča­se.

             Prí­pad­né ča­ka­nie na „vhod­né­ho sud­cu“ s vä­zob­ným návr­hom však od­po­ru­je jed­nak po­žia­dav­ke zá­ko­na, pod­ľa kto­ré­ho ná­hod­ný vý­ber sud­cu nie je mož­ný z dô­vo­du bez­od­klad­nej pot­re­by roz­hod­nu­tia (ča­ka­nie bez­od­klad­nosť vy­lu­ču­je). A zá­ro­veň ide o ko­na­nie in frau­dem le­gis, ob­chá­dza­jú­ce pro­ces­né pra­vid­lá, kto­ré by ne­ma­lo po­ží­vať práv­nu ochra­nu.

             Zá­ve­rom zdô­raz­ňu­je­me, že v in­ten­ciách III. ÚS 287/2020, ale aj čes­ké­ho I. ÚS2769/15 pla­tí, že na­koľ­ko súd­ny fun­kcio­nár ne­mô­že mať da­né dis­kreč­né op­ráv­ne­nie kon­kre­ti­zo­vať rozvrh prá­ce vý­be­rom z mno­ži­ny ur­če­ných sud­cov tak, že ur­čí, kto z nich sa bu­de na da­nej súd­nej agen­de kon­krét­ne po­die­ľať, je ús­tav­ne ne­kon­for­mným aj ta­ký pos­tup pred­se­du ŠTS Dr. Hru­ba­lu, kto­rý ne­reš­pek­tu­júc pra­vid­lá o zme­nách rozvr­hu prá­ce us­ta­no­vo­val pod­ľa nez­ná­mych kri­té­rií roz­pi­som po­ho­to­vos­tných slu­žieb a je­ho zme­na­mi (mi­mo re­žim do­dat­kov rozvr­hu prá­ce) pod­mno­ži­nu sud­cov z tých, kto­rí bo­li rozvr­hom prá­ce ur­če­ní ako sud­co­via pre príp­rav­né ko­na­nie a iba tej­to pod­mno­ži­ne (kto­rú nás­led­ne eš­te up­ra­vo­val) poč­núc 12.10.2020 ur­čil po­ho­to­vos­tné služ­by.

Tým vy­tvo­ril v pod­mien­kach ŠTS pred­pok­la­dy pre sys­té­mo­vé po­ru­šo­va­nie rozvr­hu prá­ce, na­koľ­ko ho ne­vy­ba­vil zá­kon­ný­mi ná­le­ži­tos­ťa­mi a za­ťa­žil pri­de­ľo­va­nie agen­dy príp­rav­né­ho ko­na­nia na ŠTS sys­té­mo­vou chy­bou (po­rov­naj Kou­del­ka, Z.: Zá­kon­ný soud­ce a sys­té­mo­vé po­ru­še­ní rozvr­hu prá­ce, Soud­ní roz­hle­dy 7-8/2018). Na­mies­to to­ho, aby sa ria­dil ust. § 51 ods. 3 zá­ko­na o sú­doch, čo do im­ple­men­tá­cie zá­sa­dy neov­plyv­ne­nia pri­de­le­nia ve­ci v agen­de príp­rav­né­ho ko­na­nia, pos­tu­po­val tak, že roz­hod­nu­tie o tom, kto bu­de „po no­vom“ (v Pe­zin­ku, nie v Ban­skej Bys­tri­ci) slú­žiť, si vy­hra­dil do dis­kreč­nej pô­sob­nos­ti sám, čo nie je ús­tav­nop­ráv­ne kon­for­mné ko­na­nie.

[xii])         Viď na­pos­le­dy zve­rej­ne­ný rozvrh prá­ce a roz­pis slu­žieb (5.7.2021-3.1.2022); bol zve­rej­ne­ný na: https://ob­can.jus­ti­ce.sk/in­fo­sud/-/in­fo­sud/de­tail/sud/170/rozvr­hy_pra­ce. Ide však o zvy­ko­vé pra­vid­lo, ne­ma­jú­ce zá­kon­ný pod­klad. Je­di­né pra­vid­lo, tý­ka­jú­ce sa po­ho­to­vos­ti sud­cov, je us­ta­no­ve­né v § 40 zá­ko­na č. 385/2000 Z.z. o sud­coch a prí­se­dia­cich, keď v zmys­le dru­hej ve­ty od­se­ku 3 „Po­ho­to­vosť mô­že tr­vať naj­viac se­dem po se­be nas­le­du­jú­cich ka­len­dár­nych dní.“ Po­ho­to­vosť je však na­priek to­mu na­ria­ďo­va­ná v re­ži­me pon­de­lok / pia­tok rá­no – pon­de­lok / pia­tok rá­no, t.j. pa­ra­doxne po­čas ôs­mich (viac ako sied­mych) ka­len­dár­nych dní.

[xiii])        Sa­mot­ná ve­rej­ná zna­losť roz­pi­su slu­žieb s väč­ším ča­so­vým pred­sti­hom nie je sa­ma o se­be prob­lé­mom; je­ho znep­rís­tup­ne­nie ve­rej­nos­ti by to­tiž zrej­me vie­dlo k asy­met­rii me­dzi stra­na­mi, ke­dy by si pro­ku­rá­tor ve­del na sú­de ob­sta­rať in­for­má­cie o na­ria­de­nej pra­cov­nej po­ho­to­vos­ti, stra­na ob­vi­ne­né­ho by však o tú­to mož­nosť bo­la prip­ra­ve­ná. Na­vy­še rozvrh prá­ce mu­sí byť ve­rej­ný, a to tak pod­ľa zá­ko­na o sú­doch, ako aj v sú­la­de s ju­di­ka­tú­rou ús­tav­né­ho sú­du. A pa­ra­doxne, eš­te väč­ším prob­lé­mom ako zve­rej­ne­nie roz­pi­su slu­žieb s väč­ším pred­sti­hom mô­že byť zme­na roz­pi­su slu­žieb us­ku­toč­ne­ná krát­ko pred ča­som služ­by, ak kon­krét­ne sku­toč­nos­ti dá­va­jú dô­vod po­doz­re­niam v tom sme­re, či jej úče­lom ne­bo­lo prá­ve “doin­šta­lo­va­nie” vhod­né­ho sud­cu v sú­vis­los­ti s vop­red prip­ra­ve­nou ak­ciou po­lí­cie plá­no­va­nou na čas služ­by, ke­dy však slú­ži nev­hod­ný sud­ca.

[xiv])        Ta­ké­to po­chyb­nos­ti na­po­kon od­rá­ža aj jed­no z od­po­rú­ča­ní, kto­ré ma­la pri­jať vlád­na ko­mi­sia pre ob­no­vu dô­ve­ry v práv­ny štát (k jej vy­tvo­re­niu bliž­šie: https://www.vla­da.gov.sk//pre­mier-od­bor­na-pra­cov­na-sku­pi­na-bu­de-rie­sit-ob­no­vu-do­ve­ry-v-prav­ny-stat/, kto­rej vy­tvo­re­nie bo­lo pod­ľa pre­mié­ra He­ge­ra „[re]ak­ciou na „mi­mo­riad­ne zne­po­ko­ju­jú­ci“ vý­voj v or­gá­noch čin­ných v tres­tnom ko­na­ní“). Pod­ľa toh­to od­po­rú­ča­nia „[Zá­ro­veň by sa mal stať roz­pis slu­žieb sud­cov pre príp­rav­né ko­na­nie ne­ve­rej­ným do­ku­men­tom, aby po­lí­cia a pro­ku­rá­to­ri ne­zais­ťo­va­li po­doz­ri­vých tak, aby vop­red ve­de­li, pred kto­ré­ho sud­cu sa dos­ta­nú.“ (https://den­nikn.sk/2558905/os­la­be­nie-sis-pre­vier­ky-sud­cov-mi­nis­trov-i-po­li­caj­tov-no­vy-od­po­cu­va­ci-sys­tem-nez­ve­rej­ne­ne-opat­re­nia-o-kto­re-sa-uz-spo­ri-koa­li­cia/).  Tu mož­no len kon­šta­to­vať, že di­ag­nó­za sta­vu zhr­nu­tá slo­va­mi „„mi­mo­riad­ne zne­po­ko­ju­jú­ci“ vý­voj v OČTK“ je správ­na, je­ho te­ra­pia for­mou nez­ve­rej­ňo­va­nia roz­pi­su slu­žieb však je nie­len nes­práv­na a proti­ús­tav­ná, ale – ako uvá­dza­me v pre­doš­lej poz­nám­ke – vied­la by len k in­for­mač­nej asy­met­rii me­dzi pro­ku­ra­tú­rou a ob­vi­ne­ný­mi, na­koľ­ko pro­ku­ra­tú­ra nie je zba­ve­ná fak­tic­kých mož­nos­tí zis­tiť ne­for­mál­ne in­for­má­cie o pra­cov­nej po­ho­to­vos­ti na­ria­de­nej na sú­de.

[xv])         Ďalej opí­sa­né uda­los­ti vy­chá­dza­jú z v tom ča­se up­lat­ne­nej ná­miet­ky po­ru­še­nia zá­sa­dy zá­kon­né­ho sud­cu, kto­rá bo­la ob­sa­hom sťaž­nos­ti J. Haš­čá­ka po­da­nej pro­ti  uz­ne­se­niu ŠTS o je­ho vza­tí do väz­by zo dňa 4.12.2020, ako aj z poz­ná­mok ad­vo­ká­ta a ulo­že­nej emai­lo­vej ko­mu­ni­ká­cie.

[xvi])        Text člán­ku, kto­rý opi­su­je ob­sah toh­to tres­tné­ho ozná­me­nia, je zve­rej­ne­ný tu: https://www.ak­tua­li­ty.sk/cla­nok/650149/kau­za-go­ri­la-skan­da­loz­ne-nah­rav­ky-z-koc­ne­rov­ho-tre­zo­ru-zrej­me-nez­ni­cia/

[xvii])       In­for­má­cie, kto­ré J. Haš­čák po­čas toh­to „vý­slu­chu“ (uka­zu­je sa, že ne­bol váž­ne mie­ne­ný) pos­ky­tol, bo­li pri­tom zná­me tí­mu Go­ri­la, ako nes­kôr vy­šlo naj­avo, z tres­tnej ve­ci, kto­rá bo­la a je stá­le ve­de­ná na Úra­de in­špek­čnej služ­by (kau­za úni­kov a ma­ni­pu­lá­cie s nah­ráv­ka­mi Go­ri­la), kde J. Haš­čák ako poš­ko­de­ný po­dá­val tres­tné ozná­me­nie a aj vy­po­ve­dal. 

[xviii])       “Účel tres­tní­ho prá­va pro­ces­ní­ho lze spatřovat v na­le­ze­ní ta­ko­vých práv­ních pra­vi­del, kte­rá by za­jiš­ťo­va­la, aby tres­tné či­ny by­ly ná­le­žitě zjiště­ny a je­jich pa­cha­te­lé spra­ved­livě pot­res­tá­ni a aby přitom ne­do­chá­ze­lo k bez­důvod­ným a nepřiměřeným zá­sahům do lid­ských práv. V de­mok­ra­tic­kém práv­ním státě nej­de zá­ko­no­dár­ci o pro­sa­ze­ní tres­tní­ho prá­va „za kaž­dou ce­nu“. Nel­ze připus­tit, aby se up­lat­ňo­va­la zá­sa­da „účel svě­tí prostřed­ky“, jíž by se zdůvod­ňo­va­la op­rávněnost ja­kých­ko­li me­tod po­tí­rá­ní kri­mi­na­li­ty, třeba i me­tod ne­hu­mán­ních a nepřiměřených.“ (Mu­sil, J., Kra­toch­víl, V., Šámal, P. a kol. Tres­tní prá­vo pro­ces­ní, 2. přep­ra­co­va­né vy­dá­ní. Pra­ha: C. H. Beck 2003, s. 11 – 12.)

[xix])        Ná­lez ÚS SR sp.zn. III. ÚS 581/2021-54 z 21. 12. 2021. Viď aj je­ho re­dak­čné spra­co­va­nie v člán­ku „K ne­mož­nos­ti za­lo­žiť ko­lúz­ny dô­vod väz­by iba na abstrak­tných okol­nos­tiach – ná­lez ús­tav­né­ho sú­du“, Práv­ne lis­ty, 15. 1. 2022 ( http://www.prav­ne­lis­ty.sk/roz­hod­nu­tia/a1044-k-ne­moz­nos­ti-za­lo­zit-ko­luz­ny-do­vod-vaz­by-iba-na-abstrak­tnych-okol­nos­tiach-na­lez-us­tav­ne­ho-su­du)

[xx])         K „zá­sa­de“ in du­bio pro väz­ba poz­ri aj člá­nok Šam­ko, P.: „V po­chyb­nos­tiach v pros­pech väz­by – od­liš­né sta­no­vis­ko sud­cu ús­tav­né­ho sú­du“, 26. 1. 2021 a dis­ent ús­tav­né­ho sud­cu P. Stra­ku k ná­le­zu sp. zn. III. ÚS/388/2020 zo dňa 08.10.2020.  

[xxi])        Text člán­ku, kto­rý po­pi­su­je dô­vo­dy za­miet­nu­tia návr­hu pro­ku­rá­to­ra zo stra­ny sud­ky­ne Mgr. P. Zá­les­kej v kau­ze Agen­tú­ra je tu: https://www.ak­tua­li­ty.sk/cla­nok/d1gcfds/kau­za-agen­tu­ra-na-vaz­bu-pod­la-su­du-nes­ta­ci-ze-bol-niek­to-po­li­caj­tom- ale­bo-da­no­vym-kri­mi­na­lis­tom/

[xxii])       Bliž­šie k „me­diál­ne­mu rau­šu“ v kon­krét­nej tres­tnej ve­ci sa vy­jad­ru­je Lu­cia Ber­di­so­vá v roz­ho­vo­re pre Den­ník N:: Ve­ro­ni­ka Pru­šo­vá: Člen­ka súd­nej ra­dy Ber­di­so­vá: Ne­ga­tív­na emó­cia me­dzi sud­ca­mi, sud­ky­ňa­mi a mi­nis­ter­kou je zrej­má, 20.12.2021 ( https://den­nikn.sk/2654500/clen­ka-sud­nej-ra­dy-ber­di­so­va-ne­ga­tiv­na-emo­cia-me­dzi-sud­ca­mi-sud­ky­na­mi-a-mi­nis­ter­kou-je-zrej­ma-vi­deo/ )

[xxiii])       Prí­pad sud­cu Naj­vyš­šie­ho sú­du Dr. Kol­cu­na opí­sa­ný nap­rík­lad v člán­ku „Ví­chri­ca vo Ví­chri­ci: Ob­vi­ne­nia stá­li na vo­de, roz­pa­dá sa kau­za po­li­caj­tom pod ru­ka­mi?“, Plus 7 dní, 16. 3. 2021, https://plus7dni.plus­ka.sk/do­mov/vi­chri­ca-vi­chri­ci-ob­vi­ne­nia-sta­li-vo­de-roz­pa­da-kau­za-po­li­caj­tom-ru­ka­mi

[xxiv])       Mi­ku­lec: Spra­vo­daj­ská in­for­má­cia má ďa­le­ko od dô­ka­zu, or­gá­ny ale ko­na­jú, TASR, te­raz.sk, 30. 5. 2021 (https://www.te­raz.sk/spra­vy/mi­ku­lecspra­vo­daj­ska-in­for­ma­cia-ma-d/552630-cla­nok.html)

[xxv])       Dňa 8. 12. 2020 doš­lo roz­hod­nu­tím pred­se­du ŠTS k zme­ne roz­pi­su slu­žieb na týž­deň 14. – 21.12.2020, ke­dy zo služ­by vy­lú­čil sud­cu Dr. Pu­chov­ské­ho sa za­ra­dil na­mies­to ne­ho Mgr. Zá­les­kú. Mé­diá „zve­rej­ni­li“ to­to roz­hod­nu­tie už deň pred­tým (https://do­mov.sme.sk/c/22550230/sud­cu-pu­chov­ske­ho-bu­de-pre-lu­can­ske­ho-rie­sit-aj-sef-sud­nej-ra­dy.html).

Dr. Hru­ba­la k to­mu v reak­cii na slo­vá re­dak­to­ra: „Po­dob­ná si­tuácia sa spo­mí­na­la v prí­pa­de sud­cu Ro­ma­na Pú­chov­ské­ho. Roz­hod­li ste sa ne­za­ra­ďo­vať ho do slu­žieb po zve­rej­ne­ní vý­po­ve­de bý­va­lé­ho čle­na SIS Fran­tiš­ka Böhma. Ten tvr­dil, že ho pred náv­ra­tom na Slo­ven­sko niek­daj­ší po­li­caj­ný pre­zi­dent Mi­lan Lu­čan­ský upo­zor­nil, aby pri­šiel až vte­dy, keď bu­de mať služ­bu Pú­chov­ský, pre­to­že u ne­ho by Lu­čan­ský mož­no ve­del vy­ba­viť stí­ha­nie na slo­bo­de. Už sa to ob­jas­ni­lo?“ uvie­dol: „Keď som o tej­to vý­po­ve­di doz­ve­del, sud­cu Pú­chov­ské­ho som nao­zaj zo slu­žieb stia­hol, kým sa ve­ci ne­vy­še­tria. Tie­to ve­ci sa vy­šet­ro­va­li, ne­potvr­di­li sa ne­ná­le­ži­té kon­tak­ty a chcem vy­hlá­siť, že vo­či ne­mu žiad­ne po­doz­re­nia ne­mám.“ (https://do­mov.sme.sk/c/22729963/jan-hru­ba­la-roz­ho­vor-kud­lic­ka-ope­ra­tiv­ci.html).

Tú­to zme­nu rozvr­hu prá­ce pred­se­da sú­du vy­ko­nal bez pre­ro­ko­va­nia v sud­cov­skej ra­de ŠTS. Zá­ro­veň ide o svoj­voľ­né roz­hod­nu­tie o zme­ne v oso­be sud­cu, keď pred­se­da sú­du vy­užil svo­je dom­ne­lé dis­kreč­né op­ráv­ne­nie. V in­ten­ciách práv­nych zá­ve­rov už ci­to­va­ných roz­hod­nu­tí ús­tav­ných sú­dov ide o po­ru­še­nie zá­sa­dy, že súd­ne prí­pa­dy ne­ma­jú roz­ho­do­vať sud­co­via ad hoc, že vý­ber sud­cov sa má aj v prí­pa­de po­ho­to­vos­tných slu­žieb ria­diť pev­ný­mi pra­vid­la­mi a má byť vy­lú­če­né ov­plyv­ne­nie pri­de­le­nia ve­ci, či už zo stra­ny účas­tní­ka ale­bo súd­ne­ho fun­kcio­ná­ra. Prí­pad­né po­chyb­nos­ti o nes­tran­nos­ti  služ­bu­ko­na­jú­ce­ho sud­cu tre­ba rie­šiť ná­miet­kou za­uja­tos­ti, nie „sťa­ho­va­ním zo slu­žieb“.

Neš­tan­dar­dnosť toh­to pos­tu­pu umoc­ňu­je fakt, že roz­hod­nu­tie Dr. Hru­ba­lu o „stiah­nu­tí“ Dr. Pu­chov­ské­ho nas­le­do­va­lo krát­ko na to, ako no­vi­nár­ka M. Tó­do­vá dňa 6.12.2020 me­dia­li­zo­va­la ob­sah ne­ve­rej­né­ho návr­hu na vza­tie M. Lu­čan­ské­ho do väz­by, vrá­ta­ne in­for­má­cie o vy­ššie spo­me­nu­tom Böhmo­vom sve­dec­tve (https://den­nikn.sk/2174771/v-kau­ze-ju­das-sa-uz-ako-is­to­ta-pre-ma­fiu-spo­mi­na-aj-sud­ca-pu­chov­sky/). Jed­ným z prav­de­po­dob­ných zdro­jov úni­ku moh­la byť aj sud­ky­ňa Mgr. Zá­les­ká, ko­na­jú­ca o tom­to vä­zob­nom návr­hu, kto­rá v ko­neč­nom dôs­led­ku z úni­ku tvr­de­nia o ko­le­go­vi Pú­chov­skom zme­nou služ­by be­ne­fi­to­va­la. Sud­ky­ňa Zá­les­ká bo­la pri­tom dô­vod­ne po­doz­ri­vá z via­ce­rých úni­kov in­for­má­cií sme­rom k no­vi­nár­ke Tó­do­vej aj v kau­ze „Ar­páš“. V ná­miet­ke za­uja­tos­ti, kto­rú dos­ta­la na stôl dňa 15.12.2020, bo­lo pod­rob­ne zdô­vod­ne­né, že k M. Tó­do­vej sa dos­ta­li ne­ve­rej­né pos­tre­hy účas­tní­ka Haš­čá­kov­ho vý­slu­chu dňa 4.12.2020 o sprá­va­ní sa J. Haš­čá­ka a je­ho ob­haj­cov vo vý­slu­cho­vej mies­tnos­ti, na kto­rom po­cho­pi­teľ­ne M. Tó­do­vá ne­bo­la a o kto­rých M. Tó­do­vá na­priek to­mu re­fe­ro­va­la v pod­cas­te na Den­ní­ku N už 5.12.2020 rá­no. Po­ten­ciál­nym zdro­jom tej­to in­for­má­cie, či skôr sú­bo­ru sub­jek­tív­nych pos­tre­hov moh­la byť prá­ve Mgr. Zá­les­ká (iš­lo o uš­ti­pač­né poz­nám­ky na ad­re­su ob­ha­jo­by, kto­rá vraj bo­la „ner­vóz­nej­šia“ ako jej klient). Ako ďa­lej ná­miet­ka uvá­dza­la, v ča­se, keď Mgr. Zá­les­ká dňa 3.12.2020 ob­vo­lá­va­la ob­haj­cov J. Haš­čá­ka s in­for­má­ciou o po­da­ní návr­hu na vza­tie J. Haš­čá­ka a D. Ar­pá­šo­vej do väz­by, už M. Tó­do­vá o po­da­nom návr­hu ve­de­la (t.j. ob­dob­ný únik ako v Lu­čan­ské­ho prí­pa­de).

A tak deň po do­ru­če­ní tej­to ná­miet­ky (15.12.2020), t.j. 16.12.2020 už sud­ky­ňa Zá­les­ká roz­ho­du­je v „no­vej služ­be“ o prí­pa­de „slo­ven­ských Texasa­nov úpl­ne opač­ne, ako ob­dob­nú si­tuáciu po­sú­di­la v kau­ze Haš­čák. Na­mies­to kla­de­nia si otáz­ky „pre­čo“ len kon­šta­tu­je­me, že sú­bež­ne pre­beh­nuv­šie úni­ky z vä­zob­né­ho roz­ho­do­va­nia v dňoch 3. – 6. 12. 2020 v kau­zách „Ar­pá­šo­vá/Haš­čák“ ako aj Lu­čan­ský a spol.“ svo­jim rov­na­kým ru­ko­pi­som sil­ne pod­po­ro­va­li po­doz­re­nie o stroj­co­vi všet­kých tých­to úni­kov. Na­vy­še pre to­to po­doz­re­nie za­čal v tých dňoch vzni­kať iný vý­znam­ný kon­text, na­koľ­ko od 10.12.2020 sa za­ča­li v mé­diách ob­ja­vo­vať rôz­no­ro­dé in­for­má­cie o zra­ne­ní oka M. Lu­čan­ské­ho deň pred­tým vo vä­zen­skej ce­le a tá­to té­ma sa v tých dňoch sta­la in­ten­zív­nym pred­me­tom ve­rej­né­ho zá­uj­mu vrá­ta­ne naj­vyš­ších pred­sta­vi­te­ľov jus­tí­cie, pro­ku­ra­tú­ry a vä­zen­stva (k chro­no­ló­gii zra­ne­nia a smr­ti M. Lu­čan­ské­ho napr. https://spra­vy.prav­da.sk/do­ma­ce/cla­nok/573676-kau­za-lu­can­sky-su­mar-uda­los­ti/). Aj vďa­ka nev­za­tiu sku­pi­ny „Slo­ven­ský Texas“ mo­hol po­tom pred­se­da ŠTS Hru­ba­la 17. 5. 2021 na tla­čov­ke uviesť: „Sud­ky­ňa Zá­les­ká ma­la mož­no 2x toľ­ko ná­pa­du v rám­ci slu­žieb a je ob­vi­ňo­va­ná z to­ho, že ľu­dí po­sie­la do väz­by a na­du­ží­va tú väz­bu. 23x vy­ho­ve­la návr­hu pro­ku­rá­to­ra a 9x ne­vy­ho­ve­la návr­hu pro­ku­rá­to­ra. To je ab­so­lút­ne kon­zis­ten­tné a sú­lad­né s čís­la­mi os­tat­ných ko­le­gov.“ Nuž, bi­lan­cia, ak by vec „Jo­pi“ po­sú­di­la ako vec Haš­čá­ka a Ar­pá­šo­vej, moh­la byť nie 23 : 9, ale 28 : 4.

[xxvi])       Po oboz­ná­me­ní s niek­to­rý­mi okol­nos­ťa­mi roz­ho­do­va­nia o väz­be v prí­pa­de „slo­ven­ský Texas“ ne­má­me pre od­liš­ný spô­sob roz­ho­do­va­nia sud­ky­ne v skut­ko­vo po­dob­nej ve­ci iné vy­svet­le­nie, ako sme naz­na­či­li v pre­doš­lej poz­nám­ke.  Ho­ci nie je vy­lú­če­né, že deň pred vä­zob­ným roz­ho­do­va­ním vo ve­ci JO­PI do­ru­če­né od­ôvod­ne­nie sťaž­nos­ti vo­či vza­tiu J. Haš­čá­ka do väz­by moh­lo viesť u služ­bu­ko­na­jú­cej sud­ky­ne po oboz­ná­me­ní sa so sťaž­nos­tný­mi ná­miet­ka­mi, ako aj ob­sa­hom ná­miet­ky za­uja­tos­ti pod­rob­ne po­pi­su­jú­cej po­doz­re­nia z úni­kov do mé­dií k is­tej for­me se­ba­ref­lexie „vo všeo­bec­nos­ti“.

[xxvii])      CUP­RIK, R.: Sud­ca Hru­ba­la: Ne­dá­vam si ra­diť od po­li­caj­tov (op. cit.).

[xxviii])     „Eti­ka ako pred­pok­lad spra­vod­li­vé­ho súd­ne­ho ko­na­nia“, Bulle­tin slo­ven­skej ad­vo­ká­cie č. 11/2021, s. 8.

[xxix])       Po­rov­naj ná­lez ÚS SR sp.zn. III. ÚS 287/2020, bod. 43: „Pla­tí zá­sa­da, kto­rú v tej­to sú­vis­los­ti ak­cen­to­val aj Ústav­ný súd Čes­kej re­pub­li­ky, spo­čí­va­jú­ca v tom, že spra­vod­li­vos­ti mu­sí nie­len byť uči­ne­né za­dosť, ale rov­na­ko mu­sí byť aj vi­di­teľ­né, že jej sku­toč­ne za­dosť uči­ne­né bo­lo (ná­lez ÚS ČR sp. zn. I. ÚS 2769/15).“.

[xxx])       Kou­del­ka, Z.: Zá­kon­ný soud­ce a sys­té­mo­vé po­ru­še­ní rozvr­hu prá­ce, Soud­ní roz­hle­dy 7-8/2018.

[xxxi])       Nález ÚS SR sp.zn. III. ÚS 287/2020, bo­dy 47 a 48.

Právne Listy


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.