4. júla 2024

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry alebo veľa kriku pre nič – JUDr. Peter Šamko, sudca Krajského súdu v Bratislave, 30/12/2023

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry alebo veľa kriku pre nič - JUDr. Peter Šamko, sudca Krajského súdu v Bratislave, 30/12/2023

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


  • Návrh zákona, ktorým sa má, okrem iného, zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR vyvolal diskusiu, v ktorej sa k tomuto zámeru vlády vyjadruje tak laická ako aj odborná verejnosť.
  • Cieľom toho príspevku je pokračovať v tejto diskusii a načrtnúť niektoré aspekty fungovania Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré nasvedčujú tomu, že ide o nesystémový prvok, ktorý porušuje pravidlo, že každý orgán verejnej moci by mal byť kontrolovaný niekým iným než samým sebou. To platí o to viac, ak ide o orgán prokuratúry.
  • Dôvody, ktorých zoznam však nie je konečný, ktoré svedčia pre zrušenie úradu špeciálnej prokuratúry :

1️⃣ úrad špeciálnej prokuratúry kontroluje v prípravnom konaní sám seba, čo je anomália pri dozorových prokuratúrach

2️⃣ úrad špeciálnej prokuratúry má problémy akceptovať rozhodovaciu činnosť generálneho prokurátora podľa § 363 Tr. por.

3️⃣ argument o rýchlosti konania úradu špeciálnej prokuratúry, jej špecializácii, závažných korupčných prípadoch, či väzobných trestných stíhaniach.

  • Záver : Vyššie uvedené dôvody, nasvedčujú tomu, že sa nič zásadné nestane, ak bude úrad špeciálnej prokuratúry zrušený a ak veci spadajúce pod jeho dozor prejdú pod krajské prokuratúry. Práve naopak, bude to návrat k tomu, že všetky prvostupňové dozorové prokuratúry majú podliehať kontrole nadriadenej prokuratúry, ktoré musia dbať na to, aby podriadené prokuratúry nevybočili z hraníc určených Trestným zákonom a Trestným poriadkom. Hystéria okolo možného zrušenia úradu špeciálnej prokuratúry je preto prehnaná a zbytočná. A hlavne, doposiaľ som nepočul žiadny odborný (teda nie politický, či emotívny) relevantný argument, z ktorého by vyplývalo, že je nutné zachovať existenciu úradu špeciálnej prokuratúry.

Celý článok tu

https://www.pravnelisty.sk/clanky/a1328-zrusenie-uradu-specialnej-prokuratury-alebo-vela-kriku-pre-nic


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *