7. júla 2024

O vlkoch, čiernych a bielych mačkách z NAKA loviacich myši

O vlkoch, čiernych a bielych mačkách z NAKA loviacich myši

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Na desiate výročie NAKA policajti nevedeli, čo symbolizuje vlk, ktorého majú v znaku. Minister útvar prirovná

Národná kriminálna agentúra v dnešnej podobe pravdepodobne skončí. Nie je to však nič nové, keďže SMER aj HLAS o potrebe reorganizácie útvaru, ktorému novinári a niektorí politici dávajú prívlastok elitný, hovorili po celý čas v opozícii. V tomto texte s bulvárnym podtónom som v analýze zhrnula, ako tento útvar vznikol a čo všetko až doteraz sprevádzalo jeho existenciu.

Keď v decembri 2012 začala fungovať Národná kriminálna agentúra so skratkou NAKA, mala okolo 200 policajtov. Prvým šéfom bol Milan Tököly. O potrebe vzniku nového špecializovaného útvaru hovorili od nástupu vlády SMER-u v apríli 2012 vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, súčasný minister obrany a Tibor Gašpar, ktorý bol policajným prezidentom a dnes je poslancom za SMER.

Zlúčili Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) patriaci pod prvého viceprezidenta a Úrad boja proti korupcii (ÚBPK), ktorý mal pod palcom prezident policajného zboru. Fungovali od začiatku roka 2004. Národná kriminálne agentúra od začiatku spadá pod policajného prezidenta.

Nie je NAKA ako NAKA

„Firma s rovnakým názvom, ako policajný útvar, je zapísaná v obchodnom registri od roku 1996. V spoločnosti NAKA figuruje Ľubomír Kudlička, ktorého polícia považuje za šéfa bratislavskej skupiny podsvetia takáčovci,“ napísala som do článku pre Nový Čas niekoľko dní pred začiatkom fungovania novej policajnej zložky.

Ľubomír Kudlička bol v tej dobe jedným z obvinených v kauze pozemkovej mafie. Na otázku, prečo si policajti pred tým ako rozhodli, že nový super úrad sa bude volať Národná kriminálna agentúra a bude používať skratku NAKA, nepreverili, či už s takýmto názvom neexistuje nejaká spoločnosť, vtedajší policajný šéf Tibor Gašpar neodpovedal. Vysvetlil však, že názov agentúry je Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru, čiže v skratke je názov NAKA P PZ. „Aj firma NAKA má za názvom uvedený dodatok s.r.o., čo znamená spoločnosť s ručením obmedzeným,“ podotkla som vtedy v texte. Celý článok si môžete prečítať tu.

 Policajti z Národnej kriminálnej agentúry tak začali používať skratku NaKA, tiež zvykli každoročne prezentovať svoje úspechy prostredníctvom médií. Pri tejto príležitosti sa na policajnom prezídiu zvykli konať raňajky s novinármi, tie z  decembra 2015 som si zapamätala z dôvodu, že sme dostali netradičný darček. Čierny hrnček, ktorý sa po naplnení teplým nápojom, zmení na biely a je na ňom aj logo špecializovaného útvaru.

O Vlkoch

 Keď už spomínam logo, policajtov z celorepublikového útvaru ešte v januári 2014 začal symbolizovať vlk. Za návrh znaku zaplatilo ministerstvo vnútra 1800 eur bez DPH. Môj starší článok na túto tému si môžete prečítať tu. Tibor Gašpar vtedy tvrdil, že vlk patrí k Slovensku a má také vlastnosti ako by mali mať policajti z Národnej kriminálnej agentúry.  

A čo hovorí o vlkoch internet? „Najvyššie vo svorke stojí takzvaný Alfa pár ktorí tvorí samec a samica, zvyčajne tvorcovia celej svorky. Pod nimi sa nachádza Beta pár. Ostatní sú neutrálni členovia svorky a posledný je Omega. Vĺčatá tvoria „vlastnú malú svorku“, a tak sa učia sociálnym návykom a chápaniu fungovania svorky,“ uvádza Wikipédia. Viac o symbolike si môžete prečítať napríklad tu.

Predchodca Národnej kriminálnej agentúry, ÚBOK mal v znaku vlkov dvoch. Symbolizovalo to, že je treba loviť v svorke, ako vlci, ktorí tak môžu uloviť aj oveľa silnejšie zviera, preto boli dvaja. Vysvetľoval v minulosti  Jaroslav Spišiak, ktorý bol v roku 2004 pri zrode úradu ako prvý viceprezident a neskôr sa stal aj policajným prezidentom. V súčasnosti je poslancom parlamentu za PS. Policajti si logo vtedy vraj nakreslil sami a znak tak bol zadarmo.

Aj  ÚPBK mal svoje logo. S orlom a váhou, na jednej strane bol paragraf a na druhej strane peniaze. Orla si policajti vybrali ako symbolom sily. Váhy s paragrafom a peniazmi mali zrejme znamenať, že peniaze nie sú viac ako právo a nikto nie je nad zákonom.

Zmeny

Po čase, keď sa na trapas s názvom obchodnej spoločnosti Ľubomíra Kudličku zabudlo, sa Národná kriminálna agentúra vrátila k pôvodnej skratke – NAKA. Ľubomíra Kudličku medzi časom obvinili zo založenia zločineckej skupiny, prípad je aktuálne na súde a v inej kauze ho už odsúdili za vraždu. 

Na čele NAKA sa počas jej existencie vystriedali niekoľkí riaditelia a útvar prešiel viacerými organizačnými zmenami. Výraznými na začiatku roka 2017. Tak ako poznáme NAKA v súčasnej podobe, začala fungovať po zmenách, ktoré na jeseň 2019 urobil vtedajší policajný prezident Milan Lučanský spolu s neskorším riaditeľom agentúry Branislavom Zurianom. Ministerkou vnútra bola Denisa Saková (HLAS), ktorá je dnes ministerkou hospodárstva. V tom čase na útvare pôsobilo už okolo 400 policajtov.

Začiatok vojny v bezpečnostných zložkách

Milan Lučanský a Branislav  Zurian, ktorý v tom čase šéfoval protizločineckej jednotke NAKA, mali snahu objasniť vraždu novinára Jána Kuciaka. Práve za Branislava Zuriana útvar spustil rozsiahle realizácie, ktoré sú spolu s kauzou takáčovcov zárodkom neskoršej vojny v bezpečnostných zložkách. Naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami sa doslova odtrhli z reťaze.

Ako to však celé vlastne začalo? Za Milanom Lučanským prišli funkcionár Úradu zvláštnych policajných činností Norbert Paksi a František Böhm, ktorý za éry Ivana Lexu pracoval v neslávne známom 52. oddelení v Slovenskej informačnej službe (SIS) zameranom na kompromitáciu politikov a novinárov. František Böhm v bezpečnostných zložkách pracoval až do roku 2010. Dvojica vtedajšiemu policajnému prezidentovi poskytla základné informácie o prípadnom možnom svedkovi vraždy novinára Jána Kuciaka. Išlo o Petra Tótha, ktorý bol v minulosti novinár a pôsobil aj SIS. 

Milan Lučanský ho následne spojil s Branislavom Zurianom a Peter Tóth poskytol nie len informácie k vražde, ale aj rôzne dôkazy aj k viacerým iným prípadom. František Böhm sa spoliehal na to, že Milan Lučanský  sa aj so svojimi  ľuďmi nebudú venovať jeho trestnej činnosti a veril, že si ho s pomocou so svedkom Petrom Tóthom nejako zaviazal.  

Peter Tóth prekabátil  Branislava Zuriana, keď mu selektívne podsunul iba to, čo sa mu hodilo a o inom (mimo vraždy a Mariana Kočnera) pomlčal. No a Branislav Zurian tiež do istej miery vybabral s ním, keďže  ho využil na ďalšie svoje operatívne potreby. Okrem toho aj František Böhm poskytoval rôzne informácie z rôznych prostredí, ktoré Milan Lučanský ako skúsený  policajt, bývalý operatívec, používal vo svoj prospech.

Spoluprácu Petra Tótha s orgánmi činnými v trestnom konaní sprevádzal aj únik informácií, na začiatku v prípade vraždy novinára totiž vypovedal ako utajený svedok. Jeho totožnosť unikla do denníka N. NAKA síce vec vyšetrovala, ale samotným únikom z polície či prokuratúry sa nikto nezaoberal, riešili, iba verejné prezradenie identity utajeného svedka prostredníctvom médií.

Apači

Pre ďalší vývoj udalostí zohrala dôležitú úlohu akcia Apači. V októbri 2019 obvinili viacerých ľudí v kauze takáčovcov z rôznej trestnej činnosti, medzi nimi bol aj podnikateľ Matej Zeman s prezývkou Zemák. Policajtom z NAKA ho spoluprácu podsunul Peter Košč alias pán X, ktorý mal v kedysi blízko k manželke Zemáka – Dominike. Sudca vzal Zemáka do väzby z dôvodu obavy, že by sa vyhýbal trestnému stíhaniu, ovplyvňoval svedkov a pokračoval v trestnej činnosti.

Na základe už spomenutej intervencie Petra Košča, sa Zemák rozhovoril a spolupracuje s NAKA aj špeciálnou prokuratúrou. A práve po jeho výpovedi došlo k obvineniu bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa a spomínaného bývalého siskára  Böhma, ktorý od Milana Lučanského a Branislava Zuriana očakával ochranu, tej sa mu však nedostalo a vypovedal aj na prvého menovaného.

Okrem toho, ešte pred voľbami v roku 2020 niekdajší policajný funkcionár z éry predchádzajúcich vlád SMER-u  Bernard Slobodník sa cez  pána X, nakontaktoval na Vladimíra Pčolinského (neskoršieho šéfa SIS), ktorý sa celé roky pohyboval v politike aj v prostredí bezpečnostných zložiek, následne sa cez vtedy advokáta Daniela Lipšica, dnes špeciálneho prokurátora dostal k vtedajšiemu opozičnému politikovi Igorovi Matovičovi z OĽaNO (dnes hnutie SLOVENSKO) a oskytoval mu informácie proti oligarchovi Norbertovi Bödörovi, Robertovi Ficovi a iným. 

Igor Matovič už ako premiér spolu s ďalšími zostavovali akési pexesá s tvárami budúcich zadržaných, obvinených a väznených. A naši chlapci si založili četovú skupinu s názvom inšpirovaným menom akcie – Apači a obviňovali ľudí hlava – nehlava. Nechutne sa zabávali na smrti Milana Lučanského. Pod ich rukami zomierali aj ďalší ľudia.  Celé to spustilo ďalšie reakcie. Pri policajných akciách asistovali vyvolené médiá. Napokon lavína razií zomlela aj samotného pána X , jeho kamaráta Vladimira Pčolinského a bez obvinenia  neostal ani Branislav Zurian, aj keď v jeho prípade ho obvinil vyšetrovateľ inšpekcie, kamarát našich chlapcov z NAKA a na základe nezákonného príkazu súdu mu vykopli dvere na byte.

Do čela polície sa dostal politicky angažovaný narcista Štefan Hamran a NAKA išla ako valec bez akejkoľvek kontroly a našim chlapcom pomáhali niektorí novinári. Celej veci neprospelo ani to, že korupciu a ekonomické trestné činy objasňovali a vyšetrovali policajti, ktorí dovtedy riešili trestnú činnosť páchanú hrubokrkou mafiou a pri nových exponovaných kauzách používali naučené obhrublé spôsoby, ktoré im prechádzali celé dve desaťročia. Nuž a v decembri 2022, na desiate výročie NAKA, mnohí súčasní policajti vôbec ani nevedeli, čo vlastne symbolizuje vlk, ktorého majú v znaku.

Hlavne, že mačka loví

Po vlaňajších predčasných voľbách si nový minister vnútra Matúš Šutaj  Eštok (HLAS) vybral za šéfa inšpekcie, ktorá vyšetruje manipulácie trestných stíhaní na NAKA,  Branislava Zuriana. Policajným prezidentom sa stal bývalý kukláč Ľubomír Solák, ktorý sa však do zboru vrátil z civilu. Aktuálne je poverený vedením NAKA Milan Jonis mladší, ktorý pôsobil ako zástupca riaditeľa Národnej protidrogovej centrály NAKA.

 „Nehovoril by som o úplnom zrušení, skôr o reorganizácii NAKA. Na stole je viacero alternatív a návrhov. Jeden z nich ráta s tým, že z troch krajských zložiek NAKA by bolo viacero krajských útvarov. Ale je na stole aj návrh na zrušenie. No nechcem predbiehať,“ vysvetľoval Matúš Šutaj Eštok v v rozhovore pre Štandard.

Minister zdôraznil aj to, že budúca podoba Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) určí, aké zmeny nastanú v policajnom zbore. „Ak ÚŠP zanikne, budeme musieť reagovať a prispôsobiť novému nastaveniu aj policajné útvary. Už dávnejšie som avizoval, že z môjho pohľadu je NAKA agentúra, ktorá je prebujnená a bude potrebná zmena,“ uviedol s tým, že podľa jeho názoru zbytočne veľa špecializovaných útvarova riadiacich pracovníkov a reálnu prácu nemá kto vykonávať.

Hospodárskych novinách  vravel tiež, že NAKA je moloch so 700 ľuďmi a na prezídiu určite nejaký špecializovaný útvar zostane, no nie tak veľký, ako je dnes. Minister vnútra si aktuálne robí mediálne kolečko, v piatok po sladkom obede za asistencie magi omáčky na stole v závodnej jedálni, sa na facebooku pochválil, že poskytol rozhovor aj týždenníku Plus 7 DNÍ. Časopis vychádza v Bratislave v stredu popoludní, v ostatných častiach Slovenska vo štvrtok ráno. Následne sa k plánovaným  zmenám v policajtom zbore v sobotu vyjadril aj v statuse s titulkom: “Je jedno či je mačka čierna alebo biela, dôležité je, že chytá myši“ a vo videu aj v texte v podstate zhrnul už povedané.

Premiér Robert Fico povedal, že sa v koalícii nerozprávajú o rozpustení NAKA. „Nie je to téma na stole, nechávame to na ministra vnútra,“ vyhlásil s tým, že podľa jeho názoru ide riadenie rezortu Matúšovi Šutajovi Eštokovi veľmi dobre. 

Za organizačné zmeny na policajnom prezídiu zodpovedá policajný prezident, teda Ľubomír Solák, ktorý sa však k veci doposiaľ verejne nevyjadril. K plánom o reorganizácii NAKA má zasadnúť branno- bezpečnostný výbor parlamentu.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading