18. októbra 2024

Poďme si pripomenúť ako funguje mafia na UŠP. Samo vyšetrovanie: Lipšica vyšetruje podriadený Lipšica

ĎALŠIA FUNKCIA PODVODOM PRE LIPŠICA ⁉️ Pýtame sa na názor pána generálneho prokurátora Žilinku.

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Reč je o nahrávke bývalého šéfa Finančnej správy Imreczeho, na ktorej okrem iného rozpráva o „manažovaní úplatkov“ súvisiacich s „Lipšicovým nákupom Deticy“. A áno, čítate dobre – tieto podozrenia nevyšetruje NAKA, ale Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry. Pripomenúť treba, že na nahrávke odznieva aj veľa iných háklivých informácií. Imrecze hovorí aj o stotisícovom úplatku a súčasnom ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi a tiež o ovplyvňovaní daňovej kauzy vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku priamo na pôde Prezidentského paláca.

Pilot je prezývka, ktorou Imrecze v nahrávke nazýva ministra vnútra Romana Mikulca.
Pilot je prezývka, ktorou Imrecze v nahrávke nazýva ministra vnútra Romana Mikulca.Zdroj: Facebook R.M.

Hrozba pokuty

Ako je všeobecne známe, z Františka Imreczeho sa medzičasom stal kajúcnik a kajúcnik by mal vypovedať o všetkých, naozaj všetkých nekalých veciach, ktoré sú mu známe. Imreczeho výpovede kolujúce mediálnym svetom však ukazujú, že práve o tých veciach, na ktoré sa v spomínanej nahrávke sťažuje, ktoré jeho osobne výrazne iritovali, o tých za súčasnej politickej konštelácie radšej mlčí. Vypovedá selektívne, len o korupčnom správaní ľudí, ktorí aktuálne nie sú pri moci.

Spomínanú háklivú nahrávku Imreczeho sme zverejnili 14. júla 2021. Na konci júla prišiel do nášho vydavateľstva pokyn z Úradu špeciálnej prokuratúry vedenej Lipšicom, aby sme im nahrávku týkajúcu sa aj Lipšica zaslali. Zároveň prokurátor Peter Jenčík žiadal, aby sme prezradili, kto redakcií Plus 7 dní nahrávku poskytol, za akých okolností bola získaná a akým spôsobom nám bola doručená.

Podľa tlačového zákona sú novinári povinní chrániť svoje zdroje. Nesmú prezradiť nič, čo by ich mohlo identifikovať  a tým pádom ohroziť. Dokonca aj so zvukovo-obrazovými záznamami musíme zaobchádzať tak, aby nemohlo dôjsť k odhaleniu zdroja informácií. Prokurátor Jenčík sa napriek tomu vyhrážal, že ak neposlúchneme, môžeme dostať pokutu až do výšky 16 590 eur. Takže prokurátor Peter Jenčík, vedúci oddelenia korupcie na Úrade špeciálnej prokuratúry, buď nepozná zákon alebo nás zlomyseľne navádzal na jeho porušenie.

Toto nie je Gorila, toto je King Kong

Na nahrávke hovorí Imrecze o obstarávaní na ministerstve vnútra z roku 2010, či 2011. Malo ísť o nákup Deticy, softvérového produktu najväčšej európskej zbrojárskej firmy BAE Systems. Táto nadnárodná korporácia čelila vo svete mnohým podozreniam z korupcie pri verejných kontraktoch. Na Slovensku je hlavným dodávateľom armádneho systému Mokys. Na predraženom Mokyse zarobili cez subdodávky vybavovači mnohých vládnych strán. Bývalá premiérka Iveta Radičová výstižne komentovala kauzu Mokys slovami: „Toto nie je Gorila, toto je King Kong.“

Ministerstvo vnútra pod vedením Lipšica objednalo Licenciu Detica cez firmu Lynx za dva a pol milióna eur 15. marca 2012. No čuduj sa svete, faktúra prišla týždeň pred (!) podpísaním zmluvy. Viac ako naponáhlo mali všetci možno aj preto, že 10. marca sa konali parlamentné voľby. Po nich musel Lipšic z ministerstva odísť a zaradiť sa medzi opozíciu.

Od Lipšica k Matovičovi

V súvislosti s nákupom Deticy je potrebné spomenúť ešte jedno meno. Zmluvu podpisoval vedúci služobného úradu Lipšicovho ministerstva a bývalý člen Lipšicovej strany NOVA Marcel Klimek.

Za podpísanie inej zmluvy už bol Klimek v minulosti stíhaný. V prípade nákupu odpočúvacieho systému bol obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spáchaného formou spolupáchateľstva. V roku 2015 obvinenie zrušil vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár cez dnes toľko kritizovanú 363-ku. Nuž a dnes je Klimek štátnym tajomníkom ministerstva financií za Matovičovo OľaNO…

Igor Matovič a Marcel Klimek.
Igor Matovič a Marcel Klimek.Zdroj: TASR

„Wolf blbý“

Trestné stíhanie vo veci nahrávky Imreczeho rozhovoru bolo začaté pre podozrenie zo zločinu prijímania úplatku a za prečin podplácania. Imrecze sa na nahrávke rozčuľuje, že nejaký Wolf úplne otvorene hovoril s ním a s Danom (zrejme bývalým viceprezidentom finančnej správy Danielom Čechom) o tom, že manažoval úplatky z Deticy.

„Môžem sa vrátiť k Lipšicovmu nákupu Deticy prvýkrát v roku 2011? Kde mne Wolf blbý … Danovi a mne nezávisle od seba rozprával, že on manažoval úplatky z Detiky…“

Imrecze upozorňoval, že ide o citlivú záležitosť, lebo ľudí do toho zatiahnutých má rád a má s nimi „dlhoročné fantastické vzťahy“.

Lobista Karol Wolf.
Lobista Karol Wolf.Zdroj: Facebook K.W.

Slepí k podozreniam

Rozhovor o spomenutej korupcií zachytenej na nahrávke viedol Imrecze s vtedajším šéfom NAKA Branislavom Zurianom. Závažné informácie chcel Zurian hneď riešiť tak, ako sa to od NAKA očakáva. Dokazujú to esemesky s pokynmi, ktoré 2. februára 2021 odoslal vyšetrovateľovi NAKA Jánovi Čurillovi.

Zurian napísal: „V súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou ustáliť osobu Wolf, resp. Volf. Malo by sa jednať o bývalého novinára, ktorý má v súčasnej dobe PR agentúru, prostredníctvom ktorej mali byť vyplácané úplatky rôznym podnikateľom a politikom. Zamerať sa na nákup Detiky (presný názov, ako sa to píše, neviem) v roku 2011. Po ustálení osoby Wolf zvážiť jej operatívne rozpracovanie.“

KOMUNIKÁCIA MEDZI ZURIANOM A VYŠETROVATEĽOM ČURILLOM Dokazuje, že policajti dostali k prípadu údajného úplatku „noty“. Archív Edit RemoveVybrať z banky Nahrať z PC Nahrať z URL

Nevedno, či po prijatí pokynov od Zuriana vyšetrovateľ Čurilla urobil pre vyšetrenie prípadu aspoň jediný úkon. Podľa oficiálnych vyjadrení policajného prezidenta po zverejnení nahrávky to vyzerá tak, že Čurilla sa do vyšetrovanie možnej korupcie spájanej s Lipšicom radšej nepúšťal.

Pokiaľ ide o súčasné vyšetrovanie nahrávky Úradom špeciálnej prokuratúry, tiež nie je známe, že by tamojšia protikorupčná klika šliapla na krk komusi z okolia Lipšica, Mikulca, či Kisku.

Branislav Zurian vydal ešte v roku 2020 pokyny vyšetrovateľovi  Jánovi Čurillovi, aby sa zaoberal podozreniami v súvislosti s Deticou.
Branislav Zurian vydal ešte v roku 2020 pokyny vyšetrovateľovi Jánovi Čurillovi, aby sa zaoberal podozreniami v súvislosti s Deticou.Zdroj: MARTIN DOMOK

Iný meter

Obvinený nie je ani Karol Wolf. Tento bývalý novinár pôsobil v MF Dnes, v Domino Efekte, od roku 2001 má PR agentúru Dynamic relations 2000, blogoval v Denníku N. Známy je ako lobista, v zákulisí vládnych strán sa pohybuje od čias Dzurindovho SDKÚ. Lenže kým jemu podobný Peter Kuba z reklamnej agentúry ROKO je za „zariaďovanie“ v kauze Dobytkár obvinený a dokonca si posedel aj vo väzbe, Wolfovi blízkemu aj súčasnej koalícií nič nehrozí. A ako Wolf komentuje Imreczeho odhalenia? Z jeho podráždenej reakcie na naše otázky vyplynulo, že obsah nahrávky pozná. Rozhovor ukončil rázne slovami: „Nebudem sa k tomu vôbec vyjadrovať.“

Spoločnosť Lynx, od ktorej Deticu Lipšicove ministerstvo objednalo, je aj dnes vo vitálnej kondícií. Podľa našich informácií má stále natiahnutý červený koberec do štátnej správy aj vďaka tomu, že ministerstvo financií s vyššie spomínaným pánom Klimekom schvaľuje rozpočtové opatrenia pre Finančnú správu a prekročenie rozpočtových limitov.

Preverenie kontraktov uzatváraných Finančnou správou za aktuálnej vlády by zrejme ukázalo, že úspory sa dajú dosiahnuť nielen preverením kontraktov brhelovsko- suchobovskej Allexis, ale aj spoločnosti Lynx s iným ekonomicko – politickým pozadím. Možno by nebolo od veci posvietiť si na kauzu aj s policajným Lynx Commandom.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.