7. júla 2024

Video-Eduard Chmelár: Kto tu v skutočnosti ohrozuje demokraciu?

Eduard Chmelár

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Opozícia politizuje akademickú pôdu, šport aj kultúru, potláča pluralitu a chcela by zakázať médiá, ktoré nemyslia tak ako oni. Preto sú ich aktivity pre demokraciu deštruktívne. Súčasnú polarizáciu spoločnosti a úroveň politickej komunikácie nastavila ona, keď avizovala hneď po voľbách, že nedá novej vláde štandardných sto dní pokoja a pôjde jej po krku. Keby to nebola špeciálna prokuratúra, našla by si inú tému na vyvolávanie nepokojov.

Súčasnú polarizáciu spoločnosti a úroveň politickej komunikácie nastavila súčasná opozícia, keď avizovala hneď po voľbách, že nedá novej vláde štandardných sto dní pokoja a pôjde jej po krku. Keby to nebola špeciálna prokuratúra, našla by si inú tému na vyvolávanie nepokojov, konštatuje publicista, politický analytik a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár a pripomína, že to, ako politizuje Vysokú školu výtvarných umení jej rektorka Bohunka Koklesová, je už dávno nielen za hranicou etiky, ale aj zákona.KDE BUDE PRIESTOR PRE POROZUMENIE A POZNANIE, AK DOVOLÍME SPOLITIZOVANIE AKADEMICKEJ PÔDY?
Nevedel som si spomenúť, kde som sa už so súčasnou rektorkou Vysokej školy výtvarných umení stretol. Môj kamarát akademický sochár Laco Sabo mi pripomenul, že to bolo pred desiatimi rokmi v panelovej diskusii o propagande v umení. Vtedy na mňa Bohunka Koklesová urobila dojem príjemnej vzdelanej dámy otvorenej pre dialóg. O to viac som zhrozený, kam sa uberá VŠVU pod jej vedením.

Aby som bol pochopený správne: pani rektorke neuberám právo na vlastný politický názor. No je niečo iné, keď ho prezentuje ako súkromná osoba v médiách a keď na to zneužíva svoju alma mater, na pôde ktorej pretláča jednostranný ideologický pohľad a navyše pomerne agresívnym štýlom. Okrem toho, všimnite si ten rozdiel. Keď povie svoj rýdzo ideologický názor na politiku ministerstva kultúry progresívne orientovaná rektorka VŠVÚ, je to úplne v poriadku. No keď vysloví svoj odborný postoj k zrušeniu špeciálnej prokuratúry dekan Právnickej fakulty UK, opozícia protestuje, že nemôže hovoriť za celú školu (čo nikdy netvrdil) a akademický senát mu zakáže verejne sa vyjadrovať. A aby toho nebolo málo, rektorka VŠVU Koklesová sa cez Denník N oborila na dekana PF UK Burdu, ako to, že ešte neotvoril k téme budúcnosti ÚŠP odbornú diskusiu… To už hraničí s bezočivosťou. Len si predstavte, že by sa dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského miešal do toho, kedy rektorka Vysokej školy výtvarných umení už konečne začne kritizovať architektúru v Bratislave pod vedením primátora Valla.

Vrcholom všetkého je však výzva Akademického senátu VŠVU na odstúpenie ministerky kultúry a aktívna účasť školy na protestoch opozičných strán pod spoločnými transparentmi. Čo bude nabudúce? Prinesiete si aj mávadlá ako za minulého režimu? Ak to, čo títo ľudia zanechali na bráne ministerstva kultúry (viď tretí obrázok), má byť vyjadrenie ich kultúrnosti, tak vedenie VŠVU zabudlo, aké je jeho poslanie. Trvám na tom, že rektorka VŠVU Bohunka Koklesová svojím dlhodobým správaním na akademickej pôde, vrátane politicky účelovej demagogickej kritiky vládnej koalície, na ktorú jej poslúžili imatrikulácie študentov, zneužíva svoje postavenie, porušuje zákon o vysokých školách, ktorý zakazuje vyvíjať v jej priestoroch politickú činnosť, a preto by mala odstúpiť z funkcie.

Drobnohľad Eduarda Chmelára/Facebook Eduard Chmelár


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading