8. septembra 2024

Hlava gangu temných síl pán X je v Kanade! Na úteku sa mu narodilo ďalšie dieťa. Naše úrady o mieste jeho pobytu vedia minimálne rok aj pol. Teraz informáciu potvrdili.

Peter Košč, prezývaný pán X.

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Naše úrady o mieste jeho pobytu vedia minimálne rok aj pol. Teraz informáciu potvrdili.

Na Špecializovanom trestnom súde sa malo v stredu 24. januára uskutočniť pojednávanie  v korupčnej kauze s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a Petrom Koščom alias pánom X. Samosudca Michal Truban termín však zrušil. „Termín hlavného pojednávania, bol zrušený z dôvodu prekážky na strane konajúceho samosudcu, ako aj z dôvodu dodnes nedoručeného prekladu listu Ministerstva spravodlivosti Kanady,“ vysvetlila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Nový termín pojednávania ešte nie je známy. Pôvodne mal obžalovaný Dušan Kováčik predniesť záverečnú reč a do úvahy prichádzalo aj vyhlásenie rozsudku.

Odročenie termínu pojednávania a aj vyhlásenia rozsudku prišlo v čase, keď v parlamente prebieha schvaľovanie vládnemu návrhu na novelizáciu trestných kódexov, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ by sa vláde podarilo presadiť v Národnej rade SR novely, zmeny by sa dotkli aj prípadu exšéfa špeciálnej prokuratúry, keďže ešte nie je právoplatne skončený. No to iba v prípade, že by sudca konštatoval vinu obžalovaných.

Priebeh hlavného pojednávania, ktoré sledujem od začiatku a vykonané dokazovanie však smeruje k oslobodeniu. Oslobodzujúci rozsudok v korupčnej kauze Dušana Kováčika a hlavy gangu temných síl, by tak bol totálnym fiaskom špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom, našich chlapcov so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami z NAKA, súčasnej opozície aj niektorých médií. 

Pán X je na úteku  od jari 2021, kedy ho v korupčnej kauze obvinili. Ušiel aj s manželkou a dvomi deťmi. Je na neho vydaný medzinárodný aj európsky zatykač. Po oslobodzujúcom rozsudku by sa tak mohol vrátiť na Slovensko, keďže sudca by zatykače musel zrušiť. Dušan Kováčik by ostal vo výkone trestu, momentálne si totiž v inom prípade odpykáva trest osem rokov.

Ešte v auguste 2022, pár dní pred začiatkom hlavného pojednávania na súde, televízia Markíza priniesla zvláštnú správu„Peter Košč vraj požiadal v zahraničí o azyl,“ uviedla redaktorka, v príspevku  sa však z neznámych dôvodov krajinu nespomenula. O stanovisko nepožiadala ani ministerstvo spravodlivosti. Uspokojila sa iba s vyjadrením advokátky. „Nie som s ním v priamom kontakte, ale podľa informácií od jeho brata, ktorý ma aj splnomocnil na zastupovanie, sa nezúčastní. Podľa tých informácií je v azylovom konaní,“ povedala advokátka Eva Mišíková. Na otázku kde, odpovedať nevedela.

Zdalo sa, že ak by informácia bola pravdivá, naše justičné orgány, by o tom museli niečo vedieť a najneskôr počas hlavného pojednávania, by sa o tom dozvedeli zástupcovia verejnosti a médií prítomní v súdnej sieni. Nič také sa však nestalo, o žiadnom azyle nebola reč. Otázkou tak ostáva, komu a na čo táto televízna reportáž vlastne poslúžila.

Čo je v dokumentoch?

Teraz sa však ukázalo, že čiastočne to pravda bola. Známa je už aj krajina, Peter Košč je v Kanade. „Odbor justičnej spolupráce v trestných veciach eviduje na menovaného spis týkajúci sa vyžiadania osoby z Kanady na trestné konanie do Slovenskej republiky,“ odpísali pre môj blog v piatok z tlačového odboru ministerstva spravodlivosti, na moje otázky, ktoré som im zaslala ešte v stredu.

Žiadosť o vydanie bola Ministerstvom spravodlivosti SR na základe podkladov Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zaslaná prostredníctvom Veľvyslanectva SR v Kanade ešte 6. júna. 2022, následne z Ministerstvo spravodlivosti v Kanade (Department of Justice Canada) 8. júla 2022 potvrdili prijatie extradičných dokumentov zo Slovenskej republiky.

„Dňa 29. novembra 2023 nám z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR doručili list Ministerstva spravodlivosti Kanady zo 16. októbra 2023, v ktorom žiada o doplnenie extradičných materiálov a zodpovedanie podrobnejších otázok vo vzťahu k vyžiadanej osobe. Tento list bol toho istého dňa naším ministerstvom zaslaný Špecializovanému trestnému súdu v Banskej Bystrici, ktorý je súdom žiadajúcim o vydanie menovaného z Kanady na trestné konanie v SR,“ doplnil tlačový odbor nášho ministerstva spravodlivosti, s tým, že „v tejto súvislosti zo súdu doposiaľ nedostali žiadnu odpoveď“.

„Žiadosti o vzájomnú právnu pomoc medzi partnerskými štátmi alebo organizáciami sú dôvernou komunikáciou medzi štátmi, o ktorú na starosti kanadská Medzinárodná skupina pre pomoc ministerstva spravodlivosti. Vzhľadom na dôvernosť tejto komunikácie nemôžeme potvrdiť existenciu ani komentovať podrobnosti akejkoľvek konkrétnej žiadosti,“ povedal ešte v stredu pre môj blog Ian McLeod z komunikačného odboru ministerstva spravodlivosti Kanady.

Čo pána X s Kanadou?

Ako a kedy naše orgány však zistili miesto pobytu Petra Košča v Kanade, na teraz nie je jasné. S otázkami som oslovila policajné prezídium aj Špecializovaný trestný súd. (Vyjadrenia zisťujem a následne budem článok aktualizovať.)

„Je to pre mňa nová informácia, doposiaľ som nebola oboznámená s dokumentmi, ktoré boli doručené do súdneho spisu,“ uviedla pre môj blog advokátka Eva Mišíková, ktorá Petra Košča zastupuje.

Informácie o prepojení Petra Košča s Kanadou sú však orgánom činným v trestnom konaní známe celé roky a ako som už v texte uviedla, na úteku je od marca 2021.

  • Z Kanady pochádza a aktuálne tam aj žije Tom Nicholson, ktorý roky na Slovensku pôsobil ako novinár a mal/má priateľský vzťah s Petrom Koščom, ktorý bol/je spolupracovníkom Slovenskej informačnej služby (SIS).  V minulosti mu Peter Košč núkal, že spoločne aj s ďalšími žurnalistami môžu písať pre jeho investigatívny web, ktorý plánoval založiť a mal v úmysle ich zásobovať aj informáciami o politikoch, podnikateľoch a iných významných ľuďoch. Informácie chcel poskytovať zo svojho archívu, ktorý hromadí celé roky. Pre nadáciu Zastavme korupciu to potvrdil samotný Tom Nicholson. Plány s webom však stroskotali a ostalo iba pri dodávaní zákulisných informácií do spriaznených médií, respektíve spriazneným novinárom. Tom Nicholson vo svojej knihe z roku 2012 opísal, že pán X mu núkal peniaze, za to, že sa prestane venovať kauze Gorila.
  • V Kanade má podľa medializovaných informácií ešte z marca 2021 dom podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS), ktorý s Petrom Košom podnikal a je jeho sused v Pezinku.
  • V Kanade žije aj Koščova švagriná s rodinou, ktorú som spomenula ešte v júni 2020 v tomto článku.

Podľa zdrojov, s ktorými mal Peter Košč na Slovensku dobré vzťahy, sa mu počas úteku narodilo tretie dieťa so súčasnou manželkou a získalo miestne občianstvo. Podľa právnej zásady Ius soli, ktorú akceptuje aj Kanada, má totiž dieťa právo na občianstvo toho štátu, na ktorého území sa narodilo.

Úplatok v knihe

Bývalého špeciálneho prokurátora súdia pre podozrenie, že v roku 2016 vzal úplatok 50-tisíc eur schovaný v knihe s vyrezanými stranami od pána X za ututlanie dvoch prípadov. Kľúčovým svedkom je bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník, ktorý je najznámejší kajúcnik.

Hlavné pojednávanie sa začalo v septembri 2022. Prokurátor špeciálnej  Michal Šúrek je presvedčený, že Dušan Kováčik a Petra Košč sú vinní. Uviedol to vlani v novembri na poslednom pojednávaní v záverečnej reči. Navrhol odsúdiť bývalého šéfa špeciálnej prokuratúry na súhrnný trest 14 rokov a peňažný trest 200-tisíc eur, pre Petra Košča žiadal trest dva a pol roka. Obhajoba navrhla klientov oslobodiť.

Chronológia kauzy

  • 20. januára 2021 bolo začaté trestné stíhanie vo veci pre korupciu.
  • 28. januára 2021 operatívci inšpekcie k trestnej činnosti Petra Košča vyťažili kajúcnika Bernarda Slobodníka.
  • 5. februára 2021 bol doručený realizačný návrh operatívcov inšpekcie do spisu NAKA.
  • 11. februára 2021 vyšetrovateľka NAKA odstúpila časť výpovede Slobodníka vedúcemu tímu Očistec Ľubomírovi Daňkovi. (Neskôr sa z neho stal riaditeľ NAKA.)
  • 3. marca 2021 Peter Košč odletel zo Schwechatu do Dubaja.
  • 9. marca 2021 Peter Košč odletel z Dubaja na Maldivy.
  • 23. marca 2021 chceli policajti z elitného tímu Očsitec Petra Košča zadržať, doma ho však nenašli, zistili, že už skôr odletel do Dubaja.
  • 24. marca 2021 Peter Košč odletel z Maldív späť do Dubaja. V ten istý deň v jeho dome urobili domovú prehliadku.
  • 25. marca 2021 mal  Peter Košč naplánovaný let z Dubaja späť na Schwechat, no do lietadla už nenastúpil. Pre televíziu JOJ sa vyjadril, že je na dovolenke v zahraničí. Polícia vyhlásila po ňom pátranie, šlo o takzvané pátranie po pobyte. Ide o zisťovanie informácií, kde sa dotyčný nachádza.
  • 30. marca 2021 Špecializovaný trestný súd vydal príkaz na zatknutie, platný iba na území Slovenskej republiky.
  • 1. apríla 2021 políciu a zaevidovala zatykač do systému.
  • 31. apríla 2021 na Petra Košča vydali na Špecializovanom trestnom súde medzinárodný a európsky zatýkací rozkaz.
  • Po podaní obžaloby v korupčnej kauze na súd, sudca musel preskúmať či dôvody vydania medzinárodného a európskeho zatykača trvajú a vydať nové.
  • 6. júna. 2022 Ministerstvo spravodlivosti SR na základe podkladov Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zaslano prostredníctvom Veľvyslanectva SR v Kanade žiadosť o vydanie Petra Košča.
  • 8. júla 2022 ministerstvo spravodlivosti v Kanade potvrdilo doručenie žiadosti.
  • 17. augusta 2023 pána X obvinili v kauze Rozuzlenie.
  • 9. novembra 2023  ministerstvo zahraničných vecí doručilo ministerstvu spravodlivosti list ministerstva spravodlivosti Kanady zo 16. októbra 2023, v ktorom žiada o doplnenie extradičných materiálov a zodpovedanie podrobnejších otázok vo vzťahu k vyžiadanej osobe. Tento list ministerstvo spravodlivosti zaslalo na Špecializovaný trestný súd.
  • 24. januára 2024 mal pôvodne padnúť rozsudok v korupčnej kauze.
  • Niekedy v polovici februára 2024 (plus, mínus) uplynie generálnej prokuratúre lehota na rozhodnutie návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku v kauze Rozuzlenie.

Júlia Piraňa Mikolášiková



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.