8. septembra 2024

Policajti z prezídia majú dlhý nos. O Koščovi klamú, motív je neznámy

Policajti z prezídia majú dlhý nos. O Koščovi klamú, motív je neznámy

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Interpol mal vedomosť o pobyte pána X v Kanade ešte v apríli 2022. Na policajnom prezídiu tvrdia, že o tom nič nevedia

Lož má krátke nohy, ďaleko tak nezájde a lož má aj dlhý nos, ten z policajného prezídia sa ťahá cez celú Račiansku ulici v Bratislave, na ktorej sídli aj ministerstvo spravodlivosti. 

Jedna policajná garnitúra najskôr nechala Petra Košča alias pána X utiecť, po tom ho označili za hlavu gangu temenných síl a v spolupráci so spriaznenými novinármi diskreditovali cez neho generálneho prokurátora Maroša Žilinku a ďalšie osoby.

Na policajné prezídium prišli noví funkcionári a klamú, že nemajú informácie o pobyte Petra Košca v Kanade, hoci nimi disponuje Národná ústredňa Interpolu v Bratislave, z ktorej ich oznámili ministerstvu spravodlivosti a Špecializovanému trestnému súdu, keďže na neho vydal medzinárodný a európsky zatykač. Toľko na začiatok.

Článok pokračuje pod video reklamou

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.616.1_sk.html#goog_73266129

Odcestoval pred raziou

Peter Košč je na úteku od jari 2021, kedy ho v korupčnej kauze obvinili. Ušiel aj so ženou a dvomi deťmi. Ukázalo sa však, že naše úrady viac ako rok a pol vedia, že je v Kanade a informácie  pred verejnosťou najskôr tajili.  

Je pravdepodobné, že Peter Košč prišiel do Kanady, ešte pred vydaním medzinárodného zatykača (24. apríla 2021) a požiadal o azyl.  V cudzine sa mu narodilo tretie dieťa so súčasnou manželkou a získalo tamojšie občianstvo. Špecializovaný trestný súd zároveň žiada o jeho vydanie na trestné stíhanie na Slovensko. Keďže pátranie po hľadaných osobách vykonáva policajný zbor, na policajnom prezídiu som sa ešte v piatok 26.januára pýtala:

  • Kedy (deň, mesiac, rok) a kde (mesto) došlo k zadržaniu hľadanej osoby, na ktorú je vydaný medzinárodný a európsky zatýkací rozkaz a kedy (deň, mesiac, rok) sa o tom dozvedela slovenská polícia?
  • Ak nedošlo k zadržaniu menovaného, kedy (deň, mesiac, rok) a od koho sa polícia dozvedel o pobyte menovaného v Kanade?

 „Takouto informáciou nedisponujeme,“ z Odboru komunikácie a prevencie  Policajného zboru SR odpovedali v utorok 30.januára. Nuž, ozaj zaujímavé, keďže ministerstvo spravodlivosti tvrdí niečo iné. „Ministerstvo spravodlivosti SR bolo informované o pravdepodobnom pobyte osoby na kanadskom území v apríli 2022 listom Národnej ústredne Interpol Bratislava,“ uviedli pre môj blog z tlačového oddelenia.

Národná ústredňa Interpol Bratislava v organizačnej štruktúre polície patrí pod Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce, ktorý spadá do kompetencie policajného prezidenta.

Poskytuje súčinnosť ktorejkoľvek členskej krajine, ktorá o to požiada, platí to aj recipročne. Vlani v októbri uplynulo 30 rokov, odkedy Slovensko prijali za člena Interpolu. „Nosnou a kľúčovou úlohou Národnej ústredne Interpolu Bratislava je pátranie po hľadaných osobách v zahraničí, zabezpečenie ich zadržania a po ukončení vydávacieho procesu ich prevoz na územie Slovenskej republiky za účelom trestného stíhania alebo výkonu trestu,“ povedala pri výročí policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

V kópii správy od Národnej ústredne Interpol Bratislava pre ministerstvo spravodlivosti o Petrovi Koščovi bol aj Špecializovaný trestný súd, na ktorom prebieha pojednávanie v korupčnom prípade.

Súd požiadal o vydanie

„Ministerstvo spravodlivosti požiadalo dňa 19. apríla 2022 Špecializovaný trestný súd o zaslanie extradičných materiálov na vyžiadanú osobu,“ opísali situáciu z tlačového oddelenia ministerstva. 

Žiadosť o vydanie bola ministerstvom spravodlivosti na základe podkladov Špecializovaného trestného súdu zaslaná prostredníctvom Veľvyslanectva SR v Kanade ešte 6. júna. 2022.  Následne z Ministerstvo spravodlivosti v Kanade (Department of Justice Canada) 8. júla 2022 potvrdilo prijatie extradičných dokumentov. 

Tajnostkári verzus klamári

Všetky uvedené dokumenty mali byť v spise na súde, ku ktorému majú prístup advokáti aj dozorový prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek, ktorí má veľmi blízky pracovný vzťah s našimi chlapcami so správnym morálnym kompasom bojujúcimi s temnými silami. Pojednávanie sa začalo ešte 8. septembra 2022.

Samosudca Michal Truban konal voči Petrovi Koščovi, ako voči ušlému, hoci miesto jeho pobytu už bolo známe. Nenamietal to ani advokáti. Advokátka Eva Mišíková, ktorá Petra Košča zastupuje však tvrdila, že sú to pre ňu nové skutočnosti.  No v záujme klienta nemusí vravieť pravdu a môže to byť obhajobná taktika.

Už je však jasné, že predchádzajúce vedenie polície na čele s politicky angažovaným naracistom Štefanom Hamranom  tieto informácie tajili. Exšéf polície kade – tade o Petrovi Koščovi rozprával, označoval ho za toxickú osobu a tvrdil, že je na „červenom obežníku“ Interpolu, hoci v skutočnosti bol v tom čase obvinený iba za prečin so sadzbou dva až päť rokov a na „červenom obežníku“ sú obvinení z vrážd, zo zločineckej skupiny, z obchodovania zo zbraňami či z drogami vo veľkom rozsahu a podobne.

Je takmer vylúčené, že by informácie v tom čase nemali a nasvedčuje tomu aj to, že v kauze Rozuzlenie  prokurátor už vydanie zatykača na súde nežiadal. Štefan Hamran, ktorý by mohol veci objasniť, sa k téme vyjadriť nechcel. Motív mlčania tak nepoznáme.

 Je však rozdiel niečo tajiť a klamať. Súčasné vedenie policajného prezídia, ktoré musí schváliť odpovede pre novinárov v citlivých veciach,  zjavne nehovorí pravdu. Respektíve, ľudia, ktorých si vybral  policajný prezident Ľubomír Solák, nominant ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (HLAS – SD).

Pripúšťam však aj možnosť, že neklamú a iba nevedia, kde majú uvedenú informáciu hľadať a nevedia, kde sa pýtať, keďže k vypátraniu dotyčného došlo, ešte pred ich príchodom na policajné prezídium. V takom prípade sa natíska otázka o ich kompetentnosti. No jedno horšie, ako druhé.

Vysvetliť to nechcú. „Policajný zbor sa vo svojej činnosti riadi ústavou, ústavnými zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, rovnako tak aj policajti pri plnení povinností,“ uviedli z komunikačného oddelenia na doplňujúce otázky.

No a vzhľadom na blízke väzby Ľubomíra Soláka s bývalým policajtom a príslušníkom Slovenskej informačnej služby Michalom Buraľom, ktorý je priateľ Petra Košča a v súčasnosti sa usiluje o návrat do radov polície, ako aj vzťah viceprezidenta Ivana Hapštáka s riaditeľom Národného bezpečnostného úradu Romanom Konečným, s ktorým je Peter Košč spoluobvinený v kauze Rozuzlenie, odpoveď, že nemajú informácie o pobyte Petra Košča v Kanade, vzbudzuje podozrenia.

Aké vysvetlenie má na túto situáciu minister Matúš Šutaj Eštok nevedno, z ministerstva odpoveď na otázky neprišla. Aj v tomto prípade je tak motív neznámy.

Ešte na okraj spomeniem, že práve Michal Buraľ zoznámil pána X s novinárom Tomom Nicholsonom, ktorý žije v Kanade a v minulosti spoločne plánovali založiť investigatívny web. V Kanade býva aj jeho švagriná s rodinou a dom tam má aj jeho bývalý obchodný partner a sused z Pezinka – podpredseda vlády a minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba.

Už mal padnúť rozsudok

V korupčnom prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého mal pán X uplácať za ututlanie dvoch prípadov, dokazovanie na súde ukončili, záverečnú reč mal predniesť už iba obžalovaný exšef špeciálnej prokuratúry a mohol padnúť rozsudok.

Samosudca Michal Truban však pojednávanie naplánované na 24. januára zrušil. Dôvodom bola nielen prekážka na strane samosudcu, ale aj potrebný preklad listín z Kanady. 

Na ministerstvo spravodlivosti totiž ešte 29. novembra 2023 z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR doručili list Ministerstva spravodlivosti Kanady zo 16. októbra 2023, v ktorom žiadajú o doplnenie extradičných materiálov a zodpovedanie podrobnejších otázok vo vzťahu k vyžiadanej osobe. A práve tento list z ministerstva zaslali na Špecializovaný trestný súd.

Júlia Piraňa Mikolášiková



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.