20. mája 2024

Gang bielych košieľ už donaháňal gang temných síl, ktorý diskreditoval gang našich chlapcov

0

Gang bielych košieľ už donaháňal gang temných síl, ktorý diskreditoval gang našich chlapcov


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V kauze Rozuzlenie došlo zo strany NAKA pod dozorom ÚŠP k nezákonnostiam. Rozhodli na generálnej prokuratúre.

Keď pred časom námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera zrušil v kauze Rozuzlenie uznesenie o vznesení obvinenia podľa známeho paragrafu 363 Trestného poriadku expríslušníkovi spravodajskej služby Martinovi Ciriakovi, nevyvolalo to extra veľký záujem. Dotyčný bol predsa len z pohľadu verejnosti, respektíve väčšiny médií hlavného prúdu, iba bezvýznamný obyčajný siskár. Podľa pôvodného obvinenia mal na príkaz nejakých nadriadených vložiť do systému falošnú informáciu o stretnutiach kajúcnikov z exponovaných káuz – Bernarda Slobodníka a Ľudovíta Makóa, ktorí sa na schôdzkach mali dohadovať na výpovediach v exponovaných kauzách. Informácia viedla k spravodajskému rozpracovaniu ďalšieho aktéra vojny v bezpečnostných zložkách  – kriminálnika Petra Petrova s prezývkou Tiger. Už toto rozhodnutie Kanderu naznačovalo, aký bude ďalší vývoj celej kauzy.

Deň po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a tri dni pred prezidentskými voľbami, v čase moratória, vyšla správa o tom, že 12. marca  Kandera zrušil obvinenie aj bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému i riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanovi Konečnému (stíhaný za iný skutok) v uvedenom politicky motivovanom prípade.

Lipšic doviedol kajúcnika

V celej veci hrá významnú úlohu Daniel Lipšic. K exponovaným kauzám sa dostal najskôr ako advokát. Jeho niekdajší priateľ a spolupracovník Vladimír Pčolinský mu zveril  do starostlivosti expolicajného funkcionára Bernarda Slobodníka, ktorý sa rozhodol pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Nuž a bývalý riaditeľ finančnej jednotky NAKA sa na jeseň 2020 v spoločnosti Lipšica a jeho kolegu Petra Kubinu vybrali na špeciálnu prokuratúru. Ich príchod, za doposiaľ nejasných okolností, zaznamenali tri médiá prítomné pred budovou úradu a informáciu zverejnili takmer online. A nastala panika.

Zo Slobodníka urobili kajúcnika kajúcnikov a na základe jeho výpovedí prokurátori špeciálnej prokuratúry spolu s našim chlapcami so správnym morálnym kompasom z NAKA  obviňovali hlava – nehlava najmä osoby dosadené do funkcii za vlád Smeru.  Z Lipšica sa stal poškodený v kauze Očistec. Parlament zmenil zákon,  expolitika a advokát zvolili do funkcie špeciálneho prokurátora.

Napokon obvinili aj Pčolinského v korupčnej kauze. Stalo sa tak na základe výpovede ďalšieho kajúcnika a Lipšicovho klienta námestníka SIS Borisa Beňu. Prišlo aj na poradcu viacerých riaditeľov spravodajskej služby Petra Košča alias pána X, ktorého Lipšic navštevoval doma spolu s Pčolinským, vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a Slobodníkom. Dlhoročné priateľstvo Lipšic – Pčolinský sa zjavne skončilo.

Gang bielych košieľ

Šesť týždňov pred parlamentnými voľbami, 17. augusta 2023, sa na policajnom prezídiu konala veľkolepá tlačovka. Gang bielych košieľ, na čele s vtedajším policajným prezidentom Štefanom  Hamranom, zložený z oboch vtedajších viceprezidentov a vtedajšieho riaditeľa NAKA informoval, že gang našich chlapcov mal za ich prácu na exponovaných prípadoch, v ktorých sú obvinení nominanti Smeru diskreditovať gang temných síl. Riadiť ich mal Peter Košč (na úteku od jari 2021).  Obvinenie zo zosnovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa vzniesli v deň jeho narodenín. Prípad nazvali Rozuzlenie a mal vysvetliť celú vojnu v bezpečnostných zložkách.

Obvinili aj spomínaného Ciriaka, expolicajta Jána Káľavského, Vladimíra Pčolinského a jeho nástupcu v SIS Michala Aláča, ktorého následne prezidentka Zuzana Čaputová odvolala z funkcie. Za iný skutok vzniesli obvinenie aj šéfovi NBÚ Romanovi Konečnému. Opoziční politici sa tešili a kriminalizáciu aktérov kauzy podporovali viacerí novinári hlavného prúdu aj ľudia z mimovládok.  

Funkciu za výpoveď

V prípade vypovedal utajený svedok, najmä viacerí, už skôr trestne stíhaní, policajti z NAKA a aj ich kolegovia z Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Získali tak statusy chránených oznamovateľov a táto skutočnosť bráni ich nadriadeným prepustiť ich z policajného zboru. 

Napríklad, Ján Čurilla pri výsluchu hovoril o údajných kontaktoch generálneho prokurátora Maroša Žilinku s pánom X. Juraj Svítok z inšpekcie zase v postavení svedka porozprával o tom, ako pre ďalšieho aktéra vojny v bezpečnostných zložkách Káľavského zabezpečovala auto na cestu do Bosny a Hercegoviny česká spravodajská služba. Vo výsluchu opísal, že informácie o diskreditácií trestných konaní na NAKA získal aj od príslušníkov SIS. Svedectvá Čurillu aj Svítoka sú však z počutia, z druhej ruky, bez faktov.

Manželka Juraja Svítoka sa angažuje v strane Demokrati. V súčasnosti so svojimi kamarátkami – manželkou iného policajta z inšpekcie a sestrou kolegu Čurillu – Pavla Ďurku, zverejňujú videá. Tri kosatky domáce (lekárka a účtovníčky) sa vyjadrujú aj k aktuálnym trestným konaniam s politickým dosahom.

Procesné postavenie svedka má v prípade aj Peter Grinč, ktorý sa počas bývalej vlády dostal do funkcie riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy SR. Vo výberovej komisii sedel aj člen gangu bielych košieľ – vtedajší prvý policajný viceprezident Branko Kišš.

Kandidát Hamran

Nuž a počas vojny v bezpečnostných zložkách Lipšic, už ako špeciálny prokurátor, pri jednom z výsluchov v súvislosti s manipuláciou trestných stíhaní, v postavení svedka potvrdil, že o zastupovanie Slobodníka ho požiadal Vladimír Pčolinský a ukázal aj SMS od šéfa spravodajskej služby z 29. októbra 2020 s textom: „Kali aj Pelle sú brutálne nervózni, že Béďo vypovedá. Teraz mi volali moje zdroje zo SMERU a HLASU. Najviac sú nervózni, že si pritom ty.“ Teda, ten Pčolinský, ktorý mal podľa obvinenia v kauze Rozuzlenie spoluorganizovať kompromitáciu trestných konaní voči nominantom Smeru.

To, čo sme v deň obvinenia pána X a spol. iba predpokladali, dnes už  môžeme povedať s určitosťou. Štefan Hamran bol politicky angažovaný policajný funkcionár predchádzajúcej vládnej garnitúry. Potvrdilo sa to, keď nedávno oznámil kandidatúru do Európskeho parlamentu za stranu Demokrati. 

Nuž a práve kosatky domáce zverejnili pred pár dňami výpoveď Juraja Svítoka z kauzy Rozuzlenie.  Dozvedeli sa totiž, že Vladimír Pčolinský podal na dotyčného  trestné oznámenie, laicky vyhlásili, že dôvodom bol „únik utajovaných informácií“.  Verejnosti chceli dokázať, že to čo porozprával Svítok na výsluchu, musí byť pravda a písmo sväté. Veď logika, nie?  „Prečo by predsa, inak to trestné oznámenie podával?“ pýtali sa.

Paradoxne, práve kosatky domáce zverejnili utajované skutočnosti, keďže výpoveď obsahuje aj mená príslušníkov SIS a ich služobné zaradenie. Nedali si ani toľko námahy, aby ich aspoň anonymizovali.

Kto manipuluje?

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera teraz uviedol, že uznesenie o vznesení obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému trpí značnou neurčitosťou a skutkovou nedostatočnosťou. Vyšetrovateľ NAKA nešpecifikoval okolnosti, za ktorých malo dôjsť k spáchaniu skutku, v ktorom sa vidí v kauze Rozuzlenie trestný čin. Opis skutku je podľa jeho názoru neurčitý, nejasný a zmätočný.

Ako fungovala zločinecká skupina (gang temných síl) nie je z uznesenia vyšetrovateľa NAKA jasné. „…je zrejmé len to, že bola vraj riadená Petrom Koščom, s vplyvom Pčolinského…“,   „…ďalšia organizačná štruktúra v podobe uvedenia konkrétnych členov hierarchicky zaradených a pôsobiacich na jednotlivých stupňoch štruktúry, známa nie je a je konštatovaná iba vo všeobecnej rovine,“  napísal Kandera, podľa ktorého nie je možné konštatovať naplnenie znaku – existenciu stabilnej skupiny najmenej troch osôb. A nie je možné identifikovať jej organizačnú štruktúru so zadefinovaním osôb, ktoré mali tvoriť jej riadiacu zložku, stredný článok a výkonný článok, a z ktorej by zároveň vyplýval vzťah nadriadenosti a podriadenosti v rámci hierarchie skupiny, ako aj istá miera deľby určených úloh a koordinované konanie jej členov. 

Poukázal aj na to, že Peter Košč je od 1. apríla 2021 v policajnom pátraní a Vladimír Pčolinský bol 11. marca 2021 zadržaný za iný skutok (korupčný) a následne do 31. augusta 2021 vo výkone väzby.  „V skutku absentuje vyjadrenie, ako v tomto období a za danej situácie dochádzalo k vzájomnej koordinácii jej členov,“ uviedol Kandera. 

Obvinenie bolo podľa jeho názoru vznesené pre skutok, ktorý nie je trestným činom a naznačil porušenie práva na obhajobu, „nakoľko obvinený nevie, proti čomu sa má brániť.“

 Celé uznesenie námestníka Jozefa Kanderu si môžete prečítať tu:

Rozuzlenie 363 GP Pcolinsky by julia.mikolasikova

Vyšetrovateľovi vyčíta, že v príkrom rozpore s princípmi dokazovania, so zásadami trestného konania a s pravidlami elementárnej logiky hodnotí dôkazy, ktorými nedisponuje, teda nemajú oporu vo vykonaných dôkazoch.

Podotkol, že Vladimír Pčolinský nemal postavenie orgánu činného v trestnom konaní a ako riaditeľ SIS dôkazy neobstarával, nevykonával, ani nevyhodnocoval, preto nemohol opomenúť „dôkladné a nezávislé skúmanie dôkazov“.

„Práve takýto spôsob vedenia trestného stíhania vyznieva ako manipulácia s trestným stíhaním, ktoré je paradoxne kladené za vinu obvinenému Vladimírovi Pčolinskému (ako aj ostatným spoluobvineným),“ skonštatoval a vyšetrovateľovi NAKA prikázal, aby bo veci znovu konal a rozhodol.

Opozícia, viacerí novinári sa už nad rozhodnutím pohoršujú a útočia na Maroša Žilinku, že úraduje v prospech mocných a oplakávajú zrušenie ÚŠP.

Najskôr by  si však mali prečítať celé rozhodnutie, potom sa  môžu poďakovať prokurátorom, ktorý na špeciálnej prokuratúre zjavne nezvládli dozor tak citlivého prípadu a umožnili vyšetrovateľovi NAKA napáchať tak závažné pochybenia.

Pán X, Aláč aj Káľavský ostávajú obvinení

Michal Aláč návrh podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nepodal. Podal iba „obyčajnú“ sťažnosti voči uzneseniu o obvinení. Doposiaľ však o nej dozorový prokurátor zo špeciálnej prokuratúry nerozhodol. Bývalý riaditeľ spravodajskej služby cez obhajcu avizoval, že sťažnosť vezme späť a aj on využije ustanovenie Trestného poriadku podľa paragrafu 363.

Peter Košč a Ján Kaľavský sú tiež v kauze Rozuzlenie stále obvinení. Aj napriek tomu, že tiež podali návrh na zrušenie obvinenia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. O ňom však nerozhodli, keďže uznesenie o vznesení obvinenia nie je právoplatné, lebo im ho nedoručili. Košč aj Kaľavský ušli zo Slovenska. Kaľavský žije v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl a pre úrady je zastihnuteľný, pravidelne vypovedá cez telemost a preberá si aj poštu. Miesto pobytu Košča nie známe.

Ide však výlučne o procesnú záležitosť a v zmysle rozhodnutia Kanderu sa dá očakávať, že dozorový prokurátor bude musieť zrušiť aj ich obvinenia.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *