3. mája 2024

Video-Ak si vláda neurobí poriadok s médiami, médiá urobia poriadok s vládou

0

Eva Zelenayová: Ak si vláda neurobí poriadok s médiami, médiá urobia poriadok s vládou


👉Napriek ustavičnej cenzúre na FB, sa snažíme byť s Vami v kontakte. Sledujte nás na telegrame👈


Štyridsiate ôsme vydanie Diskusie na palete s novinárkou, publicistkou a bývalou poslankyňou NR SR Evou Zelenayovou. Na úvod relácie okomentovala prvé kolo prezidentských volieb. Výsledok ju neprekvapil, pretože preferencie jednotlivých kandidátov to naznačovali. Za prekvapivé však považuje, že Ivan Korčok predbehol Petra Pellegriniho. Zaskočilo ju, že tradične kresťanské slovenské oblasti ako Orava a Liptov tiež vo veľkom volili progresívno-liberálneho kandidáta. Kritizuje KDH, ktoré podporilo Korčoka, ktorý je stelesnením progresivizmu a neomarxizmu a nie je ukotvený v slovenskej mentalite. Prostredníctvom exkurzu do slovenských dejín vyslovila svoj názor, prečo napriek tomu dnes ľudia volia takéto typy politikov.

Nerozumie tomu, prečo Peter Pellegrini v kampani nevyšiel väčšmi v ústrety národno-kresťanskému voličovi. Skonštatovala, že národný a kresťanský kandidát na prezidenta Štefan Harabin, ktorý je popredným odborníkom v trestnom práve a bol by v prípade zvolenia prínosom pre slovenskú spoločnosť, má vystupovanie, ktoré, žiaľ, nepôsobí dobre na ľudí a mnohých okrem jeho skalných prívržencov odradí. V tom vidí príčinu jeho volebného neúspechu. Pellegriniho označila za slušného človeka a je presvedčená, že v boji o prezidentské kreslo v druhom kole nepoužije “podpásovky”, musí sa však rázne vymedziť proti Korčokovi a osloviť aj spomenutého národno-kresťanského voliča. “Nemôže byť chrumkavý na obidve strany, lebo toto mu nepomôže,” doplnila.

V druhej časti rozhovoru rozoberala slovenskú mediálnu scénu, ktorej sa už roky podrobne venuje a komentuje ju. Upozornila, že Slovenská republika nemá ucelenú mediálnu politiku. Ak chce niekto s médiami urobiť poriadok, okamžite sa ozve celá mimovládna sféra, ktorá je napojená na rôzne organizácie v zahraničí. Západ podľa nej Slovensko považuje za “korisť” a tá si nemôže robiť svoju samostatnú politiku. Pokračovala, že časom absolútna väčšina médií prešla zo slovenských do zahraničných rúk, čo malo likvidačný vplyv na pluralitu názorov v nich prezentovaných. Ocenila, že vďaka rozvoju moderných technológií a vzniku alternatívnych médií sa situácia v tomto smere zlepšila, má však ďaleko od ideálneho stavu. Štát by mal podľa nej finančne podporovať nezávislé médiá, tak ako sa to deje v zahraničí.

Na otázku, ako hodnotí aktuálne dianie okolo RTVS poznamenala, že zmeny smerujúce k návratu jej verejnoprávneho a národného charakteru a oslobodenie spod vplyvu mimovládneho sektora sa dejú príliš pomaly.

Je za radikálne riešenie – čo najskoršiu výmenu manažmentu a ďalšie personálne zmeny v RTVS, ktoré zabezpečia zásadné zmeny vo vysielaní televízie a rozhlasu. Ak si vláda neurobí poriadok s médiami, médiá urobia poriadok s vládou, povedala na záver.

Diskusia na palete


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *