14. mája 2024

Sú vedci naozaj tak skorumpovaní?

0

Sú vedci naozaj tak skorumpovaní?


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Príbeh o renomovaných vedcoch, ktorí s peniazmi z cukrovarníckej lobby napísali vedecký článok, ktorý poprel škodlivosť nadmernej konzumácie cukru a identifikoval živočíšne tuky ako jediného vinníka srdcových chorôb. Alebo o zdravotných odporúčaniach, možno založených na zmanipulovanej vede.

V roku 2016 bol v odbornom časopise „JAMA Internal Medicine“ uverejnený článok, ktorý ukazuje, ako Združenie výrobcov sladkostí ovplyvnilo diskusiu o tom, či je živočíšny tuk alebo cukor škodlivejší pre ľudí, a že výživové odporúčania boli pravdepodobne ovplyvnené záujmami výrobcov sódy a cukroviniek.

Odkaz na štúdie na konci článku.

Cukor alebo slanina?

Na začiatku 1960-tych rokov existovali štúdie, ktoré poukázali na vzťah medzi vysokou spotrebou cukru a srdcovými chorobami. V tom istom čase iní vedci pracovali na teórii, že živočíšne tuky a zvýšené hladiny cholesterolu boli za nárastom srdcových ochorení.

V článku z roku 2016 sa uvádza, že v roku 1967 Sugar Research Foundation, združenie výrobcov cukroviniek, vyplatilo v tom čase vedcom peniaze na publikovanie článku, v ktorom zdiskreditovali tvrdenia o škodlivosti cukru a poukázali na živočíšne tuky ako hlavného vinníka nárastu srdcových chorôb.

Špičkoví vedci

Článok v roku 1967 napísali významní vedci tej doby. Fredrick J. Stare založil Fakultu výživy na Harvardskej univerzite a bol poradcom vlády USA pre výživu. Bol jedným z najvplyvnejších odborníkov na výživu svojej doby a publikoval množstvo kníh.

Druhý autor, Mark Hegsted, študoval vzťah medzi výživou a srdcovými chorobami. Vo svojich dielach ukázal, že konzumácia živočíšnych tukov vedie k zvýšeniu cholesterolu a zostavil rovnicu, ktorá naznačuje zvýšenie cholesterolu v závislosti od množstva spotrebovaných tukov. Je autorom výživových smerníc pre vládu USA a viac ako 400 článkov.

Autorka článku z roku 2016 prešla archívnou korešpondenciou vedcov, ktorí článok napísali v roku 1967 a ktorí už boli v čase publikovania jej článku mŕtvi. Našla množstvo listov a iných dokumentov, ktoré ukazujú okolnosti vzniku štúdie.

Úloha bola jasná: cukor musel prejsť

Podľa prežívajúcej korešpondencie v roku 1950 Sugar Research Foundation, združenie výrobcov cukroviniek, verilo, že by to mohlo zvýšiť spotrebu cukroviniek a sladkých nápojov. V internom memorande združenie píše, že by malo financovať svoj vlastný výskum, aby poprelo škodlivosť vysokej spotreby cukru.

Združenie najalo najlepších vedcov, Fredricka Stareho a Marka Hegsteda. Ich úlohou bolo posúdiť päť vedeckých článkov, ktoré poukázali na škodlivosť vysokej spotreby cukru. Správa znela: „Zaujíma nás časť výskumu, ktorá tvrdí, že sacharidy vo forme cukru nadmerne prispievajú k metabolickému stavu, ktorý sa doteraz pripisoval metabolizmu tukov.“

Dr. Hegsted odpovedal, že „sú si vedomí osobitného záujmu asociácie o sacharidy a budú sa ním zaoberať tak dôkladne, ako len môžu.“

Korešpondencia ukazuje, že riaditeľ združenia dostal prvú verziu článku od autorov článku na nahliadnutie. Zverejnenie konečnej verzie článku bolo oneskorené, pretože jeho autori museli reagovať na novo vydanú štúdiu, ktorá tvrdila, že nadmerná konzumácia cukru má vplyv na srdcové choroby.

Podarilo sa

Nakoniec bolo združenie spokojné. Článok Hegsteda a Stareho z roku 1967 protirečil štúdiám, ktoré tvrdili, že cukor je príčinou srdcových problémov, a iba tie, ktoré tvrdili, že tuk a cholesterol sú vinníkmi, boli správne. Článok bol publikovaný v prestížnom lekárskom časopise „New England Journal of Medicine“. Autori nezverejnili, že ich výskum bol financovaný Nadáciou pre výskum cukru.

Po uverejnení článku v roku 1967 diskusie o vplyve spotreby cukru na srdcové choroby utíchli a bola podporovaná téza o škodlivosti živočíšnych tukov. Fredrick Stare o niekoľko rokov neskôr povedal, že ani konzumácia veľkého množstva cukru nespôsobí zdravotné problémy.

Obaja vedci dostali za svoju prácu 6 000 dolárov, čo je ekvivalent dnešných približne 50 000 dolárov.

Pite Coca-Colu!

Nadácia pre výskum cukru nie je jediná, ktorá sa snaží vedcom povedať, k akým záverom majú dospieť. V roku 2015 sa Coca Cola spojila s vplyvnými vedcami, aby propagovala myšlienku v médiách a na sociálnych médiách, že ľudia by sa mali viac zaujímať o cvičenie a nemali by sa starať o to, koľko jedia a pijú. Coca Cola podporila spojenie s vedcami financovaním a logistickou podporou pri založení neziskovej organizácie „Global Energy Balance Network“. Jeho zástupca povedal, že „médiá a vedecké články majú tendenciu zameriavať sa na skutočnosť, že ľudia jedia viac, ako by mali, a že na vine je rýchle občerstvenie a sladké nápoje.“ Ďalej povedal, že „v skutočnosti nie je veľa presvedčivých dôkazov o tom, že je to tak“.

Post scriptum

Neskoro Autor:

Skutočnosť, že výrobcovia sladkostí popierajú štúdie o škodlivosti cukru, sa dá očakávať. Zástancovia hlasovania poštou to nerobia preto, že by im záležalo na osude demokracie, ale preto, že to pomôže ich volebným výsledkom. Takto funguje ľudský svet.

Skutočnosť, že vedci by napísali tendenčný článok za peniaze, nie je prekvapujúca, ale je zarážajúce, že predali svoje svedomie za smiešne malú cenu, ktorú zaplatili. Opäť to dokazuje, že vzdelanie a spoločenské postavenie nie sú zárukou silných morálnych zásad.

Najhorším zistením je, že po všetkých takýchto skúsenostiach sa komplex mediálneho priemyslu nadšene prepožičal svojim dezinformáciám, aby zakryl najstrašnejší experiment s očkovaním detí v histórii.

G. Sitár/Sýr Zdarma

Zdroje:

(1) Štúdia 1967

(2) Štúdia 2016

3. Coca Cola

(4) Podané v roku 2016


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *