20. mája 2024

Ako si sudcovia osvojili výmysly policajtov z NAKA

0

Pavla Kmeťa volali mozgový makač, vedeli, že je závislý na drogách a urobili z neho kľúčového svedka.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Pavla Kmeťa volali mozgový makač, vedeli, že je závislý na drogách a urobili z neho kľúčového svedka.

Naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami  urobili z istého Pavla Kmeťa jedného z kľúčových svedkov v kauze takáčovcov. Zmenil si priezvisko na Tomáš a následne sa nechal premenovať opäť na Kmeťa. Sám priznáva, že užíval drogy. Od roku 2012 bol kvôli tomu opakovane hospitalizovaný.

Pavol Kmeťo

Pavol Kmeťo (zdroj: archív pir)

Bývalý šéf bratislavských operatívcov z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Kaľavský, ktorý začal v rámci vojny v bezpečnostných zložkách  spolupracovať s inšpekčným tímom Oblúk, počas výsluchu opisoval, ako sa protizločinecká jednotka NAKA, v ktorej vtedy pracoval, dostala až k bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi a vtedajšiemu riaditeľovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi.

Podarilo sa im to  aj vďaka Pavlovi Kmeťovi, medzi sebou ho volali „mozgový makač“. Operatívcov  sa vraj napríklad pýtal, či mu dovolia  fajčiť trávu, na čo oni vtipkovali, že sa im podarilo ľudí obviniť s pomocou „feťáka a mozgového makača Kmeťa“. Ján Káľavský v súčasnosti žije v Bosne a Hercegovine a v tejto balkánskej krajine požiadal o azyl. O Kmeťovi ako o „mozgovom makačovi“ si písali aj v skupine Apači cez aplikáciu WhatsApp.

Na kauze sa podieľali vyšetrovatelia Ján Čurilla a Pavol Ďurka a s Pavlom Kmeťom pracovali najmä operatívici Róbert Magula a Branislav Dunčko a stretávali sa s ním v podniku na Palisádoch v Bratislave, ktorý navštevujú mnohí novinári a súčasní konzervatívni opoziční politici.

Všetci štyria spomínaní policajti čelia trestnému stíhaniu. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS – SD) ich postavil dočasne mimo službu. Dozor vykonával a vykonáva prokurátor z už zaniknutej špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

Začínal ako biletár

„Začali sa mi vyhrážať buď smrťou, alebo že ma zavrú do blázinca, alebo že zo mňa cez prostitútky spravia pedofila,“ vysvetlil pri výsluchu pred vyšetrovateľom Pavol Kmeťo, ktorý sa venoval boxu, na chrbte má vytetovaného Mike Thajsona a boxerský ring.

Pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní sa rozhodol v júli 2019, bolo to v čase, keď sa  prípad, v ktorom bol stíhaný za hrubý nátlak od roku 2009, chýlil ku koncu a mal strach, že bude odsúdený.

Pavol Kmeťo vypovedal, že do skupiny vstúpil v roku 2004 a o dva roky neskôr sa zaradil do výkonnej zložky a zastával pozíciu biletára, to znamená, že chránil podniky patriace údajnej skupine, alebo také, ktoré mala údajná skupina na starosti a v roku 2009 už pôsobil vo výjazde.

„Výjazd bol zložený z dvoch skupín o počte štyroch osôb v každej skupine, po vzore výjazdov sýkorovcov a piťovcov, pracovalo sa v dvoch smenách, smena „ťahala“ 48 hodín a výjazd sa pohyboval po Bratislave na bielej Škode Octavia Combi,“ opisoval svoju „prácu“ vyšetrovateľovi.

Uviedol, že výjazd bol kontaktovaný cez telefón, ktorý sa menil podľa potreby. „Čierny výjazd bol nasadzovaný keď bolo treba niekoho zbiť, alebo biletári nezvládali situáciu v podniku, tiež sa využíval na to, keď bolo treba niekomu podpáliť auto, alebo dom,“ vysvetľoval.  Mesačne  dostával „odmenu“ a v prípade úspešného splnenia úlohy – spáchania trestnej činnosti aj „osobitnú prémiu“. Výšku „platu“ a „prémie“ vyšetrovateľ v uznesení neuvádza rovnako ako ani dôvod, prečo s prácou pre skupinu takzvaných takáčovcov v roku 2009 skončil.

Kauza Rigo

Trestná činnosť Pavla Kmeťa súvisí aj s prípadom istého Dionýza Riga, ktorého napádali muži zo zločineckej skupiny sýkorovcov.  Keď sa to dozvedel Pavol Kmeťo, zašiel za jedným z vyššie postavených členov údajnej skupiny takáčovcov, Dionýz Rigo bol ochotný platiť 20 – tisíc slovenských korún (viac ako 600 eur) mesačne, pričom vraj išlo o štvornásobne vyššiu sumu, ako v tom čase platili iní. Údajní takáčovci mu tak vraj začali poskytovať ochranu. Peniaze odovzdával od februára 2009 až do mája 2009 v pizzerii v Senci, vždy štvrtý deň v mesiaci. Celkovo mal zaplatiť spolu 120 504 slovenských korún ( štyritisíc eur).

Medzi Dionýzom Rigom a Pavlom Kmeťom došlo k sporu. Prvý menovaný mal totiž zobrať zálohu na výstavbu domu, nič však neurobil, odmietol vrátiť peniaze a chcel Pavla Kmeťa udať za platenie výpalného na polícii.

Pavol Kmeťo vypovedal, že vedenie údajných takáčovcov vraj rozhodlo, že mu podpália dom. Urobiť to mali jeho traja „kolegovia“ v čase, keď on bude na dovolenke. V júli 2009, keď sa Pavol Kmeťo vrátil z Egypta sa mu pochválili, že dom v dedine Nový Život –Tonkovce podpálili. Dionýz Rigo na Pavla Kmeťa kvôli plateniu výpalného podal trestné oznámenie. Následne ho aj obvinili.

Za spoluprácu iba podmienka

Prípad vyberania výpalného sa dostal na Okresný súd v Dunajskej Strede. Obžalovali ho z hrubého nátlaku a po vykonaní dokazovania na hlavnom pojednávaní ho dvakrát oslobodili. Zastupoval ho advokát Martin Ribár. Krajský súd v Trnave však rozsudok dvakrát zrušil a prípad vrátil späť na súd do Dunajskej Stredy.

Napokon ho v januári 2020 odsúdil  na tri roky s podmienečným odkladom na štyri roky, zohľadnili jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Lobovali za neho naši chlapci z NAKA,  ale aj z vtedajšej špeciálnej prokuratúry, poslali na súd prípisy, že je kľúčový svedok a vďaka jeho výpovediam dostali do väzby 13 ľudí a 25 obvinili. Informácie sú uvedené aj v rozsudku a sú založené aj v spise vo veci takáčovcov.

Za hrubý nátlak, za ktorý dostal iba podmienku, však nebol stíhaný ako člen zločineckej skupiny, hrozil by mu trest 20-25 rokov až doživotie. Prokurátor z už zrušenej špeciálnej prokuratúry a aj vyšetrovatelia NAKA, iných z tohto skutku pritom obvinili ako členov zločineckej skupiny. Za všeobecné ohrozenie, teda podpálenie domu Rigovcov nebol Kmeťo nikdy stíhaný.

Obvinení advokáti

Podľa uznesenia o obvinení v kauze takáčovci, ktoré podpísal vyšetrovateľ NAKA  “členovia skupiny „ takáčovcov“ začali na neho vyvíjať nátlak a to za tým účelom, aby ho donútili naďalej držať sa pôvodnej výpovede.“ Pavol Kmeťo mal pred vyšetrovateľom vypovedať, že okrem odkazov, ktoré mu mal od členov skupiny odovzdávať jeho obhajca Martin Ribár, začali ho osobne vyhľadávať traja muži zo skupiny, ktorí sa mu vyhrážali, že ak zmení výpoveď „roz..bú ho na kašu“.

K advokátovi  Pavol Kmeťo uviedol, že „mu ho nastrčili“, aby zabezpečil jeho mlčanlivosť, aby nevypovedal skutočnú pravdu o skutku, pre ktorý čelil obžalobe.

Faktom však je, že advokát Martin Ribár ho zastupoval až v čase, kedy už Pavol Kmeťo podľa jeho vlastných slov už roky nebol v skupine. A bol to on sám, , kto žiadal Martina Ribára o zastupovanie.

Advokáta Martina Ribára  obvinili a stíhali vo väzbe. Prípad sa stal dostal do povedomia verejnosti. Ústavný súd SR v náleze  spochybnil absenciu materiálneho dôvodu väzby a absenciu základného znaku trestného činu vydierania, z ktorého v súvislosti s klientom Pavlom Kmeťom  Martina Ribára  po 565 dňoch prepustili z výkonu väzby. (O kauze advokáta Martina Ribára si môžete prečítať viac v článku,  ktorý neskôr zverejním samostatne.)

V dome držal otrokov:  Dionýz Rigo figuroval aj v známom mediálnom prípade vydierania, sprenevery a podvodu. Vo svojom dome podľa prokuratúry držal otca so synom, z ktorých si urobil otrokov a bral na ich mená pôžičky, otec a syn nezvládli tento tlak a obaja sa obesili na strome v jeho záhrade. Stalo sa to v apríli 2009.

V kolúznej väzbe

Martin Ribár však nebol jediný advokát, ktorý sa v súvislosti s Pavlom Kmeťom dostal do problémov. Keď v júli 2020 žiadal o prepustenie z väzby obvinený advokát Juraj Almáši, prokurátor Michal Šúrek mu nevyhovel.

V stanovisku poukázal na skutočnosť, že mal v prípravnom konaní na polícii v Dunajskej Strede v kauze  Dionýza Riga zastupovať Pavla Kmeťa. „…umocňuje to domnienku, že mal mať vedomosť o skutočnostiach za akých bol skutok spáchaný a vedomí si týchto, dohliadal na Pavla Kmeťa, aby nevypovedal v trestnej veci takzvaných takáčovcov“.

Následne sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestné súdu  Ján Hrubala žiadosť o prepustenie z väzby zamietol a v uznesení sa oprel  o  tvrdenie prokurátora. Senát najvyššieho súdu zložený z predsedníčky Dany Wänkeovej a členov Petrer Paluda a  Martina Piovartsyho, už Pavla Kmeťa ako dôvod kolúznej väzby vôbec nespomína a sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu zamietol.

V novembri 2020 prokurátor Michal Šúrek opäť nevyhovel žiadosti Juraja Almášiho  o   prepustenie z väzby. V  stanovisku konštatoval, že  mal zastupovať Pavla Kmeťa, v prípade poškodeného Dionýza Riga a považoval to za kolúzny dôvod väzby.

 Sudca  pre  prípravné    konanie  Špecializovaného   trestného    súdu  Ján   Hrubala zamietol žiadosť o prepustenie z väzby a predĺžil lehotu väzby až do polovice júla 2021. V uznesení poukázal na to, že v minulosti zastupoval Pavla Kmeťa. Juraj Almáši podal sťažnosť a senát na Najvyššom súde SR zložený z predsedníčky Aleny Šiškovej a členov: Pavla Farkaša a Martiny Zeleňákovej  ju zamietol. V odôvodnení uviedli, že zastupoval Pavla Kmeťa na polícii v Dunajskej Strede v prípade poškodeného Dionýza Riga. „Možno sa domnievať, že jeho cieľ bol taký, aby dohliadal na svedka Kmeťa, aby neuviedol pravdu a najmä nevypovedal voči čelným predstaviteľom zločineckej skupiny takáčovci,“ konštatovali.

Prokurátor Michal Šúrek v januári 2021 znova nesúhlasil s prepustením Juraja Almášiho z väzby na slobodu. Argumentoval tým,  že  zastupoval Pavla Kmeťa a sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala žiadosť o prepustenie z väzby zamietol a aj tentokrát argumentoval tým, že obvinený ako advokát, zastupoval Pavla Kmeťa.

O sťažnosti rozhodoval  senát najvyššieho súdu zložený z predsedu  Petra Paludu a členov: Dany Wänkeovej a Martina Piovartsyho. V uznesení poukázali na závery uvedené sudcom Jánom Hrubalom, ako aj v predchádzajúcich rozhodnutiach o väzbe. Odvolali sa aj na ústavný súd, ktorý už v minulosti konštatoval vo svojom náleze, že: „postup najvyššieho súdu, ktorý v odôvodnení poukázal na rozhodnutie súdu prvého stupňa, a v ňom citované stanovisko prokurátora, s ktorým sa všeobecné súdy stotožnili a ktoré dostatočne podrobne opisovalo realizované a konkrétne špecifikované dôkazy, považuje ústavný súd za akceptovateľné“.

Následne v apríli 2021 opätovne prokurátor Michal Šúrek  nevyhovel žiadosti Juraja Almášiho o prepustenie z väzby a v stanovisku napísal, že je potrebné  jeho ponechanie v kolúznej väzbe, pričom Pavla Kmeťa už  vôbec nespomínal. Odvolával sa však na to, že  Juraj Almáši „má právnické vzdelanie, v minulosti pôsobil ako sudca a po tom dlhodobo ako advokát, so zameraním na trestné právo“.

Sudca pre prípravné konanie Ján Hrubala v máji 2021 žiadosť o prepustenie z väzby zamietol a zdôraznil, že pokiaľ ide o Pavla Kmeťa súvisiace trestné stíhanie – vec poškodeného Dionýza Riga, je iba „veľmi okrajový príbeh“, ktorý s väzbou v podstate nesúvisí. „Je priam iluzórne sa domnievať, že by akékoľvek nahradenie väzby u obvineného JUDr. Almášiho, tomuto zabránilo v úteku a skrývaní sa, v „kolúznom“ konaní alebo aj v pokračovaní v ďalšej trestnej činnosti.“ Odvolal sa na dôkazy doposiaľ nazhromaždené v spise a stotožnil sa so stanoviskom prokurátora v plnej miere.

Juraj Almáši podal sťažnosť a rozhodoval o nej senát najvyššieho súdu zložený z predsedu: Martina Bargela a členov: Patrika Príbelského a  Petra Šifta.  Zrušil kolúznu väzbu. „…so spisu pritom nevyplýva, že by obvinený počas obdobia, kedy je vo výkone väzby, nejakým svojim konaním maril objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie,“ konštatovali v uznesení. Sťažnosť však zamietli a obvineného advokáta ponechali vo väzbe z obavy, že by sa vyhýbal trestnému stíhaniu a pokračoval v trestnej činnosti.

Z výkonu väzby bol napokon prepustený v júli 2021, pričom za mrežami bol v tom čase už 16 dní nezákonne.

Nezastupoval ma, povedal na súde

Pavol Kmeťo vypovedal v prípravnom konaní pred vyšetrovateľmi NAKA v období od  júla 2019 do júna 2020 až 14 krát, ani v jednom výsluchu nespomína, že by ho v kauze poškodeného Dionýza Riga, ako advokát zastupoval Juraj Almáši a ani sa ho na toto údajné zastupovanie vyšetrovatelia nikdy nepýtali.

Prípad takáčovcov sa dostal na Špecializovaný trestný súd a začal  ho pojednávať senát zložený  z predsedu Jána Buvalu a členov senátu: Mariána Mačuru a Pamely Záleskej.  Pred súdom vypovedal Pavol Kmeťo trikrát.

Prvý raz v januári 2022.  Na otázku advokáta Ondreja Mularčíka,  či osobne niekedy vyhľadal právnické služby Juraja Almášiho, odpovedal: „Ja nie.“  

V máji 2022 bol vypočutý opäť. Na otázku obžalovaného Martina Ribára: „Rozprávali ste sa Vy niekedy osobne s JUDr. Almášim, myslím Jurajom Almášim?, odpovedal: „Osobne, no o vážnych veciach nie, tak že sme sa pozdravili a povedali si ako sa máme, takto ne“. Na ďalšiu otázku, či ho Juraj Almáši niekedy zastupoval v jeho trestnom konaní, svedok Pavol  Kmeťo povedal: „Ja si myslím, že nie.“.

Naposledy sa pojednávalo vlani v júli. Kauza sa bude na súde prejednávať od začiatku, keďže sudca Marián Mačura odišiel na stáž na najvyšší súd a nastala tak zmena v senáte.

Proti advokátom

Juraj Almáši sa ako advokát nezúčastnil žiadneho úkonu vo veci poškodeného Dionýza Riga počas vyšetrovania na polícii ani na súdnom pojednávaní v Dunajskej Strede.

Je naozaj záhadné, že za to isté  držali vo väzbe tak advokáta Martina Ribára ako aj advokáta Juraja Almášiho, ktorí sa vtedy ani nepoznali, bez toho, aby bol priamo zo strany vyšetrovateľov či prokurátora spomenutý medzi nimi nejaký súvis. Takže, jednu a tú istú trestnú činnosť k osobe Pavla Kmeťa kládli za vinu dvom rozličným ľuďom.

Ešte absurdnejšie je, že priamo zo spisu vyplýva, že advokát Martin Ribár začal Pavla Kmeťa v tejto veci zastupovať až v novembri 2011. Našim chlapcom z NAKA ani prokurátorovi Michalovi Šúrekovi  to nebránilo tvrdiť, že advokát  Marin Ribár ho zastupoval už v roku 2009.

Krádež kokaínu a príprava vraždy

Pavol Kmeťo  vo svojich výpovediach tvrdil aj to, že robil aj ochranku istému Kamilovi Haršánymu, ktorý je tiež kajúcnik a po tom, ako ho obvinili, začal vypovedať proti mnohým ľuďom. Bezpečnostné zložky ho považujú za významného obchodníka s kokaínom.

Pavol Kmeťo na súde tiež vypovedal, že  mu sľuboval milión slovenských korún za vraždu Martina Mikulca (tiež obvinený v kauze, našli ho mŕtveho v Zlíne v Českej republike) a Pegyho a po zákonnom poučení s následkami krivej výpovede a krivého obvinenia, uviedol aj to, že spolu s Kamilom Haršánym ukradli Balkáncom 10 kilogramov kokaínu. 

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *