8. septembra 2024

Čo by malo robiť PS? Napríklad stať sa demokratickou stranou

Peter Gregor, zakladajúci člen Progresívneho Slovenska.

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Savenna Monteloup – Čo by malo robiť Progresívne Slovensko

Progresívne Slovensko navrhlo 100 dní kľudu. Som za kľud, ale preferujem dlhšie obdobie než vymedzených sto dní a mám rovno nápad, čo by PS-ko mohlo za tých sto dní pre seba a pre nás všetkých urobiť.

Napríklad stať sa demokratickou stranou.

Prečo to píšem?

Lebo správanie Progresívneho Slovenska voči mne bolo zvláštne celé mesiace. Ignorovali ma. Blokovali. Mazali. A potom mi mne neznáma pani z PS-ka v nejakej diskusii napísala, že oni o mne dávno vedia, ale že píšem zbytočne, lebo ma budú ignorovať naďalej. Tak ďakujem.

V PS-ku zjavne funguje cancel culture… teda ak vedenie rozhodne, budú Vás ignorovať všetci. Až pri PS-ku som vedela oceniť napríklad Erika Kaliňáka, ktorému som na jeho facebooku naložila v minulosti dosť a zjavne nemá problém s tým, aby som ďalej sledovala jeho facebookový profil. Pozdravujem a vážim si tento jeho demokratický postoj.

Lenže túto cancel culture v PS-ku nerobia len mne, ale aj svojim (zakladajúcim) členom. Tu je príbeh jedného z nich, vrátane zmienky o podozrení na netransparentné financovanie strany… Napísal ho vo februári 2024…

„Prišla mi výzva zaplatiť členské v Hnutí Progresívne Slovensko. A prišla od generálneho manažéra. Netušil som že také niečo v PS máme. A prišiel zoznam povinností člena. A pred tým prišiel podnet na rozhodcovskú komisiu za moje predvolebné kritické statusy na algosieťach, kde som vyzýval na opatrnosť a rozvahu.

Vraj som „poškodzoval“. Iste .. niekomu to rozhodne mohlo uškodiť. Len komu? Roky som fungoval ako predseda miestnej bunky PS v Trnave. (…)

Trnavská bunka bola jedna z najväčších a najaktívnejších. Vtedy som mal aspoň nejaký prehľad o tom, čo sa v hnutí deje a už vtedy som s tým mal problém.

Toto vyvrcholilo na sneme 2022, kde si hnutie akože zvolilo predsedu Šimečku a predsedníctvo, ktoré unieslo hnutie.

O nejakej demokratickej voľbe sa rozhodne písať nedá. Podmienky z ústredného výboru – predsedníctva – boli nastavené tak, aby to nemohlo dopadnúť inak. Kandidátka a ansábel do volieb boli na svete dlho pred „snemom“.

Snem nič nevolil, o ničom nerozhodoval, iba potvrdil. Boli to zásadné hodiny pre Slovensko. Znova demokracia podkarpatského typu. Dva roky pred voľbami.

Z pozície predsedu bunky som okamžite odstúpil. Vraj som trucoval ako neúspešný kandidát do predsedníctva. Nie. Kandidoval som iba preto, aby som zistil ako to naozaj je.

Mojim posledným rozhodnutím bolo, že ma nahradí šikovný chalan. Mal plán, ambície, prostriedky a mentálne aj personálne kapacity, aby uhral vo voľbách dobrý výsledok. Pre seba aj pre PS.

Okamžite bol vyškrtnutý zo zoznamu kandidátov. Ohrozoval kliku – prvú tridsiatku. Oficiálny dôvod sa nedozvedel. Odstúpil aj z pozície predsedu bunky. Tak to čestní ľudia robia.

Bunka spadla do rúk bývalým Spolu-ákom, ktorí ani neprešli štandardným prijímacím procesom do PS. Boli rovnejší. Pred voľbami sme prišli na podozrenie vo financovaní kampane práve týmito ľuďmi.

Člen TT bunky sa stal poslancom, kúpil si miesto na kandidátke a po pár mesiacoch odišiel z klubu. Dobrý plán. Nič nové. Meno ľahko zistíte.

Pred voľbami sme požiadali o vznik novej bunky v súlade so stanovami. Stali sme sa personami non-grata. Milá Jana (dnes poslankyňa NR SR, s ktorou zakladal PS) nám vrátila našu dlhoročnú podporu a nazvala nás trucpodnikom.

Okamžite sme boli vyškrtnutí z Trnavskej bunky a naša nová bunka „Periféria“ nebola nijako doriešená. Dodnes. Aj keď sme splnili všetky podmienky. Tým sme si prakticky nemali ako členovia kde uplatniť svoje základné práva garantované stanovami a zaplatené členským.

Kancelárka, právnička a aktivistka za rovné práva pre všetkých, nás sabotuje doteraz.

S členmi druhej kategórie problém nemá. Niekoľkokrát nám do očí manažment strany priamo komunikoval, že keď sa nám nepáči, máme odísť.

Riešenie hodné demokratického transparentného hnutia a hlasu vo voľbách. Nech sa páči. Prečo toto píšem? Kydám na vlastnú stranu? Nie. Nie je to moja strana. Toto som nespoluzakladal.

Progresívne Slovensko malo byť revolúciou, ktorá zmení Slovensko. R-ko vypadlo. Je iba evolúciou toho, čo na Slovensku hnije od zbabranej revolúcie. Len ďalší vývojový stupeň mečiarizmu.

Buď na svoju Víziu zabudlo, alebo chce zabudnúť. Ale najpravdepodobnejšie je, že ju nikdy nebralo vážne a už v OZ-tku (PS vznikalo ako občianske združenie) bolo všetko nastavené inak. Klamstvo.

Keby som chcel vytiahnuť niečo z kuchyne PSka, nedá sa. Bežný člen a ani zakladajúci člen dnes netuší, čo sa v hnutí deje. Jeho newslettre toho obsahujú menej ako jeho mediálne žvásty.

Nemám v povahe vzdávať boj. Zúčastnil som sa niekoľkých rozhovorov členov a aj predsedov buniek. Všetci unisono spievajú o tom ako sú mimo a to aj v prípadoch, kedy sa informácií priamo dožadujú. Zásadných a oprávnených informácií.

Generálny manažér situáciu s komunikáciou, ktorá bola zlá vždy a po voľbách iba eskalovala, tlmí tým, že regióny a komunikácia sú pre neho prioritou. Evidentne sú. Ale tak štandardne. Inak.

Informácie, ktoré presakujú sú pre mňa nezlučiteľne s pojmami demokracia, sloboda, slobodný výkon poslaneckého mandátu alebo transparentnosť.

Ja dnes netuším ani to, či som členom PS-ka, ani to, do akej bunky patrím, ani to, v akom štádiu je podnet na mňa a ani to, v akom štádiu je podnet odo mňa na sekretariát hnutia.

Viem iba to, že členovia sú znechutení, nahnevaní a nevypočutí odchádzajú. Nedokážu ani komunikovať medzi sebou. Hnutie takéto platformy zmrazilo. Na tých, ktorí si dovolili niečo kritizovať a niečo riešiť, nebodaj sa postaviť mašinérii, hnutie našilo kulehy. A ani to nedokáže urobiť poriadne. Preto napríklad exekúcia na hnutie.

Zdá sa, že vrcholové štruktúry reagujú (prehnane, hystericky, hlúpo a teda štandardne) iba na verejnú kritiku.

Mám za to, že politický subjekt, ktorí sa tvári transparentne a demokraticky, hoci je akciovkou dvoch ľudí, sľubuje zmeny a kritizuje postupy mafie, ktoré mu vôbec nie sú cudzie, je pre túto krajinu iba ďalším problémom. Pre mňa zásadným.

V Progresívnom Slovensku nič reálne neprebieha transparentne, aj keď je všetko v súlade so stanovami. Taká klasika, že? Inzeráty na regionálnych manažérov na Profesii si nevšímajte, dávno sú vybratí. Nepripomína vám to niečo?

O pár dní má mať hnutie snem. Neviem, či sa ho budem môcť zúčastniť. Mám na to ako zakladajúci člen právo zo stanov. Kľúč na voľbu delegátov bol oznámený cez videohovor. Žiadna písomná informácia mi neprišla. Mám právo nejakého delegáta voliť, len neviem v ktorej bunke. Ale viem, že je to jedno.

Predpokladám, že všetko je už dávno upečené a poistené.

Jediným účelom tohto blogu je upozorniť na to, že politikom sa nemá veriť a ani ich ľúbiť. Rozhodne im nedávajte kľúče od domu ako ja. Treba ich kontrolovať a keď niečo pokazia, treba vyvodiť zodpovednosť. Okamžite, tvrdo. V zdravej demokracii sú to iba zamestnanci. Inak sa to vymkne tak, ako sa vymklo PS.

Z projektu demokratického hnutia zdola, je moloch, ktorý dnes nepotrebuje a vedome ignoruje členskú základňu, vlastné štruktúry, orgány a stanovy.

Situácia sa iba zhoršuje.

Ako zakladajúci člen mi moje morálne kotvy nedovolili voliť ani len posledných poctivých ľudí z posledných miest kandidátky.

(…)

V politike sa vždy dejú veci v záujme „vyššieho dobra, záujmu“. Otázkou je, pre koho je to dobro naozaj dobré.

Absolútne neakceptovateľné je, že sa hnutie „zdola“ stalo obeťou mocenských záujmov za predsedovania Michala Šimečku.

Jeho vzdelanie a pôvod mali byť garanciou, že sa to nestane. Preto dostal môj hlas. Zlyhal. Našťastie som nevolil ani Trubana a ani Štefunka. Voľba z jedného kandidáta nie je voľbou ani pre Einsteina.

Za tento blog očakávam exkomunikáciu. Vôbec ma to nevyrušuje. Môj hlas na sneme a v hnutí dnes nemá žiadnu váhu.

A hoci predsedníctvo a sekretariát nedokázali vyriešiť jeden malý problém s novou miestnou bunkou v Trnave za takmer rok, rozhodnutie o mne bude rýchle, (hysterické, hlúpe a preto štandardné). Musí byť. Lebo ja čakám od hnutia, jeho „vedenia“ a predsedu iba jedno.

Vyvodenie politickej zodpovednosti za svoje fatálne zlyhania, ktoré majú so záujmami Slovenska veľmi málo spoločné. Lebo PS je priamo zodpovedné za to, čo sa tu bude diať najbližších 30 rokov. A tým niečím je prachsprosté kompostovanie demokracie a ohrozovanie európskej integrity.

Tento blog venujem všetkým členom „dole“. Spomeňte si, prečo ste do toho išli a skúste nájsť v sebe trochu odvahy. Áno „Dá sa to“!

Ale nie zbabelo a tak ako to robia všetci.“

Autor citovaného článku: Peter Gregor, zakladajúci člen Progresívneho Slovenska.

P.S.: Petra Gregora som pred pár týždňami kontaktovala cez messenger.

Ignoruje ma doteraz.

Link na jeho článok: https://blog.sme.sk/…/rozpravka-o-mensom-zle-a-vyssom…

Savenna Monteloup



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.