28. júna 2024

Búrka v šerbli? Nie, ale prehánka v Kovačič Hanzelovej plienke.

prehánka v Kovačič Hanzelovej plienke.

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Búrka v šerbli? Nie, ale prehánka v Kovačič Hanzelovej plienke. Pár dní som si opäť oddýchol od Facebooku a slovenského mediálneho šumu. Ako sa spätne pozerám na to, o čom a najmä ako referovali všetky typy šerblíkov, neprišiel som o nič. Len o búrku v šerbli, spojenú s nejakým pánom Hanzelom či Kovačičom alebo ako sa to vlastne volá.

Kým sa dostanem k veci, dovolím si jeden odsek venovať krátkemu školeniu z politickej ekonómie.

Základný princíp kapitalizmu je v zásade veľmi jednoduchý. Súkromné podniky produkujú len také tovary a služby, predaj ktorých generuje zisk. Ak sa obľúbenosť tovaru alebo služby zníži natoľko, že sa stanú nerentabilné, podniky ich jednoducho prestanú produkovať, pretože náklady na ich výrobu prevýšia tržby a zisky.

Majiteľ televízie Markíza je súkromná obchodná spoločnosť a jej jediným poslaním je generovať zisk. Relácia Na telo je jeden z množstva nekonzumovateľných a nestráviteľných produktov ponúkaných výpredajom bobkov markízinho šerblíka. Z akéhosi nepochopiteľného dôvodu niektoré z týchto tovarov ešte stále idú ako teplé rožky, avšak Na telo jednoducho už nikto nepozerá. Ak nikto nepozerá reláciu, je to presne to isté, ako keď nikto nekupuje párky pochybnej kvality.

Náklady na výrobu relácie, ktorú nikto nepozerá, sú pre majiteľa televízie čistou stratou. A to logicky znamená, že výrobu stratového produktu zruší, pretože ušetrené peniaze môže buď investovať do výnosnejšieho tovaru, nákupu výrobných prostriedkov, odmeňovania efektívnejších pracovníkov alebo na konci roka použiť v rámci prerozdelenia zisku.

Všetci škrabáci a táraji dúhovo-progresívnych šerblíkov

sú prívrženci liberálnej a neokonzervatívnej ekonomickej teórie. Teda aspoň sa tak tvária a rozhodnutie zrušiť stratu produkujúcu reláciu je presne v súlade s ich presvedčením. Takzvaná neviditeľná ruka trhu si nevyberá a občas pleskne po krku aj jej vyznávačom. Cʼest la vie, ako sa hovorí v lepších rodinách. U Kovačič-Hanzelovocov tuším shit happens.

Napriek tomu, že ide o bežnú korekciu trhu, slovenské šerblíky sú v tranze. Podpisujú rezolúcie, nešetria vzletnými slovami a najmä temnými proroctvami a veštbami o súmraku demokracie a podobné faciny. V realite ide len o to, že jeden podpriemerný panák si na trhu práce bude musieť nájsť iné podpriemerné a bezvýznamné uplatnenie. No a čo?

Toto vlastne ani nie je búrka v šerbli, ale prehánka v Kovačič-Hanzelovej plienke.

Peter Tóth & Ďateľ


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *