28. júna 2024

Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia

Savenna Monteloup: List už len Čaputovej, ktorý len tak nepredýcha

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Prezidentka Zuzana Čaputová práve vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). V ustanovení tejto novely vidí rozpor s ústavou, a podľa nej by legislatíva mohla ohroziť slobodu umenia. Prezidentka upozornila na možné znefunkčnenie podpory umenia na Slovensku v prípade prijatia tejto novely.

Prezidentka zmierenia a všetkých ľudí

„Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia z dielne SNS. K zákonu má viacero výhrad a je presvedčená, že je v rozpore s ústavou, pretože môže ohroziť slobodu umenia. Jeho podpora by navyše mohla skolabovať Celé zdôvodnenie prezidentky, ktoré poskytol jej hovorca Martin Strižinec: Prezidentka sa dnes rozhodla vrátiť NR SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o Fonde na podporu umenia. K schválenému zákonu má viacero výhrad a jeho nedostatky sú podľa nej v rozpore s čl. 43 ods. 1 ústavy, pretože sú spôsobilé ohroziť slobodu umenia a slobodné procesy v rámci kultúrneho života v našej spoločnosti.


Na základe zákona sa totiž mení zloženie rady Fondu na podporu umenia a pridávajú sa jej kompetencie, pričom má rozhodovať o poskytovaní finančných prostriedkov a stanoviská odborných komisií už nebudú záväzné. Tieto zmeny je podľa prezidentky možné považovať za zásah do odbornosti rozhodovania fondu, odňatie charakteru verejnoprávnosti celého fondu a vnášanie politického vplyvu do slobody umeleckej tvorby a kultúrnej oblasti ako takej. Úzke zloženie rady nebude schopné úplne, odborne a politicky nezávisle vyhodnocovať všetky žiadosti, a teda o nich ani kompetentne rozhodovať.
Prezidentka upozorňuje, že hrozí znefunkčnenie podpory umenia, keďže o poskytovaní finančných prostriedkov doteraz rozhodovalo 70 komisií s 300 členmi, pričom po novom má tisíce prichádzajúcich žiadostí (v súčasnosti cca 5000 projektov ročne) posudzovať 13-členná rada, čo nebude v jej kapacitných ani časových možnostiach.


Za zásadný nedostatok schváleného zákona prezidentka považuje aj právnu úpravu prechodných ustanovení, keď sa podľa nových pravidiel bude rozhodovať aj o žiadostiach podaných podľa doterajších právnych predpisov. Právna úprava je tak retroaktívna, čo je v nesúlade s princípmi právnej istoty, ochrany legitímnych očakávaní a so zákazom retroaktivity.


Prezidentka upozorňuje aj na procesné nedostatky. Schválený zákon bol predložený ako poslanecký návrh, čo v praxi znamená, že bolo vynechané medzirezortné pripomienkové konanie. Z prípravy novely zákona tak bola okrem ministerstva kultúry vylúčená aj kultúrna obec a odborná verejnosť. Takýto postup znamená obmedzenie participácie verejnosti na legislatívnom procese, obmedzenie možnosti pre verejnú a odbornú diskusiu a obmedzenie účasti na tvorbe a pripomienkovaní zákona, ktorý sa bytostne dotýka zabehnutého systému podpory umenia a kultúry.


Navyše v zákone absentuje rozumná legisvakačná lehota, čo robí tento zákon prakticky nevykonateľným, a podpora umenia tak môže skolabovať, keďže takúto radikálnu zmenu nie je možné naštartovať od 1. júna 2024 z dôvodu potreby prijatia nových schém podpory, nových interných pravidiel fondu, nových zmlúv a posilnenia personálnych kapacít.“


Doteraz o poskytovaní finančných prostriedkov rozhodovalo 70 komisií s 300 členmi, ale novela by zmenila tento proces na posudzovanie 13-člennou radou, čo by mohlo byť v rozpore s kapacitnými a časovými možnosťami. Je dôležité, aby sme zachovali transparentnosť a podporu umenia, a prezidentka Čaputová sa snaží chrániť tieto hodnoty.


Poznámky k zdrojom:

  1. Správy RTVS: Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia
  2. Denník N: Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia
  3. TA3: Prezidentka vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia

Zdroj:
(1) Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia – Správy RTVS. https://spravy.rtvs.sk/2024/05/prezidentka-vetovala-zmeny-vo-fonde-na-podporu-umenia-novela-moze-ohrozit-slobodu-umenia/.
(2) Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia – Správy RTVS. https://bing.com/search?q=Prezidentka+SR+Zuzana+%c4%8caputov%c3%a1+vetovala+novelu+z%c3%a1kona+o+Fonde+na+podporu+umenia+%28FPU%29.+V+ustanoven%c3%ad+novely+vid%c3%ad+rozpor+s+%c3%bastavou%2c+legislat%c3%adva+m%c3%b4%c5%bee+pod%c4%bea+nej+ohrozi%c5%a5+slobodu+umenia.
(3) Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu …. https://dennikn.sk/minuta/4018961/.
(4) Prezidentka vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia … – TA3. https://www.ta3.com/clanok/941455/prezidentka-vetovala-novelu-zakona-o-fonde-na-podporu-umenia-tvrdi-ze-je-v-rozpore-s-ustavou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *