28. júna 2024

Biden nesúhlasí s použitím Zelenského zbraní na ciele v Rusku

Biden nesúhlasí s použitím Zelenského zbraní

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa opakovane sťažuje na nedostatočnú vojenskú pomoc zo Západu v boji proti ruskej invázii. Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina potrebuje zbrane a muníciu, aby prežila, no nechápe, prečo tieto zbrane nedostáva . Jeho výzvy zahŕňajú požiadavky na viac systémov protivzdušnej obrany a väčšie množstvo munície .

Zelenskyj tiež dúfa, že Ukrajina dostane od USA miliardy dolárov na vojenskú pomoc. Napriek tomu, že Rusko má výrazne väčšie zásoby zbraní a môže poslať na front viac ľudí, Zelenskyj verí, že jednotný Západ má moderné zbraňové systémy, ktoré môžu Rusko poraziť a umožniť Ukrajine vyhrať ¹.

Aj keď situácia je napätá a Ukrajina čelí výzvam, Zelenskyj vyhlásil, že neopustí svoju krajinu za žiadnych okolností ¹. Jeho odhodlanie a snaha o zabezpečenie potrebných zbraní sú významné v boji za suverenitu a bezpečnosť Ukrajiny.

Rusko varuje pred neuváženým krokom

Biely dom v utorok odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zrušenie obmedzení pre Kyjev, aby mohol útočiť na ruské územia aj so zbraňami dodávanými z USA. TASR sa odvoláva na agentúru AFP. „V tejto chvíli nedochádza k žiadnej zmene našej politiky. Nepodporujeme ani neumožňujeme použitie zbraní dodaných USA na údery na území Ruska,“ vyhlásil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Kyjev nalieha na svojich západných partnerov, aby mu pomocou ich zbraní dlhého doletu umožnili zasahovať ciele v Rusku.

Nepodporujeme ani neumožňujeme použitie zbraní dodaných USA na údery na území Ruska.John Kirby, hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť

Spojené štáty a Nemecko sú však proti tomu pre obavy, že by ich to mohlo zatiahnuť do priameho konfliktu s Moskvou. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok požiadal členské krajiny Únie, aby vyvážili obavy z eskalácie konfliktu s potrebou Ukrajiny brániť sa. Kyjev má podľa neho právo použiť západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku. Borrellove slová podporili na rokovaní niektorí ministri obrany, napríklad z Holandska a Estónska. Na prehodnotenie postoja Západu vyzval aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Šéf NATO poukázal pri tom na to, že ruská armáda ostreľuje Charkov zo svojho územia. Stoltenberg v utorok povedal, že Severoatlantická aliancia a jej členovia by sa nestali súčasťou konfliktu na Ukrajine, ak by Kyjev použil zbrane od svojich západných spojencov proti cieľom na ruskom území, informovala agentúra Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin zas varoval, že ak by krajiny povolili Ukrajine použiť svoje zbrane na údery v Rusku, malo by to „vážne následky“.

Zdroj:
(1) Prezident Zelenskyj skritizoval Západ za nedostatok zbraní. https://www.aktuality.sk/clanok/WOpWkFv/prezident-zelenskyj-skritizoval-zapad-za-nedostatok-zbrani/.
(2) Zelenskyj: Ukrajina nemôže začať protiofenzívu, čaká na muníciu. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/661595-zelenskyj-ukrajina-nemoze-zacat-protiofenzivu-caka-na-municiu/.
(3) Zelenskyj: Ukrajinská ofenzíva nepriniesla želané výsledky – Správy RTVS. https://spravy.rtvs.sk/2023/12/zelenskyj-priznal-ze-ukrajinska-ofenziva-nepriniesla-zelane-vysledky-dovodom-je-podla-neho-nedostatok-zbrani-a-vojakov/.
(4) Ukrajinský prezident Zelenskyj: Tvrdili, že neexistuje účinná obrana …. https://www.aktuality.sk/clanok/Vf5hj2a/ukrajinsky-prezident-zelenskyj-tvrdili-ze-neexistuje-ucinna-obrana-proti-ruskym-raketam/.
(5) Zelenskyj kritizoval nedostatok zbraní zo Západu. Opätovne vyhlásil, že …. https://www.ta3.com/clanok/933345/zelenskyj-kritizoval-nedostatok-zbrani-zo-zapadu-opatovne-vyhlasil-ze-ak-ukrajinci-nedostanu-pomoc-caka-ich-porazka.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *