2. júla 2024

Markíza neustúpi. Konanie Kovačiča nemôže tolerovať žiadne médium

Zamestnanci TV Markíza a spol. nič nepochopili

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Vedenie Markízy nebude ustupovať ultimátu svojich zamestnancov, ktoré sa týka programovej štruktúry a personálnych otázok. Televízia to oznámila v stanovisku vo štvrtok. Práve v tento deň uplynulo ultimátum, ktoré dalo vedeniu vyše 120 zamestnancov. Televízia Markíza sa rozhodla neustúpiť ultimátu. Tvrdí, že konanie Michala Kovačiča, moderátora relácie Na telo, je neprijateľné a nemôže byť tolerované žiadnym médiom.

„Osobitne v kontexte posledných udalostí, keď došlo k porušeniu všetkých zásad profesionálnej žurnalistiky zo strany jej vlastného zamestnanca, a tým poškodeniu dobrej povesti TV Markíza, považujeme zverejnené požiadavky za absolútne nepochopenie situácie,“ napísalo vedenie v reakcii.

„Pre konanie moderátora relácie Na telo neexistuje žiadne ospravedlnenie. Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akých sa môže dopustiť. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať,“ možno sa ďalej dočítať.

Na telo by sa mohlo objaviť v novom šate

Televízia dodala, že bude „pracovať na budúcej koncepcii relácie Na telo tak, aby bola platformou pre korektnú diskusiu medzi jednotlivými politickými stranami a názorovými prúdmi v slovenskej spoločnosti“, a nedopustí, „aby táto relácia, ako aj celé jej vysielanie boli zneužité v prospech ktorejkoľvek z politických strán“.

Z predošlých tvrdení zamestnancov vyplýva, že Markíze momentálne môže hroziť štrajk, krajnou možnosťou je zrejme obmedzenie alebo prerušenie vysielania.

Čo žiadali zamestnanci

Pripomeňme, že zamestnanci televízie vydali v pondelok stanovisko na podporu kolegu Michala Kovačiča, moderátora relácie Na telo. Stalo sa tak potom, ako v závere nedeľnej diskusie Na telo uviedol, že v Markíze prebieha boj o podobu spravodajstva. Hovoril o „škrtaní“ relácie a pokusoch o cenzúru.

Zamestnanci generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa spravodajstva Michala Kratochvíla požiadali, aby sa zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke.

„Považujeme za neakceptovateľné, aby moderátor najúspešnejšej politickej relácie musel okrem tlaku politikov čeliť aj tlakom vlastného vedenia,“ písali. Zrušenie relácie Na telo je podľa zamestnancov „proti záujmom televízie, a teda nás všetkých“.

Zamestnanci v stanovisku ďalej uviedli, že v prípade, ak im kompetentní nevyhovejú, využijú všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré im umožňuje zákon.

Pracovný mail už nemá

V rozhovore pre český magazín Respekt Kovačič uviedol, že už má vypnutý pracovný mail a že oznámenie z vedenia o okamžitej pauze relácie a jeho prepustení bol po 16 rokoch moderovania v Markíze veľmi zvláštny pocit. 

V rozhovore ďalej uviedol, že so svojimi kolegami je v kontakte takmer na minútovej báze a cíti z nich, že sú odhodlaní brániť nezávislosť spravodajstva v Markíze.

Na otázku, kam budú teraz viesť jeho kroky odpovedal, že je ťažké predvídať, čo bude robiť zajtra alebo o týždeň, pretože všetko závisí od toho, čo urobí vedenie a majiteľ Markízy. 

Svojvoľné pozvanie Šimečku?

Zatiaľ čo sa však Kovačič sťažuje na „orbanizáciu médií“ a „tlak majiteľov“ televízie Markíza, vedenie televízie redaktorovi vytýka aj svojvoľnosť.

„Keď po atentáte na premiéra Fica pán redaktor Kovačič pozval do relácie ministra vnútra Šutaja Eštoka, a ten to krátko na to zrušil, redaktor svojvoľne pozval predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku, a nikomu o tom nepovedal. To sa nedá akceptovať,“ povedal v nedeľu pre Štandard zdroj z prostredia televízie, ktorý si neželal byť menovaný.

Tomáš Dugovič Tomáš Dugovič/Štandard

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *