2. júla 2024

V „Sulíkovej kauze“ Dubaj začali stíhanie, hrozí mu15-ročná basa

Sulík je zachytený ako hostiteľ na párty v podniku v Slovenskom dome v Dubaji. Prízvukuje, že všetok alkohol platili zo svojho. Zdroj: fb/fico

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


V „Sulíkovej kauze“ EXPO Dubaj začali policajti trestné stíhanie, pre ktoré hrozí až 15-ročné väzenie. Vyšetrovateľ analyzoval dokumenty z Ministerstva hospodárstva a z Národného kontrolného úradu. Ide o kauzu spojenú s niekdajším ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Polícia začala konať po tom, čo Národný kontrolný úrad upozornil na nehospodárne použitie 634 000 eur zo štátneho rozpočtu pri príprave a organizácii Svetovej výstavy EXPO Dubaj 2020.

Najnovšie informácie z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave hovoria o tom, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie, pre ktoré hrozí v prípade rozsudku až 15-ročné väzenie. Ale poďme pekne poporiadku.

Dlhé mesiace, presnejšie od konca novembra 2023, policajti hovorili len o tom, že na základe správy Národného kontrolného úradu preverujú, čo sa vlastne stalo a či ide o trestný čin.

„V uvedenej trestnej veci sú vykonávané procesné úkony, v rámci ktorých bola zo strany vyšetrovateľa Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave vyžiadaná aj kompletná dokumentácia od MH SR, ako aj NKÚ, vrátane správy o výsledku auditu,“ povedala hovorkyňa v decembri 2023 pre Startitup. V tomto duchu bratislavskí policajti komunikovali aj ďalšie mesiace.

Po analýze dokumentácie z Ministerstva hospodárstva SR, Národného kontrolného úradu ako aj výsledkov auditu nastal po mesiacoch preverovania zásadný zvrat.

„V súvislosti s vami uvedeným prípadom bolo zo strany vyšetrovateľa Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 od. 1, ods. 4 písm. a) trestného zákona,“ potvrdil informácie Startitup hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff.

Paragraf a odsek, pre ktorý začal vyšetrovateľ trestné stíhanie, hovorí jasne. „Kto inému spôsobí malú škodu tým, že poruší všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovenú povinnosť alebo povinnosť uloženú právoplatným rozhodnutím súdu, alebo vyplývajúcu zo zmluvy opatrovať alebo spravovať cudzí majetok, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ píše sa v úvode paragrafu.

Vo štvrtom odseku, v ktorom podľa kvalifikácie skutku vyšetrovateľ v kauze začal konať, sa ďalej píše: „Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu.“ 

K tomu, aby niekto išiel na dlhé roky za mreže, však ešte musí vyšetrovateľ nájsť konkrétneho vinníka. No a v tej súvislosti policajný hovorca Michal Szeiff poznamenal: „Obvinenie konkrétnej osobe vznesené doposiaľ nebolo.“

Čo sa stalo?

Najvyšší kontrolný úrad SR vydal koncom novembra 2023 správu o tom, že preveril hospodárenie Slovenska na EXPO Dubaj 2020. Slovenský pavilón na svetovej výstave mal v tom čase pod palcom rezort hospodárstva, na čele ktorého stál Richard Sulík.

Najvyšší kontrolný úrad SR v správe napísal, že Ministerstvo hospodárstva SR pri príprave a organizácii Svetovej výstavy EXPO Dubaj 2020 viackrát zlyhalo. Podľa ich zistení bolo 634 000 eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne, pričom vyše 400 000 eur súvisiacich s reštauráciou Take Away v dubajskom Slovenskom pavilóne je predmetom súdnych sporov, informoval Národný kontrolný úrad vo svojej správe.

„Kontrola ukázala, že rezort hospodárstva nezabezpečil dostatočne funkčný systém administratívneho a finančného riadenia. V dôsledku toho sme boli nútení konštatovať, že rezortná vnútorná kontrola nebola účinná, rozhodovanie kompetentných osôb bolo netransparentné. To nakoniec vyústilo do nehospodárneho využitia financií zo štátneho rozpočtu,“ opísala závažné zistenia podpredsedníčka NKÚ Henrieta Crkoňová.

V priestoroch slovenského pavilónu bola aj spomínaná reštaurácia a prevádzka Take Away. Tá podľa zistení úradu využívala jednu z reštaurácií tri mesiace bez uzatvorenia písomnej podnájomnej zmluvy, pričom nájomné vyplývajúce z podnájomných zmlúv vo výške 61 800 eur neuhradili.

„Ministerstvo hospodárstva bolo jediné oprávnené nakupovať alkohol od lokálneho výhradného dodávateľa v Dubaji. Na základe licencie nakúpilo MH alkoholické nápoje v celkovej sume 106 700 eur, ktoré mali slúžiť pre potreby reštaurácie. V čase kontroly ale rezort nedisponoval dokladmi o jeho prevzatí prevádzkovateľom reštaurácie a ani nepreukázal, ako sa ďalej s alkoholickými nápojmi nakladalo a ako boli tieto financie zúčtované,“ pokračovala v informovaní o zisteniach NKÚ podpredsedníčka Henrieta Crkoňová s tým, že zistenia úradu musia byť poučením do budúcnosti.

Bratislavskí policajti v novembri 2024 potvrdili, že vykonávajú úkony smerujúce k objasneniu prípadu.

Prehovoril o bare

Ku kauze sa na sociálnej sieti vyjadril aj samotný Richard Sulík. „Po šiestich mesiacoch tvrdej práce v našom pavilóne na EXPO Dubaj som potom, čo 31. marca 2022 definitívne zavreli brány EXPO, povolil žúrku. Všetci zúčastnení dostávali každý deň od 10:00 do 22:00 zabrať,“ píše v príspevku.

Sulík ďalej spomenul často skloňovaný bar, v ktorom vznikla už notoricky známa nahrávka bývalého ministra hospodárstva a hláška: „Treba vypiť bar!“

„Z rozpočtu 8,8 miliónov eur sa nám podarilo ušetriť rovný milión. Tak áno, povolil som žúrku, nech sa na rozlúčku dobre zabavia tí, ktorí makali. Zaslúžili si to,“ konštatuje Sulík. V príspevku zároveň tvrdí, že v spomínanom bare bolo minutých približne 3 500 eur. Ak niekoho tak strašne trápi to víno a dva gintonicy, ktoré som vypil ja, uhradím to,“ dodal.

Zistenia NKÚ ani vyšetrovanie politik v príspevku priamo nespomína.

  1. Kauza Expo Dubaj: Policajti začali trestné stíhanie, páchateľovi hrozí až 15 rokov basy (Aktuality.sk)
  2. Kauza Expo Dubaj: Policajti začali trestné stíhanie, páchateľovi hrozí až 15 rokov basy (Startitup.sk)

Zdroj:
(1) Kauza Expo Dubaj: Policajti začali trestné stíhanie, páchateľovi …. https://www.aktuality.sk/clanok/NZnXL9u/kauza-expo-dubaj-policajti-zacali-trestne-stihanie-pachatelovi-hrozi-az-15-rokov-basy/.
(2) V „Sulíkovej kauze“ EXPO Dubaj začali policajti stíhanie, pre …. https://www.startitup.sk/v-sulikovej-kauze-expo-dubaj-zacali-policajti-stihanie-pre-ktore-hrozi-15-rocne-vazenie/.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *