28. septembra 2024

Európa, rešpektujúca identitu národných štátov – ohrozený projekt

kulturna vojna v EU ilustrácia/ JNS

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Médiá sú na Slovensku doslova informačným jedom. Pri Euro voľbách by malo byť pre voliča hlavné, aby si bol vedomý svojho vlastného záujmu a aby volil politickú silu podľa toho, ako reprezentuje jeho vlastný záujem. Toto keď poviem nadchádzajúcim voličom, spravidla na mňa chvíľku pozerajú s otvorenou pusou…


Delí nás len niekoľko dní od volieb zákonodarcov, ktorí členské krajiny zastupujú na bruselskej pôde. Mnohí voliči majú z volieb často pocit bezmocnosti.

Pokiaľ ide o pocit bezmocnosti, tam sympatizujem, no radšej by som premýšľal, ako EÚ reformovať tým smerom, aby sme ten pocit bezmocnosti nemali, ako v nej neboli. Prosperujúca, bezpečná a slobodná Európa, rešpektujúca identitu národných štátov je dobrý projekt, ktorý je však v ohrození a preto treba prísť k eurovoľbám. Myslím, že tentoraz patria k určujúcim pre to, čo nás čaká.

Hlavne bezpečnú Európu si prajem pre nás a naše deti, aby sme nemuseli riešiť sociálne búrky aké sa vyskytujú v niektorých metropolách. Potrebujeme viac sebaurčenia a vzájomnej dôvery. To si vyžaduje správne politické idey a rozhodnosť. Bezpečnosť je dôležitá rovnako ako voľba najlepších opatrení na jej dosiahnutie.

Treba si uvedomiť, že len od kvalitných, odborných poslancov môžeme očakávať dobre EU zákony a rozhodnutia. Čo ukázali niektorí euro poslanci okrem toho, že boli schopní rozprávať do mikrofónu a získali v europarlamente funkcie? Myslím – čo vykonali prospešného, čo sme pocítili aj my na Slovensku?
Prečo je teda dôležité ísť voliť?

Hlavne, aby nás bolo počuť. Naši predkovia „štúrovci“ tiež vedeli, že v uhorskom parlamente jeden hlas veľa nezmôže, ale vedeli, že je dôležité tam byť a hovoriť nahlas. Slovensko je dlhodobo na chvoste vo volebnej účasti v európskych voľbách. Zjavne preto, že časť Slovákov neprijala Európsku úniu za svoj priestor. A to ani po dvoch desaťročiach, keďže sme už oslávili 20. výročie nášho členstva v nej. Akoby si ani neuvedomovali si, že tá Únia je aj Slovensko. Nie je to teda nič vzdialené pre nás.
Dôležité sú možno dve veci. Kde sa zaradia naši “politici” do akých frakcií, celkovo, ktoré určujú politiku pri hlasovaní . Druhá vec či sa bude celkovo meniť v dobrom slova zmysle EÚ, napr. problém veta.

Ja osobne som za členstvo v EÚ. Som proti federalizácii EÚ som proti obmedzovaniu práva veta a suverenity členských štátov atď. Som niekedy v rozpakoch nad kandidátmi do eurovolieb, ktorých mená a tváre sa na verejnosti objavujú po prvý raz. Že by sme naozaj klesli tak hlboko, že úplne neznáme osobnosti (a strany) majú šancu dostať sa do europarlamentu?
Slovensko je príliš malé na to, aby možnému nepriaznivému globálnemu vývoju mohlo samé zabrániť.

Ale kým máme možnosť nedať sa a bojovať o lepšiu a konštruktívnejšiu budúcnosť, nemali by sme to vzdávať predčasne. Ten europarlament ako veľký a zložitý stroj treba občas dať do servisu a opraviť, ak sa niektoré komponenty rozladili/ opotrebovali. Aj tej najkvalitnejší klavír časom znie viac či menej falošne, záleží od toho, či ho počúvajú hudobne kompetentní diváci, deti na výchovnom koncerte alebo náhodní okoloidúci na ulici.

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že z hospodárskeho spoločenstva sa potichu stáva byrokratický moloch, ktorý stratil samoreguláciu… Nenechajme si šancu prejsť medzi prstami a voľme zodpovedne a nie ako malé deti z trucu, aby sme upútali pozornosť a podobne.
Za svoje prípadné omyly totiž ponesieme zodpovednosť, aj keď v prípade volieb nebude osobná, ale kolektívna.
Od Dušan Piršel / 03. 06. 2024

Dodatok Mariána Moravčíka:

Niekoľko posledných volieb, a tieto nadchádzajúce eurovoľby nie sú výnimkou, majú na Slovensku veľmi ďaleko od férovej politickej súťaže. Médiá venujú veľké úsilie na skreslenie (tvorbu) verejnej mienky a tam, kde ľudia masovo čítajú mainstream (MSM), sa im to aj mimoriadne darí. Napríklad v „centre inteligencie“ Bratislave prevláda názor, že Slovensko je spiatočnícke a nebodaj už ako satelit na obežnej dráhe Ruska. Nič nie je ďalej od pravdy, čo demonštruje aj ilustračný obrázok. Farby znázorňujú krajiny podľa toho, do akej miery dovoľujú voliť cudzincom, ktorí nemajú v danej krajine občianstvo. Červená farba Slovenska jasne demonštruje, že Slovensko je jednou z volebne najliberálnejších krajín EÚ.

Krátka poznámka k voľbám. Médiá sú na Slovensku doslova informačným jedom. Pri voľbách by malo byť pre voliča hlavné, aby si bol vedomý svojho vlastného záujmu a aby volil politickú silu podľa toho, ako reprezentuje jeho vlastný záujem. Toto keď poviem nadchádzajúcim voličom, spravidla na mňa chvíľku pozerajú s otvorenou pusou…



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.