28. septembra 2024

Francúzsko, Španielsko, Brusel. Traktory v akcii, poľnohospodárov štve Ukrajina

Protesty farmárov v Bruseli (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Voľby do Európskeho parlamentu klopú na dvere a niektorí európski poľnohospodári sú opäť na nohách a dávajú politikom vedieť, čo si o nich myslia. Francúzski a španielski poľnohospodári týždeň pred hlasovaním zablokovali španielsko-francúzsku hranicu, aby ukázali, že už majú dosť dovozu poľnohospodárskych produktov z krajín mimo EÚ, napríklad z Ukrajiny. A španielski dopravcovia dávajú jasne najavo, že už majú dosť protestujúcich farmárov. Podobné protesty farmárov sa konajú v srdci EÚ, v Bruseli.

Agentúra Reuters informovala, že francúzsko-španielska hranica je v zmätku. Na hraničných priechodoch v Pyrenejach spôsobili poľnohospodári z oboch krajín rozruch a ukázali, že už toho majú dosť. Ich protestná akcia je o to naliehavejšia, že sa koná menej ako týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

„Keďže máme voľby do Európskeho parlamentu, uvidíme, či naši politici berú tento sektor vážne a vypočujú si naše požiadavky,“ povedal pre agentúru Reuters španielsky farmár Josep Juscafrase (54).

„Je dôležité [usporiadať protest], pretože vo Francúzsku je poľnohospodárstvo ťažké. Zanedbáva sa už asi 20 rokov alebo viac. A my kŕmime ľudí, viete,“ povedal francúzsky farmár Sylvain Fourriques (39).

Francúzski a španielski poľnohospodári nadviazali na protesty z minulého roka a začiatkom tohto roka, keď sa nemeckí, poľskí a holandskí poľnohospodári vzbúrili. Nemeckým poľnohospodárom sa nepáčilo, že vláda sociálneho demokrata Olafa Scholza má v úmysle znížiť ich dotácie, poľskí poľnohospodári demonštrovali proti dovozu lacnejších produktov z Ukrajiny a holandskí poľnohospodári vyzvali na uvoľnenie zelenej dohody. Bruselský plán považovali za príliš tvrdý voči poľnohospodárom.

A po týždňoch protestov v rokoch 2023 a 2024 politici čiastočne ustúpili, začali uvoľňovať zelenú dohodu a v nejakej forme si ponechávajú dotácie.

Na hranici Katalánska s Francúzskom hrali farmári futbal a varili paellu, zatiaľ čo blokovali priechody, čím vytvárali dlhé rady osobných a nákladných áut. A tu prichádzajú španielski dopravcovia a dávajú svetu vedieť, že majú plné zuby protestujúcich farmárov.

„Zatiaľ čo tisíce vodičov nákladných vozidiel zostávajú zablokované na mnohých cestách bez toho, aby sa mohli dostať von alebo dokonca jesť…, poľnohospodári sa pokojne pripravujú na dobrú paellu. A kde je polícia?“ pýta sa španielske dopravné združenie Fenadismer.

Euronews informovala, že protest zorganizovala španielska platforma katalánskych farmárov Revolta Pagesa spolu s niekoľkými organizáciami farmárov z celého Španielska a niekoľkými francúzskymi zväzmi poľnohospodárov. Farmári zablokovali všetky hlavné hraničné priechody siahajúce od Irunu v Baskicku po La Jonquera v Katalánsku.

„Musíme sa chrániť a zabezpečiť, aby nám európske orgány venovali pozornosť,“ povedal Martí Planas, hovorca Revolta Pagesa, novinárom prítomným na hraničnom priechode La Jonquera.

Očakáva sa, že koordinovaný španielsko-francúzsky protest potrvá 24 hodín a skončí sa dnes skoro ráno.

Unió de Pagesos, odborová organizácia zastupujúca väčšinu katalánskych farmárov, sa odmietla pripojiť s odôvodnením, že je „nelegitímne“ vyvíjať tlak na voličov tesne pred voľbami.

Medzitým v Bruseli protestuje ďalšia skupina farmárov. Policajti v belgickom hlavnom meste odporúčajú obyvateľom, aby čo najviac využívali verejnú dopravu, pretože osobná automobilová doprava bude dnes pravdepodobne zastavená. O proteste informoval denník The Brussels Times.

Utorkový protest nasleduje po ďalšom v sobotu popoludní, keď sa na námestí Place de l’Albertine zhromaždilo približne 100 ľudí, aby vyzvali na boj proti globálnemu otepľovaniu a zachovanie ekosystémov bez penalizácie poľnohospodárov. Podujatie zorganizovala európska sieť Good Food, Good Farming and Climate Action Network (CAN).

„Bez prírody nie sú poľnohospodári a bez farmárov nie je jedlo,“ povedala Marilda Dhaskali z BirdLife. „Zákon o ochrane prírody je prvým hmatateľným krokom k zvráteniu prírodnej a klimatickej krízy. V záujme vybudovania skutočne odolnej budúcnosti pre budúce generácie je nevyhnutné, aby členské štáty EÚ konečne zaviedli tento právny predpis do praxe.“

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.